Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde Dila Daniel » 28 Ian 2014, 17:31

State scrie:... de ce dam siropul 2:1 albinelor ? Unii il dau si 3:1 . De ce ?

cu cat este mai concentrat,cu atat mai multa "miere marfa"ramane in urma unui litru de sirop prelucrat de albine

Vrei stimulare,da-i reprize mici si dese de sirop mai diluat.(1/1 sa se apropie de concentratia nectarului)
Vrei acumulare de rezerve de hrana in faguri,da-l cat mai concentrat in cantitati mari...pana la 4/1
...peste concentratia asta,risti sa nu-l mai treaca prin guse...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde State » 28 Ian 2014, 17:34

robert gua scrie:Atunci ce concentratie trebuie sa aiba k sa nu se acreasca?
Si cu protofilul cum e? K normal el se amesteca cu sirop, imediat inainte sa-l dam la albine, dar poate sta amestecat in stup o luna?

Tocmai ti-am scris pe pagina trecuta. :? Il poti face 2:1 , scoti aerul din bidon si nu se acreste. Asta iti spun pentru ca asa am facut si eu si n-a patit nimic.
Protofilul il pui cand dai siropul. De ce sa-ti stea siropul in stup, o luna ? Ori l-ai dat cand a fost frig, ori are ceva.
Rau nu cred ca face dar nici vreun efect nu mai are. :idea:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde State » 28 Ian 2014, 17:41

Dila Daniel scrie:
State scrie:... de ce dam siropul 2:1 albinelor ? Unii il dau si 3:1 . De ce ?

cu cat este mai concentrat,cu atat mai multa "miere marfa"ramane in urma unui litru de sirop prelucrat de albine

Vrei stimulare,da-i reprize mici si dese de sirop mai diluat.(1/1 sa se apropie de concentratia nectarului)
Vrei acumulare de rezerve de hrana in faguri,da-l cat mai concentrat in cantitati mari...pana la 4/1
...peste concentratia asta,risti sa nu-l mai treaca prin guse...

Da, asta stiam si eu. Pentru prelucrarea unui litru de sirop 1:1, albinele consuma aproximativ 20% din zahar. Pentru prelucrarea unui litru de sirop cu concentratia 2:1 , albinele consuma aproximativ 10% din zahar. Deci consumul de zahar este mai mic, comparativ cu concentratia siropului. Sper sa nu ma insel. :oops:

Nedumerirea mea era alta. Eu din ce stiu, nectarul din natura este neinvertit, cu concentratie 1:1. N-ar fi mai bine sa le dam siropul , exact cum il gasesc si ele in natura ? Asta doar in cazul celor care , sunt nevoiti sa foloseasca siropul. Eu sunt de principiu sa fie cat mai apropiat de natura. Inca sunt la inceput , nu am facut experimente, dar imi mai vin cateodata astfel de intrebari. :?
State

Mesajde State » 28 Ian 2014, 17:44

Alta problema legata de concentratie.
La un sirop, sa zicem de 3:1, nu uzam albina foarte repede ? Ma gandesc ca ele nu sunt obisnuite cu concentratia asta, ca nu o gasesc in natura..
State

Mesajde Dila Daniel » 28 Ian 2014, 17:45

cel mai bine ar fi sa il dam 1/1 chiar neinvertit
Problema este -cand il dam?...daca il dai pana la inceputul sau jumatatea lunii Septembrie(depinde de zona geografica),este ok.
Dar,in general,pentru completarea rezervelor se da deobicei toamna,cand observi ca sperantza ta de a-si acumula ele rezerve din natura,s-a spulberat,si trebuie sa intervi.
Deaceea se merge pe invertit.Pentru a nu uza albina prea rau...

La concentratia de 3/1 o percepe ca fiind mai maturata(asa si este-procentul de apa fiind mai mic)si o depune in faguri fara sa o mai treaca spre ex.de 3 ori prin guse,ci doar odata.
Apoi depozitata,nu o mai plimba prin celule,si/sau ventileaza asa de mult
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde pustu » 28 Ian 2014, 17:47

va salut
am facut sirop dupa reteta lui nea gica , 5 la 1 , si mai am si acum intr-un hranitor de asta toamna . am zis sa-l pastrez sa vad daca se acreste pana in primavara mentionez ca are si protofil si este si in aer liber adica bagat intr-un corp printre rame la rezerva , hranitorul este cu rama in prelungire . l-am gustat in 5 ianuarie parca si nu am observat nici o deosebire , la fel de dulce ca in toamna . mentionez inca odata sirop 5 la 1
sa traiesti nea gica
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde proapis13 » 28 Ian 2014, 17:51

State scrie:...Eu am intrebat : de ce dam siropul 2:1 albinelor ? Unii il dau si 3:1 . De ce ?

Ma bucur ca ai fost primul ce ai priceput cele scrise de nea Gica
S-a demonstrat stiintific ca albinele mai repede cara siropul in concentretie de 50% apa si zahar
Sub 5% si peste 80-90% atat siropul de zahar cat si nectarul ne le mai intereseaza
Sub 5% e de inteles iar la 90% duce la uzura prematura a albinei si ea stie asta din instinct ; in afara de fatul ca-i gripeaza ,,motorul'' mai e o chichita :!:
1/1 - il dai ca stimulare asa cum e recomandat de cartile apicole...si de prieteni
2/1 - il dai atunci cand treci mai rar pe la stupina
3/1 - il dai cand vrei sa faci hranirile de completare cat mai repede
siropul 1/1 se poate acri si in mai putin de 24h,asta in functie de temperatura mediului ambiant
CONCENTRATUL ala de 5/1 are termen de valabilitate prelungit ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde robert gua » 28 Ian 2014, 17:56

Deci 2/1 nu se acreste.
Am mai multe motive pt care vreau sa stea siropul o luna in stup:
-stimularea continua a roilor cu aprox 100 ml/zi;
-sa nu umblu zilnic la ei, ii deranjez, furtisag, timp (când sunt in pastoral, cine imi mai stimuleaza roii de acasa).
Protofilul, daca e in galeata de sirop pusa cu capacul gaurit in jos, credeti ca-si mai pierde proprietatile?
robert gua

Mesajde pustu » 28 Ian 2014, 18:12

robert gua scrie:Am mai multe motive pt care vreau sa stea siropul o luna in stup:
ai grija cu ce dai gauri
proapis13 scrie:
perma scrie:. Vreau sa curga mai zgarcit sa le ajunga o saptamana.

Pe o singura gaurica data cu acul intr-o punga de un litru cu sirop albinele trag totul in 24 de ore :!:

sanatate si numai bine
pustu

Mesajde iulians » 28 Ian 2014, 18:32

Siropului invertit daca nu i se adauga apa, ceai,etc. poate rezista mult timp si nu se acreste.Daca i se adauga apa, ceai,etc. dupa invertire fermenteaza si se depreciaza dupa minim 24 de ore.
iulians

Mesajde robert gua » 28 Ian 2014, 18:36

Daca e punga subtire, de sul, albina nu trage doar prin gaurica facuta de noi, isi face ea gauri.Eu nu gauresc deloc pungile cu sirop si cred ca-l ia la fel de repede.
robert gua

Mesajde State » 28 Ian 2014, 18:42

proapis13 scrie:
State scrie:...Eu am intrebat : de ce dam siropul 2:1 albinelor ? Unii il dau si 3:1 . De ce ?

Ma bucur ca ai fost primul ce ai priceput cele scrise de nea Gica
S-a demonstrat stiintific ca albinele mai repede cara siropul in concentretie de 50% apa si zahar
Sub 5% si peste 80-90% atat siropul de zahar cat si nectarul ne le mai intereseaza
Sub 5% e de inteles iar la 90% duce la uzura prematura a albinei si ea stie asta din instinct ; in afara de fatul ca-i gripeaza ,,motorul'' mai e o chichita :!:
1/1 - il dai ca stimulare asa cum e recomandat de cartile apicole...si de prieteni
2/1 - il dai atunci cand treci mai rar pe la stupina
3/1 - il dai cand vrei sa faci hranirile de completare cat mai repede
siropul 1/1 se poate acri si in mai putin de 24h,asta in functie de temperatura mediului ambiant
CONCENTRATUL ala de 5/1 are termen de valabilitate prelungit ;)

Salve, spre rusinea mea....eu nu prea citeam ce scria nea Gica. Mi se parea mai interesant sa citesc despre alte balarii. Eram fascinat de stupi, de camioane, etc.
Nu mai retin exact in ce carte(caut in seara asta), am gasit mai multe retete de sirop/turte/serbet/candy/etc. De acolo stiam eu ceva cu nectarul si concentratia.
Mai tarziu am descoperit topicul asta. :oops:
Reteta prezentata de nea Gica, am gasit-o si in cartea aia.

Problema se pune asa: abia dupa ce am citit si pe aici, am inceput sa inteleg mai bine ce scria in carte :!: Eu am aplicat dupa carte si chichitele le-am cules de pe aici.
Fie-i tarana usoara! Cu siguranta stia mai multe decat scrie in cartea aia.
State

Mesajde Jean Valjean » 28 Ian 2014, 20:31

proapis13 scrie: in afara de fatul ca-i gripeaza ,,motorul'' mai e o chichita :!:

Care-i chichita Mariane, ca prostia asta am facut-o eu in toamna asta, am dat sirop 5/1, era atat de vascos incat trebuia sa apas pe sticla ca sa curga, am zis ca fac treaba.
Am facut pe naiba, am gasit o gramada de albine moarte in hranitoare si acu' aflu ca in los sa fac bine am facut rau.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde albinateob » 28 Ian 2014, 22:08

State scrie: Chiar vroiam sa intreb chestia asta.
Nectarul , in natura, ce concentratie are ? 1:1 ? Noi de ce trebuie sa facem 2:1 ?

Raspunsul il gasiti aici: http://teoalbina.apiardeal.ro/n.htm#_Nectarul
daruind vei dobandi
http://teostupina.sunphoto.ro/
albinateob

Mesajde pustu » 28 Ian 2014, 23:55

State scrie:Da, asta stiam si eu. Pentru prelucrarea unui litru de sirop 1:1, albinele consuma aproximativ 20% din zahar. Pentru prelucrarea unui litru de sirop cu concentratia 2:1 , albinele consuma aproximativ 10% din zahar. Deci consumul de zahar este mai mic, comparativ cu concentratia siropului. Sper sa nu ma insel. :oops:

nu stiu daca te inseli tu dar eu stiam ca siropul de zahar dupa reteta lui nea gica nu contine zahar. sper sa nu ma insel eu .
despre ce sirop vorbim ?
sa traiesti nea gica
pustu

Mesajde State » 29 Ian 2014, 00:02

Asta suna misto. Siropul de zahar nu contine zahar. :?

Uite reteta scrisa de nea Gica, fie-i tarana usoara...
Gica scrie:Reteta pe care o voi posta nu-mi apartine.Invertirea zaharului este cunoscuta de mult timp.Varianta de invertire pentru apicultura a fost stabilita si batuta in cuie de o ruda acum mai bine de 40 de ani.Personal nu am schimbat nimic la ea.
Puteti folosi orice cantitati de zahar cu conditia respectarii proportiilor pentru celelalte componente si esentialul,vasul in care pregatiti sa aiba volumul dublu fata de nr. de kg. de zahar.La 5 kg vas de 10 litri,la 100 kg butoi de 200 litri.
Varianta folosita de mine:
Intr-un pet de 2 litri pun 100 grame sare de lamaie umplu cu apa si amestec pana la dizolvare.Aceasta este solutia de sare de lamaie 5%.Continutul ajunge pentru invertirea a 100 kg de zahar.

Reteta standard pentru sirop din zahar invertit:
Necesar
-oala de 10 litri
-100 ml solutie 5% sare de lamaie
-1 litru de apa
-5 kg zahar
Sa presupunem ca vrem sa invertim 5 kg de zahar.
Se ia o oala de 10 litri,preferabil emailata.
Se pune 1 litru de apa apoi 100 ml solutie sare de lamaie
Se pune la fiert.Cand apa incepe sa cante (inainte de a fierbe) se pun 2 kg de zahar.Se amesteca bine,cand se apropie de fiert se pun celelalte 3 kg si se continua cu amestecatul.
Mare atentie la foc,cand incepe sa fiarba se unfla ca laptele pus la fiert.Face spuma si creste in oala,la un moment dat stationeaza si incepe sa dea inapoi.Asta inseamna ca invertirea s-a terminat.Se stinge focul.Acum :
- daca vrei sirop 1:1 pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine.
- Daca vrei sirop 2:1 pui imediat 1,5 litri apa rece si amesteci bine.
Asta este totul.Acum daca se doreste ceva mai bun se poate pune Protofil sau ceaiuri.
State

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA