Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde gica.mosu » 04 Feb 2014, 11:53

Adi Hodis scrie:Dumitre, te salut si regret sincer ca ti-au murit albinele.
Cel mai sigur raspuns al poate da analizele de la borator.
Factorii pot fi diferiti ... noi ne dam doar cu parerea, ceea ce nu coincide cu realitatea.
Posibil sa fie sarea din miere, cum relata colegul vslsilviu ... s-au e posibil sa fie o alta cauza.
Analizele vor da un raspuns mult mai sigur. Fa cumva si trimite albine la un laborator.
Apoi spune-ne si noua ce si cum.
Personal sint curios care-i cauza ...

Ca unul care a trecut prin mai multe necazuri cu albinele ... acum, asta e dar sa privim si partea buna a paharului. Bine ca nu a fost o paguba mai mare ... sa le pierzi intr-un incendiu. Macar ti-a ramas toate ... ai pierdut doar albinele. Iti va fi mai usor sa le refaci.
Fi-i tare si mergi inainte !.

ADI H...S..."La muulti ani" Sa' toati celi buni!!!...P.S...Cauze sunt multiiii.....Omul di greseli 'nvata!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde dorindafi » 04 Feb 2014, 12:27

pai daca zici ca sunt multe atunci enumara citeva din ele
dorindafi

Mesajde 7Rame » 04 Feb 2014, 13:19

Si la mine, s-a dus unul. Eu prognozam ca nu-l prinde 1 Martie, darnu l-a prins nici1 februarie.
Asa e cand tragi de o martoaga, si vrei sa-l faci cal de curse, ca deh, stii meserie... Iernat slab, regina noua, ezitare la unificat, consum mare, uzura forte, puiet pt compensare pop cand nu trebuie...iar uzura, si gata, la minus 15 s-a parlit! :D Nu l-am deschis, sa nu misc tot suportul, dar parca il vad cu 20 celule de puiet, si coronita peste.
Nu le-am dat nimic pana acum, restul se aud bine, astept 10 febr cica e mai cald, sa vad pe unde sunt, daca le dau ceva sau nu. Am iernat pe rama plina, aproape, si tot stau cu morcovul, vi-o spun sincer! Dar sunt si curios cat le tine fara... :D
Am mai auzit de pierderea a 18 familii, In Crivina, posibil cauze legate de uzura excesiva in urma pontei, cauzate de turte, in perioada calda, pe populatie slaba si regine noi.
Laboratorul insa exclude cauzele pe care, cu ochiul liber nu le putem vedea. Dupa laborator, iei in calcul restul posibilelor cauze.
Ca nu a prins tratamentul? Ca au fost probleme in mancare? ca au fost deranjati..ca au murit de foame pe puiet...Uzura...la 7 intervale, mai rar, sa pice toate asa tam-nesam! Si chiar cu puiet, la 7 intervale, nu cade asa de usor, deci..intai laboratorul, restul dupa. Pe poze, nu pe vorbe
Doamne fereste!

Imaginati-va ce moarte are o albina, iarna... Groaznic!! Asta trebuie sa ne imaginam in august...tot timpul!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde danut » 04 Feb 2014, 14:28

In unul singur am gasit 2 soareci care i-am trimis pe lumea cealalta !,dar paguba tot au facut! Sunt sigur ca in momentul aplicarii gratiei erau inauntru,am mai patit-o!
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 18:40

Nu am putut face poze multe ca e noroi si nu pot sa ma deplasez mai in spate dar o sa fac si o sa revin,
Fişiere ataşate
1625493_717107954987846_269896631_n.jpg
asa arata toate albinele sunt pline zici ca iam dat vitamine da sa ingrasat
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 18:41

A 2 POZA
Fişiere ataşate
1610078_717108221654486_1922489519_n.jpg
una din zecile rame cu ceva puiet
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 18:42

A3 rama
Fişiere ataşate
1622697_717108118321163_846673818_n.jpg
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 18:44

A4 rama
Fişiere ataşate
1622702_717108048321170_1802926485_n.jpg
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 18:46

A 5 rama
Fişiere ataşate
1796545_717108338321141_1426373925_n.jpg
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 18:51

Astazi a venit cineva la mine apicultor batrin de sa uitat ,si a zis ca stupi mei au fost deranjati , de foame nau murit varoua niciatit, nosema au fost 2 care au avut restu deranjati ,nu dau nume ca a zis ca nu vrea sa devina profesor
murarudumitru

Mesajde mihaistupar » 04 Feb 2014, 19:08

imi pre rau pentru pierderea suferita NOSEMA cred sa fie.
mihaistupar

Mesajde iulians » 04 Feb 2014, 19:33

Calitatea hranei este o varianta plauzibila. Posibil stimulari facute nu cand trebuiau, posibil hraniri facute toamna tarziu mierea ramanand necapacita si a fermentat. Sonda marea usor mortalitatea dar nu omora intreaga familie.
iulians

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 19:40

iulians scrie:Calitatea hranei este o varianta plauzibila. Posibil stimulari facute nu cand trebuiau, posibil hraniri facute toamna tarziu mierea ramanand necapacita si a fermentat. Sonda marea usor mortalitatea dar nu omora intreaga familie.

Nu am facut stimulari de toamna
murarudumitru

Mesajde proapis13 » 04 Feb 2014, 19:57

Ultima poza rama 3,pentru mine spune asa;
- albina moarta in celula - albina putina
- puiet capacit - regina tinara
- miere cristalizata in fagure - hrana necorespunzatoare
Acea ,,familie'' a intrat in iarna cu putina albina si cu hrana necorespunzatoare
La prima incalzire a vremii,regina tanara a inceput sa ponteze
Albina s-a grupat sa incalzeasca puietul si fiind putina a consumat mierea aflata in apropiere
Mierea cristalizata a trebuit sa fie diluata si in acest sens s-a crescut artificial consumul in vederea obtinerii apei
si implicit uzura albinei - o parte murind si cazind pe fundul stupului iar o parte murind de foame acoperind puietul

Rama 2 albina moarta in celula de foame chiar in apropierea mierii - populatie putina
Rama 1 la vel ca la 3 cu mentiunea ca se vad cristale de miere pe speteaza inferioara si miere cristalizata la speteaza superioara plus fecale apoase pe zona cu miere
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cantemir » 04 Feb 2014, 20:06

murarudumitru scrie:...vreau sa va intreb ceva la mine toamna se sparge multa lubenita pe cimp aduc albinele la greu sa fie din mierea aia de la lubenita?

Acum, dupa ce-am vazut poza cu albinele cu abdomenul umflat si mie mi se pare plauzibila varianta asta.
Albinele aduc toamna, tarziu, ceva miere de mana ( de la stuguri, pere si alte fructe pe care le ciupesc viespile) . Dar o consuma prima.
Pana vine frigul, mai au ceva zboruri de curatire.
Ale tale, au intrat la iernat doar cu miere de pepene?
cantemir

Mesajde 7Rame » 04 Feb 2014, 20:23

murarudumitru scrie:A 2 POZA

Rama asta, luata independent, e rama centrala, unde este prezent puietul, da? Ghem pe fata, la sud.
Puietul, prezent pe seama reginei noi (poate) a vremii calde sau a stimularilor (completarilor, ) si pe fondul lipsei de populatie, a ghemului mic. Aici nu e vorba de un stup iernat pe 6-7 rame, cum se spunea anterior, e un ghem mic, se vede clar forma lui. Mancarea, nu mai exista deasupra, singurul contact cu mancarea este spre spate, in timp ce puietul tine albina in loc. Uzura, stres, lipsa mancare, puiet, ghem mic. Mie mi-a murit unul intr-un an, cu 5-6 cm coronita deasupra, pe puiet, la sub minus 15 grade,fara deranj.
Deranjul cauzat de aplicarea turtei, sau sondei, uzura introdusa si declansarea de puiet, creeaza tabloul perfect pt un dezastru.
O parere

A4 rama identic.
Cealalalta rama prezentata, poate fi periferica unui ghem format central, se mai vede si ceva polen acolo, la care centrul probabil nu mai are nimic deasupra, si are probabil puiet, si la fel...
Ideea care mi-o lasa pozele, in cateva cuvinte: ghem mic (degeaba zici pe 4 intervale, doar in fata, albina putina), consum excesiv (deranj, albina putina, puiet), miere putina (si din toamna si din puiet) , albina sus pe leatz (au consumat si ultima celula pana la turta) ..deci tot ce e mai rau
Ultima oară modificat de 7Rame pe 04 Feb 2014, 20:32, modificat 1 dată în total.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR