jr2 scrie:eu fac asa: la mine salcamul infloreste pe 10 mai si dureaza pana pe 20 mai.
dau calendarul 40 de zile inapoi si ajung la 1 aprilie,cand incep stimularea cu sirop cu protofil in el,o zi da,una ba,pana pe data de 5 aprilie(10 zile din mai +30 din aprilie)
conditiile meteo nu-mi permit sa torn sirop mai devreme in stup,iar de pe 5 aprilie incepe ceva cules din natura.
eu acum nu am un manul la indemana,dar daca are cineva,il rog sa caute mai pe la inceput,un grafic-la care nu se prea uita nimeni,unde este prezentata structura timpului petrecut de albina pentru diferite activitati in functie de varsta acesteia si veti vedea ca in ultimele 10 zile de viata ea aloca cea mai mare parte a timpului pentru cules.
eu de albina asta am nevoie pe durata culesului.
acum sa nu inteleaga cineva ca matcile mele incep ponta abia pe 1 aprilie,cand incep eu stimularea cu sirop,acum doar intensifica ouatul.
teoria e veche dar nu e gresita,ea ma ajuta sa am la momentul culesului albina preponderent in varsta de peste 20 de zile(20 zile de cand a eclozionat si 40 de zile de cand maicuta ei stimulta de mine a depus oul in celula)
incercati va rog frumos sa gasiti manualul apicultorului,o editie ceausista.
jr2 scrie:eu fac asa: la mine salcamul infloreste pe 10 mai si dureaza pana pe 20 mai.
dau calendarul 40 de zile inapoi si ajung la 1 aprilie,cand incep stimularea cu sirop cu protofil in el,o zi da,una ba,pana pe data de 5 aprilie(10 zile din mai +30 din aprilie)
conditiile meteo nu-mi permit sa torn sirop mai devreme in stup,iar de pe 5 aprilie incepe ceva cules din natura.
eu acum nu am un manul la indemana,dar daca are cineva,il rog sa caute mai pe la inceput,un grafic-la care nu se prea uita nimeni,unde este prezentata structura timpului petrecut de albina pentru diferite activitati in functie de varsta acesteia si veti vedea ca in ultimele 10 zile de viata ea aloca cea mai mare parte a timpului pentru cules.
eu de albina asta am nevoie pe durata culesului.
incercati va rog frumos sa gasiti manualul apicultorului,o editie ceausista.
/
perma scrie:Am incercat sa dau un nume generic pentru toate sistemele de stuparit ce folosesc acelasi sistem. Mai multe corpuri cu aceeasi rama. Sper sa reunesc la discutii posesorii de M.E., M.E.R., M.E.A., Warre, Delon (daca am uitat pe cineva imi cer scuze!). Cred ca problema tuturor e cum atingem rama de cat mai putine ori pe parcursul unui sezon activ. Ideea a plect de aici : viewtopic.php?f=4&t=2703&start=112#p173564. O reiau pe scurt:
Si eu sunt maxim de curios care-i strategia de lucru fara a pune mana pe rama. Am stat si am sucit-o pe toate partile, nu-mi iese de nicio culoare. Maximul pe care l-am reusit a fost doar luarea la mana a ramelor din corpul 2 (din doua corpuri). Eu sunt in anul doi de ME, deci cand familia isi stabilizeaza cuibul pe doua corpuri. N-am vazut cum arata un ME pe trei corpuri (inca!). Daca stie cineva si eu sunt interesat de urmatoarele intrebari:
Ideea ca in Me nu se umbla cu rama ci doar cu corpul e o utopie ,umbli in primavara ,umbli la facut de roiuri,umbli la deblocat,umbli la restringere in toamna,mie personal nu mi-a iesit faza cu corpul,explicati dvs cum faceti
In plus cum il cauti de botci...Sa spunem ca alea de roire sunt mai simplu de detectat, dar cele de schimbare linistita care-s pe mijlocul ramei cum se gasesc?
Multumesc.
Adi Hodis scrie:Asa ca, nici in ME, nici in MEA, nici in MER s-au orice alt model multietajat, nu se lucreaza fara sa pui mana pe rama candva ... dar se poate sa lucrezi punand mana cat mai putin.
Numa bine.
perma scrie:Acum, eu sunt pe ME si adevarul este ca n-am apucat sa ma bucur de lucrul cu corpul si am lucrat numai cu rama. E drept ca sunt chiar la inceput, deci de-a lungul timpului sper sa pot aplica si lucrul numai cu corpul.
Tot ce ne-ati explicat aici are niste premise care la mine nu se aplica si probabil la nimeni care este intr-o continua dezvoltare:
1) familii puternice; 2) ai toate ramele de care ai nevoie (cuib si recolta); 3) roiurile se stabilesc obligatoriu pe 1 corp;
In rest, sunt perfect de acord cu dumneavoastra. Voiam sa stiu de ce nu-mi iese, daca e ceva ce-am ratat pe drum...se pare ca-s doar denivelarile inceputurilor. Va multumesc.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 34 vizitatori