Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Florin Dobre » 31 Ian 2014, 20:30

Treaba asta cu inmultitul stupilor o consider cea mai perfida capcana. Din dorinta de-a sari rapid niste etape, te trezesti cu cutiile goale.
Am cochetat cu ideile astea de crestere ca Fat Frumos.
Am ajuns la concluzia ca stupina trebuie sa creasca in masura in care creste pregatirea stuparului. Altfel, o sumedenie de evenimente neplacute te asteapta la cotitura.
O crestere mai mare de 50%/an o consider periculoasa pentru un apicultor cu 1-5 ani de practica in spate si fara un batran langa el.
Vorbesc din patite, nu din carti. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde CATALIN » 31 Ian 2014, 20:46

se apropia prima mea iarna si aveam 27 :o mama ce drag imi era.....
cum era pentru prima oara a venit DD sa vada despre ce era vb...cuibul mancarea si sa marcam reginele
am inceput...1bun 2 bunn 3-4unificat si urmeaza.....5-6....7-8....am mai ramas cu 15...insa toti au iesit din iarna
m-a durut sa vad ca de fapt din 27 aveam 15.....asa ca ai dreptate F.D INMULTIRILE ASTEA DE 50% sunt camproblema mai ales ca incepatori o fac cu botci de roire s-au salvare asteapta dupa imperecgere vine nu vine mai baga o ram iar asteapta de aici problemele cu pierderea in timpul iernari
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Florin Dobre » 31 Ian 2014, 21:08

Nu cred ca-i vorba de ce botci folosesti. Eu imi mentin parerea ca, pana-ti faci numarul, merg si botcile de salvare...oricum le schimba ele linistit daca nu-s bune.

Problemele care apar sunt multe...
In primul rand nu ai mana obisnuita sa umbli in mai multi stupi. 5-15 minute/stup inmultit cu x stupi...hopaaaa, iti trebuie mai multe zile.
Nu ai ochiul format sa apreciezi rezerve, puiet, comportament...starea coloniei.
Nu ai o succesiune de lucrari bine intiparita in minte...deschizi cutia si nu stii ce sa faci.
Nu ai materialele strict necesare: rame, faguri, ceara, centrifuga, cantar...e multe.

Ai citit cartea(una sau zeci)...chineza. Aici o sa radeti dar nu-i bai. Pentru mine transvazarea e un termen tare complicat...puteau sa-i zica simplu mutare.

Vine iarna...cum or trebui impachetati?! La mine nu se pupa ce merge la cutia lu' nenea de pe forum; cutia-i altfel, zona e alta, familia e alta, io-s altul...

On topic...i-am ascultat azinoapte la urdinis cu stetoscopul. Erau aprox. -15 grade si ceasul 3(noaptea). :lol:
Bazaie uniform...toti. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ciptheman » 31 Ian 2014, 21:17

stroe scrie:In vara la tei un apicultor din Giurgiu povestea cum a ramas fara 40 de stupi din pavilion iarna trecuta. A avut stupii in curtea unui atelier mecanic cu un ciocan pneumatic in dotare si i-au murit toti.
Era un domn de 65 de ani si bun apicultor.
Se poate pierde stupina datorita zgomotelor dar cele mai mari pierderi in acest moment sunt datorita inmultirii fara logica a familiilor de albine.
Colegul Mura anul trecut a scos greu din iarna cativa stupi din lipsa de fonduri( propriile declaratii). Parca Mircea s-a oferi sa-i doneze o apifonda.
A inmultit stupii i-a slabit si au murit. Simplu. ( Oricum asta-i moda acum cu fondurile europene)

Daca era bun apicultor nu amplasa pavilionul acolo,nu intodeauna varsta e corelata cu experinta ca apicultor iar colegul mura ar trebui sa coreleze inmultirea albinelor cu puterea sa financiara ca sa nu m ai ajunga la mila colegilor de pe forum.
ciptheman

Mesajde CORNEL V. » 31 Ian 2014, 21:24

CATALIN scrie:se apropia prima mea iarna si aveam 27 :o mama ce drag imi era.....
cum era pentru prima oara a venit DD sa vada despre ce era vb...cuibul mancarea si sa marcam reginele
am inceput...1bun 2 bunn 3-4unificat si urmeaza.....5-6....7-8....am mai ramas cu 15...insa toti au iesit din iarna
m-a durut sa vad ca de fapt din 27 aveam 15.....asa ca ai dreptate F.D INMULTIRILE ASTEA DE 50% sunt camproblema mai ales ca incepatori o fac cu botci de roire s-au salvare asteapta dupa imperecgere vine nu vine mai baga o ram iar asteapta de aici problemele cu pierderea in timpul iernari

Asta sa-ti fie invatatura de minte sa-l mai bagi pe DD in stupina :lol: ...salutare Daniele
CORNEL V.

Mesajde 7Rame » 31 Ian 2014, 21:32

Florin Dobre scrie:On topic...i-am ascultat azinoapte la urdinis cu stetoscopul. Erau aprox. -15 grade si ceasul 3(noaptea). :lol:
Bazaie uniform...toti. :)

Pai normal, la ora aceeia, erau toate acasa si...sforaiau.. :shock:
Referitor la vibratii, sau mai bn zis la amplasare stupina: Cineva din Gura Vaii, ierneaza exact intre calea ferata (cu bifurcatie, adica inainte de intrare in gara Gura Vaii) si E70, la 50-80 m de Dunare si pe un culoar de vant...de toata frumusetea. Exact in dreptul restaurantului LA VAPOR, De fapt sunt 2 stupini acolo.
Il cunosc bine pe om, om deosebit, cu multa dragoste de albina. Facem pastoral impreuna, schimb la paza samd. I-am zis ca nu as avea curajul sa-i tin acolo. Deocamdata nu sunt probleme, cu toate ca intr-un an, mai la inceputuri, i-au murit...toti! Nu stiu cauza si nu am insistat sa o aflu/
Zgomot, vibratii de la tren, zgomot de la cauciucuri, vant...si totusi, face miere frumoasa, si-i stiu stupii, de obicei buni.
Mie mi-e frica sa nu misc o lada pe suport, ca sa nu deranjez capatul celalalt al suportului, deci nu i-as tine acolo nicicum. Sau sa prind vreo gaina pe langa ei, ca friptura scrie pe ea, fara discutie!
Cred totusi ca albina se obisnuieste cu astfel de zgomote, si le ia ca si normalitate. O parere
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Florin Dobre » 31 Ian 2014, 21:38

La taica-miu e un nene peste drum care are stupii exact intre calea ferata si drumul judetean. L-am intrebat si zice ca n-a avut probleme la iernare din cauza de trepidatii ori zgomote.
Doar vara are pierderi de culegatoare...le iau masinile pe parbriz.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde 7Rame » 31 Ian 2014, 21:47

Aici nu e cazul, una ca nu sta cu ei pe vatra, venim in octombrie acasa, doi, nu are la ce zbura spre Dunare, poate dupa apa, trei, este cumva mai sus fata de E70, cam cu 2-3-4 m pe un mal de pamant, deci ar zbura linistite peste. Din contra, primavara zboara peste calea ferata,la padure, la alun, corn viorele si ce o mai fi...dar trenurile sunt din ce in ce mai rare..
Albina te simte doar ca treci prin fata stupilor, am constatat asta tot cu stetoscopul, de aia zic, capoate sunt obisnuite , adaptate cu un anumit tip de deranj.
7Rame

Mesajde Florin Dobre » 31 Ian 2014, 21:52

Eu am o nedumerire cu latratul cainilor. Nu imi place sa-i vad legati, circula liber in curte...si asa spatiul e stramt.
S-ar putea sa am oaresce surprize. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde danielmihai » 31 Ian 2014, 21:55

ciptheman scrie:
stroe scrie:In vara la tei un apicultor din Giurgiu povestea cum a ramas fara 40 de stupi din pavilion iarna trecuta. A avut stupii in curtea unui atelier mecanic cu un ciocan pneumatic in dotare si i-au murit toti.
Se poate pierde stupina datorita zgomotelor dar cele mai mari pierderi in acest moment sunt datorita inmultirii fara logica a familiilor de albine.
Colegul Mura anul trecut a scos greu din iarna cativa stupi din lipsa de fonduri( propriile declaratii). Parca Mircea s-a oferi sa-i doneze o apifonda.
A inmultit stupii i-a slabit si au murit. Simplu. ( Oricum asta-i moda acum cu fondurile europene)

Daca era bun apicultor nu amplasa pavilionul acolo,nu intodeauna varsta e corelata cu experinta ca apicultor iar colegul mura ar trebui sa coreleze inmultirea albinelor cu puterea sa financiara ca sa nu m ai ajunga la mila colegilor de pe forum.

si daca-i punea acolo si-i traiau, tot nu era bun apicultor? daca la un "meserias" ii moare stupii dintr-o greseala,nu mai este meserias?e ca si cu drobul de sare... ;) cam repede se pripesc concluziile proaste...
danielmihai

Mesajde murarudumitru » 31 Ian 2014, 22:00

ciptheman scrie:

Tiam bagat cumva mina an buzunar ?cica imultire am intrat cu ei destul de populati. si nu uita si eu am fost ca tine sau dv, dar ura dusmania invidia fata de alta persoana mi sa schimbat decind am avut acel acident ,auzi mila hm
murarudumitru

Mesajde 7Rame » 31 Ian 2014, 22:00

Florin Dobre scrie:Eu am o nedumerire cu latratul cainilor. Nu imi place sa-i vad legati, circula liber in curte...si asa spatiul e stramt.
S-ar putea sa am oaresce surprize. :?

La asta m-am gandit si eu. Nu glumesc...Eu nu am caine acolo, dar au vecinii, si in linistea satului, de belea ce mai comunica. Hai ca asta ar fi culmea!!! :))))))
Pai nu mai manaca miere, al meu de la oras, daca prinde vreun bidon deschis...zace dupa!! :lol:
7Rame

Mesajde ciptheman » 31 Ian 2014, 22:03

in momentul in care hotarastii amplasamentul pavilionului iei in considerare absolut toti factorii de risc, poate ca a fost o scapare din partea lui dar cred ca in viitor va calcula absolut tot.
ciptheman

Mesajde murarudumitru » 31 Ian 2014, 22:37

Sa o luam de la capat,am intrat in iarna cu 7/8 rame chiar 10,albina ful.tratament facut ca de obicei ,cum fac de ani de zile cu varachet vorbesc de toamna,ramele pline cu miere capacita ,le am inca ,impachetati ca si pina acu,unde stau acu e o sonda la 50/70metri de stupi ,acea sonda da infundat si in noiembrie decembrie a desfundato,desci trafic mare pe drum la distanta mai mica tiruri buldozer macara ,zi si noapte a lucrat la sonda ,stupi mei pleaca de la curte spre gradina ultimi stupi 3/4 nu au mortalitate .este normal citeva,dar cei lalti,e albina moarta si pe fundul stupului si pe zapada ,eu am urmarit ise albina,din stup e frumoasa la culoare dar sunt pline si cade jos pe zapada si mor am strins citeva.intre deget ,zama galbena ,asta am crezut eu ca au fost zilnic deranjate si au avut consum mare oricum se duc ca, am desfacut azi care am crezut cas gata si mai era 2/3 sute de albina matcile mai este este puiet capppacit care este mort ca sa racit
murarudumitru

Mesajde alexx » 31 Ian 2014, 23:15

murarudumitru scrie:Sa o luam de la capat,am intrat in iarna cu 7/8 rame chiar 10,albina ful.tratament facut ca de obicei ,cum fac de ani de zile cu varachet vorbesc de toamna,ramele pline cu miere capacita ,le am inca ,impachetati ca si pina acu,unde stau acu e o sonda la 50/70metri de stupi ,acea sonda da infundat si in noiembrie decembrie a desfundato,desci trafic mare pe drum la distanta mai mica tiruri buldozer macara ,zi si noapte a lucrat la sonda ,stupi mei pleaca de la curte spre gradina ultimi stupi 3/4 nu au mortalitate .este normal citeva,dar cei lalti,e albina moarta si pe fundul stupului si pe zapada ,eu am urmarit ise ialbina,din stup e frumoasa la culoare dar sunt pline si cade jos pe zapada si mor am strins. citeva.intre deget ,zama galbena ,asta am crezu
t eu ca au fost zilnic deranjate si au avut consum mare oricum se duc ca, am desfacut azi care am crezut cas gata si mai era 2/3 sute de albina matcile mai este este puiet capppacit care este mort ca sa racit

Puiet capacit de cand din toamna sau recent???
alexx

Mesajde murarudumitru » 31 Ian 2014, 23:27

alexx scrie:
murarudumitru scrie:Sa o luam de la capat,am intrat in iarna cu 7/8 rame chiar 10,albina ful.tratament facut ca de obicei ,cum fac de ani de zile cu varachet vorbesc de toamna,ramele pline cu miere capacita ,le am inca ,impachetati ca si pina acu,unde stau acu e o sonda la 50/70metri de stupi ,acea sonda da infundat si in noiembrie decembrie a desfundato,desci trafic mare pe drum la distanta mai mica tiruri buldozer macara ,zi si noapte a lucrat la sonda ,stupi mei pleaca de la curte spre gradina ultimi stupi 3/4 nu au mortalitate .este normal citeva,dar cei lalti,e albina moarta si pe fundul stupului si pe zapada ,eu am urmarit ise ialbina,din stup e frumoasa la culoare dar sunt pline si cade jos pe zapada si mor am strins. citeva.intre deget ,zama galbena ,asta am crezu
t eu ca au fost zilnic deranjate si au avut consum mare oricum se duc ca, am desfacut azi care am crezut cas gata si mai era 2/3 sute de albina matcile mai este este puiet capppacit care este mort ca sa racit

Puiet capacit de cand din toamna sau recent???

Na bine cum doamne din toamna,sigur ca e de acu era si capacit si larva moarta
murarudumitru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR