Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde albina salbatica » 16 Feb 2014, 00:00

:P :?:
albina salbatica

Mesajde ignatov andrei » 16 Feb 2014, 23:13

clncatalin scrie:Intreb si eu ca incepator ce sunt. Prin ce am reusit eu sa citesc pana acum nu am gasit: de ce albina construieste botcile orientate in jos?

Am raspuns eu mai demult, forum "cresterea matcilor", subiect "intrebare de baraj":

ignatov andrei scrie:Botcile sunt construite pe verticala, pentru ca pe orizontala nu "inchepe"! De ce sunt cu varful "in jos" si nu "in sus", ar fi fost intrebarea mai "faina"!
Celulele de albina si trantor sunt dimensionate ca lungime in asa fel incat individul matur sa poata roade capacelul din pozitia "imobilizat". Cum ar reusi o matca - in cazul in care botcile ar fi cu varful "in sus" - sa ajunga la capacel si sa-l roada...?!?
ignatov andrei

Mesajde priest » 17 Feb 2014, 18:41

Seara buna!
Am intrat azi si eu in stupi (3 la numar) si...dezastru: pe unu am albina pe 4-5 rame si in ceilalti 2 pe 3-4 rame. Nu stiu ce sa fac pentru ca sa scot si eu ceva miere la salcam...sa-i unific pe cei 2? Sa stimulez puternic si sa astept sa vad daca se dezvolta pana atunci? Ideea mea ar fi sa scot miere cu unul si cu ceilalti 2 sa fac 4-5 roiuri dupa salcam. Unele sfaturi ar fi binevenite. Multumesc anticipat!
priest

Mesajde TDI » 17 Feb 2014, 18:47

In primul rand intr-o zi cu soare redu populatia de albine doar la ramele pe care le acopera in intregime, minim 2 cu cantitatea cea mai mare de miere. Pune-le o turta cu miere zaharisita cu zahar pudra 800-1200 grame deasupra la toti, daca n-ai miere inlocuitori. La 7-10 zile pune-le alta. Cand urca temperatura nocturna la peste 7 -10 grade 3 nopti la rand si temperatura s-a stabilizat spre incalzire pune-le o folie de nailon deasupra ramelor si pana pe fundul stupului si o a 2-a folie izoland complet stupul. Incepe stimulare cu sirop cand esti sigur ca timpul merge spre incalzire. Adauga rame cand e cazul. Unificarile daca le faci fa-le cu 30 de zile inainte. Mai citeste pe forum - sunt solutii pentru toata lumea.
TDI

Mesajde priest » 17 Feb 2014, 18:57

Am redus ramele, am pus si turta (200 gr. cu protofil si apicomplex). Nu stiu insa cum sa fac unificarea a doi stupi...in cazul in care o voi face.
priest

Mesajde FLORINELU » 17 Feb 2014, 19:11

lasa unificarea pana cel mai devreme in martie si nu la inceput ci pe la sfarsitul lunii,iar acuma fa ce ti-a zis colegul TDI ca e foarte bine.
FLORINELU

Mesajde niky_boom » 17 Feb 2014, 23:01

Buna seara,
Am si eu o problema asemanatoare cu cea a colegului priest. Anul trecut am plecat la "dans" cu 2 stupi, dupa culesul de salcam am facut un roi care nu a mers prea bune (l-am bagat cam slab in iarna). Pe data de 16 ianuarie din cauza ca temperatura ridicate mi-am permis sa umblu in ei sa vad daca mai au cumva hrana. Am observat ca in roiul facut mai aveam albine cam de un pumn stranse in gem. le-am bagat 500 g de Apivit Supliment in speranta ca o sa le mai ajute macar ~2 saptamani. Pe 15.02 am umblat din nou la ele sa vad cum sta treaba si am observat ca au consumat cam jumatate din turta. intrebarea este urmatoarea: Daca bag cate o rama cu albine din ceilalti stupi (2 la nr) mai am vre'o sansa sa salvez si acest roi?

Va multumesc anticipat!
niky_boom

Mesajde marysat » 17 Feb 2014, 23:05

un sfat va rog
astazi am fost sa fac o verificare la stupi si la 2 am constatat ca nu mai aveau matci
amandoi au trantori in iei
ce este de facut
multumesc
marysat

Mesajde proapis13 » 17 Feb 2014, 23:05

Faci experimente pe banii tai atunci cind nu citesti
Daca iei cate o rama din cei doi ii slabesti iar daca unifici mana aia de albine cu unul dintre cei doi stupi,
cel mai slab in cazul de fata ai siguranta ca nu pierzi acele albine :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde niky_boom » 17 Feb 2014, 23:25

Pffff. Problema este ca m-am chinuit sa fac acest roi in sensul ca nu imi accepta matca, din aceasta cauza nu as vrea sa renunt asa usor la el. in conditiile date se pare ca cel mai simplu mod de a salva albinele este sa sacrific matca si sa unesc stupul :(
niky_boom

Mesajde Florin Dobre » 18 Feb 2014, 00:14

marysat scrie:un sfat va rog
astazi am fost sa fac o verificare la stupi si la 2 am constatat ca nu mai aveau matci
amandoi au trantori in iei
ce este de facut
multumesc

Au cativa trantori sau cateva sute?
Mai multe oua intr-o celula?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde marysat » 18 Feb 2014, 07:58

trantori sa zic asa 10-20 de trantori
oua nu au de loc
marysat

Mesajde Florin Dobre » 18 Feb 2014, 14:09

La ce variante m-am gandit:
1. Ii unifici cu alti doi care au matci.
2. Ii imparti rama cu rama la restul de familii.
3. Daca sunt mici, ii unifici pe amandoi cu cea mai mica familie din stupina.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde FLORINELU » 18 Feb 2014, 14:16

trantori in stup acuma la 15 februarie :?: :!: :!: ,nu prea cred.
FLORINELU

Mesajde Florin Dobre » 18 Feb 2014, 14:45

O fi avut matca batrana/trantorita. O fi apucat sa oua ceva inainte sa moara. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde marysat » 18 Feb 2014, 15:06

stupi sunt destul de populati pentru luna in care ne aflam
daca ii unific risc sa pierd si matca de la stupul cu care il unific?
marysat

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR