Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde proapis13 » 23 Mar 2014, 23:13

csaa scrie: AAA! Da ! Am observat ca forumul devine forum de mishtocareala din ce in ce mai mult si din ce in ce mai putin forum de apicultura.

....Tot datorita unora ca tine,are dreptate ,,Moromete'''...
Si acum raspunsul la intrebarea ta....este cu doar cateva pagini in urma.... :lol:
Cititi dragi colegi si nu va mai inflamati cind nu vi se raspunde....
Mai exista si topicul ; viewforum.php?f=69 ....foloseste-l....vei fi uimit de ce o sa dai acolo... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde zimtelro » 24 Mar 2014, 08:03

Se mai administreaza acum hrana proteica cand exista cules de polen in cantitati bune chiar?
zimtelro

Mesajde csaa » 24 Mar 2014, 08:15

Nu stiu de ce, dar, desi iau destul polen din natura, consuma din plin si turtele proteice.
csaa

Mesajde liviutzbogos » 24 Mar 2014, 22:43

Hrana proteica am scos-o din uz, desi mai aveau putin dar nu o mai consumau. Mai am trei turte noi, sunt valabile pana in 2015 deci nu strica. Am inteles ca nu e indicat sa fac sirop cu turtele proteice ramase, nu fac, am facut sirop din zahar cu miere. Pe ramele cu puiet am descapacit colturile, acolo unde nu au apucat albinele sa descapaceasca inca. La cel mai mare am bagat o rama pentru ouat, dupa ce i-am descapacit coronita. Acu' intrebarea de incepator e: este bine, indicat sa descapacesc ramele marginase tabla de miere sau se ocupa ele la momentul potrivit?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Florin Dobre » 24 Mar 2014, 23:00

La o verificare anterioara constatasem ca suprafata de puiet ocupa doar partea din fata a ramei...restul, juma' de rama si coroane cu miere capacita.
Ma batea gandul sa descapacesc si eu ramele cu puiet, sa stimulez si sa se intinda puietul pe rama.
Zilele trecute cand ma uit in ei...care miere capacita si care coroane? :shock: Disparuse mierea si suprafata a fost ocupata de puiet. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde irinel1988 » 25 Mar 2014, 09:38

Duminica am umblat la stupi si la unu din ei am gasit o rama care era pe o parte plina cu miere capacita. Aveti idee de ce nu au au mancat-o asta iarna?
irinel1988

Mesajde liviutzbogos » 25 Mar 2014, 14:21

irinel1988 scrie:Duminica am umblat la stupi si la unu din ei am gasit o rama care era pe o parte plina cu miere capacita. Aveti idee de ce nu au au mancat-o asta iarna?

N-or avut nevoie... Banuiesc ca rama aia era marginasa. Poate ghemul nu a ajuns pana pe rama aia, poate nu au carat mierea in cuib pentru ca au avut destula mancare. Si eu mai am rame marginase tabla de miere. Stai linistit, cum da caldura bine si iasa puietul "in masa" se duce mierea aia de zici ca nici n-o fost, si colegul Florin spune mai sus treaba asta :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde irinel1988 » 25 Mar 2014, 15:57

si eu stateam stresat sa nu ramana fara mancare:)
irinel1988

Mesajde liviutzbogos » 25 Mar 2014, 16:10

irinel1988 scrie:si eu stateam stresat sa nu ramana fara mancare:)

De acum inainte nu mai raman fara mancare. Incep sa aduca de afara nectar, le mai ajutam noi cu sirop...ne relaxam un pic in privinta hranei. Sa ne fereasca Dumnezeu de ceva temperaturi cu minusuri mari si pe perioada mai indelungata, atunci ne putem face griji in privinta hranei, atunci trebuie sa reintervenim cu turtele. Dar nu cred sa mai vina astfel de vremuri :?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Dr.Faith » 25 Mar 2014, 16:11

In acest moment, un stup mediu se prezinta astfel:

1. rama= miere capacita tabla
2.rama= polen/ pastura si miere
3.rama=puiet 60-70% cu coronite de miere
4.rama=puiet 60-70%cu coronite de miere
5.rama=puiet 60-70% cu coronite de miere
6.rama= polen/ pastura si miere
7.rama= miere capacita tabla

Indicat este, in functie de cantitatea de musca, ca acele rama de margine sa le descapaciti si sa le puneti in extensia cuibului de-o parte si de alta. Albinele vor consuma hrana si automat vor pregati cele 2 rame de oat. Astfel se obtine o stimulare incredibila.

Facand astfel mariti zona de cuib cu 2 rame, fara sa le fortati, spargandu-le cuibul. Astfel, ramele care sunt acum cu pastura, vor deveni ramele de capat care vor contine miere/ pastura polen.

Peste 1-2 saptamani, diferenta de 3-4 rame le veti da la cladit faguri noi, spargand cuibul.

Este de mentionat faptul ca, daca veti descapaci ramele dupa cum am spus, trebuie sa fiti cu ochii pe ele: in caz ca urmeaza 4-5 zile lipsite de cules, va trebui sa le dati papa.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde liviutzbogos » 25 Mar 2014, 16:15

Dr.Faith scrie:In acest moment, un stup mediu se prezinta astfel:

1. rama= miere capacita tabla
2.rama= polen/ pastura si miere
3.rama=puiet 60-70% cu coronite de miere
4.rama=puiet 60-70%cu coronite de miere
5.rama=puiet 60-70% cu coronite de miere
6.rama= polen/ pastura si miere
7.rama= miere capacita tabla

Indicat este, in functie de cantitatea de musca, ca acele rama de margine sa le descapaciti si sa le puneti in extensia cuibului de-o parte si de alta. Albinele vor consuma hrana si automat vor pregati cele 2 rame de oat. Astfel se obtine o stimulare incredibila.

Facand astfel mariti zona de cuib cu 2 rame, fara sa le fortati, spargandu-le cuibul. Astfel, ramele care sunt acum cu pastura, vor deveni ramele de capat care vor contine miere/ pastura polen.

Peste 1-2 saptamani, diferenta de 3-4 rame le veti da la cladit faguri noi, spargand cuibul.

Este de mentionat faptul ca, daca veti descapaci ramele dupa cum am spus, trebuie sa fiti cu ochii pe ele: in caz ca urmeaza 4-5 zile lipsite de cules, va trebui sa le dati papa.

Cred ca mai intai ar trebui decapacite coronitele de pe ramele cu puiet, astfel incat puietul sa fie compact. Asa CRED, daca gresesc sa ma corectati :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde paul » 25 Mar 2014, 16:24

Dr.Faith scrie:

Dottoree, vad c-ai devenit doctor in ... descapacit ! :lol:
Foarte corect ceea ce ai spus, cu o singura mentiune ... daca le-ai descapacit cele doua rame tabla cu miere nu-i nevoie ca dupa 4-5 zile de lipsa de cules sa le dai mancare ! :roll:
O rugaminte ... nu mai folosi termenul musca cand vorbesti de albine ! Mustele se hranesc cu kkt si fac tot kkt, pe cand albinele se hranesc cu nectar si fac ... miere :!: :idea:
LE ... liviutz, lasa coronitele in pace daca sunt de dimensiunea a doua degete de ... pianist ! Degetele in plan orizontal ... fireste !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dr.Faith » 25 Mar 2014, 16:46

Ok, facem asta. Fara muste.:-))
Da, descapacitul prezinta multe avantaje.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde liviutzbogos » 25 Mar 2014, 16:47

Eu nu mai am coronite de fel, doar marginasele (sau doar o marginasa, de langa perete).
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde teinegru64 » 25 Mar 2014, 17:22

liviutzbogos scrie:
irinel1988 scrie:si eu stateam stresat sa nu ramana fara mancare:)

De acum inainte nu mai raman fara mancare. Incep sa aduca de afara nectar, le mai ajutam noi cu sirop...ne relaxam un pic in privinta hranei. Sa ne fereasca Dumnezeu de ceva temperaturi cu minusuri mari si pe perioada mai indelungata, atunci ne putem face griji in privinta hranei, atunci trebuie sa reintervenim cu turtele. Dar nu cred sa mai vina astfel de vremuri :?

Nici vorba de relaxare...cand e in floare ciresul...familiile beton dau ...ortul popii.Coronita de miere, cat de subtire, face diferenta dintre viata si moarte.Sau mai pe intelesul...tagmei...Daca ridic rama si prin partea superioara vad clopotnita bisericii ....e de rau.Tot un fel de ureche..... :D :D
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Trantorul@ » 25 Mar 2014, 17:37

Se mai intampla sa crape si cu salcamul inflorit daca nu esti pe faza .... :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR