Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Feb 2014, 21:52

De asta o sa-mi dea colegii in cap cu lemnele...ca eu in loc sa stau in atelier...dau raspunsuri la dileme de genul asta la ora asta...noroc ca imi fac singur programul si pot munci la orice ora din zi si din noapte !!
Si asa treaba asta cu mutatul in noul spatiu mi-a produs un blocaj in fluxul muncii de nu stiu cum sa-l rezolv !! :lol:
BUNKA

Mesajde Dila Daniel » 06 Feb 2014, 22:18

eu unul nu am incercat treaba cu eliminatul trantorilor,deci nu pot spune din practica.Defapt,nu stiu cine a "realizat"conditiile expuse de tine.
Din teorie(ce am retinut eu)nu tin minte sa fi citit undeva treaba asta ca studiu dedicat.
Tot ce am retinut(stiu),este ca o familie fara trantori,creeaza un dezechilibru,o "agitatie" in randul albinelor,ducand la o scadere a activitatii,si implicit a productiei.Ele incep sa si roada si sa modifice celule de lucratoare in unele de trantor.
Acum de la mine gandire :)
lipsa trantorilor poate induce familiei o stare de "neimplinire"(de neatingere) a procesului(a pragului) natural de dezvoltare maxim,ceea ce este posibil sa reduca instinctul de roire.O "familie"fara trantori,nu este familie.Sau cel putin nu una completa.

gogu pana!...vorbind ipotetic :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde janese » 06 Feb 2014, 23:13

Intrebarea concreta este asta:

Roieste un stup caruia i se taie puietul de trantor din 7 in 7 zile si are gratie la urdinis ca sa nu intre trantori din afara in stup?
De altfel stupul sa indeplineasca conditiile de roit ,adica cuib blocat , miere berechet +populatie foarte numeroasa.

Sa o iau clar ca sa nu ma-ntorci!!
Roirea are doua faze:
1. intrarea in ,,frigurile” roitului
2. iesirea roiului primar

din experienta mea:

nu are legatura ,,calicirea trantorilor” cu frigurile roitului!!(simache, retine expresia asta ca sa ajungi si tu ,,greu” :lol: )!
se crede ca daca nu sunt feromoni de masculi instinctul de roire se diminueaza…va spun eu..in 80% din cazuri nu este adevarat!
Nu are treaba roitul cu situatia ,,daca familia e blocata sau nu cu miere!!in 60% din cazuri familia roieste si daca nu are casa blocata cu hrana,
Mai important este daca casa este blocata cu pollen sau nu.
CEL MAI IMPORTANT LUCRU LA FAMILIA DE ALBINE DE CARPATINA SI CARNICA ESTE DENSITATEA DE ALBINA PE RAME,IN SPECIAL PE RAMELE CU PUIET…CAND SE DEPASESTE NUMARUL DE 430-470 INDIVIZI (ALBINE) PE DMP FAMILIA SE GANDESTE LA ROIT!
ACUMA TREABA CU GRATIA…daca e gratie haneman(gratie de excludere a matcii si trantorilor) aceasta are dimensiunile(din desenul de executie) ..,,orice ,,greu” are un calibru cu doua capete..un cap are4,03mm si capul alalalt are4,5mm…gratiile se verifica cu acest calibru…trece 4,03mm si nu trece 4,5mm. dimensiunea minima de 4,03 este importanta sa treaca albina nestingherita prin fante. Dimensiunea maxim,maximorum sub 4,5 este importanta sa nu scape matci imperecheate au ba si trantorii prin fante! Cand cumperi gratii asta verifici!!! Cand folosesti gratii hanemann inainte de a le pune le iei la verificat cu acest calibru! Si corectezi(ai bagat la cap simache? :lol: )
Mai este o gratie care se foloseste la selectarea trantorilor pentru imperechere! voliera aia care a pus-o unu pe forum acu cateva zile(un foto) nu este hanemannn!!! se foloseste ca sa strangi trantori maturi(mai ales la imperecherile ,,devreme)pentru ca au constatat multi care se ocupa cu imperecherile ca maturitatea trantorilor este direct proportionala cu marimea lor!(ti-a intrat la cap simache :lol: ?) gratiile astea de selectare a trantorilor au dimensiune fantelor5,4mm-5,7mm!..si se folosesc in europa!!!ce faci cu trantorii astia la imperecherile naturale???asta e alta discutie!!!

In concluzie daca se depaseste densitatea de albina care am zis-o mai sus, familia intra in frigurile roitului in peste 80% din cazuri!

Mai departe…..daca tu-l tot zgandari sa calicesti trantorii,il deranjezi si este posibil sa se razgandeasca sa mai roiasca(roade botcile) chiar daca a intrat in friguri…dar in majoritatea cazurilor nu se astampara si tot roieste!
Asta se numeste ,,instinct de roire fara finalizare” (ti-a intrat in cap simache??? :lol: )
Daca familia este in friguri si tu ai gratie..roiul va iesi dar fara matca batrana care se ,,opreste” inainte de gratie. Roiul se intoarce,intra inapoi in cutie,dar vor ecloza matcile din botci,si vor omora matca batrana!,..si se vor omora intre ele daca una tanara nu poate sa treaca prin haneman si sa plece cu roiul! Si se alege prafu de familie!
Treaba cu scuturarea familiei in fata urdinisului este o poveste!!!

Cam atat ca mi-au amortit degetele!!!

concluzia???
TOT ROIESTE CU TOATE CONDITIILE CE LE-AI PUS TU IN INTREBARE!!! Cam cum arata o rama cu densitatea aia ,,critica” de albina?? Si asta e alta discutie!!!
Ultima oară modificat de janese pe 06 Feb 2014, 23:27, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde janese » 06 Feb 2014, 23:26

acum ti-am spus ce gandesc eu din ce a vazut ochisorii mei...,,treburili" astea m-au preocupat cand eram ca bunkanu!...ca si eu am vrut sa rup pisica in apicultura cum vrea si el la vremea lui! si-mi e simpatic!..doar ca anii trec!!!

simacheee!!! vineri seara, (azi e joi) sa fii pe forum ca te contactez in public!!!! :lol: sa nu crezi ca,, m-ai dus" cu pozele alea!!!
janese

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 01:22

Bun raspunsu` si complet Jane tre` sa recunosc !!
Asta cu astamparatu` cam asa e..daca e pus pe duca nu-l mai tii...eu sincer am facut blocajul ala atunci si s-au intamplat situatiile descrise de mine, multe din batrane au reluat ponta dupa ce toata matcaraia tanara a fost ucisa...probabil feromonul puternic al matcii ouatoare a facut ca cele tinere sa fie suprimate chiar de albina...nu vad cum sa se ucida intre ele TOATE fara ca si batrana mai grea fiind sa fie ucisa si ea...clar ca albinele au protejat-o din cauza feromonului inca puternic.
In unele cazuri insa am gasit batrana suprimata, o gramada de tinere moarte si una care a iesit prin gratie s-a imperecheat si a inceput ouatul peste gratie...si familiile nu au roit !!!
Am si poze de atunci cu "roiul" care iesea si se intorcea in lada dupa cateva minute...stiti ca am povestit fenomenul atunci in 2011
Toate pozele alea cu albina care acoperea lada complet sunt dovada fenomenului descris de mine...roiurile se intorceau in lazi...ba mai mult...migrau d e la o lada la alta, adica intrau in alte lazi...atunci nu am pierdut roiuri deloc :mrgreen:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 01:49

E un fenomen interesant ce s-a petrecut atunci...stiu ca m-am asezat pe iarba, era o zi calda la salcam..pe final, eu nu mai reusisem sa tin pasul cu taiatul botcilor, un amic experimentat a venit la mine si mi-a zis ca de acum blocheaza cuiburile, matcile inceteaza ponta si albinele vor incepe singure sa-si roada botcile, dar la mine treaba era prea avansata...aveam deja botci mature gata sa iasa, deja ieseau...singura treaba era ca aveam gratiile peste cuiburi si urdinisele de jos erau inchise, speram ca matcile batrane incetand ouatul sa nu devina atat de "slim" incat sa treaca prin gratii, si ma rugam sa nu plece cu tinerele care ieseau...apoi cand am vazut fenomenul....m-am blocat, nu-mi venea sa cred, ieseau aproape impreuna, simultan roiuri, cate 2-3..se invarteau in arealul ala...era o masa uriasa de albine care deriva, se lasa in jos de la inaltimea de 10-15m si "se lipea" efectiv pe mai multe lazi la intamplare, se puneau ca o caciula pe lazi, pe urdinisurile superioare mai ales si parca il sufocau...nu mai intra si nu mai iesea nimic...roiurile nu iesisera de acolo...era o nebunie...stateau asa toata dupamasa si spre seara toata albina intra in lazi...as vrea sa inteleg fenomenul pe deplin...si acum ma mai gandesc la ce s-a intamplat atunci !!
In pagina 2-3 la mine la pag pers ..sunt pozele facute atunci...ce se vede pe lazi sunt roiuri iesite din alte lazi care se pusesera pe stupii din apropiere si au intrat apoi in ei..
BUNKA

Mesajde janese » 07 Feb 2014, 02:24

acu vreo patru ani va povesteam pe forum cum umblam intr-un stup si a intrat un roi peste familie dar nu pe urdinish ci pe sus prin lumina stupului...si ati ras de mine...si v-am lasat in pace!!! sustin asta si in ziua de azi! :P au trecut exact douazeci si doi de ani
janese

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 02:38

janese scrie:acu vreo patru ani va povesteam pe forum cum umblam intr-un stup si a intrat un roi peste familie dar nu pe urdinish ci pe sus prin lumina stupului...si ati ras de mine...si v-am lasat in pace!!! sustin asta si in ziua de azi! :P au trecut exact douazeci si doi de ani

Moshule...n-ai somn...eu te cred !! :P
Eu am zis ca m-am asezat pe iarba, da` nu am zis ce reactie am avut...am inceput sa ma minunez si sa rad ca prostu` ca nu mai vazusem si nu mai citisem nicaieri asa ceva..nu stiam ce se petrece, era nenatural ca roiul din stupul X sa se ridice sa dea o tura prin zona, la un moment dat se mai lasau pe iarba sa se odihneasca fiind grele de miere :lol: si apoi se lipeau de tot sirul de stupi pe fatza in dreptul urdiniselor, pe capace peste tot...treaba era ca ieseau cate 2-3 odata dupa care urmau altele si tot asa...am avut o dupamasa...SHOKANTA ! :lol:
Ultima oară modificat de BUNKA pe 07 Feb 2014, 02:43, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde ves.lucian.zabrani » 07 Feb 2014, 02:39

BUNKA , dar nici tu nu ai somn !!! ca si mine !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 02:45

ves.lucian.zabrani scrie:BUNKA , dar nici tu nu ai somn !!! ca si mine !!!
:lol: :lol: :lol:

Eu sunt "dezordonat "ca sa zic asa la capitolu` asta...si cu munca fac la fel...si cu mancatu`...am luat-o razna !! :lol:
Da` ma simt excelent asa !!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 02:51

janese scrie:acu vreo patru ani va povesteam pe forum cum umblam intr-un stup si a intrat un roi peste familie dar nu pe urdinish ci pe sus prin lumina stupului...si ati ras de mine...si v-am lasat in pace!!! sustin asta si in ziua de azi! :P au trecut exact douazeci si doi de ani

Apropo de treaba asta, am avut o experientza interesanta...eram la stupi, tineam o rama in mana si ma uitam pe ea, prin lada...ma rog, stiti cum face orice stupar..si la un moment dat trece peste tot prin jurul meu un roi...de fapt senzatia a fost de parca as fi trecut eu prin el...a trecut cu mare viteza la nivelul solului, de un stat de om asa, m-a invaluit si s-a tot dus...avea o traiectorie interesanta, parca nu urmarea relieful ci a taiat-o in linie dreapta, si zona in care eram eu era pe traictoria lui, mai incolo era o vale iar el a tinut-o drept adica a trecut pe deasupra vaii la inaltime si cu cateva momente inainte trecuse prin dreptul meu "maturand" solul !
A ..roiul sigur era scapat de la un vecin ..maxim 300-400 de metri..venea dinspre el !
BUNKA

Mesajde valigorj » 07 Feb 2014, 03:33

au fost SUPEROK pozele pe care le-ai facut atunci,dar si mai TITA de MITA ar fi fost o filmare.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 03:40

valigorj scrie:au fost SUPEROK pozele pe care le-ai facut atunci,dar si mai TITA de MITA ar fi fost o filmare.

Am niste filme sa stii...facute cu panarama mea de telefon...are rezolutie mica si nu prea sunt de calitate si sunt scurte..
Daca aveam ...zzzmartfone...era alta viatza.. :mrgreen:
Ce faci Vali?...n-ai somn nebunule...vad ca toata lumea e treaza la ora asta ...ce-ati patit ma?
Boala lu` calaki.. :lol: ..si Janese era mai devreme...i-am zis sa-si puna la avatar o poza mai actuala sa o schimbe pe aia cu el din tineretze :lol:

Auzi una tare...am dat de niste baieti tineri si zdraveni, cu chef de treaba..la mine in oras, care urmaresc forumul da` nu scriu ...si au stupi Layens, auzi Vali...la mine in zona la 20 km de oras..multi nu gluma, sunt 3 asociati si au superstupina...cica merge super, le fac o vizita cum se cracaneaza de primavara !
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 07 Feb 2014, 10:01

Janese,lasa' manji astiea tineri(nu au patit=nu ti cred)....Eu amu 12 ani la tei,mi-a intrat un roi mare pi urdinis,fiind an preajma am deschis stupul imediat...sa' am gasit matca (o angramadeau)..am stropit cu poslet sa' evit =limitez "macelul" apoi a doua zi am gasit o matca tanara moarta an fata stupului cu pricina...P.S mai an fiecari an ,am avut cate o vizita a" extraterestrlor" din paduri=roi primari s-au secundari,gaseam multa' albina moarta la urdinis :mrgreen: Cei cari aveti o poza= film, merita sa fie vazuti-SPOR!!!

Adriane,cand vin cercetasele cari au gasit deja noul locas=stup,nu-l mai poti opri decit cu...bomba atomica :lol: :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 11:21

Mariane, tot respectul...am sa povestesc ceva care pt unii poate parea hilar, si eu sunt clar adeptul interventiilor minimale cu atat mai putin al taierii trantorilor DAR..fii atent !!
Am un amic bun de care am mai povestit..sta in jurul a 180-220 de familii, acum "l-am convins" sa faca familii de vanzare si s-a dus pe la 260-270
Stilul lui e sataie trantori, adica lucreaza pe orizontali adica "pi stil vechi" cum zice el...cand ii zic de forum net etc...el zice, nu ti mai lua dupa aia, tati prostiili scriu ! :lol: ...eu nu si pace ! :lol:
Deci omul face asa vara pe la salcam..ii trantoreste , adica impinge toate ramele, in partea opusa lazii, apoi verifica tot si distruge toti trantorii absolut tot, de multe ori daca mai e putin puiet de albina in rramele de la extremitate unde albina baga miere distruge si ala...(ca sa curete si sa bage miere..sa fie buna de extras)...stupii lui nu prea roiesc, te-ai astepta sa plece roiuri garla de la atata amar de stupi, nu se intampla asta, e adevarat munceste..toata ziua croseteaza la ei..daca pleaca pleaca doar cateva dar de bagat baga miere la greu !!
Familiile dupa ce blocheaza cuibul cu miere isi rod singure botcile..de regula atunci face el niste roiuri in perioada aia..le face pe 5-6 rame si le muta pe alta vatra cu botca de roire ca nu face transvazari :mrgreen: Tine ramele incarcate de propolis pe hofmann...rama lui are pe putin 40mm in latime la fagure ma refer si aici imi aduc mereu aminte de IGNATOV...cand am luat familii de la el am avut cazuri ca 7 rame ocupau atat de mult din corpul meu de 10 rame incat nu intra a 8-a... de regula 8 intrau cam la mare limita..strangeam atat de tare afumand si fortzand cu dalta incat coroanele efectiv se lipeau una de alta...ramele full de ceara la leatzul superior...adica daca te uiti in lazi, frate..ai ce vedea !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 11:23

Am luat de la el o carpatina destul de curata zic eu, nu am prea vazut albine galbene, majoritatea sunt micutze si cu dungi gri...deosebit de productive si cu o vitalitate extraordinara...fagurii sunt negri...baga 4-5 foi maxim pe an de colonie.
Dupa ce a zis Ignatov de faza cu mierea care trebuie lasata la iernat pe 6 rame ca trebuie sa se gaseasca in principal in niste coroane foarte consistente...adica ce intra normal de sus pana jos ar trebui de fapt sa se gaseasca in coroane...am inteles, asa face amicul meu..ramele distantzate de la propolis si coroanele full , maxim de groase...e sunt multe de povestit !!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?