BARBY scrie:Am vazut ceva trantori de asta ma gandeam ca poate sunt sanse..daca impart cate o rama la alti stupi nu esxista riscul sa-mi omoare vreo regina ?
Fac un pic de off topik, apropos de "omoratul reginei de catre albina straina". Este un lucru de care m-am palit anul trecut prin iulie, si dupa lungi cautari nu am gasist referinte in cartile de specialitate.
Anul trecut in a doua decada a lunii iulie, aveam aprox 10 nuclei, de 2 rame dadant 1/1 fiecare. Dupa ce m-i s-au imperecheat toate reginele am inceput sa ii intaresc astfel: tot a 5 -a zi le dadeam o rama cu puiet capacit, impreuna cu albina acoperitoare, de la familiile de baza. ( anul trecut a fost prima oara cand am dat rame cu puiet + ALBINA ACOPERITOARE , asa ma sfatuise un batran apicultor- eu nu am fost prea incantata de idee, insa din motive pedagogice am facut-o) Am procedat astfel de 4 ori, deci fiecare stup a primit in total 4 rame +ALBINA ACOPERITOARE, adaugam cele 2 initiale si adjungem la o familie pe 7 rame, buna de iernat.Vreau sa mentionez ca nu am pierdut nici o regina si totul a fost bine.
INSA, ultima oara cand le-am dat rama de puiet, a fost o zi mai libera pentru mine si am putut sa imi permit luxul ca dupa 30 - 40 minute sa redeschid 3-4 stupi in care am dat rame cu puiet + albina acoperitoare. Am vrut doar sa vad, de curiozitate care este starea si comportamentul albinelor. Am luat prima rama, si ce vad???Regina, inghesuita intr-un ghem de 3-4 cm diametru.......Deschid alt stup, acelasi lucru, alt stup , acelasi lucru..........deci in toti stupii in care m-am uitat regina era acoperita intr-un strans ghem....EU ERAM CONVINS CA O SA -I FACA FELUL.Astfel era comportamentul.....
De dragul scopului didactic, nu am facut nimic. Am inchis stupii si am plecat, dorind sa vin a doua zi sa vedem rezolutie: avem regina sau nu? Doar mai facusem 3 ori aceasta operatiune la fiecre din cei 10 stupi....
Evident, a doua zi, reginele erau acolo, pontau frumos, fara mortalitate de albina....totul ca la carte...
intrebarea mea este: exista momente cand ghemul de stransura practicat de albine pe REGINA sa fie protectiv? Adica, ceea ce am vazut eu a fost reactia de aparare a albinelor din stup la identificare unor albine straine?
Sau , de fapt, albinele care incolteau regina erau din cele noi introduse in stup si incercau sa omoare regina, insa de fiecare data nu au apucat sa ucida regina?
NU AM INTELES DELOC: IN NICI UN STUP NU AM AVUT PIERDERE DE REGINA. Plec de la premisa ca de fiecare data cand am introsus rama cu albina s-a intamplat la fel: regina luata in ghem ca si cand o omoara, o sufoca. eu cand am vazut ce se intampla, eram convins ca e stransura de sufocare...ei bine, m-am inselat??? sau am avut noroc ca au reusit albinele proprii sa o salveze la timp???
va multumesc si scuze de off topik, insa acum mi-a revenit episodul in minte.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."