Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Comunitate locala-Arges

Mesajde Bambucha » 06 Mar 2014, 01:38

Ai MP. Efectuarea tratamentelor corecte (eficacitatea lor) trebuie sa ne preocupe in primul rand cand pregatim familiile in vederea iernarii.
Eu unul nu cred ca ti-au murit stupii din cauza impachetajului deficitar (chiar daca admitem ca s-au facut greseli) mai ales in iarna aceasta, albina incearca sa ierte acest neajuns. In schimb o infestare masiva cu paduchi nu iarta! Daca ai avut umiditate mare in stupi(sauna) si o iernare necorespunzatoare (umeda, mucegai) incearca sa administrezi de indata ce timpul va permite Protofil sau alta medicamentatie impotriva Nosemei. Nici aceasta nu iarta chiar cand crezi ca ai trecut cu bine iarna!
Cauzele mortalitatii ar mai fi pierderea matcii si uzura extrema, prematura, a albinei pana la epuizarea totala. Lipsa hranei!
Daca as fi in locul tau (stationar, putina practica) as lasa FAV deoparte si as merge pe stupul de lemn clasic (fund plin, corp, podisor, capac).
Numai bine!
PS: acum vad ca suntem offtopic.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde perma » 06 Mar 2014, 10:18

Multumesc pentru sfaturile date atat pe MP cat si public. Da, n-am considerat pierderea matcii si e o ipoteza foarte viabila, pentru ca anul trecut d'abia a reusit sa tina stupul pe linia de plutire, dar n-am schimbat-o pentru ca voiam sa trag urmase din ea. Invatatura de minte. Aici n-avem cum sa fim off-topic pentru ca e ca o pagina personala pentru mine. Am si cerut mutarea subiectului la pagini personale, dar poate cineva a considerat ca e util si pentru incepatori. Protofil le-am dar inca de acum doua saptamani. Pana acum am bagat in trei stupi cam 7-8 kg de dulcofruct cu protofil. De saptamana viitoare vreau sa incep si stimularea proteica.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde vasilefi » 06 Mar 2014, 11:11

din cate am vazut apivirol forte e bun insa nu stiu cat de eficace e cu Varooa.
cred ca mai degraba trebuia sa tratezi cu Varachet toamna. ce e sigur e sigur.
primavara trecuta n-am facut nici un tratament doar am stimulat albinele cu Protofil si sirop.
vreau sa alternez tratamentele, sa nu le dau doar Varachet atat primavara cat si toamna, insa un Varachet toamna cred ca e esential.

pentru condensul la stupii cu fund 1/3 AV cred ca trebuia sa lasi urdinisul liber.
la un stup mai rudimentar mostenit de la cineva am o plasa de aprox 5x5 cm. le-am pus si folie dar il controlam periodic. cand aparea condens scoteam polistirenul din urdinis, dupa ce disparea si venea gerul il puneam la loc. n-am avut probleme in felul acesta.
ai pus diafragma etansa langa rame?
ai aerisire in capace? eu am acoperit-o cu polistiren.

pentru a fi sigur ca au suficiente rezerve am procedat in felul urmator. am luat fiecare rama si mi-am facut un calcul aproximativ.
o rama 1/1 plina = 4 kg miere, am calculat sa completez cu sirop astfel incat sa fie miere+sirop 2/1+protofil minim 15 kg/stup.
am umplut pungi la maxim si le dadeam 2-3 kg odata.

am vazut ca in toamna le-ai dat miere+lapte praf. la hranirile de completare nu le-as da lapte praf.
mananca lapte praf toata iarna si doar le incarci intestinul.
pentru formarea corpului gras sa zicem ca e ok (desi eu nu folosesc) dar nu in cantitate mare pentru rezerve.
vasilefi

Mesajde TDI » 06 Mar 2014, 11:45

O rama 1/1 Dadant supra-crescuta de-abia are 4.5 KG cu tot cu lemn si cu ceara, daca e capacita 100% si crescuta uniform, are poate si mai mult - dar nu stiu cata lume are rame de astea prin stupina la sfarsit de septembrie - inceput de noiembrie. In principiu o rama capacita 70-80% are in jur de 3.5 kg miere.
TDI

Mesajde perma » 06 Mar 2014, 17:02

Domnilor, va multumesc! Mi-ati atras atentia aspura unor aspecte teoretice pe care le citisem, dar pe care cu voie sau fara voie, le-am ignorat! Acum sa raspund unor intrebari:
- cuiburile au fost marginite de diafragma de polistiren, care a limitat si urdinisul.
- Da, capacele au aerisire (la stupii care au facut condens) si a fost neacoperita.
- pe prospectul de la apivirol scrie ca are efect si pentru varroa. Cat de minunat, nu stiu!
- primavara ma feresc de tratamente, n-as vrea sa le regasesc in miere.
- oare acidul oxalic o face treaba?
In conditiile in care nu sunt langa stupi din noiembrie si pana in martie, care-i optimul impachetarii? Nu am cum sa jonglez din urdinis.
perma

Mesajde cobi » 12 Mar 2014, 21:23

perma scrie:In conditiile in care nu sunt langa stupi din noiembrie si pana in martie, care-i optimul impachetarii?

...Miere destula :) Te salut!
cobi

Mesajde perma » 15 Mar 2014, 12:37

Am fost ieri la fete. Situatia se prezinta bine. Fiecare stup avea cel putin pe doua rame (pe ambele fete) puiet capacit, chiar sub coronitele de miere cam de-o palma. Carau polen cu galetile. Le-am dat in continuare dulcofruct cu protofil, dar acum le-am bagat in amestec si lapte praf. Cei puternici au prmit cate o jumatate de rama, cel mai pricajit o rama plina (pusa in cap) si un hranitor. Astuia mai pricajit i-am pus si diafragma de polistiren (dupa hranitor), ca data trecuta am uitat. I-am facut o poza si recordistului de anul trecut, cel care a intrat cu 9 rame la iernat. Mentiunea e ca am maturat albinele de pe o rama ca s-o umplu cu hrana si acea rama nu apare in poza.
Fişiere ataşate
alb.jpg
perma

Mesajde perma » 07 Apr 2014, 22:54

Am fost sambata 05.04.2014 la albine. Clasamentul sta in felul urmator:
- un stup caruia i-am adaugat rama numarul 9, construita.
- stupul salvat caruia i-am adaugat rama numarul 6 (cam de pomana, puteam sa-l mai las, dar nu stiu daca mai ajung pana dupa paste la ei)
- multietajatul care sta pe 6 rame in corpul de sus si 6 rame jos. Corpul de jos n-a fost inspectat, corpul de sus are 4 rame de puiet.
Au inflorit pomii, a dat papadia, data viitoare cans ajung, in functie de evolutie, voi completa cu rame/caturi.
perma

Mesajde Gicuta » 08 Apr 2014, 11:34

Si eu am avut un ME pe 6 rame x 2 caturi. L-am trecut in caturi noi de 10 rame sambata trecuta.
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde perma » 08 Apr 2014, 16:25

Uh, poate nu m-am exprimat corespunzator. Multietajatul meu este pe 10 rame (asta-i capacitatea si sus si jos). I-am lasat doar 6 rame in ambele corpuri ca sa-l tin cat mai strans. Urmeaza completari pana la 10 rame/ corp. Nici nu stiam ca exista pe M.E. pe 6 rame, minimul de care auzisem e de 8.
perma

Mesajde perma » 22 Apr 2014, 22:19

Astazi s-a scris un nou capitol in mareata mea stupina. Sa nu scap prilejul sa tac, zic aici, pentru posteritate:
- stupul pe 9 rame avea intr-un capat doua rame pline cam 75% cu miere si polen, dupa care urmau ramele cu puiet. Nu l-am desfacut pe tot, nu avea rost. I-am adaugat cam 1 kg de dulcofruct cu protofil si lapte praf direct peste ramele din cuib, am lasat 3/4 de podisor (e podisor cu scandurele) si am pus catul de 3/4 cu rame de 1/2 construite, peste care am pus folie si capac.
- stupul salvat e tot pe 5 rame, e amarat tare, i-am bagat sirop (acelasi amestec)- daca-mi apar matcile inainte sau in timpul salcamului asta va fi stupul sacrificat pentru facut roiuri.
- M.E. care avea in catul de sus 6 rame si jos 6 rame. Ramele de sus erau toate batute cu puiet de la prima pana la ultima. L-am desfacut si jos era niste polen si niste miere. I-am adaugat si lui rame pana la 10 si sus si jos. I-am adaugat tot rame de 1/2 construite. Cu ocazia asta am scapat de toate ramele 1/2. Bineinteles, a primit si el sirop, acelasi amestec.
Pana in prezent s-au dus 15 kg de sirop.
Astept comentarii, sfaturi, daca am facut greseli, cum ati fi facut voi. Multumesc.
perma

Mesajde perma » 08 Iun 2014, 23:05

Cica doar boul e consecvent. Asa si eu, ma incapatanez sa scriu aici. De vreo luna nu-mi vad capul de treaba. Mai precis de la 1 mai. Si in tot intervalul asta, n-am ajuns la albine. Mi-am cam batut joc de sezonul asta, fara voia mea. Un pic frustrant, sa citesti toata iarna despre albine si cand vine vorba sa aplici ce-ai citit sa n-ai timp. Dar asta-i treaba cu apicultura la distanta. Ca sa n-o mai lungesc, azi pe la 12 primesc un telefon de la vecin ca am un roi intr-un copac. Eu fiind in Bucuresti, logic. Am stat nitel pe fundul meu gandindu-ma sa-l las naturii, dar nu m-a rabdat inima. Drept urmare dupa 1 ora si jumatate am poposit la albine. Acolo, un roi de toata frumusetea intr-un corcodus nu foarte gros, dar inalt. Pe la 4 metri. Mi-am luat un stup langa mine, o prajina cu o rama in capat cu ceva miere descapacita si am inceput pescuitul. Am pescuit in vreo doua ore cam 7-8 rame full de albina. In pom au mai ramas alte doua. Dupa ce am asezat stupul cu noul roi la locul lui am fugit dupa vecinul mai experimentat sa ne uitam ce minunatii gasim in stupina. Si am gasit in felul urmator:
- stupul salvat in iarna era pe 6 rame, toate full cu puiet capacit.
- multietajatul avea sus (in corpul doi) miere poliflora (salcamul n-a mers deloc) si in corpul unu doar pe ramele centrale era cate ceva (puiet, miere)
- stupul alb era cel care roise si din catul de 3/4 am mai facut un roi, ca era plin de botci. Dupa ce am dat catul jos constatam ca si jos era plin de botci si de albine, deci l-am mai spart si acolo in doua. Drept urmare dintr-un stup am facut 4, iar de restul nu m-am atins. DAca aveam mai mult timp la dispozitie puteam sa scot si niste miere, n-a fost sa fie. Colac peste pupaza, de cand a venit vecinul a si inceput o ploaie cu bulbuci, deci divizarile le-am facut pe ploaie. Avea stupul asta alb cam 50-60 de botci. Si vreo 20 de regine eclozionate. Poate reusesc in vreo saptamana sa ajung iar la ele sa vad ce mare scofala am realizat.
Am uitat, la sfarsit a mai pescuit si vecinul o rama, pe care am asezat-o in stupul facut din cat.
Uh, si mi-am luat cutiile de la un tamplar de mare anvergura, caturile de acum doi ani nu se aseaza peste caturile de anul trecut. Macar ramele se potrivesc...
perma

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR