Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde cantemir » 30 Ian 2014, 22:07

murarudumitru scrie:Am citit, ff multi ati scris de deranjarea lor,eu anul asta am pierdut 3 sferturi din ei...

Dumitre, am toata increderea in ce spui!
Dar eu acuma zic (mi-am mai schimbat parerile intre timp), ca vinovate ar fi vibratiile transmise prin sol si nu zgomotul in sine!
Uite un exemplu: la mine, la tara (ca din iunie 2013 sunt si eu "taran") latra cainii in disperare, de la orele 21 la 03. Multi: zeci, sute... nu se poate dormi fara termopane inchise sau O.B.-uri infipte in urechi!
Cam de la trei- la trei si zece... linisteeeeeee!
La trei si zece incep cocosii! Multi: sute, mii, dracu' sa-i ia ca nu se mai opresc pana-n zori.
Cand se opresc nemernicii din cantat, eu sunt deja satul de munca si capiu de cap!
Dar albinele n-au nimic! Ori s-au obisnuit cu zgomotul, ori zgomotele astea nu produc vibratii care sa le deranjeze!
cantemir

Mesajde alexx » 30 Ian 2014, 22:09

murarudumitru scrie:de ce ?eu zic ,din cauza ca erau prea pline si ele incercau sa se goleasca ,nustiu sunt mai multe variante

Dle dumitru si eu cred tot varianta asta ca merge din cauza derajului au consumat mult.cam cata albina mai sunt in stupi??
alexx

Mesajde murarudumitru » 30 Ian 2014, 22:23

cantemir scrie:
murarudumitru scrie:Am citit, ff multi ati scris de deranjarea lor,eu anul asta am pierdut 3 sferturi din ei...

Dumitre, am toata increderea in ce spui!
Dar eu acuma zic (mi-am mai schimbat parerile intre timp), ca vinovate ar fi vibratiile transmise prin sol si nu zgomotul in sine!
Uite un exemplu: la mine, la tara (ca din iunie 2013 sunt si eu "taran") latra cainii in disperare, de la orele 21 la 03. Multi: zeci, sute... nu se poate dormi fara termopane inchise sau O.B.-uri infipte in urechi!
Cam de la trei- la trei si zece... linisteeeeeee!
La trei si zece incep cocosii! Multi: sute, mii, dracu' sa-i ia ca nu se mai opresc pana-n zori.
Cand se opresc nemernicii din cantat, eu sunt deja satul de munca si capiu de cap!
Dar albinele n-au nimic! Ori s-au obisnuit cu zgomotul, ori zgomotele astea nu produc vibratii care sa le deranjeze!

Si la mine unbla ciini pe linga stupi,vin de prin gradini,nustiu sincer nam patit asaceva, dar astaeste ,am pierdut parinti la virsta de 15 ani cei aveam ,pe ei nui mai pot aduce inapoi dar albinele cu ajutorul lui dumnezeu le fac eu inapoi,macar un stup sami ramina,multa sanatate
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 30 Ian 2014, 22:27

alexx scrie:
murarudumitru scrie:de ce ?eu zic ,din cauza ca erau prea pline si ele incercau sa se goleasca ,nustiu sunt mai multe variante

Dle dumitru si eu cred tot varianta asta ca merge din cauza derajului au consumat mult.cam cata albina mai sunt in stupi??

Am 3 frumosi populati ce sunt ultimi mai spre gradina, restu pina la 30 am cam jumatate de rama de albina.din 7/8 rame ful intrat in ernat
murarudumitru

Mesajde cantemir » 30 Ian 2014, 22:30

murarudumitru scrie:...am pierdut parinti la virsta de 15 ani cei aveam ,pe ei nui mai pot aduce inapoi dar albinele cu ajutorul lui dumnezeu le fac eu inapoi,macar un stup sami ramina,multa sanatate

Ia inscrie-te si tu la bursa!
cantemir

Mesajde murarudumitru » 30 Ian 2014, 22:44

cantemir scrie:
murarudumitru scrie:...am pierdut parinti la virsta de 15 ani cei aveam ,pe ei nui mai pot aduce inapoi dar albinele cu ajutorul lui dumnezeu le fac eu inapoi,macar un stup sami ramina,multa sanatate

Ia inscrie-te si tu la bursa!

Da la situatia care sunt acu cu stupi, miar prinde bine un roi 2 in primavara ,cel care nu stie cei albina si dragu de albine nu cunoaste suferinta ,eu stau la minus afara linga stupi si gindesc zilnic,la cit am muncit si acu pierdere ,acu numai tin cont de rana picioare vinete dar astaeste, multumesc cantemir, si tuturor se stie ei si scz, miam scris si eu oful meu
murarudumitru

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Ian 2014, 22:46

nu dispera Dumitre !!! n-aduce anul ce-aduce ceasul !!!
speranta moare ultima !!!
la Dumnezeu este nadejdea !!!
si numai la El !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde murarudumitru » 30 Ian 2014, 23:19

ves.lucian.zabrani scrie:nu dispera Dumitre !!! n-aduce anul ce-aduce ceasul !!!
speranta moare ultima !!!
la Dumnezeu este nadejdea !!!
si numai la El !!!
:P :P :P

Asa este Dumnezeu este nadejdea
murarudumitru

Mesajde alexx » 30 Ian 2014, 23:35

murarudumitru scrie:
alexx scrie:

Am 3 frumosi populati ce sunt ultimi mai spre gradina, restu pina la 30 am cam jumatate de rama de albina.din 7/8 rame ful intrat in ernat

Ies din iarna daca mai sunt vreo trei intervale de albina in ghem si se indreapta timpul.doamne ajuta.sanatate multa
alexx

Mesajde popik50 » 31 Ian 2014, 00:21

murarudumitru scrie: Am 3 frumosi populati ce sunt ultimi mai spre gradina, restu pina la 30 am cam jumatate de rama de albina.din 7/8 rame ful intrat in ernat
E posibil sa fi murit si din alte cauze. Ma gandesc, totusi sa ramana doar un pumn de albine din 7/8 rame, poate fi vorba si de varooa sau alte cauze probabile...e doar o parere
popik50

Mesajde stroe » 31 Ian 2014, 10:19

popik50 scrie:murarudumitru scrie: Am 3 frumosi populati ce sunt ultimi mai spre gradina, restu pina la 30 am cam jumatate de rama de albina.din 7/8 rame ful intrat in ernat
E posibil sa fi murit si din alte cauze. Ma gandesc, totusi sa ramana doar un pumn de albine din 7/8 rame, poate fi vorba si de varooa sau alte cauze probabile...e doar o parere

Nu posibil ci sigur altele sunt cauzele. Cred ca stupii foarte slabi introdusi in iarna poate si fara tratamente poate si fara hrana. A facut din 7 familii 30 si cam asta a fost. 7-8 rame de albina in toamna au in general meseriasii nu incepatorii.
stroe

Mesajde cantemir » 31 Ian 2014, 16:41

stroe scrie: Nu posibil ci sigur altele sunt cauzele.

Un scenariu un pic mai S.F:

Sonda aia racaie in maruntaiele pamantului. La anumite lucrari se folosesc si explozibili, care sunt detonati in gaura de sonda. Oricum ar fi, vibratii in adancime tot se produc.
Vibratiile la adancimi mari, contribuie la degajarea din sol a unui gaz numit radon (celebra "particula in suspensie" a cutremurologului Hancu- daca va mai aduceti aminte!)
Ei bine, se banuieste ca aparitia brusca a unei concentratii mai mari de radon, ar fi cauza comportamentului anormal la animalele "ce prevestesc cutremurele"!
Albinele lui Dumitru au avut un comportament pe masura conditiilor aparute!
Un cumul de factori, care au deranjat familiile de la o iernare linistita!

Parerea imi apartine, dar n-o sustin! Ca n-am argumente stiintifice!
cantemir

Mesajde proapis13 » 31 Ian 2014, 17:09

cantemir scrie:
stroe scrie: Nu posibil ci sigur altele sunt cauzele.

Un scenariu un pic mai S.F:

Caz real ce se poate verifica
Cine circula cu trenul prin Severin trece prin dreptul Piciorului podului lui Traian
Toata lumea din tren este cu privirea atintita asupra ruinelor dar nu observa o mica stupina la 5 METRI de calea ferata :!:
Chiar pina in Craciun am stat de vba cu apicultorul ce are grija de ei si am vorbit despre influenta trenurilor asupra stupilor iarna tinind cont de distanta mica fata de calea ferata,de canalul deversor ce trece la catva metri pe sub pamant si de distanta mica pina la Dunare; cam 10 metri
A avut mortalitati iarna 1-2 dar ori de nosema ori de varooa...niciodata mai multi
Are stupina amplasata acolo din anii 90''
Nea Mura posibil sa fi gresit undeva...sau mama-natura sa nu-l ajute toamna
Din cate mi-aduc aminte in iarna trecuta l-a ajutat un coleg sa iasa din iarna cu ele ...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cantemir » 31 Ian 2014, 18:12

proapis13 scrie:Nea Mura posibil sa fi gresit undeva...sau mama-natura sa nu-l ajute toamna...

Cam... Da! Orice e posibil!
Uite, asta intrebare de "concurs"!
cantemir

Mesajde stroe » 31 Ian 2014, 20:00

In vara la tei un apicultor din Giurgiu povestea cum a ramas fara 40 de stupi din pavilion iarna trecuta. A avut stupii in curtea unui atelier mecanic cu un ciocan pneumatic in dotare si i-au murit toti.
Era un domn de 65 de ani si bun apicultor.
Se poate pierde stupina datorita zgomotelor dar cele mai mari pierderi in acest moment sunt datorita inmultirii fara logica a familiilor de albine.
Colegul Mura anul trecut a scos greu din iarna cativa stupi din lipsa de fonduri( propriile declaratii). Parca Mircea s-a oferi sa-i doneze o apifonda.
A inmultit stupii i-a slabit si au murit. Simplu. ( Oricum asta-i moda acum cu fondurile europene)
stroe

Mesajde paleualexandru » 31 Ian 2014, 20:24

am si eu 33 de stupi si sunt bine astept sa vina cateva zile mai calde sa le dau iar cate o turta de miere ca la un control de acum 2 saptamani avea puiet de o zi cate o palma pe 2 rame eu sant din targoviste dambovita sper sa iesim cu bine din iarna si sa nu avem familii de albine moarte
paleualexandru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR