Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 02 Mar 2014, 19:49

Stimulare proteică (in lipsa polenului din natură) + încălzire electrica = terapie pentru unflarea muşchilor din vreme, necesari în întâmpinarea marilor culesuri ale primăverii (rapiță, salcâm).
Fişiere ataşate
13937668149230.jpg
Stimulare proteică la MEA la sfârșit de februarie după zborul de curățire.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 02 Mar 2014, 19:52

ŞI ...
Fişiere ataşate
13937668347061.jpg
... IDEM
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde andrei_salaj » 02 Mar 2014, 19:53

Câtă miere mai are?Față de cât au fost rezervele pentru iarnă.
andrei_salaj

Mesajde activ » 02 Mar 2014, 20:01

andrei_salaj scrie:Câtă miere mai are?Față de cât au fost rezervele pentru iarnă.

Sunt rame de care nici nu s-au atins, ... inclusiv unele rame dintre cele care găzduiesc "ghemul" mai au miere căpăcită, ... vezi foto postate mai sus.
activ

Mesajde activ » 02 Mar 2014, 20:44

activ scrie:
andrei_salaj scrie:Câtă miere mai are?Față de cât au fost rezervele pentru iarnă.

Sunt rame de care nici nu s-au atins, ... inclusiv unele rame dintre cele care găzduiesc "ghemul" mai au miere căpăcită, ... vezi foto postate mai sus.

VOILA !!! ... am mai gasit ceva foto, cred eu destul de elocventă, care ar putea să te edifice în a trage o concluzie.
PS. Dar nu trebuie să ne hazardăm în a ne bucura de consumului redus din aceasta iarnă atipică (blândă) şi să generalizăm aceste rezultate (observații) asupra viitoarelor ierni, deoarece se pot schimba datele problemei.
Fişiere ataşate
13925838452730.jpg
Ramă MEA cu rezerve de miere căpăcită la 16.02.2014.
activ

Mesajde gabi bee » 03 Mar 2014, 00:39

consumul de hrana va fi mai mare de acum incolo ! asa ca si comparatie, am pus turte acum 30 zile la o parte din dadanti si am pus si la doi layensi, sa vad ce si cum ! ieri la acei dadanti am pus a doua turta iar la unii chiar a treia iar cei doi layensi nici nu s-au atins de ele, sunt intacte, iar albinele sunt mai jos, deci ? ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Daniel_new » 03 Mar 2014, 14:27

Activ: Am si eu doua intrebari:
1.) Am vazut ca ai pus turta proteica deasupra ramelor pe o bucata de plasa iar eu am pus-odirect pe rame(Apiluk polen) ,exista riscul sa curga din ea peste rame?.
2.) Iernezi pe doua corpuri de MEA,daca am vazut bine iar cuibul este in catul de deasupra,nu?
Multumesc anticipat pentru lamuririle care ma vor scoate din bezna! :D
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde activ » 03 Mar 2014, 22:53

Daniel_new scrie:Activ: Am si eu doua intrebari:
1.) Am vazut ca ai pus turta proteica deasupra ramelor pe o bucata de plasa iar eu am pus-odirect pe rame(Apiluk polen) ,exista riscul sa curga din ea peste rame?.
2.) Iernezi pe doua corpuri de MEA,daca am vazut bine iar cuibul este in catul de deasupra,nu?
Multumesc anticipat pentru lamuririle care ma vor scoate din bezna! :D

1. Dacă turta are o consistență precum cea a turtei Apiluk, nu este nevoie de folosirea plasei. În schimb daca turta e făcută de tine şi e mai moale, pentru o mai mare siguranță, se poate pune pe sită ... fiindcă, pusă pe rame, datorita căldurii degajate de ghem, se poate înmuia şi e posibil să curgă printre rame căzând pe albine, năclăindu-le.
Eu ... n-am pus acea sită pentru turta din foto, care era destul de consistentă şi nu exista riscul să curgă printre rame, ci pentru pungile de miere de salcâm pe care le-am pus, preventiv şi pentru stimulare, la toți stupii înaintea turtelor(16.02.2014), ... şi pentru pungile de apiinvert care or să urmeze după apariția polenului în natură.

2. În mod normal, grosul iernării, trebuie să prindă familiile pe MEA în catul de sus, cu câteva excepții, sesizate de mine, datorate ramelor mai deschise la culoare din catul superior față de cele mai încise din catul inferior ... unde familia a preferat să ierneze, până la final, în catul de jos, împrospătându-şi mereu rezervele, în perioadele mai calde, cu mâncare din catul superior, ... situație destul de riscantă şi de evitat în perspectiva unor geruri mari şi de lungă durata, în care familia va rămâne izolată în ghem în catul de jos şi cu rezerve destul de şubrede.
activ

Mesajde Daniel_new » 04 Mar 2014, 00:31

Multumesc frumos pentru lamuriri!
Eu i-am lasat sa ierneze in catul de sus cu rame de 1/1 dupa ce in toamna am inversat caturile intre ele,cel de 3/4 care avea putina miere pe cateva rame ce le-am descapacit in prealabil a ramas jos,albina urcandu-si rezervele in cuib,sus.
Legat de Apiluk,mi s-a luat o piatra de pe inima,stiam ca albinele vor degaja caldura cand vor incepe sa care turta in cuib insa nu stiam daca va fi indeajuns de cald pentru a o topi incat sa curga peste albine.
Ai zis ca ii vei stimula cu Apinvert parca,cand vei face asta? Daca mai au rezerve de miere in cuib,tot ar trebui dat acest stimulent?
Sa auzim de bine!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde teinegru64 » 04 Mar 2014, 19:10

Scuze...ca raspund in locul lui Alin.El a intuit avantajele acestui stup...dar inclin sa cred ca va face aceiasi greseala pe care a facuto si Bunka... odata...(atat timp cat de dezvolti, totul e OK).Incalzire ,stimulare ...astea sunt pentru rama dadant.Stupul MEA iti da posibilitatea sa pui caturi in functie de marimea cuibului.Si din cat extragi miere.Din experienta (posesorilor de Layens) majoritatea o dau in bara cand e vorba de asigurarea spatiului pentru depozitarea nectarului...si eliminarea excedentului de albina.Aici ma refer la cei ce nu stimuleaza.
MEA-ul cu artificii luate de la dadant ...este ca verigheta caruia ii aplici un diamant dupa 20 de ani.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde andrei_salaj » 05 Mar 2014, 20:31

teinegru64 scrie:Scuze...ca raspund in locul lui Alin.El a intuit avantajele acestui stup...dar inclin sa cred ca va face aceiasi greseala pe care a facuto si Bunka... odata...(atat timp cat de dezvolti, totul e OK).Incalzire ,stimulare ...astea sunt pentru rama dadant.Stupul MEA iti da posibilitatea sa pui caturi in functie de marimea cuibului.Si din cat extragi miere.Din experienta (posesorilor de Layens) majoritatea o dau in bara cand e vorba de asigurarea spatiului pentru depozitarea nectarului...si eliminarea excedentului de albina.Aici ma refer la cei ce nu stimuleaza.MEA-ul cu artificii luate de la dadant ...este ca verigheta caruia ii aplici un diamant dupa 20 de ani.

La ce v-ați gândit,mai clar?
andrei_salaj

Mesajde teinegru64 » 06 Mar 2014, 08:54

andrei_salaj scrie:
teinegru64 scrie:Scuze...ca raspund in locul lui Alin.El a intuit avantajele

La ce v-ați gândit,mai clar?

De gandit ma gandesc la multe...mai si visez multe.Dar, niciodata nu am sarit din pat direct pe tastatura...anuntand lumea ca am mai inventat ceva.Am facut mai intai rama ,stupul, apoi am populat cu albina .Dupa 2-3 ani in care familiile respective erau alintatele stupinei .....intro noapte visam ceva mai bun :lol: apareau alti favoriti si deabia acum intervenea rutina, puteam trage unele concuzii la rece.
Avand mai multe tipuri de lazi nu ai cum sa nu sesizezi la un moment dat ...tu, ori cei din jurul tau, ca la unii stupi muncesti de-ti sar capacele, pe cand de altii ,,uiti"cu desavarsire.Vorba vine ca uiti de ei...nu iti mai ajunge timpul si doar tragi cu coada ochiului la oglinda lor.
De ce MEA?
Cred ca ai sesizat...la fiecare tip de stup se insista ca familia sa fie puternica...cred si eu ca in aceste conditii orice lada este buna....dar cu cata munca reusim sa avem familii puternice?(albine ajutatoare,stimulari peste stimulari ,fel si fel de nuclee de crestere a matcilor cu ramele aferente etc.)In conditiile actuale MEA-ul imi permite sa maninc miere si de la o familie mai slabuta...am doar un corp de albina si vine un cules, ii pun doar un cat de recolta...am un cuib ce se intinde pe trei corpuri iau un corp si formez un roi apoi primeste 2-3 caturi.Niciodata cel cu albina pe 4-5 rame dadant nu va extrage miere la vreun cules ...pe cad la m.e.a se pot trage 8-10 kg ,de calitate.Pare putin la prima vedere dar facand un calcul ne dam seama ca de la doua astfel de familii obtinem tot atat cat am obinut de la o familie ce provine dintro unire in toanma.Deci avantaj dupa extractie..o familie in plus ...care va ataca culesurile urmatoare la fel ca familia unita toamna.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde activ » 06 Mar 2014, 13:12

Daniel_new scrie:Multumesc frumos pentru lamuriri!
.........................................................
Ai zis ca ii vei stimula cu Apinvert parca,cand vei face asta? Daca mai au rezerve de miere in cuib,tot ar trebui dat acest stimulent?
Sa auzim de bine!

Voi stimula cu apiinvert sau miere (după posibilități) odată cu apariția polenului în natură şi dacă vremea îmi va permite ... mai corect spus, odată cu aparitia polenului în rame (proviziile în cămară, nu pe câmp). :)
Voi folosi apiinvert (dacă nu am miere) doar până la schimbarea integrală a generației de albină cu care am iernat (după care stimulez/complectez cu sirop de zahăr neinvertit), deoarece doresc să uzez cât mai puțin albina ieşită din iarnă cu invertirea hranei glucidice pentru folosirea ei ,preponderent, pentru o creştere intensivă a puietului necesar pentru o dezvoltare puternică.

Dacă mai au rezerve suficiente de miere ... nu mai este nevoie de stimulari, dar ... nici rău nu le -ar face, pentru o mai rapidă dezvoltare (cu condiția, ca în această perioadă , să se stimuleze doar cu miere sau cel mult siropuri invertite 100%). Stimulare ... care cumulată cu alte acțiuni (intervenții) fac, din 3-4 rame full de albine ieşite din iarnă, treabă bună la salcâm.
activ

Mesajde csaa » 06 Mar 2014, 23:35

Cu zahar neinvertit??
csaa

Mesajde activ » 06 Mar 2014, 23:47

Azi ... topicul nostru "Stupul lui Antonescu - MEA" a trecut de 50.000 de vizualizări.
Motivul ... zic eu, este interesul pe care l-a stârnit această cutie, cu avantajele ei, asupra colegilor apicultori.

PS. E devreme să fac, acum, o recapitulare-evaluare a tuturor avantajelor şi dezavantajelor constatate de mine, în această scută perioadă de exploatare, de doar un an , a acestui tip de stup. Dar promit că o voi face ! ... toate la timpul lor.
activ

Mesajde livas » 07 Mar 2014, 00:18

teinegru64 scrie:De ce MEA?
Cred ca ai sesizat....Niciodata cel cu albina pe 4-5 rame dadant nu va extrage miere la vreun cules ...pe cad la m.e.a se pot trage 8-10 kg ,de calitate.Pare putin la prima vedere dar facand un calcul ne dam seama ca de la doua astfel de familii obtinem tot atat cat am obinut de la o familie ce provine dintro unire in toanma.Deci avantaj dupa extractie..o familie in plus ...care va ataca culesurile urmatoare la fel ca familia unita toamna.

....cine stie..cunoaste!!! ;)
livas

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR