Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde BotaPaul » 10 Feb 2014, 16:35

Grava situatie :) Greu se mai obtin informatii , trebuie muncit ! !
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde prisecarul » 10 Feb 2014, 17:30

astazi am bagat turte si am constatat ca unul a murit!
sa speram ca a fost ultimul pe anul acesta!
prisecarul

Mesajde talex » 10 Feb 2014, 17:43

azi am pus la 3 roiuri 3 pungi cu miere, doar miere, intrucat n-au facut zbor de curatire. in rest le-am ascultat pe toate si sunt in viata
talex

Mesajde dorindafi » 10 Feb 2014, 17:47

bagat unu la iernare cu 8 rame
matca 2010 , crapat matca in timpul iernii
facut o gresheala = unit cu o familie mai slaba [ hales bules / prafu sa ales ]
astazi scuturat 6 rame de albine shi cutia jos
Fişiere ataşate
100_3865 (855 x 642).jpg
dorindafi

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2014, 19:04

proapis13 scrie:
yokoz777 scrie: printre albine am mai vazut si cate o albina ne ecluzionata,alba scoasa afara din celule,deci au puiet.

Si asta te bucura...???...pe mine nu m-ar bucura...pune mana pe carte si citeste din ce cauza au scos albina aia alba la plimbare... :!:

POATE LE-AU SCOS LA ZBOR DE RECUNOSTEREEEE :idea: 8-) Au mai patat si altii....se intampla dupa episoadi cald-rece=albina se strange an ghem sa'... :mrgreen:
Bota-paul...pt informatie...trebuie muncit!....Sunt f multi cari muncesc sa' n' au=cauta sa' ve-i gasii!!!!....Ce este mai grav ca aveti ff multe informatii,dar tb procesati=retinute!!!....Recomand consum de miere+lecitina+ apilarnil :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 10 Feb 2014, 19:27

Vorbind despre pierderi ...
Astazi la soare termometrul arata 17*-18* C ! Albinele au iesit la zbor . Numai ca zapada mai are vreo 20 cm ! Rezultatul ... cam 2 pumni buni de albina moarta pe zapada (aproximare la ochi) :evil: Fac precizarea ca erau cazute cam la 3-4 m in fata stupilor !
Of, of,asa-i la noi, cand ii branza nu-i butoi ! :evil:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde akaju » 10 Feb 2014, 19:28

M-am inscris de mult pe forum, pana acum am citit, am invatat si am tacut, dar voua celor cu 2-3 sau sub 20 de familii va spun ceva , fara sa va iau de sus... au murit? intrebati-va de ce - daca gasiti raspunsul sunt sigur ca 95% este datorita voua ! lasati albina sa traiasca, nu o mai ucideti oamnei buni!!! vedeti profesionostii ca dau suplimente, stimuleaza, ajuta, da nu va intrebati cata munca implica? stimularea presupune hranirea de ajutor, stimularea excesiva presupune implicare activa !!!! voi, profanii, (adica noi profanii) vrem sa stimulam de doua ori pe luna indiferent de cantitatea de hrana din stup si de conditiile meteo si sa avem mastodonti in primavara.... Ceal mai tare lucru care m-a impresionat pe forum - am stupina la 60 de km, stimulez astazi 3 ianuarie si o mai vizitez dupa 15 februarie...sau diverse altele. Un singur exemplu din trairile mele ca apicultor - am avut 2 stupi de control intr-o zona ....dupa tratamentul de toamna, din motive obiective nu am mai putut trece pe la ei. In afara de salcam de la ei nu am extras, de la floaraea soarelui nu le-a mai ridicat nimeni podisorul. Zapada ca anul trecut.. Vb. de 2012-2013. Prin Ianuarie, un grup de 4 copii au batut cu picioarele si pumnii in stupi (plus doua cozi de lopata - din spusele lor) sa vada daca mai traiesc albinele.... M-a durut mult ce am auzit si am certat-o pe fiica-mea cea mica pentru ce a facut (7 anisori), dar cei doi stupisori au iesit bine in primavara si au dat si miere multa!!din ce am auzit (si vazut). Nu-mi place sa scriu, daca o sa urmariti istoricul meu o sa vedeti ... dar am tras o concluzie - si ce daca la 30 septembrie anul asta nu mai aveam puiet decat la vreo 5 roi? si ce daca am intrat in iarna cu 20 kg de miere la unele familii ? si ce daca am risipit varachet pe un tratament in plus? si ce daca nu stimulez de la intai ianuarie? si ce daca au murit 1,2,5, roi/familii? sa multumim Domnului, aiai buni au ramas...decat 100 slabi, mai bine 50 zdraveni. Incepatorilor le spun doar atat - nu incercati sa reinventati albina.... Lasati-o dupa tei sa traiasca si ajutati-o daca e vremea grea (secetoasa sau lipsa de cules). Nu va lacomiti, nu incercati sa rearanjati cuiburi , sa reorganizati in decembri, sa ... sa... AAA si uitam sa va spun ! luati toate matcile cele mai selectionate de peste tot...... nu vor roi nicidata familiile, vor da un roi pe luna, vor creste 10 rame pe saptamana, vor aduna in 7 caturi, si vor juca tenis cu varoua. Mai tare ca aclimatizata mea nu-i nici una ! Nu dau o matca de roire de-a mea pe trei brazilience sau siberience sau linguistice sau....... Gata cred ca 6 luni iar nu mai scriu.... bafta multa
Ultima oară modificat de akaju pe 10 Feb 2014, 19:43, modificat 1 dată în total.
akaju

Mesajde joohny » 10 Feb 2014, 19:32

Va salut.Astazi am gasit un stup in care am intrat in iarna pe 5 rame bine populate ,cam 1-2 rame de albine moarte(cam un faras plin).Am vurut sa-i scot 2 rame insa pe-a 2-a rama mai erau albine destul de multe inspre cuib,asa ca am lasat-o acolo.Ce ma deranjeaza este ca nu stiu cauza.Deci:1. soarec nu era deoarece erau intregi,2.20-30% erau albine cu trompa scoasa afara,restul nu,3.10-20% albine cam inchise culoare(negre),4.cam la toate ieseau ceva maroniu cind le apasam pe abdomen(din noiembrie nu am avut zbor de curatire).5.nu am gasit albine moarte in celule,deci nu a fost cauza mortii lipsa de mincare.6.m-am uitat cu o lupa dupa varoua si nu am vazut nimic,7.tratamente i-am facut in toamna la fel ca si la ceilanti,8.nu ma mai pricep la altele.Sint f. nervos ca nu stiu cauza albinelor marte.Poate este cineva care poate sa ma lumineze.Sanatate.
joohny

Mesajde FLORINELU » 10 Feb 2014, 19:40

Acajule,mi-a placut,te felicit,unii te vor blagoslovi,vor zice ca te dai mare apicultor.eu nu zic ca te dai mare apicultor ci ca esti apicultor si nu "detinator de stupi"si te rog sa mai scrii pe aici din cand in cand si nu la 6 luni cum ziceai . cu stima FLORINELU.
FLORINELU

Mesajde paul » 10 Feb 2014, 19:50

akaju scrie: voi, profanii, (adica noi profanii) vrem sa stimulam de doua ori pe luna indiferent de cantitatea de hrana din stup si de conditiile meteo si sa avem mastodonti in primavara...

"Profesore"... vezi ca nu prea ti se asorteaza modestia la costumul asta ! :oops:
Stii ce-am citit eu in toate cartile de apicultura ??? "stimularea se face indiferent de cantitatea de hrana din stup" !!! Asta-i una ...
A doua ...majoritatea autorilor recomanda stimularea cu turte, serbet etc, in a doua parte a iernii !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde FLORINELU » 10 Feb 2014, 20:02

Paul eu nu prea dau turte decat in caz de forta majora si nu deschid stupii din toamna si pana la 1 martie,anul acesta inca nu am deschis nici un stup,maine hotarasc daca deschid ceva,cu toate astea in ultimii ani in stupina mea nu a murit nici un stup ,nu ma laud asta e realitatea,am totul pregatit pentru turte dar incerc sa nu apelez la ele,de ce? fiindca nu e nevoie intotdeauna. daca va muri vreunul anul acesta am sa scriu aici.
FLORINELU

Mesajde paul » 10 Feb 2014, 20:13

FLORINELU scrie:Paul eu nu prea dau turte decat in caz de forta majora si nu deschid stupii din toamna si pana la 1 martie,anul acesta inca nu am deschis nici un stup,maine hotarasc daca deschid ceva,cu toate astea in ultimii ani in stupina mea nu a murit nici un stup ,nu ma laud asta e realitatea,am totul pregatit pentru turte dar incerc sa nu apelez la ele,de ce? fiindca nu e nevoie intotdeauna. daca va muri vreunul anul acesta am sa scriu aici.

Nea Florinelu ... apreciez activitatea dumneavoastra ! Fiecare face cum considera !
Am vrut doar sa-l trag de atentie pe "profu' "Akaju cum ca, nu se prea combina teoria lui cu cea din carti ! Reiterez ... stimularea se face indiferent de cantitatea de hrana din stupi !!! Aaah ... ca unii nu sunt de principiul stimularii iarna, e altceva ! Altii ... recomanda ! Atentie, vorbim de stimulare si nu de salvarea albinelor de la moarte prin infometare !
paul

Mesajde akaju » 10 Feb 2014, 20:27

Mancare putina, famelie mare, stimulare ianuarie, matca oo, femartie frig, .... mai departe poti completa si tu dar... = deranj
Empatizez cu un ilustru "iarna umblam doar in butoiul de varza"'. Nu ma mai atrage in tot felul de contre, nu sunt genul, chiar daca sunt constructive. Eu am spus pentru ca asa fac eu. Nu sunt profesor, nu dau lectii. Cu deosebit respect, Marian.
akaju

Mesajde paul » 10 Feb 2014, 20:38

akaju scrie:Mancare putina, famelie mare, stimulare ianuarie, matca oo, femartie frig, .... mai departe poti completa si tu dar... = deranj
Empatizez cu un ilustru "iarna umblam doar in butoiul de varza"'. Nu ma mai atrage in tot felul de contre, nu sunt genul, chiar daca sunt constructive. Eu am spus pentru ca asa fac eu. Nu sunt profesor, nu dau lectii. Cu deosebit respect, Marian.

Mariane, te rog reciteste-ti postarea si ai sa vezi ca te-ai exprimat ca un profesor in fata unei clase de tampiti ! :oops: De aici ... usoara mea aciditate ! Am inteles din acest al doilea mesaj cum sta treaba, ca a fost doar o formulare nefericita ! :P
Idealul e cel expus de tine !!! Numai ca ... mai e mult pana departe ( apreciere corecta a rezervelor de iernare, chiar nr. de rame lasate in cuib), basca pozitionarea aiurea a ghemului de iernare ! Asa ca, de multe ori interventiile in timpul iernii pot face diferenta intre viata si moarte ! Fiecare face ... cum crede ! Experienta asa se acumuleaza !!!
Nu vreau sa te atrag in contre, era doar o discutie si am crezut ca vrei sa participi !
paul

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2014, 20:41

paul scrie:Vorbind despre pierderi ...
Astazi la soare termometrul arata 17*-18* C ! Albinele au iesit la zbor . Numai ca zapada mai are vreo 20 cm ! Rezultatul ... cam 2 pumni buni de albina moarta pe zapada (aproximare la ochi) :evil: Fac precizarea ca erau cazute cam la 3-4 m in fata stupilor !
Of, of,asa-i la noi, cand ii branza nu-i butoi ! :evil:

Peste tot aud de aline moarte pi zapada,vinovati noi :idea: ...Pe langa paie,fan, ciocani sa' alteleee =an fata stupilor mergi siii...
Fişiere ataşate
poze noi 002.JPG
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 10 Feb 2014, 20:47, modificat 1 dată în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2014, 20:45

S-au an caz di forta majora....Tot li dau la...FOC :mrgreen:
Fişiere ataşate
poze noi 007.JPG
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR