Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde vlad » 15 Feb 2014, 08:14

jenica67 scrie:Eu cred ca nici cu ei uniti, nu ar fi trecut iarna fara mancare, in plus inca nu a venit timpul cand vor muri familiile, acesta fiind in martie. :lol: Pe astia care ii lasa flamanzi si ii tin cu api pixuri, nu ii inteleg nici de ce mai tin albine ?? Din sadism ??

eu as fi intrebat altfel : ,, de ce mai tin cutii imprastiate prin ograda ?" .
vezi tu , prietenii te intreaba cati stupi ai nu ce ai in stupi . daca ai intr-un stup o mana de albina .... se cheama ca e un stup cu albine , nu ? ( va aduceti aminte , era cineva care avea odata , in mijlocul iernii un ghem cat un mar).
eu am ajuns la concluzia urmatoare : din teorie a inteles fiecare ce-a vrut si cum a vrut . spre exemplu :daca teoria spune ca dupa un zbor masiv de curatire in februarie , nu trei albine care bazaie 5 minute ,matca e hranita mai intens , s-a inteles ca iarna s-a terminat , ca a venit primavara , ca stupii trebuie hraniti la greu ( chiar si cu sirop ), ca trebuie sa vada ochiul meu daca, cat si pe cate rame e puietul .
vlad

Mesajde paul » 15 Feb 2014, 08:51

Florin Dobre scrie:De mutat ma gandesc ca-i riscant...vremea e totusi rece.

Eu zic ca ... ii mult mai riscant sa ramana cu ei pe loc decat sa-i mute !Dupa cum expui situatia se pare ca furtisagul este pe cale sa se generalizeze ! Daca azi se anunta o zi calduta la voi puteti sa-i mutati mai de dimineata si in timpul amiezii cand se incalzeste se reface ghemul daca eventual a cazut pe fundul stupului !
Florine ... ajuta-ti prietenul !!! :idea: Restrange-i tu cuiburile chiar si pe 2-3 rame, unifica-i pe cei care nu mai au regina cu altii care-s mai slabi si au regina, ajuta-l sa-i mute, pune-le o turtita deasupra ramelor, impacheteaza-i bine (fiind albine putine cu greu pastreaza caldura), micsoreaza-le urdinisurile ...etc!!! Stii tu foarte bine ce ai de facut !
@ Vlad ... "cine este fara de pacat, sa ridice primul piatra"! Esti asa ... "neprihanit" ??? :evil:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2014, 10:53

Paul...
Asta am si stabilit cu el. In prima zi prielnica sa-i aranjam cat se poate.
La ce am vazut, nu stiu daca mai raman 8 din 30 dupa o revizie. :?
E o varianta si mutatul. Problema insa ramane...oriunde i-ar muta, vor fi o prada usoara.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alexx » 15 Feb 2014, 11:00

Florin Dobre scrie:Paul...
Asta am si stabilit cu el. In prima zi prielnica sa-i aranjam cat se poate.
La ce am vazut, nu stiu daca mai raman 8 din 30 dupa o revizie. :?
E o varianta si mutatul. Problema insa ramane...oriunde i-ar muta, vor fi o prada usoara.

Pai asa slabi sunt?
alexx

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2014, 11:02

Cei mai tari ar ramane pe 2 rame dupa o restrangere.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde joohny » 15 Feb 2014, 11:24

Florin Dobre scrie:Cei mai tari ar ramane pe 2 rame dupa o restrangere.

Va salut.Poti sa-i restringi pe 2 rame sa cistigi matca in primavara insa miere poate la FS,sau fa unificari minim 4 rame bine populate si la salcim poate recolteaza ceva.Eu as alege juma/juma.Sanatate.
joohny

Mesajde IonutMioveni » 15 Feb 2014, 21:05

Johnny cred ca nu ai inteles despre ce e vorba....colegu Florin vrea sa spuna ca nu vor rezista atacurilor din partea hoatelor de la stupina din vecinatate, in momentul de fata proprietarul stupilor atacati nu cred ca se gandeste la ce sa faca pentru a obtine recolta la FS, sau salcam, ci cum sa faca sa iasa din situatia actuala.
Ar fi o solutie de avarie si unificatul insa la vremea asta nu ma pronunt.
Sanatate multa si sper sa iasa cat mai bine din aceasta conjunctura.
:D
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde nae » 15 Feb 2014, 21:29

Imi spunea ca se vedea culoarul de zbor al hoatelor doar intr-o anumita directie. Exact pe directia unei stupini de cca. 50 de familii aflata la maxim 1 km distanta. :(

Am doi vecini ..., cand nu fac ce trebuie nu-i nimeni vinovat, cand se declanseaza furtisagul vinovat e nae ...
1- 3.14 albine + MATCA nu este atacat decat daca vrei tu .
2- 3.14 albine +matca ... loterie .
3-pe timp racoros ,la limita zborului,o fam intr-un sistem ''rece''(horn)mobilizeaza toata albina sa incalzeazca -------- vecinul daca are fam insolate sau a adoptat sistemul ''cald'' are albina care ''cauta''.
Eu nu-mi doresc mierea ta, +boala,dar nu-s nici vinovat ca l-a facut ma-sa frumos (ma refer la vecinii mei ).
Albina mea la 300 m afla inaintea alor lui din stupina ca are stupi slabi ?, fonduri se dau si pt capre/gaini/pomi .
nae

Mesajde stefan 30 » 15 Feb 2014, 21:45

LA ACEASTA ORA PIERDERI 0 dar nu uitati caci iarna nu sa terminat. Anul trecut proplemele au fost in MARTIE multa sanatate tuturor si un zbor placut
nimic fara DUMNEZEU
stefan 30

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2014, 21:50

Nici o clipa nu am cautat vina vecinului. Cinste lui ca are stupi puternici si ingrijiti. Albina cauta ca asta e menirea ei.
Vina apartine exclusiv amicului care a intins de albine ca de elastic. N-a luat fonduri dar cum ajungea familia pe 8 rame o diviza in patru...deh, roii sunt la mare cautare. Elasticul ala se mai si rupe.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Trantorul@ » 18 Dec 2014, 01:27

Abea am intrat in iarna si deja sunt pierderi destul de insemnate in randul familiilor de albine . Am vorbit azi cu un apicultor care stie oaresce apicultori si majoritatea se PLANG , unii cica au pierdut un pavilion intreg deja ( nu mai retin de cate familii , dar destule) ......
Omu cu care am vb. o zis ca pana in Ianuarie nu se uita la ei , macar sa aiba parte de sarbatori chiar daca porcu-i mort in cotet ......... :(
Si eu la cum i-am pregatit ar trebui sa ma mai uit cand bag rame in ei , da vor fii tot timpul exceptii 1-2-5 ...10 care vor fi dati de vremea de afara peste cap sau de ... si vor ajunge la pierzanie adica la selectia naturala , pe care multi o ignora si fac tot felul de artifici sa scoata de cele mai multe ori niste rebuturi neadaptate in primavara ... recunosc si io am facut deastea .............

E de ...... si mai ii destul .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde ignatov andrei » 18 Dec 2014, 01:35

Trantorul@ scrie:

Trantore... sa fii iubit !!!
ignatov andrei

Mesajde cosming » 18 Dec 2014, 01:38

Trantorul@ scrie:Abea am intrat in iarna si deja sunt pierderi destul de insemnate in randul familiilor de albine . Am vorbit azi cu un apicultor care stie oaresce apicultori si majoritatea se PLANG , unii cica au pierdut un pavilion intreg deja ( nu mai retin de cate familii , dar destule) ......
Omu cu care am vb. o zis ca pana in Ianuarie nu se uita la ei , macar sa aiba parte de sarbatori chiar daca porcu-i mort in cotet ......... :(
Si eu la cum i-am pregatit ar trebui sa ma mai uit cand bag rame in ei , da vor fii tot timpul exceptii 1-2-5 ...10 care vor fi dati de vremea de afara peste cap sau de ... si vor ajunge la pierzanie adica la selectia naturala , pe care multi o ignora si fac tot felul de artifici sa scoata de cele mai multe ori niste rebuturi neadaptate in primavara ... recunosc si io am facut deastea .............

Acum daca le-ai facut tratamentele la zi, le-ai lasat miere si nu i-ai infofolit prea tare sa transpire, zic eu ca e de bine. Cand bagi sau scoti sa restrangi acolo unde e cazul ;)
cosming

Mesajde Trantorul@ » 18 Dec 2014, 01:46

ignatov andrei scrie:
Trantorul@ scrie:

Trantore... sa fii iubit !!!

De fiicamea si albine cu siguranta iar la restu-l totu-i relativ :lol: pentru ca adevaru doare ce-l mai tare si lumea te evita daca il spui in fata chiar daca zic ca vreau sa le zici adevaru , de fapt nu vreau asta !

Asemenea!!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 18 Dec 2014, 01:59

cosming scrie:
Trantorul@ scrie:Abea am intrat in iarna si deja sunt pierderi destul de insemnate in randul familiilor de albine . Am vorbit azi cu un apicultor care stie oaresce apicultori si majoritatea se PLANG , unii cica au pierdut un pavilion intreg deja ( nu mai retin de cate familii , dar destule) ......

Acum daca le-ai facut tratamentele la zi, le-ai lasat miere si nu i-ai infofolit prea tare sa transpire, zic eu ca e de bine. Cand bagi sau scoti sa restrangi acolo unde e cazul ;)

Frateeeeeeeeee , tu chiar crezi ca eu aveam nevoie de ce ai scris tu mai sus ????
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde ignatov andrei » 18 Dec 2014, 02:07

Trantorul@ scrie:Frateeeeeeeeee

Ti-am trimis MP...

sa... nu mai fii iubit !!! :lol:
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR