Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paul » 26 Feb 2014, 14:09

Cristi ... ai PERFECTA DREPTATE !!!
Numai ca ... asta toamna prin noiembrie cand i-am restrans definitiv, datorita temperaturilor ridicate, aveam albina si dincolo de diafragma ! Cand a venit frigul si ghemul s-a compactat am observat ca ghemul ocupa putin mai mult de o treime din rama ! Daca luam in considerare si mortalitatea normala din timpul iernii, daca mai consideram si temperaturile sub -20*C care s-au inregistrat cateva nopti in zona mea, observam ca ghemul ocupa si mai putin de ... o treime ! Si atunci, incepe sa infrunzeasca ... morcovul !!! :oops: Si ca sa mai defrisam ceva din "vegetatia luxurianta"incepem cu miscari de rame sau turte ! :oops:
Intr-adevar, nici in zona mea iarna asta ... n-a fost iarna ! A tinut de pe 20 ianuarie pana acum (oarecum) !In mare au fost cam trei saptamani de iarna adevarata !Vedem ... ce-o mai fi !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 14:20

alt stupar scrie:
Albinel scrie:
-am intors fagurii..metoda inventata de mine..poate au facut-o si altii inaintea mea ..dar nu am cunostinta ..de ei

-

Albinel, am o interes sa patentez ceva ori sa=mi atribui "descoperiri"
Totusi... de dragul evidentei... era prin 2008 ;)
http://stuparitul.3xforum.ro/viewtopic.php?id=1838

ai tot dreptul din 2008 pana acum ..dar altii au facut-o de-o viata ..
totusi ar fi trebuit sa ma citezi corect.."poate au facut-o si altii inaintea mea"...asta ti-a scapat.. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 14:25

paul scrie:alt stupare ... de ce strici "corola de minuni a lumii"??? :lol:

paul..daca-ti este ceva neclar din expunerea mea ..te astept sa dezbatem impreuna ..
Albinel

Mesajde dorindafi » 26 Feb 2014, 14:35

[quote="paul"]Cristi ... ai PERFECTA DREPTATE !!!
Numai ca ... asta toamna prin noiembrie cand i-am restrans definitiv, datorita temperaturilor ridicate, aveam albina si dincolo de diafragma ! Cand a venit frigul si ghemul s-a compactat am observat ca ghemul ocupa putin mai mult de o treime din rama !

sa trecem la treaba ! = eu am restrins cuibul la sfirshitul lui octombrie datorita frigului / nu am avut albina dincolo de diafragma / cind sa format ghemul datorita frigului au ramas precum ai vazut la cele spuse de tine :

,, Zi-i sa mori tu ca-i ai pe toti asa ! :P
Asa am si eu ... vreo 2 din 22 ! 8-) ''

paul
acum fiecare arata ce vede shi crede ceace vede ;)
dorindafi

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 14:40

peterneamt scrie:Strângerea cuibului este o operaţie tehnologică dedicată începătorilor,având ca scop evitarea pierderilor familiilor de albine pe timpul sezonului inactiv. Familiile cu peste 2,5 kg de albină şi cu rezerve de peste 20 kg de miere pot ierna foarte bine pe 20 de rame sau chiar cu mai multe corpuri suprapuse fără nici o intervenţie în cuib din partea stuparului........
Noi trebuie să avem în vedere în primul rând să intrăm la iernat cu albine sănătoase obţinute în lunile august si septembrie(pentru a avea timp să îşi formeze corpul gras);să concentrăm rezervele de hrană pe fagurii de cuib(dacă nu au facut-o albinele între timp);să schimbăm mătcile care nu mai dau randament...
O familie cu populaţie ridicată ''strânsă în chingă'' şi cu o aerisire deficitară nu va apuca primăvara ........
ps. dacă credeţi că învăţaţi albina cum să ierneze altfel decât e ea obişnuită dinainte de ...... vă înşelaţi amarnic !

-strangerea cuibului in vederea iernarii si asigurarea hranei din belsug in cuib este obligatorie si nu este dedicata doar incepatorilor asa cum zici
-aici spui..: "O familie cu populaţie ridicată ''strânsă în chingă'' şi cu o aerisire deficitară nu va apuca primăvara ....." s
sunt de acord cu tine..cand te referi la aerisirea deficitara ..nu si la strangerea ei in chinga pe multa rezerva de hrana ..
-mai spui..:"ps. dacă credeţi că învăţaţi albina cum să ierneze altfel decât e ea obişnuită dinainte de ...... vă înşelaţi amarnic ![/quote]"
-uite ca unii cred si multi altii au reusit..sunt convins ca v-a veni timpul sa reusesti si tu..
Albinel

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 14:56

pab scrie:Ce Doamne iarta-ma sa caut sa intorc rame din cuib in ian? Pai in ian abia daca zboara albina o data de doua ori pt scurt timp, pt curatire.
Bai fratilor, eu stiam ca vara se stupareste iar iarna se odihneste.

pab..citezi si citesti prea mult..!!! apicultura performanta se face lucrand cu albina ,muncind ori de cate ori este nevoie..experimentand tot timpul si aplicand reusitele....nu cu citate ,nu pe forum si nu in laborator.. ;)
nu am spus nimanui sa faca ce am facut eu in ianuarie..am spus doar ce am facut ,cand am facut si ce rezultate am ..
sunt convis ca nimeni altcineva nu a procedat asa ..si daca ar fi facut cineva ,nu ar fi avut curajul sa o spuna pe forum..
mai spui aranjezi faguril din toamna cu puietul in spate si acolo-ti ramane cuibul pana primavara ...??
e bine totusi ..ca mai sunt unii pe aici care te si cred.. ;)
apropos ..Snagovul nu-i departe de Baneasa .l.te invit cu multa placere sa-mi vezi rezultatele..de ce nu si eu pe ale tale ?? ;)
Albinel

Mesajde peterneamt » 26 Feb 2014, 15:01

Albina este pe pământ cu mult înaintea noastră şi crede-mă că ştie mai bine ca tine să îşi organizeze cuibul. Hai că eşti comic....! :lol:
peterneamt

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 15:19

peterneamt scrie:Albina este pe pământ cu mult înaintea noastră şi crede-mă că ştie mai bine ca tine să îşi organizeze cuibul. Hai că eşti comic....! :lol:

ai ..curaj ..!! ai facut totusi ceva progrese profesionistule.. :lol: catinel,catinel..ai sa inveti sa-l faci si tu mai bine decat albina !!
Albinel

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 15:37

[quote="Bambucha"][/quote]

spui..:"desi mierea fara aport de polen din natura Nu stimuleaza ci doar asigura un microclimat normal in interiorul familiei de albine"
-total gresit ..orice miscare de de miere dintr-un loc in altul ,de sirop ,turta ..etc..are ca rezultat stimularea pontei
spui..:"Interventia in ghem pe perioada iernarii eu o consider mai degraba paguboasa decat benefica."
-poate vii si cu argumente ..?? iote ..ca la mine este benefica .. :lol: si voi interveni de cate ori este nevoie..ma repet v-am zis doar cum am procedat eu..nu inseamna ca povatuiesc pe cineva ..mai ales fara experienta ..
-mai spui..:"De rotit as roti intreg stupul si doar primavara la familiile ce n-au reusit sa ocupe toata lungimea ramei, insa la de la 5 intervale in sus nu este cazul. "
-nu-mi ramane decat sa zambesc.. :D
toate bune si cand citesti ceva ..citeste cu atentie ,nu printre randuri..!!faptul ca nu esti de acord cu mine ma bucura ..totusi poate ne detaliezi si noua modul tau de iernare si lucrarile ce le-ai executat pana acum..daca nu-i secret ??
Albinel

Mesajde peterneamt » 26 Feb 2014, 19:29

Albinel scrie:
peterneamt scrie:Albina este pe pământ cu mult înaintea noastră şi crede-mă că ştie mai bine ca tine să îşi organizeze cuibul. Hai că eşti comic....! :lol:

ai ..curaj ..!! ai facut totusi ceva progrese profesionistule.. :lol: catinel,catinel..ai sa inveti sa-l faci si tu mai bine decat albina !!

Sânt de părere că nu oricine poate fi apicultor. Şi la şcoală când predam, unii pricepeau alţii nu....Una e să înţelegi albinele şi nevoile lor pentru a le ajuta şi alta e să iernezii roişori şi să ai pretenţia că eşti mare apicultor că nu ţi-au murit.....
Aşa că nu am pretenţii de la tine....fiecare cât şi cum poate. :D
ps. eu iernez 140 familii pe 2 corpuri de 1/1, fiecare având cel puţin 30 de kg de miere . Mai am şi 86 de familii de puteri diferite care sunt strânse după putere dar acestea nu pleacă în pastoral .....rămân pe vetrele de iernare....Nu stimulez şi nu deranjez stupii în timpul iernii , dar de când începe vremea bună.......şi până toamna târziu....stau printre ei, cu mici perioade de pauză : 1-2 săptămâni cu familia pe litoral şi 2-3 săptămâni la peşte pe malul Dunării..... :lol:
peterneamt

Mesajde Daniel_new » 26 Feb 2014, 19:30

Azi a fost o vreme frumoasa pe la mine cu soare si am analizat albinele care aduceau polen alb si galbui pe picioruse;saptamana trecuta le-am dat niste turte facute de un prieten (nu stiu ce a pus in ele,miere,zahar rasnit,protofil si altceva,habar nu am) cam 300 grame pe care le-am pus deasupra ramelor. Stupul care anul trecut a fost mai puternic populat si de lacare am extras miere(unul din patru) nu prea se atinsese de acea turta. Mentionez ca toti patru au miere pe rame sa le ajunga pana la sfarsitul iernii dat le-am administrat acele turte preventiv si pentru stimulare. La cei trei care dovedisera turtele le-am pus fiecaruia,deasupra ramelor cate o jumatate de turta Apiluk Polen(500grame). La unul singur am gasit umiditate (picaturi de apa ) pe podisor intr-un colt. Mentionez ca deasupra cuiburilor am ziare(doua suprapuse) peste care urmeaza podisoarele iar peste pinza dintr-aia care se pune sub parchet. In capace am bagat polistiren extrudat de trei.
Intrebari: -e bine ca am dat Apiluk-ul acum?
-daca aduc polen din natura vor mai lua Apiluk-ul?
-aceste turte stimuleaza matcile sa ponteze?
Multumesc pentru raspunsurile pe care le voi primi de la voi!
Numai bine!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde Bambucha » 26 Feb 2014, 20:15

Albinel scrie:faptul ca nu esti de acord cu mine ma bucura ..totusi poate ne detaliezi si noua modul tau de iernare si lucrarile ce le-ai executat pana acum..daca nu-i secret ??

Nu citesc printre randuri, ci incerc sa citesc printre stupi. Am mai detaliat lucrarile pe care le fac eu in vederea iernatului la topicul dedicat MER-ului, nu este un secret. Am sa repet si aici:
    -5 tratamente cu varachet perioada 1.08-30.10
    - septembrie-octombrie scos caturile si pus mavrirol
    - noiembrie pus gratii soareci
Iernez pe 30 de rame fara chinga. Greutate 45-48 kg / unitate. 5-7 intervale.

In cazul ME merg pe 19-20 rame (2 corpuri) la aceeasi greutate. Aceleasi lucrari idem MER.
La dadant am mers pe clasicul 6-8 rame deoarece incerc sa ma despart de inventar (aici am umblat mai mult prin ei datorita manoperei de a restrange cuibul).

Nu am administrat sirop,nu am administrat hrana proteica, nu am administrat turte (decat la nuclei) si nici nu voi administra atata timp cat iernez clasic pe miere. Cuiburi ingropate in miere!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gica.mosu » 26 Feb 2014, 20:34

gica.mosu scrie:Albinel ,scrie"cel mai important lucru este stimularea albinei de a-si elibera spatial destinat viitoarei ponte.."..De fapt ancepe acel "fenomen= operatie de debarasare amijlocului cuib=autostimulare o numesc eu" cu rezultate ff bune .. :idea: Revin cu amanunti !!! ..."Bengosule"...meriti un coniac la halba^ :lol:
Peterneamt multumesc pt...." dedicatie".... :P

Am promis ca revin cu amanunte(daaar!?!)....O sa le zic lu nepotu !?! ...Am avut dreptati cuuuu"APICULTORII"..Sunt cei mai tari din "parcari= fiecari cu metodele lui"....dar cutii goale prin stupina,au f multi.... :mrgreen: P.s-ma bucur ca v-am pus un pic an miscare, sa mai "dati din casa" pt a anvata atat cei tineri cat sa' unii di la alti,pt ca ce este scris =RAMANE...SANATATI s'avem cu totii-Gica Mosu-Bengosu :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 20:49

peterneamt scrie:
Albinel scrie:
peterneamt scrie:Albina este pe pământ cu mult înaintea noastră şi crede-mă că ştie mai bine ca tine să îşi organizeze cuibul. Hai că eşti comic....!

Sânt de părere că nu oricine poate fi apicultor. Şi la şcoală când predam, unii pricepeau alţii nu....Una e să înţelegi albinele şi nevoile lor pentru a le ajuta şi alta e să iernezii roişori şi să ai pretenţia că eşti mare apicultor că nu ţi-au murit.....
Aşa că nu am pretenţii de la tine....fiecare cât şi cum poate.
ps. eu iernez 140 familii pe 2 corpuri de 1/1, fiecare având cel puţin 30 de kg de miere . Mai am şi 86 de familii de puteri diferite care sunt strânse după putere dar acestea nu pleacă în pastoral .....rămân pe vetrele de iernare....Nu stimulez şi nu deranjez stupii în timpul iernii , dar de când începe vremea bună.......şi până toamna târziu....stau printre ei, cu mici perioade de pauză : 1-2 săptămâni cu familia pe litoral şi 2-3 săptămâni la peşte pe malul Dunării.....

-sa nu-mi zici ca ai predat apicultura ..ca-mi vine rau.. :lol:
spui..: "Una e să înţelegi albinele şi nevoile lor pentru a le ajuta şi alta e să iernezii roişori şi să ai pretenţia că eşti mare apicultor că nu ţi-au murit....."
-cred ca tocmai aici e spilul discutiei noastre ..ne aflam pe topicul destinat IERNARII ALBINELOR iar apicultori sunt cei care reusesc sa ierneze atat familii puternice cat si roisori cum spui tu..desi roii se fac vara ,in iarna se intra cu familii..
mai spui..: " eu iernez 140 familii pe 2 corpuri de 1/1, fiecare având cel puţin 30 de kg de miere"
-constientizezi ce ai spus aici..?? ai citit ce ai postat ?? o mare prostie ceea ce spui..poate ne zici si de ce atata miere ..?? pentru ce ..?? care-i consumul la tine per familie ..pe timpul iernii asteaia ?? de ce-ti trebuiesc doua corpuri Dadant pentru a ierna o familie..??
in postarile mele de mai sus am incercat sa te ironizez finut..dar dupa ce am citit ce zici despre mine mai jos ..:
" Aşa că nu am pretenţii de la tine....fiecare cât şi cum poate. :D "

-iti pot spune doar atat..mai bine taceai si filozof ramaneai .. :oops:
-daca tu iti iernezi albinele pe doua corpuri Dadant ..inseamna ca salcamul anul trecut l-ai atacat cu 4 caturi .. :lol:
-si ca o informatie eu chiar am atacat salcamul 3 anul trecut cu familii pe 3 corpuri Dadant full de albina..o stiu toti cei ce l-au facut in localitatea Izvoarele -Maneciu Ungureni(sa nu-mi zici ca si tu l-ai atacat tot asa ca sparg monitorul) ,dealtfel si teiul la Snagov la fel..
ps..o vorba mai veche spune ..unde nu pricepi ,taci si invata !! .altfel ai ocazia ca si acum cativa ani in urma sa te mai faci odata de rusine..
Albinel

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 21:12

gica.mosu scrie:
gica.mosu scrie:Albinel ,scrie"cel mai important lucru este stimularea albinei de a-si elibera spatial destinat viitoarei ponte.."..De fapt ancepe acel "fenomen= operatie de debarasare amijlocului cuib=autostimulare o numesc eu" cu rezultate ff bune .. :idea: Revin cu amanunti !!! ..."Bengosule"...meriti un coniac la halba^ :lol:
Peterneamt multumesc pt...." dedicatie"....

Am promis ca revin cu amanunte(daaar!?!)....O sa le zic lu nepotu !?! ...Am avut dreptati cuuuu"APICULTORII"..Sunt cei mai tari din "parcari= fiecari cu metodele lui"....dar cutii goale prin stupina,au f multi.... :mrgreen: P.s-ma bucur ca v-am pus un pic an miscare, sa mai "dati din casa" pt a anvata atat cei tineri cat sa' unii di la alti,pt ca ce este scris =RAMANE...SANATATI s'avem cu totii-Gica Mosu-Bengosu :!:

Benosule..spunea cineva pe aici o vorba mare ..: " nu intreba omul cati stupi are la vremea asta ,intreaba-l cata albina are.." iar eu as completa ..degeaba ai si albina aia obosita ,daca ai pierdut startul aparitiei noii generatii.. ;)
Albinel

Mesajde peterneamt » 26 Feb 2014, 21:18

Din 1991 şi până astă primăvară am fost membru în comitetul executiv al ACA Dolj şi lector susţinând cursuri în toată această perioadă fără a avea fre-o pretenţie financiară ......Am făcut multe la viaţa mea printre care o diplomă în apicultură în urma unui examen la 14 anişori...... şi apoi freo 12 ani de facultăţi şi studii postuniversitare.... .
Actualmente trăiesc doar din apicultură...... şi sunt fericit. :D
Ultima oară modificat de peterneamt pe 26 Feb 2014, 21:19, modificat 1 dată în total.
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR