perma scrie:Domnilor, eu nu cred ca producatorii de matci de la noi n-au macar doua matci cu origine controlata, imperecheate controlat din care trag materialul biologic pe care-l comercializeaza. S-ar descalifica, nu? Am o matca pe care am selectionat-o eu, dupa criteriile mele, imperecheata pe coclauri cu un tantor dintr-o familie bezmetica dar urmasele ei sunt campioane ca-s tranzvazate de mine! TRANS-VA-ZA-TE! Refuz sa cred asa ceva!
Ba , vecine de judet, nu duce matale grija ''selectionerilor'' , matale citeste tot, gandeste si noaptea in somn si tragi cu urechea pe la colturi = atat ; peste 1-2 ani poti sa pui prima intrebare ...
La nivelul la care suntem nu este necesara F1 ; nu stim ce sa facem cu ea .(cumparati matca pe care sunteti in stare s-o gestionati)
Pe acest topic sau pe altul ''cineva'' a zis,adevarat, ca pana la 100 fam poti sa faci orice din tehnologie ; poti avea o susa roitoare si s-o tii din scurt/sa faci ''productii si sa crezi ca esti ''gigea'' ...
Cum recunosti o matca selectionata/produsa prost ?
Daca o cumperi de la ... si sunt mai mici (aspectul fizic)/mai pricajite(larva batrana) si la productie mai slaba decat ale tale ''pe genunchi'' tragi repede concluzia .
Nu va mai concentrati pe transvazata/mutata/levitata/nicotata...
Miezul e startarul +finisorul+larva(provenienta/varsta)+trantorele.
Parerea mea .