janese scrie:din aia ,,trei negri mititei"....i-am luat de la tei...i-am dus la cinshpe kilometri acasa...am mers usurel... dar la o frana usurica,unu a cazut ca popicele ,si s-a cam mototolit,chiar daca i-am grupat...noroc cu carabinele lu popa georgian....
prin august....dau sa caut matca unuia ca o schimbasem de vreo saptamana......si dai si ravaseste treizeci de ramute...matca ioc!!!........scot toate ramele sa ma uit pe pereti(3 corpuri)...ce sa vezi???ma uitam ca in fantana!!!...jos pe fund, vad ghemotocul...bag mana ca-n gaura de sarpe sa apuc ghemotocu si sa-l scot afara...draci!!!era mana prea scurta!!!...cu subsuoara am atins buza catului de sus...si m-au tabarat!!...dai si desfa cremalierele...si da-i si lupta...si lupta si dai!!!!
ps...acu stau si ma gandesc: o fi sughitat bunka in clipele alea???

Nea` Jane..treaba trebuie abordata mai cu atentie cu astia...ai mers noaptea la tei??
Trebuiau inchingati, altfel se balangane si creaza agitatie..nu e bine..si eu cand aii voi ridica cu tot cu palet, ei vor fi prinsi de palet cu chingi sa nu miste .
Borfaitu` dupa matci nu prea e indicat in astia..mai ales daca ai albina mica, eu sunt adeptul interventiilor minimale..adica cel mult vezi daca au puiet si oua..ma uit la cantitatea de puiet, miere polen, citesc rama ca pe o carte de vizita a matcii...nu trebuie sa o vad pe ea ca sa stiu ca-i buna sau nu..si daca e de schimbat o schimbi si te mai uiti in el peste 10 zile...
Eu am observat ca de multe ori ghemul ala nu inseamna neaparat ca o schilodesc sau o sufoca...ci ca o forteaza sa iasa la imperecheat..sau depinde daca mai au larve, oua o "asomeaza"

si trag alta..de multe ori nu le convine tocmai ca e "plantata" acolo si nu e trasa din ouale lor ale fostei matci..chestii de astea pe care matale le stii...ideea e ca trebuie lucrat mult mai atent mai ales la capitolul matci...nu merge ca cu aia pe care-i manevam ca pe niste saci de cartofi !!
Eu nu i-as dota cu cremaliere...un simplu palet de 80/80cm, pe care pun 4 stupi, fara nimic altceva decat niste chingi cu care prind doi cate doi de palet, adica trec chinga pe dedesubt, si prind cate 2 si cam aia e...ai agatz cu un bratz si au parte de cea mai lina incarcare-descarcare...logic ca ai pui acolo unde reusesti sa intri cu remorca, nu-i mai iei la mana etc. Nu-i plimbi cu roaba..
Cred ca au fost un pic prea populati, daca mai aveau un corp gol nu cred ca se intampla nik..iar in stationar nu sunt pb de temperatura...am niste poze pe la inceput in care albinele stau efectiv pe exteriorul lazilor si ventileaza, deci in cel mai trist scenariu asta ar face..dar la mine pe celula naturala nu am avut pb de genul asta si lazile sunt negre

Faptul ca ceilalti 5 au fost ok inseamna ca la al 6-lea a fost o problema !!!...altfel inchinau steagu` toti .