Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Sauer » 13 Feb 2014, 06:01

Controlul a fost auditiv, nu cred ca i-am deranjat.
,,Prietenii mei nu sunt multi, dar sunt nenumarati !" N. Stanescu.
Sauer

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2014, 09:22

ghimpati scrie:
dorindafi scrie:nu , eu nu folosesc turte proteice
toamna le las in cuib doua rame cum ar fi asta ;)

spune te rog leai pasteat in stup sau in dulap eu am in dulap si leam tratat cu sulf si nu stiu daca bine

E periculos sa dai la albina rama tratata cu sulf care contine hrana, apa in combinatie cu fumul de sulf da fix un acid sulfuros care..arde, iar in miere si polen exista si apa..deci daca dai asa, o sa le arzi matzele !! Grija mare cu treaba asta..mai bine le lasai in cuib!
BUNKA

Mesajde BotaPaul » 13 Feb 2014, 09:30

Cum spuneam, nu cred ca cineva are asa ceva la ora asta in stup :D , la dulap binenteles ca sunt :roll:
Ceva probleme la iernat Domn BUNKA ? au fost?
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2014, 09:38

BotaPaul scrie:Cum spuneam, nu cred ca cineva are asa ceva la ora asta in stup :D , la dulap binenteles ca sunt :roll:
Ceva probleme la iernat Domn BUNKA ? au fost?

Nu..treaba merge conform graficului..ultima data cand am fost pe acolo erau toti ok, n-am dat nik hrana, turte, siroape etc...si vizite am 3 in toata iarna ! :mrgreen:
Am niste prieteni care au in jur de 60 Layensi modificati din aceia cu rama inalta de 45 cm ..la noi in Bt si 60 de dadanti si la ultima vizita adica ieri au dat ceva papa (proteic deja) si au gasit puiet asa cam un disc de 10 cm pe o rama centrala...deci este puiet !
BUNKA

Mesajde BotaPaul » 13 Feb 2014, 09:48

Ma bucur , eu doar o singura pierdere am si aceea din greseala mea , sau cineva a deranjat lada , de au mancat toata rezerva de hrana. Agenda imi zicea ca este ok stupul. pe 5 rame / rezerva suficienta , nu necesita turta sau o alta interventie. Se mai intampla ,asta e.
Stupii din poliuretan , nu stiti ii sparge ciocanitoarea? la mine a ciobit putin capacul , asa cat bagi degetul
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2014, 10:04

BotaPaul scrie:Ma bucur , eu doar o singura pierdere am si aceea din greseala mea , sau cineva a deranjat lada , de au mancat toata rezerva de hrana. Agenda imi zicea ca este ok stupul. pe 5 rame / rezerva suficienta , nu necesita turta sau o alta interventie. Se mai intampla ,asta e.
Stupii din poliuretan , nu stiti ii sparge ciocanitoarea? la mine a ciobit putin capacul , asa cat bagi degetul

Am un prieten cu 57 de ME, si a avut probleme mari cu pitigoii, au facut gauri cat un mar in ei...a pus plase etc...s-a chinuit, stupii sunt facuti din polistiren extrudat dupa indicatiile unuia, nu mai retin numele :mrgreen: ...care are filme pe You Tube...lemnul e sfant, albina a supravietuit in lemn zeci de milioane de ani !
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 13 Feb 2014, 10:14

Sauer scrie:Controlul a fost auditiv, nu cred ca i-am deranjat.

Inainte de a da verdictul "moarte prin deces", stropeste acele albine cu un sirop caldut! In 80% din cazuri se salveaza familia (mai slaba, dar se salveaza)! Daca pe 31 era totul in regula, acele familii nu erau moarte, doar amortite!
Ce te costa sa verifici acest lucru?
ignatov andrei

Mesajde 7Rame » 13 Feb 2014, 10:19

Da, sau o tigla incalzita, sau ceva asemanator.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde ignatov andrei » 13 Feb 2014, 10:24

7Rame scrie:Da, sau o tigla incalzita, sau ceva asemanator.

Tigla nu rezolva problema! Albinele, la un moment dat, se comporta ca pestii! Trebuie stropite!
ignatov andrei

Mesajde Sauer » 14 Feb 2014, 10:57

ignatov andrei scrie:
Sauer scrie:Controlul a fost auditiv, nu cred ca i-am deranjat.

Inainte de a da verdictul "moarte prin deces", stropeste acele albine cu un sirop caldut! In 80% din cazuri se salveaza familia (mai slaba, dar se salveaza)! Daca pe 31 era totul in regula, acele familii nu erau moarte, doar amortite!
Ce te costa sa verifici acest lucru?

D-le Ignatov, cu siguranta nu se mai putea face nimic.
,,Prietenii mei nu sunt multi, dar sunt nenumarati !" N. Stanescu.
Sauer

Mesajde Florin Dobre » 14 Feb 2014, 18:07

Atentie la furtisag!

Acum vin de la un amic. I-am spus mereu sa nu mai bage roi in iarna sub 3 rame pline de albina si papa. El nu, ca merge si-asa ca si-n alti ani...ca-i tine cu apifonda pana la primavara. Imi arata familii(niste nuclei de fapt) pe 4 rame care aveau albina de doua rame si hrana de o rama. Si era multumit c-a trecut iarna. :shock:
I-am zis...Ho, stai asa ca mai e pana-i vezi scosi...

Azi a venit disperat la mine ca are furtisag si deja 5 sunt caput. :o
M-am dus la el. Se potolisera ca scazuse temperatura. Pe alocuri tot mai tatonau.
Daduse cu motorina de nu se mai stiau care-s hoatele si care-s victimele.
Urdinisurile largi boierie, cutii vechi cu acces pe alese, 3 albine pe 5 rame, papa ioc, apifonda data era istorie. Am desfacut doi care erau suspecti ca n-au matci...nu aveau.
I-am zis: vezi ca maine vin iar hoatele. :(
L-am pus sa reduca urdinisul cat sa treaca 2 albine, sa astupe toate crapaturile cutiilor si sa stranga bine cuiburile...daca poti strange cuibul la o rama cel mult doua. :(
Sa stea cu ochii pe ei si eventual sa inchida stupii cu o plasa la urdinis.
De mutat ma gandesc ca-i riscant...vremea e totusi rece.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 14 Feb 2014, 18:10

Imi spunea ca se vedea culoarul de zbor al hoatelor doar intr-o anumita directie. Exact pe directia unei stupini de cca. 50 de familii aflata la maxim 1 km distanta. :(
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde iosca » 14 Feb 2014, 18:52

Azi un inceput de furtişag m-a făcut să ridic un podisor. Am găsit numa' vreo 3 intervale de albină, cu indulgenţă, imprăstiate care-ncotro, hărmălaie mare, toată lumea făcea ce vroia, numa' ce trebuie nu, mâncase aproape tot, urme de diaree, multă albină moartă, etc. Era păcat să pierd si albina ce mai rămăsese, dar nu ăsta-i motivul pt care am postat intâmplarea, ci faptul că din păcate, din prostia mea, din lipsă de timp sau lene sau am uitat sau eu stiu din care motiv, am găsit matca in cuscă moartă. Probabil că la vreo unificare, sau vreun schimb de matcă, dar nu una din cele târzii, pt că atunci, tin minte, n-a mai fost cazul de protectie a matcilor. Cred că-i asa din toamnă devreme si nu am observat, sau l-om fi sărit, sau nu stiu cum de n-am văzut nici un semn până acum ! Curios că abia acum a avut probleme cu furtisagul ! :!:
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Mesajde Adi Hodis » 14 Feb 2014, 21:33

Florin Dobre scrie:Atentie la furtisag!

Acum vin de la un amic. I-am spus mereu sa nu mai bage roi in iarna sub 3 rame pline de albina si papa. El nu, ca merge si-asa ca si-n alti ani...ca-i tine cu apifonda pana la primavara. Imi arata familii(niste nuclei de fapt) pe 4 rame care aveau albina de doua rame si hrana de o rama. Si era multumit c-a trecut iarna. :shock:
I-am zis...Ho, stai asa ca mai e pana-i vezi scosi...
...

Florine, unii se lacomesc la nr. ... sa fie.
Abia dupa ce pierd serios, se conving ca, decat 20 slabi ... mai bine 10 buni.
In cazul celui patzit, decat 20 slabi, era mai bine 5. Ca populatia aceea cam asa ar fi totalizat niste efective care sa promita productie la salcam.
Acum mai promite amintiri ... amare. Vorba ceea, lacomul mai mult pagubeste.
Pacat de albine ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde jenica67 » 14 Feb 2014, 21:36

Eu cred ca nici cu ei uniti, nu ar fi trecut iarna fara mancare, in plus inca nu a venit timpul cand vor muri familiile, acesta fiind in martie. :lol: Pe astia care ii lasa flamanzi si ii tin cu api pixuri, nu ii inteleg nici de ce mai tin albine ?? Din sadism ??
jenica67

Mesajde eucondruz » 14 Feb 2014, 21:51

Pt siguranta mea si ,mai ales,a lor am pus cate o "gogoasa" de miere cristalizata. Era destul de cald, cca 10*C, albina jos, fara condens si toti "prezenti". Rapita, la locul ei, sub un strat bun de zapada asteapta.
Fişiere ataşate
002.jpg
Ultima oară modificat de eucondruz pe 14 Feb 2014, 21:53, modificat 1 dată în total.
eucondruz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR