Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nuclee pentru cresterea si imperecherea matcilor

Mesajde marius_vfp » 26 Feb 2014, 22:04

domnule jenica , de ce sata pe fundu nucleului ,
eu am facut la cateva nuclee gauri rotunde cu carota de 40mm am astupat cu sata , dar mare probleme au fost cu furnicile , la dumneavoastra nu au intrat furnici prin sata de pe fund in nucleu?

spor.
marius_vfp

Mesajde csaa » 26 Feb 2014, 22:08

Intra furnicile si in stup daca nu dai cu ulei ars pe p[icioarele suportului. Anul asta vreau sa incerc sa dau cu var. Mi-a spus un apicultor batran (de la care am cumparat primele familii) ca varul alunga furnicile.
csaa

Mesajde marius_vfp » 26 Feb 2014, 22:21

am dat si cu var si cu ulei ars , am dat cu de toate soiurile/alifiile, furnica tot se urca , mai ales dca prin sata de pe fundul stupului mai cade un grauncior de polen si resturi dulci de ceara , ele cauta sursa si nu ezita sa intre cu nerusinare in stup , pentru furnici singura solutie sunt stupii puternici , dar intrebam ce facem la nuclee ,ele fiind in inferioritate nu se prea pot apara.

o alta solutie contra furnicilor este cutiile de apa/ulei in care se pun picioarele suportului dar necesita constructie mult mai stabila a suportului.

spor.
marius_vfp

Mesajde jenica67 » 27 Feb 2014, 08:42

Daca ai suporti inalti la stupi, planteaza sub ei menta si ai scapat de furnici.
jenica67

Mesajde mitrea_tutu » 27 Feb 2014, 16:55

eu am uns picioarele la suportii stupilor cu vaselina si nu am mai avut treaba cu furnicile
mitrea_tutu

Mesajde jr2 » 28 Feb 2014, 01:32

jimm scrie:Salut
Ce nuclee considerati cele mai potrivite (dimensiune rama, numar de rame), din experienta pentru cresterea si imperecherea matcilor? Ce nuclee folositi astfel incat pe langa imperechere sa nu se depopulezea si sa se poata trece si iarna in ele. :D

simplu si eficient:
dupa recoltare se separa cuibul de catul gol cu gratia separatoare(daca nu a fost deja separat)catul este prevazut cu un orificiu orientat in sensul opus urdinisului.
in catul gol se altoieste o botca matura,la eclozionare
matca eclozioneaza,se imperecheaza si incepe sa oua.
ce facem cu ea?
1-tragem gratia separatoare si am schimbat matca batrana-cu sau fara omorarea ei de catre stupar
2-mai punem 1-2 rame cu puiet din cuib,si gata roiul
3-lasam asa,cu gratia separatoare si avem albina culegatoare multa ptr culesul urmator
4-putem ierna nucleul-roiul deasupra familiei,iar la primavara folosim matca in functie de necesitati
jr2

Mesajde danigherghar-ar » 28 Feb 2014, 05:42

Foarte adevarat "simplu si eficient".La fel ca si retetele de sirop si turte de la "Hranirea artificiala" puse de nea Gica...dumnezeu sa-l odihneasca.
danigherghar-ar

Mesajde dacianu11 » 14 Mai 2014, 12:03

Buna ziua! Sunt incepator in apicultura, am 13 stupi (sper sa nu fie cu ghinion :D ) si vreau sa cresc cateva matci pentru ca sa am la formarea roilor. Ma gandeam sa fac nucleele de imperechere de 3 rame dadant si cu perete comun. La fiecare nucleu capacul sa se deschida separat. Credeti ca ar merge varianta asta? Stiu ca este cam multa albina pentru imperechere, dar nu ma deranjaza, pentru ca toamna o folosesc la intarirea familiilor mai slabe. Care sunt avantajele si dezavantajele acestei variante? Va multumesc!
dacianu11

Mesajde jenica67 » 14 Mai 2014, 15:56

Poti sa iti faci. Urdinisurile sa fie pe fete diferite, sau despartite in fata de o sipca destul de lata sa nu treaca albinele pe perete, de la un urdinis la altul. Matcile sunt putin mai bune, ca sunt ingrijite de mai multe albine. Dezavantajul l-ai remarcat tu.
jenica67

Mesajde dacianu11 » 14 Mai 2014, 22:55

Va multumesc pentru raspuns. Daca fac urdinisurile pe aceasi parte, cam ce latime ar trebui sa aibe acea sipca, 7-8cm ar fi suficient? Acand in vedere ca urdinisurile vor fi destul de apropiate, sunt sanse ca albinele sa mai rateze intrarea in nucleul lor si sa intre in alt nucleu, cu acea sipca si fetele vopsite diferit?
dacianu11

Mesajde ignatov andrei » 14 Mai 2014, 22:58

dacianu11 scrie:Va multumesc pentru raspuns. Daca fac urdinisurile pe aceasi parte, cam ce latime ar trebui sa aibe acea sipca, 7-8cm ar fi suficient? Acand in vedere ca urdinisurile vor fi destul de apropiate, sunt sanse ca albinele sa mai rateze intrarea in nucleul lor si sa intre in alt nucleu, cu acea sipca si fetele vopsite diferit?

Nu-ti fa probleme ce fac albinele, fa-ti probleme daca matca mai gaseste drumul spre casa dupa imperechere!
ignatov andrei

Mesajde dacianu11 » 14 Mai 2014, 23:19

Si care sunt sansele sa gaseasca drumul inapoi? Daca nu sunt prea mari, poate adopt varianta cu urdinisuri pe parti opuse.
dacianu11

Mesajde un OM » 15 Mai 2014, 07:10

Daca poti, atunci fă!
Indiferent cu cat va creste procentajul de revenire al matcii, este un aspect care contează.
un OM

Mesajde dacianu11 » 15 Mai 2014, 16:15

Si ca orice incepator, nu ma limitez la 2-3 intrebari :D :D Cum ar trebui pozitionat nucleul, daca urdinisurile sunt diametral opuse, N-S sau E-V?
dacianu11

Mesajde un OM » 15 Mai 2014, 16:19

Depinde de locul pe care il ai la indemana. Folosesc nucleii de imperechere acasa, pe stativele pe care tin stupii de toamna pana primavara. Sunt orientati nord-sud. Daca nu esti limitat de ceva deja ancorat, directia de zbor nu mai conteaza atat de mult.
un OM

Mesajde dacianu11 » 15 Mai 2014, 20:54

Si eu o sa tin nucleul acasa intr-o mica livada, nu sunt conditionat de nimic, pot sa ii pun in orice pozitie.
dacianu11

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR