Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

albina eclozionata in ianuarie-febuarie

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Oct 2011, 11:35

as vrea sa stiu cat de valoroasa este albina eclozionata in ianuarie , februarie !!! isi mai formeaza corp gras ??? cam cat traieste ???
mare multam !!! fi-ti sanatosi !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Re: albina eclozionata in ianuarie-febuarie

Mesajde jonny_it » 21 Oct 2011, 12:45

ves.lucian.zabrani scrie:as vrea sa stiu cat de valoroasa este albina eclozionata in ianuarie , februarie !!! isi mai formeaza corp gras ??? cam cat traieste ???

Pentru formarea corpului gras albinele au nevoie de 18-20 Mg de proieine(calculati in functie de continutul de proteina cat polen este necesar). Teoretic orice albina poate sa isi formeze corpul gras insa durata de viata depinde de varsta ei si gradul de uzura.
Albinele ecluzionate in ianuarie/februarie nu isi formeaza corpul gras. Durata lor de viata tine de mai multi factori: calitatea hranei(inclusiv cea primita in stadiul de larva), temperatura, uzura(cules/crestere puiet). Durata de viata nu depaseste 50 de zile(unii autori scriu 60 altii mai putin .. oricum e discutabila).
jonny_it

Mesajde vlad » 30 Oct 2011, 20:41

ves.lucian.zabrani scrie:as vrea sa stiu cat de valoroasa este albina eclozionata in ianuarie , februarie !!! isi mai formeaza corp gras ??? cam cat traieste ???

din punctul meu de vedere albina eclozionata in febr ( pt ca in ianuarie nr albinei eclozionate e mic ) e foarte valoroasa pt ca ea preia din mers sarcinile albinei din toamna care e pe duca . ea va fi cea care iti va incalzi si va hrani puietul in primavara alaturi de albina batrana care a traversat iarna si care ,asa cum ziceam ,o mai duce pana prin aprilie ( si asta maxim in cazul in care a avut conditii normale de iernat )
vlad

Mesajde amadeusmbi » 30 Oct 2011, 22:54

Malaiu recomanda inceperea hranirilor de stimulare in luna ianuarie, astfel incit, la sfirsitul lui ianuarie/inceputul lui februarie sa ai prima generatie de albine daca vrei sa ai "albine de productie" cum le numeste el.
Din punctul asta de vedere generatia din ian/feb e generatia de aur. Miere si polen/pastura sa ai sa le dai, in rest n-are ce sa fie rau.
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde jonny_it » 31 Oct 2011, 11:12

amadeusmbi scrie:Din punctul asta de vedere generatia din ian/feb e generatia de aur. Miere si polen/pastura sa ai sa le dai, in rest n-are ce sa fie rau.

Bineinteles daca ai si un zbor de curatire. :)

vlad scrie:din punctul meu de vedere albina eclozionata in febr ( pt ca in ianuarie nr albinei eclozionate e mic ) e foarte valoroasa pt ca ea preia din mers sarcinile albinei din toamna care e pe duca . ea va fi cea care iti va incalzi si va hrani puietul in primavara alaturi de albina batrana care a traversat iarna si care ,asa cum ziceam ,o mai duce pana prin aprilie ( si asta maxim in cazul in care a avut conditii normale de iernat )

Albina respectiva va hrani/incalzi puietul daca familia respectiva are suficient polen, deci daca ne gandim bine ne invartim in cerc si ajungem intotdeauna la perioada de toamna, mai bine zis familiile trebuie sa fie pregatite din anul precedent si nu trebuie sa ne bazam pe alea 2 petice de puiet din ianuarie/februarie.

Din proprie experienta pot spune ca cele mai puternice familii au fost cele care au inceput ponta mai tarziu putin.
jonny_it

Mesajde vlad » 31 Oct 2011, 11:45

sunt de acord cu cele scrise mai sus . si ar mai trebui sa adaugam si ca trebuie sa ai albina care sa cunsume polenul ,deci sa hraneasca / incalzeasca puietul . si uite asa ajungem la ceea ce s-a tot discutat cu bagarea la iernat numai a fam puternice .
vlad

Mesajde janese » 31 Oct 2011, 14:22

Din proprie experienta pot spune ca cele mai puternice familii au fost cele care au inceput ponta mai tarziu putin.(a zis johnyit)

intreb si eu....am inteles...mai tarziu!...dar cuvantul ,,putin" m-a bagat in ceatza...sa insemne o luna...doua????trei zile???? :shock:
janese

Mesajde jonny_it » 31 Oct 2011, 15:04

janese scrie:Din proprie experienta pot spune ca cele mai puternice familii au fost cele care au inceput ponta mai tarziu putin.(a zis johnyit)

intreb si eu....am inteles...mai tarziu!...dar cuvantul ,,putin" m-a bagat in ceatza...sa insemne o luna...doua????trei zile???? :shock:

Scuze, m-am exprimat gresit.
In iunie la salcam am avut mai multe albine in familiile unde ponta a inceput dupa ce s-a incalzit afara(aprox 10 martie) fata de cele care la 1 februarie aveau deja puiet.
Este o observatie persona bazata pe ce am notat in caiet(puiet + rame albine + productia aproximativa/familie).

Am mai observat un consum mult mai mare de miere la cele cu ponta de la inceputul lui februarie(este si logic .. am descoperit roata :) ).
jonny_it

Mesajde FLORINELU » 05 Noi 2011, 18:58

eu unul nu am incredere in albine eclozionate in ian. febr. matca dupa cate stiu eu nu depune ponta in decembrie ca sa eclozioneze in ian. si chiar daca ar face-o ar fi o cantitate asa de mica de albine la un stup,incat nu ar avea importanta. nu recomand nimanui sa stimuleze matca sa depuna ponta in decembrie. ea stie mult mai bine ca noi cand si cata ponta sa depuna in functie de conditiile de vreme si puterea familiei. am mai scris pe acest forum,si ma repet.pregatiti familia de albine cat mai bine pentru iernare,incepand de la sfarsitul lui august si incercati sa nu umblati la stupi in sezonul rece,sub nici o forma,doar pentru hranire sub podisor(daca e neaparata nevoie),si atunci fetitele noastre isi vor face treaba cum stiu ele mai bine. eu in 15 ani de apicultura nu am deschis nici un stup atunci cand temmperatura a fost sub 12 grade si am fost multumit cum au iesit din iarna intotdeauna. ca sa nu mai am critici,am scris numai cu caractere mici si numai din domeniu apicol....multumit????
FLORINELU

Mesajde lucky5strike » 05 Noi 2011, 21:56

Albina respectiva nu are in sine o valoare. Ca de fapt, nimic pontat dupa 15 septembrie. Pana la 1 martie. Orice puiet in acest interval isi mananca valoarea.
Puietul din ianuarie e depus cam haotic si daca observati atent, nu toate nimfele reusesc eclozionarea.

De obicei oua mai accentuat matcile tinere, mai ales cele shimbate tarziu in toamna in familii puternice. Cred ca e intrucatva o miscare a albinelor, o forma de intretinere a functionalitatii reginei. Pe ici, pe colo, sa mai scape cate un ou.

Din ce am vazut, matcile lipsite timp mai indelungat de posibilitatea de a ponta au valoare scazuta.

PS: familiile care pleaca cel mai bine in primavara sunt cele care n-o lungesc cu puietul toamna.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 22 Dec 2011, 19:41

amadeusmbi scrie:Malaiu recomanda inceperea hranirilor de stimulare in luna ianuarie, astfel incit, la sfirsitul lui ianuarie/inceputul lui februarie sa ai prima generatie de albine daca vrei sa ai "albine de productie" cum le numeste el.
Din punctul asta de vedere generatia din ian/feb e generatia de aur. Miere si polen/pastura sa ai sa le dai, in rest n-are ce sa fie rau.

Asa e in carti.
concret, e inutila orice incitare la ponta foarte precoce.
Pe principiul graba strica treaba.
Si mai e inca ceva foarte concret.
Albina care e pregatita de iarna(mai ales in august) are procentul de hormon juvenil cel mai crescut dintre toate generatiile.
Acesta o face viabila pana la sfarsitul lui martie, asa ca e inutil sa "biciuiesti" familiile stimuland ponta precoce.
Proteina vegetala naturala, asta impinge exploziv familia inainte.
Uitati-va la toamna de anul asta, de fapt vara+toamna secetoase amandoua.
Chit ca am stimulat lichid, dar pe fondul unei penurii cvasi-totale de polen natural, matcile au sistat ponta regulata la sfarsit de august.
Nu-s proaste albinele, sunt geniale, nu cresc copii daca nu au cu ce-i creste. Cat bun simt au, nu-i asa?
andrei_calinescu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 03 Ian 2012, 19:02

se pare ca postarea mea revine in actualitate !!!
colegul care mi-a dat primele familii de albine a fost azi la albine !!!
a cautat in stupi si a vazut OUA !!!
a fost cu fiul sau , asa ca au fost 4 ochi !!!
nu-i cam devreme ???
eu nu am fost curios ieri !!!
nu stiu cadd va fi prima data anul asta cand voi verifica daca este sau nu puiet !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde georgica » 03 Ian 2012, 19:11

De acum e si timpul ca regina sa depuna ou. Am gasit azi la un roi pe 3 rame ou si puiet capacit. Motiv de ingrijorare.O sa creasca consumul de hrana.
georgica

Mesajde popageorgian » 03 Ian 2012, 19:16

georgica scrie:De acum e si timpul ca regina sa depuna ou. Am gasit azi la un roi pe 3 rame ou si puiet capacit. Motiv de ingrijorare.O sa creasca consumul de hrana.

categoric, consumul creste , nu uita sa ii administrezi hrana suplimentara!
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde andrei_calinescu » 03 Ian 2012, 19:17

Da, e un comportament oarecum atipic la noi unde iernile sunt batzoase in general.
Dar nu e tragic. Conditia sinequanon ca sa fie bine de-acum e sa aiba hrana indestulatoare.
Nu ne punem de-a curmezisul naturii.
andrei_calinescu

Mesajde georgica » 03 Ian 2012, 19:27

Dar daca nu vor mai fi ,,ferestre ,, de zbor??? Nu-i o problema hrana, ci timpul pentru zborul de curatire.
georgica

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE