alt stupar scrie:70 % dintre cei care sunt pe forumul asta "se desfasoara" in zone climaterice normale deci unde se preteaza cam acelasi soi de interventii...
alt stupar scrie:BUNKA scrie:Poate e consacrata la matale acolo ca vine vremea calda mai repede...la noi nu e consacrata metoda asta iti garantez !!...lasa-ma ca incepi ca AltStupar sa generalizezi metodele pt toata tara, si sa faci aluzia ca "numai cine cunoaste meserie" o practica...adica eu sau altul de la Paltinis Bt, sau Radauti sau Dorohoi sau Buzau sau Piatra Neamtz daca nu o practicam...suntem ca sa zic asa in afara de orice rand !!
![]()
Hai cu iernatu` aici sus si ai sa vezi matale ca nu mai sucesti nici o rama, sau daca o faci, ai sa dai cu matura prin lazi..nu-i mai da sfaturi de astea indirecte lui Paul ca nu mi-e de alta dar te-o crede si cine stie ce trasnaie mai face...
Paulica fii atent la ce zic "batranii" astia ca ei sunt din alta parte..
bai Bunka, si cine crezi ca ti-e de vina ca tu visezi sa faci stuparie in Alaska ?
70 % dintre cei care sunt pe forumul asta "se desfasoara" in zone climaterice normale deci unde se preteaza cam acelasi soi de interventii... acuma daca Horea de la Miercurea Ciuc citeste si el aici, sunt convins ca are discernamantul sa trieze informatia prin prisma conditiilor de acolo de la el... ca-i baiat cu capu pe umeri si are puterea sa vada mai departe de norul de ceata dintre dealurile alea...
Cand vom scrie pe un forum de siberieni... da, de acord sa povestim despre sisteme siberiene
BUNKA scrie: si iernare blanda la albine !
BUNKA scrie:unii incepatori care sunt MULTI pot fi indusi in eroare de SFATURILE inexacte si incomplete ale UNUI "GREU" .../no offence Adriane, dar asta e adevarul !
alt stupar scrie:Cu scuzele de rigoare, da` daca unu care inca n-a avut strop de zbor se pune sa intoarca ramele... pai isi merita soarta, ca nu-ti trebuie multe cunostinte elementare ca sa stii ca nu se mestece-n rame pan` ce albina nu si-a curatat burtoiul si nu ai gradele necesare
alt stupar scrie:Paule... pana mea, dati-i voi inainte cu apicultura hibernala ca-i treaba grozava !
Io ma duc la lipit foi ca numa maine nu-i primavara si incepe treaba-n stupi !
BUNKA scrie:alt stupar scrie:BUNKA scrie:Poate e consacrata la matale acolo ca vine vremea calda mai repede...la noi nu e consacrata metoda asta iti garantez !!...lasa-ma ca incepi ca AltStupar sa generalizezi metodele pt toata tara, si sa faci aluzia ca "numai cine cunoaste meserie" o practica...adica eu sau altul de la Paltinis Bt, sau Radauti sau Dorohoi sau Buzau sau Piatra Neamtz daca nu o practicam...suntem ca sa zic asa in afara de orice rand !!
![]()
Hai cu iernatu` aici sus si ai sa vezi matale ca nu mai sucesti nici o rama, sau daca o faci, ai sa dai cu matura prin lazi..nu-i mai da sfaturi de astea indirecte lui Paul ca nu mi-e de alta dar te-o crede si cine stie ce trasnaie mai face...
Paulica fii atent la ce zic "batranii" astia ca ei sunt din alta parte..
bai Bunka, si cine crezi ca ti-e de vina ca tu visezi sa faci stuparie in Alaska ?
70 % dintre cei care sunt pe forumul asta "se desfasoara" in zone climaterice normale deci unde se preteaza cam acelasi soi de interventii... acuma daca Horea de la Miercurea Ciuc citeste si el aici, sunt convins ca are discernamantul sa trieze informatia prin prisma conditiilor de acolo de la el... ca-i baiat cu capu pe umeri si are puterea sa vada mai departe de norul de ceata dintre dealurile alea...
Cand vom scrie pe un forum de siberieni... da, de acord sa povestim despre sisteme siberiene
Stai ma...de unde ai scos tu 70% procentul asta??..eu cred ca de fapt putem vorbi de 50%-50% sau cel mult un 40%-60% avem intorsura buzaului unde de regula e rece, avem podisul Moldovei unde de regula iarna bate CRIVATZUL iarna mai ales, avem toate zonele montane si Slava Domnului avem "cativa" munti unde te bate si gerul si vantul si primaverile tarzii...avem nordul tarii care e destul de mare zic eu, nordul Moldovei, Bucovina, zona Maramures..etc..adicaaaa..sunt albine si apicultori si in zonele astea nu doar in interiorul arcului carpatic sau la Dunare..zic mai degraba ca ar fi undeva la 50%-50%.
Nu-i vb de siberieni..e vb ca se dau niste sfaturi pe aici "universal valabile" si nu e cazul..sa se precizeze CLAR, "in zonele blande din punct de vedere climatic" merge cutare metoda de intretinere sau cutare chestie...unii incepatori care sunt MULTI pot fi indusi in eroare de SFATURILE inexacte si incomplete ale UNUI "GREU" .../no offence Adriane, dar asta e adevarul !
Fiti si voi mai nuantzati in afirmatii ca nu e totul in alb si negru, si nu mai priviti totul doar din punctul vostru de vedere...daca vrei sa dai un sfat bun cuiva explica-i ca toate metodele de intretinere trebuie alese in functie de zona, asa ar fi corect si nici un incepator care citeste nu ar putea fi indus in eroare !
PAREREA MEA !
Sa traiesti, si iernare blanda la albine !
gica.mosu scrie:talex scrie:gica.mosu scrie:Talex....Nae are dreptate in ce zice...mergi si deschide stupul si daca mai gasesti matca introdusa de tine...te poti numi un om norocos,se poate s-o gasesti ingramadita s-au moarta pe fundul stupului
Uneori graba mai strica ....treaba !?! Astept noi vesti-Bafta!!!!
P.S-Pt cei cari ati avut puiet pina tirziu,daca timpul va parmite inlocuiti ramele goale(cele cari or avut puiet)cu altele cu miere....eu fusesi ,umblasi si inlocuisi(la 3 stupi-10* ieri)...vorba lui Nae(sa traiesti fiuli)....Ba la unul mai avea ceva puiet capacit cit palma,am trecut ac matca pi lista neagra
Gata, se duce, am bagat o sarma pe fundul stupului si am tras afara albina moarta, printre care si matca pe care i-am dat-o in decembrie. a mancat foarte mult. nu sta in ghem nici la 3-4 grame, foarte agitat. maine il lichidez (imi poate spune cineva o solutie ceva mai umana?)
Cand cineva ati da o solutie ....daca o pui an practica=tragi "foloasele"adica rezultate buni...N-ai ascultat=inteles ci si cum...Tragi ponoaseleP.S -Stie careva o metoda ...Sa antorci mortul di la groapa?!?...Talex ,daca nu l-ai desfiintat atunciiiiii =fao acum,daca ?.....mai ai ci unifica?!?
paul scrie:Hai s-o discutam ... mai aplecat !
Studiu de caz ... anul trecut iarna s-a instalat in zona mea la sfarsitul lui noiembrie !Ultimul zbor a fost undeva in jur de 25 nov ! A durat pana la sfarsitu' lui martie cu zbor de curatire neprovocat pe 9 aprilie !Nu mai pu la socoteala diareea de la unii si poate si nosema !Au urmat temperaturi nefiresti de mari , pe 23 aprilie a inflorit zarzarul si pe 4mai se terminasera de inflorit toti pomii fructiferi ! Pe 5-6 mai a inflorit rapita care a durat o saptamana si pe 13 mai a inflorit salcamul !
Alta ... in februarie aveau puiet (normal pentru perioada respectiva adica ... putin), in martie ... ioc ! Albina batrana s-a dus in mod accelerat la inceputul lui aprilie si stupii au ramas foarte slabi ! Dupa cum am aratat mai sus succesiunea infloririlor a fost deosebit de alerta si abia pe la tei familiile si-au revenit cat de cat ! La tei a plouat in fiecare zi si ... ciuciu maciu piciu !![]()
Intreb si eu ... in situatia enuntata mai sus, cum ar fi trebuit procedat ???
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori