Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde lucky5strike » 26 Ian 2014, 00:01

E o mare greseala pozitionare urdinisului pe nord. Argumente, din vechime...

- crivatul loveste fara mila si spulbera zapada inauntru.
- familia expusa curentului rece are o uzura mult mai mare si se va ghemui pe mai putine intervale decat ar sta normal.
- zborurile de curatire au loc foarte rar, si dificil. Multa albina amorteste pe jos, pe pamantul si ud si umbrit.

Pozitionand pe nord, sunt mari sanse sa nu avem niciun zbor de curatire toata iarna...

Un zbor de curatire serios se face la 14-15 gr, 2 zile.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jenica67 » 26 Ian 2014, 00:44

Un articol in care se indica aceiasi ideie, ca iarna sa intrepti urdinisul spre nord, am citit si eu intr-o revista apicola. Autorul ajunsese la concluzia respectiva, dupa ce intamplator parcase peste iarna un pavilion, cu urdinisurile spre sud si pe partea cealalta spre nord.
jenica67

Mesajde alexx » 26 Ian 2014, 00:47

jenica67 scrie:Un articol in care se indica aceiasi ideie, ca iarna sa intrepti urdinisul spre nord, am citit si eu intr-o revista apicola. Autorul ajunsese la concluzia respectiva, dupa ce intamplator parcase peste iarna un pavilion, cu urdinisurile spre sud si pe partea cealalta spre nord.

Si care au fost rezultatele??
alexx

Mesajde Mircea_63 » 26 Ian 2014, 00:49

Stai asa...aia cu fata spre sud, la o "adiere" a soarelui, dau fuga afara. Afara inca-i frig si se intoarce cine apuca. Aia cu fata spre Nord...iasa cand e suficient de cald afara.

Nu stiu daca e mai bine sau nu, dar are o logica. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alexx » 26 Ian 2014, 00:57

Mircea_63 scrie:Stai asa...aia cu fata spre sud, la o "adiere" a soarelui, dau fuga afara. Afara inca-i frig si se intoarce cine apuca. Aia cu fata spre Nord...iasa cand e suficient de cald afara.

Nu stiu daca e mai bine sau nu, dar are o logica. ;)

Si daca nu e suficient decat cand e prea tarziu?
alexx

Mesajde Mircea_63 » 26 Ian 2014, 01:10

Ca intotdeauna, conteaza si zona. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde lucky5strike » 26 Ian 2014, 10:29

Feriti-va de fapte neverificate.

Feriti-va de papagali care pozeaza in mari apicultori. Daca nu pui mana des pe rama, experienta vine greu... sau niciodata.

Orice familie are mai bune conditii de dezvoltare iernata jos, decat in pavilion, cu urdinisul spre sud decat spre nord, iar vatra se cuvine a fi cat mai insorita si adapostita, pe N, NE, NV.

Dar poate ca scriu degeaba. :cry:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nicu has » 26 Ian 2014, 10:41

asa este dle Lucky multi coboara supii jos pe timp de iarna spun ca ierneaza mai bine dar fiecare cu gandurile lui :)
nicu has

Mesajde nae » 26 Ian 2014, 10:44

jenica67 scrie:Un articol in care se indica aceiasi ideie, ca iarna sa intrepti urdinisul spre nord, am citit si eu intr-o revista apicola. Autorul ajunsese la concluzia respectiva, dupa ce intamplator parcase peste iarna un pavilion, cu urdinisurile spre sud si pe partea cealalta spre nord.

Urdinisul stupilor din PAVILION nu a celor varsati ;pat CALD + incaperea (pavilionul) in care e alta temperatura decat cea exterioara , temperatura din care fura si Nordistii .
nae

Mesajde lucky5strike » 26 Ian 2014, 10:54

Presupunem ca in intervalul 13:00-15:00 avem constant urmatoarele temperaturi:

Expunere sudica:

- 8 grade constant, zborul nu poate avea loc. Ies doar cateva amarate, se intorc, si atat.
- 12 grade, albina iese binisor
- 14 grade, zbor din plin. Cum il termina, se apuca de curatenie in stup

Expunere nordica:
- la 8 grade, nimic
- la 12 grade, 2-3 amarate pe la urdinis
- la 14 grade in amiaza, incep sa iese, dar greu

Pentru a evita amortirea albinelor, vatra trebuie adapostita, iar stupina in ansamblu, oglinda stupului sa nu fie umbrite de constructii, de randul dinainte, etc.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 26 Ian 2014, 11:00

Cate bordeie atatea obicee...cati stupari atatea idei, atatea modele de intretinere, toti au dreptate, toti se inseala, toti sunt meseriasi si toti gresesc...
Adica ..asa cum zicea si Mirciulica 63 exista o logica, un ghem care ierneaza in conditii de umbra la inceputul iernii, isi conserva bine energia, nu se desface la prima raza de soare care loveste peretele frontal, nu consuma mult contrar aparentei idei ca daca sta la cald consuma mai putin.
Este mai inactiv iar momentul cand iese afara este atunci cand chiar sunt zile calde, nu exista riscuri de a iesi si a inghetza, nu exista riscul ca in acest an ca dupa niste zboruri timpurii prelungite si nenumarate pe fondul caldurilor din timpul iernii matcile sa se apuce de ouat, si acum sa toace hrana in disperare...exista o logica in toata povestea asta !!
Eu am stupii pe paleti, cate 4, doi cu fatza spre nord 2 cu fatza spre sud...pana acum cei dinspre sud au iesit frumos la zbor o data sau de doua ori, in rest i-am tinut inchisi, aia de la nord nu au iesit deloc dar...ierneaza foarte bine, au urcat mai greu pe miere..la prima vedere se pare ca umbra ai tine mai inactivi cu exceptia unuia care are albina pe 5 rame acopera cam totul sus si jos cand am desprins usor corpurile este full si acolo...ala mi-a dat emotii dar apoi am observat ca lada este grea, la fel de grea ca in toamna, iar albina ocupa bine ramele superioare unde are hrana..inca stau linistit cu el !
Nu am dat nici o turta si nu dau...
Am si 4 Dadanti 1/1 care ierneaza bine pe un varf de deal cu fatza la soare, dar acolo sunt stransi bine intre diafragme de polistiren, sunt pe 2 corpuri, corpul de jos fiind gol, lazile sunt negre, nu au folie ci un capac de lemn, nu exista condens, consumul este mic de tot iar mortalitate 10-15 albine pe fund la fiecare..unul singur avea ceva mai putina albina si l-am intors cu partea din spate cu miere inspre cer...asa cum face Tei Negru...sa traiesti Mitica !!
Deci adevarul absolut nu cred ca e la nimeni....
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Ian 2014, 11:09

Cred ca in discutia asta foarte importanta este hranirea proteica de toamna, vitelogennul, rezerva de corp gras a coloniei...de ea depinde felul cum ierneaza colonia, stim ca natura nu ofera albinelor de pe celula mare de 5,4mm toata gama de aminoacizi de care are nevoie...trebuie supliment proteic in toamna..mai ales in zona noastra..Paule unde esti??...am si dat o reteta de turta si pe facebook si la pag mea care la mine a mers excelent, am avut familii de 6-7 rame care au mancat efectiv 1,25kg turta proteica cu 15% proteina..si nu a continut deloc polen, daca puneam si polen cred ca puteam sa le dau si 2 kg daca incepeam cu hranirea proteica mai devreme cu 2 saptamani..
Ce a pus Catalin Profiri acolo cu hranirea proteica..albine grase sau asa ceva se cheama topicul la hranirea artificiala...este aur curat, mai ales pt cei care nu au vetre de toamna prea bogate in polen, sau unde numarul de colonii e prea mare, sau unde toamna cam vine cu seceta...
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 26 Ian 2014, 11:22

CONFIRM-INFIRM celi scrisi di L5S....ADI-Bunka mi-ai luat-o nainti,nu-i o regula generala :idea: iata' la mini in c 16r am 4roi,cu urd N-E-S-V sa' cel mai populat ese primavara cel cu urdinis spre N(ac stim ac nr di rami...)...DE ce oari ,pt ca cel cu urdinis spre N ese mai rar la zbor si doar la temp pesti 12-14 gr...Ac fenomen si la un pavilion...fenomen observat la un amic da-l meu..ASA ca. daca ALEX... C.....u ari dreptati sa' i-o dam -SPOR s'veti!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde lucky5strike » 26 Ian 2014, 14:42

Pe subiectul asta, sa reluam discutia pe la 1 mai, asa... si... nu uitati sa lasati urdinisele alea pe nord. Sa avem ce discuta... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 26 Ian 2014, 15:06

BUNKA scrie:Cred ca in discutia asta foarte importanta este hranirea proteica de toamna, vitelogennul, rezerva de corp gras a coloniei...de ea depinde felul cum ierneaza colonia, ...

Hranirea proteica este fff importanta daca n-o rupem de sistem , separata cum o trateaza si ... :lol: , valoreaza cat ai noroc s-o brodesti .
1-DB in stationar ___ pe ramele care compun cuibul ai puiet+pastura+mieresi pastura = lux .
2-DB/alt sistem pastoral tarziu ___ ramele cu puiet si pastura sunt cele goale in toamna si se scot sau raman in corpul de jos , ramele din cat la ME nu au aceeasi pastura si nici cele 1/1 in care ai facut acumularea/completarea rapid si acum compun ghemul .
Daca ''brodesti'' sistemul n-ai nevoie de proteina pana la aparitia ei in natura .
Ai vazut filmul cu hraniri proteice cu lingura ?, el il numeste stimulare , eu l-as baga la cresterea ATRACTIVITATII inlocuitorilor de polen = daca o naclaiesi il mananca chiar daca nu-i place :lol: .
Si daca tot e naclaita se agita , se linge = creste temperatura si ...
nae

Mesajde alexx » 26 Ian 2014, 16:58

Daca in cuib a inceput ponta matca se mai opreste sau restrange doar la spatiul ghemului?
alexx

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR