Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paul » 12 Feb 2014, 21:04

gica.mosu scrie:Paul e ff simplu....Daca o fam cresti puiet pina la sf lui oct,an partea din fata=unde o fost puiet = rami goaleee1/2(spre fata= mai cald),facand rocada= antors una da alta nu(daca nu ai rami mai buni la rezerva)si ai r cu miere atat in fata cat si an spate....Apoi se repeta an ianuarie daca mai la ce :!: sa' cu ceee :!: :P...Apoi cutii goali fara numar!!!!

Eu tot nu pricep !
Si daca mai faci rocada o data in ianuarie, ar trebui ca la inceputul lui martie sa nu mai ai miere deloc in rame !
Si toate cartile apicole bune spun ca este o legatura dialectica intre rezervele de miere si ponta matcii ! Si in primavara (martie) parca ar fi nevoie ca reginele sa inceapa sa se tureze !!! :oops:
Ceva imi scapa ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde joohny » 12 Feb 2014, 21:12

paul scrie:
gica.mosu scrie: ..Apoi se repeta an ianuarie daca mai la ce :!: sa' cu ceee :!: :P...Apoi cutii goali fara numar!!!!

Va salut.Ce nu ai priceput,Paulica?In ianuarie se repeta daca mai ai la ce iar in martie albinele sint moarte. Eu asa am inteles.Deci nu este indicat sa faci una alba una neagra.Sanatate.
joohny

Mesajde gica.mosu » 12 Feb 2014, 21:18

Paul.....Retine asta nu "mosu=eu"esteeeee de vina ca an martie nu mai esti mieri an stup, sa cutii(RAME) goaleeee,ci apicultorul(LACOMIEA,NEGLIJENTA,LA'S CA MERGE ASA)=vinovatul :idea: :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 12 Feb 2014, 21:27

gica.mosu scrie:Paul.....Retine asta nu "mosu=eu"esteeeee de vina ca an martie nu mai esti mieri an stup, sa cutii(RAME) goaleeee,ci apicultorul(LACOMIEA,NEGLIJENTA,LA'S CA MERGE ASA)=vinovatul :idea: :P

Aha !!! Immhhnn ...
Am inteles ... tot ! ;) ;) ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 12 Feb 2014, 21:40

Mosu a prezentat metoda ca fiind una de avarie...cand alta nu-i la indemana. Doar ca nu toti pacientii trec de operatie.
Eu asta am inteles.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde talex » 12 Feb 2014, 22:28

gica.mosu scrie:Talex....Nae are dreptate in ce zice 8-) ...mergi si deschide stupul si daca mai gasesti matca introdusa de tine...te poti numi un om norocos,se poate s-o gasesti ingramadita s-au moarta pe fundul stupului :mrgreen: Uneori graba mai strica ....treaba :oops: Astept noi vesti-Bafta!!!!
P.S-Pt cei cari ati avut puiet pina tirziu,daca timpul va parmite inlocuiti ramele goale(cele cari or avut puiet)cu altele cu miere....eu fusesi ,umblasi si inlocuisi(la 3 stupi-10* ieri)...vorba lui Nae(sa traiesti fiuli :lol: )....Ba la unul mai avea ceva puiet capacit cit palma,am trecut ac matca pi lista neagra :P

Gata, se duce, am bagat o sarma pe fundul stupului si am tras afara albina moarta, printre care si matca pe care i-am dat-o in decembrie. a mancat foarte mult. nu sta in ghem nici la 3-4 grame, foarte agitat. maine il lichidez (imi poate spune cineva o solutie ceva mai umana?)
talex

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 13 Feb 2014, 00:40

Vă salut.

Azi am făcut încă o revizie la albini și am constatat că la majoritatea fam. mai trebuie administrată câte o turtă energetică (1 la 1 miere poliflor cristalizată cu zahăr pudră) de aproximativ 400g. Alte detalii: vara au fost formate majoritate fam. de albine (din 6 la 17), până la finele lunii august le-am administrat sirop de zahăr invertit (cu sirop de ceapă), pe 17 ianuarie le-am administrat primele turte și doar recent au început să pape (dar nu toate).

Multă sănătate vouă și albinuțelor voastre!

P.S. plănuiesc să le administrez turte proteice pe la începutul lunii martie. Bănuiesc că iarna la noi va ținea până în luna aprilie căci prea târziu a sosit ea anul acesta.
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 13 Feb 2014, 03:21

TDI scrie:Am mai scris, la mine au fost pline mai mult de 8 la jumatate de septembrie. La jumatatea lui noiembrie au ramas 5 (media pe stupina). Explicatia e simpla, lipsa de proteina in toamna - incepand cu 10-15 august.

Lipsa de proteină în natură dar și de nectar.
TDI, mulțumesc că ai îndrăznit și ai scris datele de mai sus. La mine a fos aproximativ aceeași situație.

Pentru mine abia jumate din greutățile iernării au trecut, consider că încă jumătate din greutăți mă așteaptă căci nu se prevede o primăvară devreme și nici măcar una normală. Exact nimeni nu poate zice ce va fi. Dar după mine e mai logic să mă aștept la mai greu. Se presupun în martie ninsori iar în aprilie o vreme mai rece ca de regulă și cu ploi abundente. Ce fac albinele pe timp de ninsori sau ploi? Stau în stup și papă turtică proteică și beau sirop invertit cu protofil. Ce se fac albinele dacă nu le administrăm la timp hrană (de stimulare, de rezervă sau pentru unii de salvare)? Mor, sau în cel mai bun caz rămân în viață dar slăbănogite.

Nădăjduiesc să fie vreme frumoasă dar asta nu-mi încurcă să privesc limpede la realitate.
viewtopic.php?f=10&t=108&start=1408

Și mai mult nădăjduiesc (și mă strădui) să fac la timp toate lucrările de iarnă în prisacă.

Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde gica.mosu » 13 Feb 2014, 08:42

talex scrie:
gica.mosu scrie:Talex....Nae are dreptate in ce zice 8-) ...mergi si deschide stupul si daca mai gasesti matca introdusa de tine...te poti numi un om norocos,se poate s-o gasesti ingramadita s-au moarta pe fundul stupului :mrgreen: Uneori graba mai strica ....treaba !?! Astept noi vesti-Bafta!!!!
P.S-Pt cei cari ati avut puiet pina tirziu,daca timpul va parmite inlocuiti ramele goale(cele cari or avut puiet)cu altele cu miere....eu fusesi ,umblasi si inlocuisi(la 3 stupi-10* ieri)...vorba lui Nae(sa traiesti fiuli :lol: )....Ba la unul mai avea ceva puiet capacit cit palma,am trecut ac matca pi lista neagra :P

Gata, se duce, am bagat o sarma pe fundul stupului si am tras afara albina moarta, printre care si matca pe care i-am dat-o in decembrie. a mancat foarte mult. nu sta in ghem nici la 3-4 grame, foarte agitat. maine il lichidez (imi poate spune cineva o solutie ceva mai umana?)

Cand cineva ati da o solutie ....daca o pui an practica=tragi "foloasele"adica rezultate buni...N-ai ascultat=inteles ci si cum...Tragi ponoasele :mrgreen: P.S -Stie careva o metoda ...Sa antorci mortul di la groapa?!?...Talex ,daca nu l-ai desfiintat atunciiiiii =fao acum,daca ?.....mai ai ci unifica?!?
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2014, 09:35

paul scrie:
gica.mosu scrie:Paul e ff simplu....Daca o fam cresti puiet pina la sf lui oct,an partea din fata=unde o fost puiet = rami goaleee1/2(spre fata= mai cald),facand rocada= antors una da alta nu(daca nu ai rami mai buni la rezerva)si ai r cu miere atat in fata cat si an spate....Apoi se repeta an ianuarie daca mai la ce :!: sa' cu ceee :!: :P...Apoi cutii goali fara numar!!!!

Eu tot nu pricep !
Si daca mai faci rocada o data in ianuarie, ar trebui ca la inceputul lui martie sa nu mai ai miere deloc in rame !
Si toate cartile apicole bune spun ca este o legatura dialectica intre rezervele de miere si ponta matcii ! Si in primavara (martie) parca ar fi nevoie ca reginele sa inceapa sa se tureze !!!
Ceva imi scapa !

Metoda asta e periculoasa la noi..daca intorci o rama creezi un spatiu gol in ghem albina de pe rama aia ajunge afara din ghem in spate, daca intorci mai multe faci harcia-parcia din ghem..il spargi de dracii l ia si daca vine sara cu ger ii spui PA, La REVEDERE VERE forever... a doua zi faci curat in lada !!
Decat sa fac asta prefer "la dadant" sa intorc ramele cu mierea in sus, adica rastorn lada cu peretele frontal in jos ca sa dau albinei posibilitatea sa urce pe miere..noroc Teiule ;) :P ...scapi si de dat turte asa !!
BUNKA

Mesajde janese » 13 Feb 2014, 09:48

metoda de a suci ramele este consacrata la noi si functioneaza,se practica!...ochiul si flerul stuparului...hotaraste ce rame sa intoarca si cand!...in patru ore ghemul s-a reasezat,tras, reorganizat!!!
janese

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2014, 09:56

Poate e consacrata la matale acolo ca vine vremea calda mai repede...la noi nu e consacrata metoda asta iti garantez !! :lol: ...lasa-ma ca incepi ca AltStupar sa generalizezi metodele pt toata tara, si sa faci aluzia ca "numai cine cunoaste meserie" o practica...adica eu sau altul de la Paltinis Bt, sau Radauti sau Dorohoi sau Buzau sau Piatra Neamtz daca nu o practicam...suntem ca sa zic asa in afara de orice rand !! :lol:
Hai cu iernatu` aici sus si ai sa vezi matale ca nu mai sucesti nici o rama, sau daca o faci, ai sa dai cu matura prin lazi..nu-i mai da sfaturi de astea indirecte lui Paul ca nu mi-e de alta dar te-o crede si cine stie ce trasnaie mai face...
Paulica fii atent la ce zic "batranii" astia ca ei sunt din alta parte..
BUNKA

Mesajde Dragos2006 » 13 Feb 2014, 10:01

Alexandru.Chisinau scrie: Se presupun în martie ninsori iar în aprilie o vreme mai rece ca de regulă și cu ploi abundente.

Dacă ar fi asa in zona mea ar insemna productie record la salcăm deoarece ar fi impins spre 1 iunie . Plus ca nu ar mai inflori la 1 mai cand coloniile nu sint pregatite 100% pentru productie masivă. Exista + si - in orice situatie aici intervine măiestria stuparului care trebuie să se adapteze la conditiile de mediu.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde alt stupar » 13 Feb 2014, 10:08

BUNKA scrie:Poate e consacrata la matale acolo ca vine vremea calda mai repede...la noi nu e consacrata metoda asta iti garantez !! :lol: ...lasa-ma ca incepi ca AltStupar sa generalizezi metodele pt toata tara, si sa faci aluzia ca "numai cine cunoaste meserie" o practica...adica eu sau altul de la Paltinis Bt, sau Radauti sau Dorohoi sau Buzau sau Piatra Neamtz daca nu o practicam...suntem ca sa zic asa in afara de orice rand !! :lol:

bai Bunka, si cine crezi ca ti-e de vina ca tu mimezi stuparia in Alaska ?
70 % dintre cei care sunt pe forumul asta "se desfasoara" in zone climaterice normale deci unde se preteaza cam acelasi soi de interventii... acuma daca Horea de la Miercurea Ciuc citeste si el aici, sunt convins ca are discernamantul sa trieze informatia prin prisma conditiilor de acolo de la el... ca-i baiat cu capu pe umeri si are puterea sa vada mai departe de norul de ceata dintre dealurile alea...
Cand vom scrie pe un forum de siberieni... da, de acord sa povestim despre sisteme siberiene :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2014, 10:10

Da de asta imi e mie frica...sa nu cumva sa inceapa puietul masiv de la vremea blanda si dupa aia sa-i dea cu geruri, vanturi si zapezi..s-a mai intamplat !
Da` speram sa nu fie chiar asa..oricum ar fi daca incep cu ouatul tare vor consuma daca vremea se raceste putin si atunci va trebui sa dam papa..am deja o certitudine, niste prieteni care detin Layens si Dadant au zis ca este puiet cat o sfera de 10cm diametru , daca se incalzeste se va extinde sfera aia ...e cu + si cu - vorba ta ...
BUNKA

Mesajde alt stupar » 13 Feb 2014, 10:16

pe minim 70% din teritoriul Romaniei zilele trecute s-a zburat in draci !
Cine are vreme si-si permite, cand termometrul trece de 15 grade si in lada ghemul e in fatza si rezervele in spate, il sfatuiesc sa puna mana sa intoarca ramele.
Nu cum zice Mosu, una-una... ci TOATE, pastrand vecinatatile initiale !
Mierea sa vina spre fatza si ghemul in spate, va incepe mai apoi migrarea spre fata stupului inainte de a se intinda spre lateral.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR