Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde Adi Hodis » 02 Noi 2011, 12:48

paul scrie: Si o ultima observatie de bun simt ,...
Concluzie ,ori mint ori ...nu este adevarat !!!

:shock:
Chiar asa ? ... pai si cu invatzatura apicola cum e ? ... ca omu´ vrea sa aibe ... da nu invatza si nici nu face ce trebuie si cum trebuie ... drept dovada, suficiente subiecte dezbatute pe forum.
Un ex. ... complectarea rezervelor de iernat pina la 15 august ... data la care coloniile sint cu puiet pe ramele centrale unde va si ierna. Unde depoziteaza albinele " complectarea " aceea de rezerve ?.
Altul ... inmultirea, folosind principiul botcilor de salvare.
Si exemplele pot continua ...
Mai intervine si natura, anii rai ... dar asta afecteaza si pe cei priceputi.

Dpmdv oamenii aceia nu mint ... nu stie apicultura cum trebuie.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 02 Noi 2011, 13:09

Adi Hodis scrie:

Chiar asa ? ... pai si cu invatzatura apicola cum e ? ... ca omu´ vrea sa aibe ... da nu invatza si nici nu face ce trebuie si cum trebuie ... drept dovada, suficiente subiecte dezbatute pe forum.
Un ex. ... complectarea rezervelor de iernat pina la 15 august ... data la care coloniile sint cu puiet pe ramele centrale unde va si ierna. Unde depoziteaza albinele " complectarea " aceea de rezerve ?.
Altul ... inmultirea, folosind principiul botcilor de salvare.
Si exemplele pot continua ...

Dpmdv oamenii aceia nu mint ... nu stie apicultura cum trebuie.

Adi ,imi permit sa te tutui ... Popik 50 nu a afirmat ABSOLUT NICAIERI ca nu invata sau ca ...nu vrea sa invete !!! El a pus o intrebare ...retorica ...Daca nu s-ar putea trai NUMAI din apicultura ...NIMENI ...nu ar trai ...numai din apicultura !!! Aaa ,ca pentru a trai numai din apicultura,mai trebuie cumulati o multitudine de factori si conditii ...e altceva .Apropos de exemplele date de tine : ex 1 -pareri mai mult decat impartite ...unii sustin obligativitatea completarilor rezervelor pana la aceasta data ,in dauna pontei ,altii ...contrariul (ponta este importanta in aceasta perioada ...completarile ...sa mai astepte ); ex 2 -principiul ,"la nevoie si broasca e ...peste ",total neindicat dar fiecare face asa cum stie ...Ca nu va performa asa ...alta discutie ...Isi va da seama ca nu are eficienta si ...va schimba metoda , isi va reconsidera pozitia (profesionist vs. hobyst ),va renunta ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde popik50 » 02 Noi 2011, 13:41

Mai oameni buni eu am pus o intrebare de bun simt si anume: daca se poate trai decent din apicultura? Am vrut sa aud experienta oamenilor care au stupi de cel putin 5-6 ani si felul in care a mers aceasta "'meserie"'.
Este clar ca experintele sunt diferite la multi dintre ei si anume :
- numarul de familii avute
-zona unde au stupii
-fac stationar sau pastoral
-experienta in domeniu
-vremea din anii respectivi
-soiurile de albine pe care le au si multe altele

Eu unul ma gandeam sa ajung la 100 de familii -/+ 10 , si doream sa stiu daca pot sa ma astept la ceva profit din toata treaba asta daca: vremea va fi buna ,am experienta medie in domeniu , pot pleca in pastoral cu masina proprie si am in mare si celelalte echipamente apicole.
Nu stiu de ce am produs atata tulburare aici . Asa cum spune domnul Paul , cred ca orice stupar sa intrebat odata daca va avea si profit din ceeace face si mai ales daca ai 100 de stupi :)
popik50

Mesajde popik50 » 02 Noi 2011, 13:58

paul scrie:Mai ...dar ce mai sariti pe om ! Popik a pus o intrebare pe care ...fiecare ne-am pus-o la un moment dat .Chiar si cei care astazi jucati in liga campionilor ...apiculturii. Fiecare om are dreptul sa viseze ...frumos ! Si eu fac acest lucru ,si voi l-ati facut...la vremea voastra (inceputuri ).In ranita fiecarui soldat sta ...bastonul de maresal !!! Si o ultima observatie de bun simt ,multi se plang ca nu este rentabila apicultura ,si aici ma refer la cei care din asta traiesc ,dar ...nu renunta ! Concluzie ,ori mint ori ...nu este adevarat !!!

Mare adevar ai spus. Ai pus punctul pe"" i "".

Cam in urma cu 20 de ani ma ocupam de flori , cultivam si vindeam la piata si pot spune ca mergea foarte bine . Castigam pe zi cam cat lua mama salariul timp de o luna la servici. Erau si alte persoane care se ocupau tot de flori si cand altii ii intrebau daca '' merge treaba'' cei mai multi spuneau :'' nu merge deloc'' iar foarte putini ziceau ca: '' merge cat de cat ''
Si astazi cand ii intreb pe florari daca merge afacerea spun : ''nu merge deloc'' iar ei au niste masini si niste case de ramai cu gura cascata...
Le e teama ca se apuca si altii de vandut flori :(
Mie si azi imi pare rau ca am renuntat la vanzarea florilor dar a trebuit sa fac ceva scoala si nu am mai putut sa continui ,iar ca sa ma apuc din nou nu mai pot pentru ca nu se mai dau locuri in oras pentru a avea spatiu de desfacere. Asta e.
Asa poate poate fi si in apicultura
popik50

Mesajde Avram Sorin » 02 Noi 2011, 14:01

Probabil ca aici in acest subiect visele intalnesc realitatea. Si de acceea pareri aprinse dezbatute :D. Oricum D. Popik nu te lasa cu intrebarea. Asteptam pareri si pareri ....Eu sunt momentan la stadiu de vise . Ca e mai ieftin la buzunar. :D
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde florinjsk » 02 Noi 2011, 14:14

Felicitari pt aceasta tema de discutie care a incins putin spiritele dar la modul constructiv!
Cea ce nu inteleg eu este tonul descurajator pe care il expun aici dar poate au motive bine intemeiate Iar pe de alta parte se tot bate apa in piua cu experinta incepatorului care nu are cum sa fie dobandita doar din literatura de specialitate ci trebuie IMPLICARE cu ce presupune ea:investitii bani timp etc
La noi e o vorba :nimeni nu a fost mare fara sa fie mic si cred ca este foarte concludenta si in cazul nostru
Toti incepatorii ne dorim experienta batranilor dar nu si varsta lor !
Si eu sunt mic in ale apiculturi dar toate argumentele pro si contra m-au facut sa imi doresc si mai tare sa trec de la hoby la ceva mai avansat! :P
florinjsk

Mesajde popik50 » 02 Noi 2011, 14:17

florinjsk scrie:Felicitari pt aceasta tema de discutie care a incins putin spiritele dar la modul constructiv!
Cea ce nu inteleg eu este tonul descurajator pe care il expun aici dar poate au motive bine intemeiate Iar pe de alta parte se tot bate apa in piua cu experinta incepatorului care nu are cum sa fie dobandita doar din literatura de specialitate ci trebuie IMPLICARE cu ce presupune ea:investitii bani timp etc
La noi e o vorba :nimeni nu a fost mare fara sa fie mic si cred ca este foarte concludenta si in cazul nostru
Toti incepatorii ne dorim experienta batranilor dar nu si varsta lor !
Si eu sunt mic in ale apiculturi dar toate argumentele pro si contra m-au facut sa imi doresc si mai tare sa trec de la hoby la ceva mai avansat! :P

Vezi ca cei mai batrani te vor trage de urechi si vor spune : castig = ''vise taica vise'' :D
popik50

Mesajde alexandrucucu » 02 Noi 2011, 14:20

Salut. Mai Popik se poate trai si modest si bine sau ff bine, dar depinde numai de tine. Multi au si 100 de stupi si nu scoate nici de ciorba. La inceput nu poti avea mare cistig pina capeti experienta, pina te dotezi cu ce ai nevoie si multe altele. Foarte multi cumpara 50- 100 de stupi dar nu deosebeste trintorul de matca si atunci intra in paguba pe termen lung. Cunosc oameni care isi zic apicultori dar ei de fapt sunt paznici de stupi adica au stupi dar nu stiu ce sa le faca si sa vezi cita teorie au in cap de zici ca sunt cel putin profesori. In final daca vrei poti.
alexandrucucu

Mesajde paul » 02 Noi 2011, 14:40

Adi Hodis scrie:

Dpmdv oamenii aceia nu mint ...
Pt.ca sa nu las concluzia ...neexplicata am sa dau ...un exemplu ...Dragos 2006 ...Undeva pe aici spunea ca atunci cand intreaba colegii stupari ce si cum ,acestia raspund ...apicultura e tzantzaram (nu stiu daca am scris corect )...Daca urmariti postarile de pe youtube ale lui Dragos ...ve-ti vedea ca ...nu-i chiar asa...Intrebare ...cine nu spune adevarul ???... Sunt de acord ca Dragos ...stie cu albinele !!! Parerea mea la topic ...se poate trai NUMAI DIN ALBINE ,DAR ,CU O CONDITIE :SA STII...CU ELE !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviu1965 » 02 Noi 2011, 14:47

Si eu am visat adata..... sa-mi castig painea din hobby. Am reusit
Am trecut la nivelul urmator: alt hobby care sa-mi rotunjeasca veniturile..... Partea proasta a fost ca m-am " imbolnavit " de apicultura. Am acusi un an in care am invatat...... de mi-au sarit capacele..... si tot mai am MULT de invatat.Si nu am avut decat 2 stupi care sunt 3 acum. Ca sa ma gandesc acum la..... sa scot bani din stuparit.... pot fi acuzat ca sunt naiv.
Asta e partea cu pasiunea si cunostinta unui plan de afaceri.
Vine partea in care ai nevoie de echipament..... o caruta de bani. Deci partea financiara
Consider ca daca stapanesti cele punctate mai sus , in principiu, REUSESTI.

DAR , aici intervine ceva pe care numai dumnezeu stie: vremea
Nu dezvolt ..... dar consider ca e foarte important acest punct.

Ca sa inchei cu o paralela care este mai cunoscuta decat apicultura: agricultura.
Poti face prognoze tone/ha dar ..... nu ai sau ai prea multa ploaie, la fel si temperatura.....
Este greu sa-ti faci un plan de afeceri in care un rol important il are natura.
liviu1965

Mesajde popik50 » 02 Noi 2011, 17:20

Este domnilor cineva de aici care se ocupa ca si afacere doar de albine fara alte venituri din alta parte? Si daca da, as vrea cateva detalii despre :numar de familii .transport pastoral in regie proprie, face stationar , ce produse vinde , are sau nu si angajati , ce experienta in domeniu are si altele ...Sau aici majoritatea sunt numai ''stupari de ocazie''
Vreau informatii ca doar pentru asta e acest forum :)
popik50

Mesajde alexandrucucu » 02 Noi 2011, 18:54

Sunt omule sunt mai multi decit ani ai tu. :lol:
alexandrucucu

Mesajde popik50 » 02 Noi 2011, 19:00

alexandrucucu scrie:Sunt omule sunt mai multi decit ani ai tu. :lol:

Pai unde sunt ca eu nu ii vad :shock: .
Poate sunt la stupi acum nu ca noi cu ochii in calculator. :roll:
popik50

Mesajde Dragos2006 » 02 Noi 2011, 19:12

Sezonul activ in stuparie dureaza doar 3 luni in Romania in restul de 9 luni poti dezvolta alta afacere . Sa fii doar stupar 12 luni pe an este pur si simplu o pierdere de timp.
Ca apicultura sa devina o afacere trebuie sa ai angajati DACA mergi singur te plafonezi la un anumit numar de stupi , mai mare sau mai mic, dar cel care alege calea singuratatii invovcand expresii de genul "daca nu pun mana eu nu merge nimic..." sigur isi distruge sanatatea fizica si psihica. Fizica deoarece munceste peste masura si psihica deoarece traind in izolare si conditii grele cade ori in alcoolism ori in misticism.

DAR pentru a ajunge la nivelul de a avea angajati trebuie ca mai intai tu sa stapanesti meseria de stupar si apoi sa fii in stare sa inveti si angajatii sa lucreze cu albina. De aici pe langa stuparie trebuie sa cunosti si management si tehnici de vanzare , etc.

PS. Subiectul este prea vast pentru a se limpezi in cateva postari dar in timp se pot cristaliza cateva idei calauzitoare.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde mechenici » 02 Noi 2011, 19:22

Salut.Eu am 30 de fam.2cutii varachet primavara(fitile ) 2tratamente,30kg zahar ptr.siropx4,5/kg(3mil.lei),dupa salcim produs 7roi artif. 3roi nat.pretz(???)miere de salcim media 8kg/stup,miere poliflora(tei+fin)15kg/stup(pus30kg la vin,30kg la tzuica),dat cam20kg la stupi ,3tratamente cu varachet,4cutii mavrirol(3mil)deci daca nu ash avea servici=faliment,de lan 100 de stupi potzi sa ai profit in varianta mea STATZIONAR.
mechenici

Mesajde gica » 02 Noi 2011, 19:29

gica scrie:
popik50 scrie:Am intrebat pe multi despre alte afaceri si ei spuneau "" nu merge deloc "" dar ei isi continuau afacerea . Asta nu pot sa inteleg :roll: daca e o afacere neprofitabila de ce o mai continua.
Cand voi avea 100 de stupi am sa va spun daca se merita sau nu .

Mai omule de ce nu vrei sa intelegi.Nu merge cum vor sau cum au sperat.Si asta este cu totul altceva.

Acesta este un citat din pagina 2.
Ce nu este clar aici?
Suntem la pagina 5 si discutia a intrat in bucla inchisa.Au postat corect oameni pe care ii cunosc personal.
Domnul popik50 o tine una si buna - se poate trai din apicultura?
Raspunsul este unul singur ca-n bancul ala porcotos:
- ma a fost nevasta-ta fata mare cand ai luat-o?
- nu stiu ma,unii zic ca a fost altii ca nu a fost.
Raspunsul meu pentru domnul popik50 este unul singur -incearca si vei sti.Ca eu nu am de unde sa stiu ce si cat ai in cap.
gica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE