de gigibecalul » 28 Mar 2014, 00:34
După târgul de la Blaj, azi am lărgit cuibul la 4 din cei 7 roi pe care îi dețin. Era nevoie! Deasupra ramelor, se vedeau mici crescături din ceară albă, ceea ce m-a încredințat că au nevoie de ramă bună de ouat. Unul, la care, din greșeala mea, rămăsese diafragma mai depărtată, crescuse, între aceasta și ultima ramă, o mică limbă de ceară. Altul, avea puiet căpăcit pe fața interioară a ultimei rame. La toți, albină foarte multă, care acoperea bine chiar și exteriorul ultimei rame! La unul, pusesem duminica trecută o ramă cu hrănitor în cuib, pe care au construit-o integral pe o parte și jumătate din cealaltă parte. M-a surprins plăcut cantitatea de puiet, comparativ cu ultima verificare... Unul singur mi se pare puțin mai slab dezvoltat, deși mersese bine în toamnă, și a avut provizii bune, însă la același, am observat umezeală mai mare la primul control, însă, încet, încet își revine. Matca din roiul la care observasem câte două ouă în mai multe celule, se pare că și-a reglat tirul. Cred că e cel mai bine dezvoltat dintre toți. Următoarea mișcare (în afară de stimularea cu sirop), o văd a fi introducerea ramelor cu foiță la crescut.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)
"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)