Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Furtisagul la albine.Ce este si unde incepe?

Mesajde liviu1965 » 28 Oct 2011, 14:46

O stupina constituita intre 1 si .... cati stupi vreti dvs. nu are probleme cu furtisagul numai in cazul in care stuparul are grija in egala masura de fiecare stup in parte, aducandu-i pe toti la acelasi nivel de dezvoltare si resurse proprii suficiente.
In cazul in care avem un ...vecin cu stupina si acesta nu are grija de stupii dumnealui , cred ca atunci apare furtisagul la mine. Orisicat de bine aparati sunt stupii mei ( atat de albina cat si de mine , urdinis mic... )

Tot citesc despre albina.... si daca la inceput credeam ca e...blajina.... acum mi-am schimbat parerea . Se poate transforma rapid intr-un pradator de temut.

Ca sa concluzionez.... chiar si o singura familie care e flamanda..... se transforma intr-o familie ucigasa.

Parerea mea. De incepator

O zi buna,
liviu1965

Re: furtisagul.Ce este si unde incepe?

Mesajde paul » 28 Oct 2011, 14:49

Ioan Guist scrie:Intrebare
O stupina constituita din putini stupi este mai putin expusa fata de una compusa din sute de familii??

O stupina constituita din mai putini stupi NU ESTE MAI PUTIN EXPUSA !!! Parerea mea ...Poate chiar ...mai expusa :evil:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde stroe » 28 Oct 2011, 17:11

Plecam de la o rama cu miere lasata afara sau intr-o cutie goala sau orice alta lingura de miere. Albinele gasesc sursa si dau semnale de nectar foarte aproape.
Colegele lor incep sa caute printre stupi si gasesc diverse gauri sau urdinise nepazite suficient si incepe circul.
La culesul de la floarea soarelui am bagat cateva rame cu mierea extrasa in doua nuclee ( le tineam doar pentru matci) aflate intr-o cutie mare de 20 rame. A doua zi am ajuns pe la 10 in stupina si am vazut ceva semne de furtisag. Am luat cutia in masina si am mutat-o acasa. Matcile deja erau omorate.Cele cateva albine erau pe acolo. Nu am avut furtisag violent inca dar cred ca de la asta incepe sau ceva asemanator. Adica atacatea stupilor foarte slabi dupa care si restul.
stroe

Mesajde stroe » 28 Oct 2011, 17:18

Cred ca intr- o stupina cu cativa stupi furtisagul poate fi controlat mai usor. Intr-o stupina mare bine populata apar probleme mai serioase. Sa nu mai vorbim de sute de stupi intr-un loc. Ganditi-va la numarul de albine care incep sa fure.
Dupa umila mea parere furtisagul i se datoreaza stuparului.
stroe

Mesajde dorindafi » 28 Oct 2011, 20:28

:mrgreen: salutare radomires
din propia esperientza vorbesc=anul trecut viespiile au intrat la familiile care au fost slabe shi mai ales in diminetzele racoroase
dorindafi

Re: furtisagul.Ce este si unde incepe?

Mesajde dorindafi » 28 Oct 2011, 20:41

Ioan Guist scrie:Intrebare
O stupina constituita din putini stupi este mai putin expusa fata de una compusa din sute de familii??

:mrgreen: eu cred ca unde-s stupi putzini se poate intervenii mult mai ushor, iar unde sunt sute spunene mata nene ioane ori vrei sa-nvatzi meserie de la noi ;)
dorindafi

Mesajde Ioan Guist » 28 Oct 2011, 21:26

Atunci cand un stup este furat, la urdinis nu sunt destule santinele? daca ar vrea sa nu fie furat nu credeti ca ar putea obtura urdinisul?Daca un intrus (altul decat albina) intervine la urdinis, se declanseaza un atac la care putini fac fata.

In ce conditii au fost intalnite furtisag?
Eu am intalnit primavara, toamna,in cules,extra cules,la familie buna la familie slaba, la familie cu matca , la familie fara matca, la famile cu piuiet la familie catre bezmetic , la stup naclait cu sirop si la stup "farmacie".La familie sanatoasa si la familie bolnava.

De asemenea in cauzurile de mai sus , ba la unele mai ...grave si mai expuse , nu am vazut furtisag.
Am vazut stupine unde se stimuleaza cu faguri plini de miere in natura, pintre stupi.Pe net se vad stupine de 500 hranite direct din butoi.Am vazut stupine siropate si ...poteca de sirop pintre stupi, am vazut stupine intoarse din pastoral (cu stupi nu ...ghioarle) ce au fost descarcate pintre tinichele lasate acasa cu urdinise mari si lazi ce au de la 5 "urdinise " in sus.
Am vazut extractii fara cules.Am vazut 1000 de familii la care le cade culesul in doua ore.Am vazut stupi in foame crancena (mananca puietul) , am vazut cazuri extreme si apicultori neglijenti...voit.Toate astea fara furtisag.

Ce vreau sa spun este ca ceeace stim despre declansarea furtisagului nu este suficient, ba chiar este o pista falsa de cele mai multe ori.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 28 Oct 2011, 21:30

Dorindafi,
Personal nu am mai vazut furtisag in stupina mea de 6-8 ani.
Ioan Guist

Mesajde proapis13 » 28 Oct 2011, 22:30

Din pacate noi gandim omeneste ca de-aia suntem fiinte inteligente
Daca si ele gandesc in felul lor si nu printr-o constiinta comuna ce le influenteaza??

Ma gandeam ca o familie slaba constientizeaza ca poate fi atacata oricand si
atunci inconstient ca la oameni se elimina acel feromon al fricii,ce poate fi
transmis automat in toata stupina ca si o invitatie la masa ca sa zic asa..

Acuma vin si pun o intrebare fireasca;de ce acea fam de albine nu este atacata
de toate familiile din stupina in acelasi timp??sau de ce este atacata doar una
dintre hai sa zicem din cele 10 fam mai slabute??

Aici am exclus total factorul uman pertubator cum ar fi neglijenta
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 28 Oct 2011, 22:37

Sa incercam sa mai facem un pas ...doi.

Cine sau ce fereste familia de albine de un atac strain?
O gaura mica la intrare ? O santinele ruda cu Rocky Balboua? O matca nespalata la subsoara? hrana de ...cacao?
Ce este ceea ce descurajeaza vizitatorii?sau ce este ceea ce motiveaza pazitorii?
Ioan Guist

Mesajde teinegru64 » 28 Oct 2011, 22:56

Ioan Guist scrie:Dorindafi,
Personal nu am mai vazut furtisag in stupina mea de 6-8 ani.

Ai punctat multe chestii.La matci a fost cel mai simplu....cu,și fara matca.Acu stau și ma gandesc...-No fi avand matca nici o legatura cu furtișagul.... sau o fi imbatranit pupe.... și se face producator de matci???
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde proapis13 » 28 Oct 2011, 23:05

Din cate stiu toate animalele au o amprenta olfactiva unica
De ce nu ar aveao si albinele??
Salutul lor la urdinis il stie toata lumea;isi ating limbile
cu santinelele
Dar daca hoatza vine si mituieste santinela;totul e posibil??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 28 Oct 2011, 23:06

Are sau nu are matca treaba cu hotzia? Si daca da ,cata treaba? Dar daca nu ...di ce nu?
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 28 Oct 2011, 23:07

proapis13 scrie:Din cate stiu toate animalele au o amprenta olfactiva unica
De ce nu ar aveao si albinele??
Salutul lor la urdinis il stie toata lumea;isi ating limbile
cu santinelele
Dar daca hoatza vine si mituieste santinela;totul e posibil??

Hai ca vi aproape
Ioan Guist

Mesajde proapis13 » 28 Oct 2011, 23:18

Pana la urma de n-ar fi de vina paznicul batran?
La acestia glanda mandibulara cu trecerea varstei se atrofiaza
De-aia nu o sa gasim niciodata albina batrana moarta in sup
Cand imbatranesc nu mai sunt primite sau/si din instinct
pleaca si mor departe de stup
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 28 Oct 2011, 23:26

Asa o fi .Asta insa nu are treaba cu furtisagul

Va mai zic una.Nu vi se intampla sa scoateti o rama cu albine si mancare si puiet ? Pai ba da.Bun.
Nu au incercat albine din zbor sa se puna pe rama? ba da.Si daca nu e a stupului nu sare toata rama de c*r in sus si aia straina nici nu atinge rama?Dar daca e din familia aia se pune si-s vede de treaba.Ati vazut asta??
Si atunci de ce o albina care trece de paznic si ajunge pe intervale nu este luata la pumni???!!!
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR