de perma » 08 Iun 2014, 23:05
Cica doar boul e consecvent. Asa si eu, ma incapatanez sa scriu aici. De vreo luna nu-mi vad capul de treaba. Mai precis de la 1 mai. Si in tot intervalul asta, n-am ajuns la albine. Mi-am cam batut joc de sezonul asta, fara voia mea. Un pic frustrant, sa citesti toata iarna despre albine si cand vine vorba sa aplici ce-ai citit sa n-ai timp. Dar asta-i treaba cu apicultura la distanta. Ca sa n-o mai lungesc, azi pe la 12 primesc un telefon de la vecin ca am un roi intr-un copac. Eu fiind in Bucuresti, logic. Am stat nitel pe fundul meu gandindu-ma sa-l las naturii, dar nu m-a rabdat inima. Drept urmare dupa 1 ora si jumatate am poposit la albine. Acolo, un roi de toata frumusetea intr-un corcodus nu foarte gros, dar inalt. Pe la 4 metri. Mi-am luat un stup langa mine, o prajina cu o rama in capat cu ceva miere descapacita si am inceput pescuitul. Am pescuit in vreo doua ore cam 7-8 rame full de albina. In pom au mai ramas alte doua. Dupa ce am asezat stupul cu noul roi la locul lui am fugit dupa vecinul mai experimentat sa ne uitam ce minunatii gasim in stupina. Si am gasit in felul urmator:
- stupul salvat in iarna era pe 6 rame, toate full cu puiet capacit.
- multietajatul avea sus (in corpul doi) miere poliflora (salcamul n-a mers deloc) si in corpul unu doar pe ramele centrale era cate ceva (puiet, miere)
- stupul alb era cel care roise si din catul de 3/4 am mai facut un roi, ca era plin de botci. Dupa ce am dat catul jos constatam ca si jos era plin de botci si de albine, deci l-am mai spart si acolo in doua. Drept urmare dintr-un stup am facut 4, iar de restul nu m-am atins. DAca aveam mai mult timp la dispozitie puteam sa scot si niste miere, n-a fost sa fie. Colac peste pupaza, de cand a venit vecinul a si inceput o ploaie cu bulbuci, deci divizarile le-am facut pe ploaie. Avea stupul asta alb cam 50-60 de botci. Si vreo 20 de regine eclozionate. Poate reusesc in vreo saptamana sa ajung iar la ele sa vad ce mare scofala am realizat.
Am uitat, la sfarsit a mai pescuit si vecinul o rama, pe care am asezat-o in stupul facut din cat.
Uh, si mi-am luat cutiile de la un tamplar de mare anvergura, caturile de acum doi ani nu se aseaza peste caturile de anul trecut. Macar ramele se potrivesc...
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!