TDI scrie:Am mai scris, la mine au fost pline mai mult de 8 la jumatate de septembrie. La jumatatea lui noiembrie au ramas 5 (media pe stupina). Explicatia e simpla, lipsa de proteina in toamna - incepand cu 10-15 august.
Lipsa de proteină în natură dar
și de nectar.
TDI, mulțumesc că ai îndrăznit și ai scris datele de mai sus. La mine a fos aproximativ aceeași situație.
Pentru mine abia jumate din greutățile iernării au trecut, consider că încă jumătate din greutăți mă așteaptă căci nu se prevede o primăvară devreme și nici măcar una normală. Exact nimeni nu poate zice ce va fi. Dar după mine e mai logic să mă aștept la mai greu. Se presupun în martie ninsori iar în aprilie o vreme mai rece ca de regulă și cu ploi abundente. Ce fac albinele pe timp de ninsori sau ploi? Stau în stup și papă turtică proteică și beau sirop invertit cu protofil. Ce se fac albinele dacă nu le administrăm la timp hrană (de stimulare, de rezervă sau pentru unii de salvare)? Mor, sau în cel mai bun caz rămân în viață dar slăbănogite.
Nădăjduiesc să fie vreme frumoasă dar asta nu-mi încurcă să privesc limpede la realitate.
viewtopic.php?f=10&t=108&start=1408Și mai mult nădăjduiesc (și mă strădui) să fac la timp toate lucrările de iarnă în prisacă.
Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13