Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde yulian » 27 Feb 2014, 10:32

Ok. Mersi. Ieri era cald podisorul cand am luat capacul si mi s-a parut bizar sa stea albinele sa incalzeasca lemnul. O sa le pun ceva ca sa nu mai aibe chef de urcat deasupra. :!:
yulian

Mesajde alt stupar » 27 Feb 2014, 21:44

Yuliene tata... Pune si tu "ceva" peste turta aia... un material textil, etc... ceva sa se muleze peste turta si peste restul de speteze neacoperite de turta.
Apoi poti pune podisorul in ce pozitie doresti !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 27 Feb 2014, 21:49

O "chestie"...
juma` din literatura apicole postuleaza ca "nu lasati in rame miere care cristalizeaza ca cauzeaza"
cealalta jumatate imbie: turtele din miere cristalizata stimuleaza"
asadar, sa trag o concluzie ? Pai cica daca-i in rame cauzeaza... dar daca-i in punga stimuleaza. Al naibii paradox !
alt stupar

Mesajde janese » 27 Feb 2014, 22:02

mierea cristalizata in rame - sunt situatii cand albina consuma lichidul dintre cristale(mai ales la iernarea pe tei(teiul cristalizeaza cu cristale mari) si albina scoate cristalele din celule si le vezi pe fundu stupului(fara fav!)mentionez ca hrana cristalizeaza in portiunea unde nu a fost ocupata de ghem.
mierea cristalizata pusa in punga- punga de celofan, atenueaza acest consum al lichidului dintre cristale......datorita temperaturii de deasupra ghemului (deci de sub punga) lichidul dintre cristale ,,mananca" din cristale si le topeste ...plus ca stuparul nu pune in pungi miere cristalizata ,,beton".
lichidul dintre cristale este mai bogat in apa ,
asta am vazut eu.
janese

Mesajde ignatov andrei » 27 Feb 2014, 22:32

janese scrie:mierea cristalizata in rame - sunt situatii cand albina consuma lichidul dintre cristale(mai ales la iernarea pe tei(teiul cristalizeaza cu cristale mari) si albina scoate cristalele din celule si le vezi pe fundu stupului(fara fav!)mentionez ca hrana cristalizeaza in portiunea unde nu a fost ocupata de ghem.
mierea cristalizata pusa in punga- punga de celofan, atenueaza acest consum al lichidului dintre cristale......datorita temperaturii de deasupra ghemului (deci de sub punga) lichidul dintre cristale ,,mananca" din cristale si le topeste ...plus ca stuparul nu pune in pungi miere cristalizata ,,beton".
asta am vazut eu.

Janese, ori nu stii ce este mierea de tei, ori ce stii tu, se cheamă "accident de cristalizare"!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 27 Feb 2014, 22:47

janese scrie:mierea cristalizata in rame - sunt situatii cand albina consuma lichidul dintre cristale(mai ales la iernarea pe tei(teiul cristalizeaza cu cristale mari) si albina scoate cristalele din celule si le vezi pe fundu stupului(fara fav!)mentionez ca hrana cristalizeaza in portiunea unde nu a fost ocupata de ghem.
asta am vazut eu.
asa e, nene Eugene, plus ca la cristalizata-n punga poate mai pune omul si ceva zaharel macinat.
Dar totusi... cristalizata-i si aia si ailalta ;)
Si una-i leac, alta-i otrava ???
alt stupar

Mesajde gica.mosu » 27 Feb 2014, 22:54

O pareri...Dupa ce se extrage la salcam albinele mai aduc cate ceva iar la tei cand se scoate= un amestec tei+salcam....de aceia uneori an magazine s-au la piata=acasa gasim miere partial cristalizata+fluida(an borcane-bidoani),la fel si an faguri :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ignatov andrei » 27 Feb 2014, 23:35

Nea gica.mosu, mierea de tei din zona noastră cristalizează asa de fin, ca - nu de putine ori - o confunda gospodinele cu untura!
ignatov andrei

Mesajde yokoz777 » 28 Feb 2014, 10:00

un muschi prajit in miere cum ar fi? :lol: aduce putin si la culoare,numai ca mierea e mai tare decat untura.buna asta
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde stuparul tanar » 01 Mar 2014, 16:42

Buna ziua. M-am apucat de apicultura anul trecut, iar in iarna aceasta mi-a murit un stup. A avut ceva probleme inca din toamna, iar iarna in fie care zi mureau mai multe albine decat la celelalte 3,in plus daca apasam pe abdomenul albinelor din acest stup efectiv tasnea diaree din ele. In luna decembrie cand le-am pus turte, am observat ca inca mai aveam ceva albine in el cam pe 3 rame. Astazi cand le-am deschis sa vad cum stau cu mancarea/oua am observat ca familia a murit(a mancat putin din turta). Avand fund antivaroa, le-am pus intre plasa si tavita o carpa mai groasa pentru a nu intra frigu.Cand am scos tavita, carpa era uda,iar daca o strangeam putin iesa apa(era condens in tot stupu). Mai jos am pus niste poze cu familia de albine. As vrea sa imi spuneti mai concret de ce a murit, si cu ce am gresit sau ce trebuia sa fac in plus pentru a nu se intampla acest accident.
http://imgur.com/SaXrSc4
http://imgur.com/CSuBFx6
http://imgur.com/Sb7w7Ee
P.S celelalte 3 familii sunt pe 6 si 2 pe 7 rame, toate au puiet capacit si de o zi, ramele sunt acoperite peste jumatate de albine.
stuparul tanar

Mesajde perma » 01 Mar 2014, 17:26

Spre nenorocul meu si mie mi-a murit un stup iarna asta. Dar la mine, cam 4-5 centimetri pe fundul stupului era plin de albina, plus ce-am mai scos din rame. La tine, pe fundul stupului sunt cateva sute de albine. Peste podisorul de OSB (presupun ca asta vad intr-o poza) ai mai avut ceva sau doar capacul? Oricum, daca ai avut condens, e clar ca impachetajul a fost incorect efectuat. La ceilalti ai gasit condens?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde stuparul tanar » 01 Mar 2014, 18:35

am avut si deasupra paturi ca la ceilalti,
nu am avut condens la ceilalti stupi deloc, dar la asta erau umede si ramele+mucegai
stuparul tanar

Mesajde liviutzbogos » 01 Mar 2014, 21:28

Pe durata iernii, subarul de la fund trebuie sa stea deschis daca sus ai un impachetaj prin care nu trece aerul, gen podisorul tau de osb. Daca ai inchis subarul jos, sus trebuia sa pui niste materiale textile, prin care sa treaca aerul, sa iasa condensul.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde BogdanU » 06 Mar 2014, 22:50

Va salut !

Am facut si eu reteta de turta proteica ce se gaseste pe site-ul stuparitul. Am cantarit elementele componente si mi-a iesit cam asa :

1 parte miere - cantarita a avut 350 g;
3 parti zahar pudra - cantarit a avut 600 g;
1/2 parte drojdie de bere - cantarita a avut 90 g;

Mi-a iesit o turta de 1 kg aproximativ (1040 g);

Facand un calcul simplu am ajuns la rezultatul ca turta mea contine proteina bruta in procent de 3,6 % adica 36 de grame de proteina bruta. Si daca am inmulti cantitatile cu 10 tot acelasi procent de proteina vom obtine.

Intrebarea mea:
-este de ajuns acest procent de proteina bruta intr-o turta proteica ?
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde cantemir » 06 Mar 2014, 23:08

BogdanU scrie:Va salut !

Am facut si eu reteta de turta proteica ce se gaseste pe site-ul stuparitul. Am cantarit elementele componente si mi-a iesit cam asa :

1 parte miere - cantarita a avut 350 g;
3 parti zahar pudra - cantarit a avut 600 g;
1/2 parte drojdie de bere - cantarita a avut 90 g

Parti volumetrice?
Recalculeaza asa:
1 parte miere-1Kg:
3 parti zahar pudra- 3kg
1\2 parte drojdie-cantarita 0,5 kg

Cata proteina bruta rezulta la o turta de 4,5kg?
cantemir

Mesajde BogdanU » 06 Mar 2014, 23:37

cantemir scrie:
Parti volumetrice?
Recalculeaza asa:
1 parte miere-1Kg:
3 parti zahar pudra- 3kg
1\2 parte drojdie-cantarita 0,5 kg

Cata proteina bruta rezulta la o turta de 4,5kg?

200 g ceea ce reprezinta 4,4%
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR