Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupi "pe viata"

Mesajde Bambucha » 24 Mar 2014, 20:43

Interesanta ideea cu panaouri sandwich. Mihai, poti sa faci un calcul la ce greutate ar iesi un stup intreg? Daca iese sub 13-14 kg ar fi serios de luat in calcul, basca izolatie. La un 50-100 de stupi inseamna "o dieta" buna la transport.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde modigliani » 24 Mar 2014, 22:01

Bambucha scrie:Interesanta ideea cu panaouri sandwich. Mihai, poti sa faci un calcul la ce greutate ar iesi un stup intreg? Daca iese sub 13-14 kg ar fi serios de luat in calcul, basca izolatie. La un 50-100 de stupi inseamna "o dieta" buna la transport.

Calin , intentionez foarte serios sa elaborez-execut un stup experimental din placaj multistratificat tratat in fibra de sticla/rasina epoxi .
Nu are rost sa estimez acum greutatea , il voi cantari la final si cu asta , basta !

Topicul asta nu are statut de "topic de afaceri" . Pur si simplu incerc sa vin cu ceva nou , si este un topic in care va solicit parerile ,criticile , observatiile .

Evident , o sa am imperios nevoie de un "voluntar" care sa gazduiasca o familie intr-un asemenea stup . Abia dupa aceea putem vorbi despre ..... "50 - 100 de stupi" realizati in maniera asta .

.....................................

Astazi m-au sunat cativa intrebandu-ma despre posibilitatea inlocuirii tablei de pe capac cu strat de fibra - rasina . Momentan pare a fi prioritar printre interese-aplicatii .
Daca nu un stup intreg fibrat ..... macar si capacul , si tot este un castig urias .

.....................................

Ramane sa extrapolam in continuare discutia .......
modigliani

Mesajde Mircea_63 » 24 Mar 2014, 22:18

Pictore, punctul slab al unui stup din polistiren expandat sau extrudat este fragilitatea lui. Tehnic crezi ca poate fi "prelucrat" un astfel de stup cu fibra de sticla?

Ca daca DA...altfel de respiratii sau condensuri in plus, fata de cat de "irespirabil" este un stup din polistyren sau poliuretan, nu mai apare. Si despre astea e stiut ca functioneaza.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 24 Mar 2014, 22:46

modigliani scrie:Astazi m-au sunat cativa intrebandu-ma despre posibilitatea inlocuirii tablei de pe capac cu strat de fibra - rasina . Momentan pare a fi prioritar printre interese-aplicatii .
Daca nu un stup intreg fibrat ..... macar si capacul , si tot este un castig urias .

De capace sunt si eu interesat. Ai facut un calcul la invelire capac?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde MihaiC » 24 Mar 2014, 22:47

Se poate trata si un stup de polistiren extrudat dar cu rasina epoxi.Metoda este folosita in aeromodelism pentru confectionarea aripilor, in special celor cu profil foarte subtire, care daca ar fi doar din polistiren ar fi foarte fragile.Prin laminarea cu fibra de obtine un material compozit foarte rezistent.O astfel de aripa se comporta ca o lama de sabie in caz de impact.
Ideea de a acoperi capacele cu fibra de sticla + rasina poliesterica pare excelenta.Greutate redusa,cost mic, impermeabilitate maxima, si punere in opera muuuult mai facila decat in cazul prelucrarii foilor de tabla.
MihaiC

Mesajde modigliani » 24 Mar 2014, 22:48

Florin Dobre scrie:De capace sunt si eu interesat. Ai facut un calcul la invelire capac?

Evident . Insa nefiind un topic comercial prefer sa discutam asta in MP-uri . ;)
modigliani

Mesajde modigliani » 24 Mar 2014, 22:53

MihaiC scrie:Se poate trata si un stup de polistiren extrudat dar cu rasina epoxi.Metoda este folosita in aeromodelism

Aeromodelism , navomodelism , tunning auto , ..... si alte "milioane" de aplicatii .

Da , se poate . Si inca ..... excelent !!! Confera polistirenului o duritate absolut inimaginabila ( ganditi-va la spoilere de masini de curse care sunt "batute" pe sabloane "pierdute" de extrudat).

Rasina epoxi sau poliesterica . Asta conteaza de la aplicatie la aplicatie . Insa polistirenul trebuieste neaparat sa fie EXTRUDAT , nu EXPANDAT . Pe acesta din urma rasina-l "topeste" .
modigliani

Mesajde proapis13 » 24 Mar 2014, 23:11

Sunt interesat de proiect si sunt dispus ca pe cheltuiala mea sa fac un experiment
timp de 1 am de la data ,,invelirii'' cu fibra si rasina poxidica o sa urmaresc dezvoltarea acelei familii
o sa ma ocup si de masurarea temperaturii pe timp de vara si de iarna ; interior/exterior...
analiza mierii extrase si a fagurilor si albinelor de doua ori pe an

Ma intereseaza daca stii ceva despre conductivitatea termica si electrica a materialului
Ma intereseaza si cate ceva despre durata de viata a materialului in timp
termeni de comparatie,unde s-a folosit,la barci,masini,rezistenta la socuri fizice
cam atat,revin cu intrebari daca o sa am nelamuriri :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde modigliani » 24 Mar 2014, 23:29

Mariane , mersi !

Pe bune , e mult prea evident avantajul pe care-l poate aduce un asemenea tratament ca sa nu fii tentat sa incerci .

- termic si electric materialul este absolut neutru .
- ca durata de viata compar cu barcile executate in aceeasi maniera si care au depasit deja varsta de ...... 24 ani !!!
- referitor la rezistenta mecanica ...... fara cuvinte ! Ramane sa experimentezi si asta . Atata-ti spun , nu lovi stupii cu masina decat daca ai CASCO .
modigliani

Mesajde MIHAI BALS » 24 Mar 2014, 23:34

pictore,baga mare,poti s-o pui!
MIHAI BALS

Mesajde im0rtel » 25 Mar 2014, 03:00

as vrea sa vad , de preferabil intr-un filmulet , capodopera despre care se discuta aici. cam pe cand si asa ceva ?
im0rtel

Mesajde Bambucha » 25 Mar 2014, 07:48

modigliani scrie: intentionez foarte serios sa elaborez-execut un stup experimental din placaj multistratificat tratat in fibra de sticla/rasina epoxi .
Nu are rost sa estimez acum greutatea , il voi cantari la final si cu asta , basta !

Okay, cand e gata te rog sa ma anunti ca vreau sa vin sa-ti iau stupul executat experimental. Vorbesc serios, daca dpdv mecanic-termic ar fi peste ce exista acum, mai ramane de vazut pretul.
La varianta simpla a a stupilor extrudati eu sunt foarte reticent in folosirea lor in pastoral. Nu am distrus doar un singur stup prin miscari mecanice simple... ca alternativa ar fi fost poliuretanii cu densitate mare, stupi buni, insa pretul i-a scos din calculul meu. Nu vreau sa ma entuziasmez exagerat, astept "sa pipai" o lada... asa ca hai!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde modigliani » 25 Mar 2014, 07:54

Calin , daca tot facem experimente ( :lol: :lol: :lol: ) spune-mi cum preferi dintre astea doua variante :

1 - executat din placaj multistratificat de 12 mm , fibrat
2 - executat din placaj multistratificat de 6 mm fibrat si "capitonat" interior cu extrudat ( asa cum spune DonBazil in postul 1 a paginii 2 din topic )

Ca si Proapis va trebui sa monitorizezi foarte atent familia gazduita de aceasta lada . Analize , chestii-socoteli .......
modigliani

Mesajde Cristian IONITA » 25 Mar 2014, 11:55

Deci ... Pictore .... in w/e o sa aduc la capitala 2 bucati capace .... pe care ti le dau la prelucrat

inca o intreebare .... materialul asta "minune" cum se comporta la zgariat? ... vreau sa stiu din perspectiva posibilitati de a stivui stupii in mijlocul de transport?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde jiji » 25 Mar 2014, 12:09

va salut , placajul multistratificat este OSB sau TEGO? Eu sant curios cum s ar comporta pe un stup din polistiren extrudat , fiind mult mai usor si avand unde face falturile pentru rame si eventual alte falturi pentru imbinarea corpurilor.
cred ca la acest topic ar putea ajuta si cel ce vinde stupi din polistiren extrudat dupa site-ul de anunturi ,experienta lui ar fi foarte folositoare .cred ca multistratificatul de 6 mm este prea subtire pentru a face falturi iar cel de 12 prea greu.
jiji

Mesajde modigliani » 25 Mar 2014, 13:02

Cristian IONITA scrie:Deci ... Pictore .... in w/e o sa aduc la capitala 2 bucati capace .... pe care ti le dau la prelucrat

inca o intreebare .... materialul asta "minune" cum se comporta la zgariat? ... vreau sa stiu din perspectiva posibilitati de a stivui stupii in mijlocul de transport?

Se comporta excelent . Ti-am zis , compara orice ti-ar da prin cap cu regimul de lucru al unui fund de barca .....
Ia legatura cu Calin Bambucha . Vine si el tot in week end . Mi-ar face placere sa veniti impreuna . Mai stam si noi la o poveste , la o una-alta , in afara de capacele astea .

...................................

Primii temerari sunt Traian si Bambucha . Ambii vor sa experimenteze cate un capac .

Traian l-a vrut integral din multistratificat de 12 mm , Bambucha doar cu rama de 12 si cu capacul in sine de 4 mm . Insa fibrat interior-exterior , pentru o ridicata rezistenta .
Ca sa nu existe vreo discutie , nici pe unul si nici pe celalalt nu-i costa absolut nimic . Materialele necesare confectionarii au fost materiale ce le aveam prin "ograda" . Inclusiv fibra si rasina .

Iata-le dupa asamblare :
Fişiere ataşate
DSC02154.JPG
modigliani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE