Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Bambucha » 12 Mar 2014, 23:07

Am inteles si te cred, spre "rusinea" noastra a celor din sud-estul Romaniei vremea ne-a aruncat cu circa 3-4 saptamani in urma vestului. In timp ce la Satu Mare inflorea papadia la noi campurile erau albe si albinele sforaiau bine merci :) Astazi s-a produs in multe zone primul zbor de curatire, raportat la vreme. O fi bine, o fi rau? Dumnezeu stie!
In weekend unii colegi erau in cautare de ghiocei ;)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde alexx » 12 Mar 2014, 23:34

Eu maine pe la pranz plec pana inbals si apoi la slatina sa cumpar apiinvert poate e mai bun ca zaharul trebuie sa stimulam aici in sud daca vrem familii puternice
alexx

Mesajde cristi82 » 13 Mar 2014, 13:57

Bambucha scrie:Am inteles si te cred, spre "rusinea" noastra a celor din sud-estul Romaniei vremea ne-a aruncat cu circa 3-4 saptamani in urma vestului. In timp ce la Satu Mare inflorea papadia la noi campurile erau albe si albinele sforaiau bine merci :) Astazi s-a produs in multe zone primul zbor de curatire, raportat la vreme. O fi bine, o fi rau? Dumnezeu stie!

Lasa ca, cand vine caldura la voi apoi vine nu gluma :D
cristi82

Mesajde paul » 14 Mar 2014, 21:27

Am facut si eu astazi ... revizia de primavara !
Am bagat in iarna 22 si teoretic am scos ... 22 ! ;) Spun teoretic deoarece in 2 stupi am avut soareci . Intr-unul am mai gasit regina si cam un interval de albina , in celalalt am gasit un interval de albina dar, fara regina. Prin urmare, i-am unificat pe astia doi. Deci ... din 22 or mai ramas 21 ! Mai am unul care s-a depopulat masiv. Am gasit umiditate mare ,cred ca s-a prelins apa de la ploaie sau de la zapada. A ramas si asta pe 3 rame ( a fost bagat pe 5 rame). In rest, ce-am bagat cam ... aiaie ! Am mai dat dupa diafragma pe ici pe colo cate o rama pe care am descapacit-o . Puiet capacit putin, in schimb era larvar si oua ! Unii au rezerve sa mai treaca o iarna, altii mai au nevoie de interventii ... Am vazut polen proaspat depus in celule (cam 50 de celule pe ambele fete ale ramei) si ... continua sa intre ! Toti au turte in cap si au consumat in medie cam cat circumferinta unei portocale medii.
Foarte bine au iernat cu sacul de rafie pus deasupra ramelor (stupii au fund plin), umiditate inexistenta ... Astazi am scos rafia si am pus folia !
Una cu alta ... sunt foarte multumit ! Multumesc lui Dumnezeu ca am iesit asa in primavara !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde redoo » 14 Mar 2014, 21:36

paul scrie:Una cu alta ... sunt foarte multumit ! Multumesc lui Dumnezeu ca am iesit asa in primavara !!!

presupun ca acum urmeaza inmultirea :D
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde paul » 14 Mar 2014, 21:43

redoo scrie:presupun ca acum urmeaza inmultirea :D

In principiu ... DA !!!
Inainte de inmultire, incerc si ceva ... miere ! :P
Imi aminteam ca anul trecut pe vremea asta asteptam un zbor de curatire din ... noiembrie ! :o Deocamdata eu zic ca-i bine ! Cand am ajuns la amiaza la ei,pe la ora 13(m-am invoit de la serviciu), era un zbor de recunoastere de ... m-am speriat. Era negru de albina! :) Eu zic ca-i ... SUPER !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 15 Mar 2014, 00:14

Ma bucur sa aud c-ai iesit cu bine din iarna. Aveam indoieli cu rafia aia. :)
De cum ii bibilim acum, asa ii vom avea la salcam.
Spor la treaba!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alexx » 16 Mar 2014, 21:27

paul scrie:Am facut si eu astazi ... revizia de primavara !
Am bagat in iarna 22 si teoretic am scos ... 22 ! ;) Spun teoretic deoarece in 2 stupi am avut soareci . Intr-unul am mai gasit regina si cam un interval de albina , in celalalt am gasit un interval de albina dar, fara regina. Prin urmare, i-am unificat pe astia doi. Deci ... din 22 or mai ramas 21 ! Mai am unul care s-a depopulat masiv. Am gasit umiditate mare ,cred ca s-a prelins apa de la ploaie sau de la zapada. A ramas si asta pe 3 rame ( a fost bagat pe 5 rame). In rest, ce-am bagat cam ... aiaie ! Am mai dat dupa diafragma pe ici pe colo cate o rama pe care am descapacit-o . Puiet capacit putin, in schimb era larvar si oua ! Unii au rezerve sa mai treaca o iarna, altii mai au nevoie de interventii ... Am vazut polen proaspat depus in celule (cam 50 de celule pe ambele fete ale ramei) si ... continua sa intre ! Toti au turte in cap si au consumat in medie cam cat circumferinta unei portocale medii.
Foarte bine au iernat cu sacul de rafie pus deasupra ramelor (stupii au fund plin), umiditate inexistenta ... Astazi am scos rafia si am pus folia !
Una cu alta ... sunt foarte multumit ! Multumesc lui Dumnezeu ca am iesit asa in primavara !!!

Salut cat puiet au??
alexx

Mesajde paul » 16 Mar 2014, 22:59

alexx scrie:Salut cat puiet au??

Salut !
O singura familie are puiet pe 4 rame din care putin capacit pe 2. In medie familiile au puiet pe 2-3 rame, bineinteles ca nu din leat in leat ! Roii au puiet pe 1-2 rame iar doi dintre ei au pe 3 rame. Se observa o intrerupere a pontei la sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie. De ce ??? :o Habar n-am !!!
paul

Mesajde iosca » 16 Mar 2014, 23:05

Bambucha scrie:Am inteles si te cred, spre "rusinea" noastra a celor din sud-estul Romaniei vremea ne-a aruncat cu circa 3-4 saptamani in urma vestului. In timp ce la Satu Mare inflorea papadia la noi campurile erau albe si albinele sforaiau bine merci :) Astazi s-a produs in multe zone primul zbor de curatire, raportat la vreme. O fi bine, o fi rau? Dumnezeu stie!

Vreau să vă zic numai că acum trei zile am avut un drum până la Arad. Cum m-am apropiat de Timisoara am rămas cu gura căscată, când am văzut tot sau aproape tot corcodusul si caisul inflorit, locurile nearate, pline de urzică moartă inflorită, salcia verde, verde..........d-lor am rămas .....n-am cuvinte să exprim ce simt si acum.
Am văzut prima dată in acest an, un adevărat zbor de cules, una/ două fete de rame mărginaşe cu miere proaspătă, polen nu vă mai spun, căci colegul apicultor îsi făcea probleme că in câteva zile vor bloca cuibul cu polen. Nu vă mai spun că am văzut rame cu puiet ca vara. De atunci parcă-s bolnav. Eu parcă venisem de la munte, nu din S.
Vă dau cuvântul că merită o deplasare cu familiile acolo. Din păcate nu pot, dar merită din plin. La noi noci in două săptămâni nu cred că vedem asa ceva.
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Mesajde Daniel_new » 20 Mar 2014, 15:05

Se pare ca nu s-a incheiat capitolulcu iernarea albinelor,cel putin pana cand nu se trece de la hraniri si stimulari controlate la culesul natural;eu am verificat acum vreo saptamana albinele si la o familie mai puternica eram cam pe sponci cu mancarea asa ca nu stiu ce sa le dau sa manance,miere de salcam in hranitorul de lemn sau sa incerc sa scot poliflora zaharisita dintr-un bidon pe care s-o pun intr-o punga,s-o aplatizez in genul turtitelor din comert si s-o asez deasupra cuibului,peste rame?. Stupul a iernat in stup ME ,cuibul fiind la etaj,pe rame de 1/1. As putea sa-i dau o rama de la alt stup cu miere descapacita pe care s-o pun dupa diafragma sau in catul de jos spre a o urca in cub?
Astept sfaturi de la cunoscatori
Multumesc mult!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde Daniel_new » 20 Mar 2014, 15:34

Daca topesc miere zaharisita si o pun in hranitorul de lemn se va recristaliza pe timpul noptii inainte de a o lua albinele in cuib,stiind ca hranirea se face la lasarea serii pentru a evita furtisajul si avand in vedere ca noaptea se pot inca stange in ghem din cauza temperaturii?
Cum e mai bine sa procedez?
Daniel_new

Mesajde jenica67 » 20 Mar 2014, 15:45

Daca incalzesti mierea si pui helas, sau sare de lamaie(1 gr la l) nu se mai recristalizeaza prea curand. Dar cu mierea in hranitor, este cam periculos. Eu asi face un sirop 2:1, l-asi amesteca in proportie de 1:1 cu mierea cristalizata cand inca este cald si l-asi dilua cu apa dupa racire, in proportie de circa 4 parti apa si 6 parti sirop cu miere si lasi dai in pungi peste rame.
jenica67

Mesajde Daniel_new » 20 Mar 2014, 21:46

Multumesc frumos! Deja am dat mierea simpla,am incalzit-o pana s-a subtiat si am pus-o in hranitor dupa ultima rama,sper sa o ia pana se recristalizeaza,e un stup foarte puternic,cu multa albina tanara si mi-a fost frica ca,nemaiavand multa miere in cuib sa nu sufere din cauza asta. Am citit mesajul dvs. prea tarziu si nu-mi ramane decat sa vad abia maine dupa-amiaza ce s-a intamplat. de ce ziceti ca ar fi periculos ca am dat mierea asa? Si daca e periculos,cum sa remediez asta?
Daniel_new

Mesajde Daniel_new » 20 Mar 2014, 21:49

Le-am dat un hranitor dintr-ala de cca 800ml,am pus un borcan de 800 grame aproape plin in hranitor,ar putea sa mute mierea inainte de a se cristaliza sau din cauza noptii reci,noaptea se strang din nou in ghem?
Daniel_new

Mesajde ignatov andrei » 20 Mar 2014, 21:51

Daniel_new scrie:Le-am dat un hranitor dintr-ala de cca 800ml,am pus un borcan de 800 grame aproape plin in hranitor,ar putea sa mute mierea inainte de a se cristaliza sau din cauza noptii reci,noaptea se strang din nou in ghem?

N-ai apucat tu sa scrii si albinele ti-au si carat mierea! Nu-ti mai fa atatea probleme!
Nu e nimic periculos!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR