Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA POZE

Sectiune pentru poze , unde poti incarca diferite poze care au ca subiect apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dispozitive apicole

Mesajde delorin I » 27 Mar 2014, 17:34

Buna ziua! Chestia asta cu descapcitul imi este total straina! Practic inlaturati in acest moment tot ce e miere veche? Luati descapaceala? Albina nu recapaceste la loc?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde dicu.ion57 » 27 Mar 2014, 17:52

Am si stupi mai slabuti dar acestia sint mai putini.
Am unuficat fara mila si am oprit reginele mai tnere si care am vazut ca desi ramasese pe 2-3 rame oua destul de bine iar cele care nu incepuse ouatul s-au avea puiet prea putin ,am renuntat la ele.
Prefer sa am stupi mai putini dar buni ,ca atunci cind plec in pastoral ,sa am familii bune de cules sa nu plimb cheresteaua degeaba.
Si acestia care sint pe 5 rame au trei de puiet , incep stimularea cu sirop ,sa le dau un impuls iar care vad ca schioapata cu dezvoltarea ,schimb reg cu una noua ,nu ma complic sa trag de cei care nu merge ca sigur reg este de vina daca pe aceiasi locatie uni se dezvolta foarte bine iar alti nu depaseste 7-8 rame pina la salcim 2 orice as face tot slab ramine.
Mai ajut cu puiet capacit stupi care vad ca reg oua bine ,ca in stupina apicultorul simte care ar merge si care nu.
Prefer sa fac roiuri cu reg tinere decit sa trag de lesinati.Va doresc si dv un an apicol bun.
Fişiere ataşate
phpqY6qHOAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 27 Mar 2014, 18:16

Domnul Delorin, descapacitul ramelor daca a mai ramas miere dn iarna ,trebuie neaparat descapacita,si sa explic dupa parerea mea de ce.
In primul rind pentru ca aceasta miere daca aduce cit de putin nectar de afara ,ramine neconsumata .
Prin descapacire se mareste suprafata de ouat a matci ,si in acelasi timp se face o stimilare foarte puternica.
Nu reprezinta o munca deosebita ca eu descapacesc prima data cind se incalzeste putin si se poate umbla in stup iar a doua descapacire o fac cind se incalzeste bine si verific mai amanuntit fam de albine.
Descapacirea in cuib intrece calitativ orice stimulare ca albina este scutita de a mai prelucra zaharul s-au premixurile care le bagam de obicei pentru stimulare.
Dupa ce sa incalzit bine descapacirea se face dupa diafragma.
Din mierea descapacita albinele o depoziteaza acolo unde are nevoie de ea .
Intradevar albinele poate capaci din nou mierea dar face treaba asta dupa ce a mutato ,si numai daca este in exces si nu a consumato cu puietul dar de obicei de multe ori nu le ajunge.
Eu practic descapacitul si ma scuteste de sirop ,iar dezvoltarea este mult superioara siropului s-au turtite
dicu.ion57

Mesajde yokoz777 » 27 Mar 2014, 18:31

Adevarat asa lucrez si eu.Nu am avut probleme si mereu familiile au fost puternice.precizez ca descapacesc mai mult din extremitatile cuibului,mai putin in cuib dar si acolo in functie de fiecare familie.
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde CATALIN » 27 Mar 2014, 18:37

domnule Dicu sunt perfect de acord cu dumneavoastra vizavi de stimularea prin descapacire
anul asta sa intamplat sa nu am bani sa cumpar zahar pt sirop
prima stimulare am facut-o punand o rama blana cu miere capac....au luat-o toata,dupa am descapacit dupa diafragma
familiile care mi-au intrat pe 5-6-7 rame in iarna au acum 10 rame cu peste 6 de puiet..mai mult la uni am pus si etaj de 1,2 cu fanta intr-o parte...
ma gandesc intr-o saptamana sa-i slabesc luand rame cu puiet din ei si sa ajut pe aia mai mici

concluzia mea e ca stimularea prin descapacire e cea mai buna.....nu pot fi deacord si cu descapacitul coronitelor :)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde dicu.ion57 » 27 Mar 2014, 20:13

Domnul Catalin departe de mine sa va contrazic cu descapacitul coronitelor si nici nu doresc sa va influientez sa faceti altfel decit cum ati vazut ca va merge mai bine.
Eu descapacesc pe motivul care l-am expus si in ridurile precedente ca albinele nu mai consuma mierea din coronita s-au din alta parte daca nu este descapacita.
Am avut situatii cind mi-a mai scapat si coronite dar si rame aproape jumatate s-au sfert ,nedescapacite albinele au continuat sa depuna in rama fie puiet s-au miere.
Cind am extras am vazut ca ramele ori se rupeau s-au mierea nu iesea la centrifuga ca era cristalizata.
Nu intodeauna mierea ramasa se lichefiaza mai ales daca este mai departe de cuib ,in plus eu duresc ca aceasta miere sa fie consumata ,si sa am miere proaspata in stup.
Nu vad de ce lasati coronitele capacite ca daca aduce de afara asa ramine.
Sint cazuri in care coronita este foarte mica s-au a ramas ceva miere numai in colturi dar si asa eu descapacesc.
Domnul Catalin eu mi-am exprimat parerea si logica ,care ma face sa descapacesc ,acuma daca doriti spuneti si dv care ar fi motivul sa lasati coroanele intregi si sa descapaciti restul.Sint curios sa vad parerea dv si fiti sigur ca vo respect.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 27 Mar 2014, 20:25

Domnule YOKOZ procedati corect ca si eu la cei slabi tot asa procedez.
La acestia incep cu rama de linga diafragma sa nu mai deranjej cuibul si daca vad ca trage mierea mai continui ,iar daca nu inseamna ca este prea slab ,si atunci ori mai string cuibul ori unific imediat ,ca unificarile se face foarte usor primavara .
Va felicit pentru fam de albine ca aveti o asemenea dezvoltare,la noi in sud timpul a fost potrivnic si activitatea afara mai serios ,a inceputo doar de saptamina trecuta.
La mine dezvoltarea este medie intre 5 si 8 rame predomina 7-8 rame dar sint multumit ca are puiet destul si sper ca pina la salcim sa plec cu ei buni de cules.Va doresc toate cele bune.
dicu.ion57

Mesajde CATALIN » 27 Mar 2014, 20:34

nu am lucrat cu stupi foarte puternici pana anul trecut,insa am ramas cu impresia ca in lipsa spatiului de ouat albinele consuma sau muta singure coronita
i momentul in care ai pus catul cuibul se lumineaza si am dedus ca atunci se produce mutarea respectiva
inca o remarca..di momentul in care un stup a populat bine cuibul interventia mea acolo mai este aproape de toamna sau daca observ ceva nereguli
cam asa o gandesc eu la momentul asta
CATALIN

Mesajde CATALIN » 27 Mar 2014, 20:38

inca ceva domnule Dicu nu-mi mai vb cu dumneavoastra....sunt copil..mic copil pe langa dumneavoastra..
CATALIN

Mesajde delorin I » 27 Mar 2014, 21:06

Su eu am mai servit cate o rama dupa diafragma mai ales acum! Dar...chiar nu mi am pus problema sa descapacesc...Cand faceti descapacirea? In plina zi? Direct in pavilion? Eu stau mai nou cu teama furtisagului! NU stiu inca cate mierea vine de afara! Vine polen foarte mult!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde CATALIN » 27 Mar 2014, 21:16

DELORINEE tata eu cand cica descapacesc...mai mult zgarii, o fac ziua in amiaza-mare sa vezi ce miscari dau din mine si ciuciu furtisag zici ca sunt NIJA :x
CATALIN

Mesajde CATALIN » 27 Mar 2014, 21:18

pe bune daca cuibul e bine strans si roiul sau familia e bine organizata n-are cum sa existe furtisag poa sa curga si mierea pe urdinis.. ;)
CATALIN

Mesajde alt stupar » 27 Mar 2014, 21:28

dicu.ion57 scrie:Am avut situatii cind mi-a mai scapat si coronite dar si rame aproape jumatate s-au sfert ,nedescapacite albinele au continuat sa depuna in rama fie puiet s-au miere.
Cind am extras am vazut ca ramele ori se rupeau s-au mierea nu iesea la centrifuga ca era cristalizata.

Dap, nota de plata la stoarcerea ramelor cu puiet, din cuib !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde un OM » 27 Mar 2014, 21:46

Nu neaparat rame cu puiet. Tineti cont ca d-l Dicu lucreaza cu orizontali. O particularitate a orizontalului este ca matca se intinde pe mai multe rame cu ouatul, fara sa ponteze din leat in leat. Astfel ramele cu ceva puiet sunt date tot mai spre spate cuibului la introducerea ramelor goale spre ouat sau a FA. Astfel vor ajunge tot mai departe de cuib, eliberate de puiet , capacite si centrifugate. Vei avea in unele rame miere de anul trecut si inca doua sau trei sorturi de miere din anul curent.
un OM

Mesajde yokoz777 » 27 Mar 2014, 22:29

Domnu DICU sanatosi sa fim si albina in stupi ca metode de lucru sunt destule si foarte impartite,fiecare face cum crede mai bine.Intradevar vremea a fost ciudata anul acesta,la mine ieri au inflorit caisii si la sfarsitul saptamanii vor inflori corcodusii dar se anunta ca se mai raceste vremea din pacate..va salut numai bine
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde dicu.ion57 » 27 Mar 2014, 23:08

Domnule Delorin Catalin spune corect ca rama nu trebuie descapacita ca atunci cind se extrage ,ci numai zgiriata putin .
Nu conteaza momentul zilei ,ci apreciez ce spune tinarul nostru coleg tot Catalin ,ca stupul sa fie bine strins ,rama sa fie neagra de albine de sus pina jos ,si descapaciti fara probleme.
Eu la diafeagme am facuto degajare ca albinele sa treaca mai usor sa aduca mierea in cuib.
Cind o sa mai umblu la stupi o sa pun o fota sa vedeti cit de simplu este dar cit de eficient pentru albine ca chiar daca este mai frig poate sa circule prin acea fanta fara probleme
Apicultori folosesc multe chichite ,dar putini sint care le divulga.Va doresc toate cele bune.
dicu.ion57

AnteriorUrmătorul

Înapoi la POZE