Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare de la A la Z -asa fac eu....

Mesajde B.K » 12 Aug 2013, 15:25

gica.mosu scrie:STIMULARE-COMPLETARE-EGALIZARE(R CU PUIET -MIERE)-UNIFICARE...Iata ce trebuie sa fie cele mai importante lucrari din ac
luna ff imp din an si bine inteles mar- apri pt recolta viitoare...Am sa revin in urma unor discuti(tel)cuapicultori cu niste
preizari la pct- 1:
-Am spus...dau cat jos egalez stupii (ca nr r cu puiet) folosesc cele 30 roiuri 4- 6 r ca fam ajutatoare, asigur spatiu de ouat pt
matci(1-2r de culoare inchisa din care am extr mierea care mai au si ceva pastura)dupa caz si nevoia fiecarei fam...La stupii
care nu oua compact le schimb matcile s-au ii unific cu roi(am de unde) dupa care incep stim-completare(pupa caz si nacaz)
si in functie de an si de ce aduc din natura timp de 2-3 sapt le dau:
-2-500gr (in uluc-pungi) preparat din parti egale miere,api... sirop+tint de plante 10ml/l doar seara...
-la cei cu puiet mai putin le pun ac reteta dar cu zahar farin(pudra) in pungi pe rame(of ce suparare pe ele) :lol:
si ca sa le consume mai greu fac consistenta(brinza cu smintina) si le mai injur cu ceva polen congelat bagat in
ac compozitie...rez super :!:
-la st care nu am dat cat jos din dif motive(au puiet s-au albina multa)le pun fofie intre cat si cuib cu2-3 gauride 15mm
si ele stiu ce au de facut singure inclusiv cind si cum sa-si org hrana pt iarna...
P.S-Nu am pretenti ca ce fac eu este cel mai bine...DAR-ASA FAC EU..SANATATE LA TOTI-MOSU!!!

Bineinteles ca nu avem cum sa facem toti la fel in apicultura pentru ca , in primul rand , conteaza zona in care avem stupina , apoi fiecare lucreaza cum crede ca e mai bine pt el , mai trebuie tinut cont si de tipul de stup cu care se lucreaza pentru ca nu se "pupa" unul cu altul si bineinteles ca mai pot fi factori care ne fac sa nu lucram toti la fel , insa raman la parerea ca cea mai importanta este vatra ca si asezare geografica.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde gica.mosu » 16 Mar 2014, 22:05

An ms meu de la pag 1 pct 3 am scris ca pun sare fina.....da sare fina de burghiu(nu iodata)....La pct 4-o rectificare,an functie de vreme,stropesc r cu sisop cu lapte(1,5 grasime) si fac an prima faza LARGIREA cuib stanga s-au dreapta,iar cand fam este bini dezv se poate faci si spargerea cuib=o rema an mijlocul celor cu puiet(de regula an aprilie)....Mai nou folosesc an bidoani-apilarmel=miere+ apilarnil+polen (cristalizate)puse dupa DF=rez ff buni :oops: ....Un rol ff imp an toate celi scrise de mini al are vremea +experienta di o viata(de HOBIST ;) ...SPORRRR :!: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 23 Mar 2014, 22:55

...Aduc polen acest an...dar mergi si artileriea grea,pi langa si la unii+un "laptic"....e lume si ei :D
Fişiere ataşate
poze noi 010.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 23 Mar 2014, 23:01

Siii....Rh=r claditoare-cu hranitor.....cu ci avem....
Fişiere ataşate
poze noi 076.JPG
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 02 Apr 2014, 21:40

....Avand an videri vremea din aceste zile...la cei mai slabi mai lucram si la"2 tambali +o vioara ".... :shock: ....pana'ncepi sa aduca si ceva din natura :idea: ....P'alocuri se vb de rapita anflorita....noi=moldovenii mai asteptam pomi+papadia :idea:
Fişiere ataşate
poze noi 050.JPG
gica.mosu

Mesajde delorin I » 02 Apr 2014, 22:10

LA Comanesti au plecat pomii.....dar ce folos ...nu intra nectar ca e frig..si rezervele frumoase de polen de la rubedeniile salciei si de la arin...se cam termina...trebuie sirop urgent....am bagat saptamana trecuta o serie!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde ignatov andrei » 02 Apr 2014, 23:13

delorin I scrie:LA Comanesti au plecat pomii.....dar ce folos ...nu intra nectar ca e frig..si rezervele frumoase de polen de la rubedeniile salciei si de la arin...se cam termina...trebuie sirop urgent....am bagat saptamana trecuta o serie!

Ti-a zis o baba ca e bine asa???
ignatov andrei

Mesajde delorin I » 02 Apr 2014, 23:20

NU! Tipul de la care am cumparat, care are ceva ani de apicultura in spate, a facut stimulare cu sirop...si rezultatele se vad! Sincer inca nu e baba! Dar peste putin va candida ca multi altii la titlul de mos! Si sincer nu astept sfaturi de la babe! Stiu ce e in cutii si stiu ca familiile care au explodat epuizand rezervele, TREBUIE AJUTATE! Din pacate este in mod pervers din ce in ce mai frig...Alta idee?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 28 Aug 2014, 19:04

O altfel de stimulare folosita de catre unii colegi in perioada asta :!:
https://www.facebook.com/video.php?v=678012108945844
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vslsilviu » 28 Aug 2014, 19:30

in primavara trecuta si eu am incecat cu drojdie pana am vazut ca era impartita cu albinele din vecini... la mine nu s-a putut!
vslsilviu

Mesajde proapis13 » 28 Aug 2014, 20:03

Am vazut zille trecute la un coleg apicultor din Turcia cum proceda ca in filmuletul de mai sus numai ca la sfirsitul zilei punea polen pe o tava :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde MIHAI BALS » 28 Aug 2014, 22:59

despre ce stimulare GALACTICA e vorba?
ca nu inteleg!
proteina,cu ploile astea,e in natura en gross.
stimulez si eu cu proteina,DAR,doar primavara.
MIHAI BALS

Mesajde gica.mosu » 02 Sep 2014, 08:34

.....Asa cum un an nu seamana cu altul....nicio zona cu alta,ramani ca fiecare sa hotarasca ce si cum da proteine la albine acum=corp gras :idea: Am venit pe 31 aug de la mare si am vazut in zona Ghindaresti-CT si viziru-BR lanuri de F.S inflorite si ceva stupi(pavilioane)dar si multe terenuri uscate fara nimic(zona Hirsova=teren de futbol si erau amplasate 3 pav...la ce )... :?: ...La mine de pe 4 iul nu am deranjat stupii pana pe 10 aug cand am dat caturili jos-egalari -unificari -schimb de matci....pe 20 aug aveau intre 50 si 180 dm patrati de puiet/fam,rmele noi din cuib cu pastura la greu(am rearanjat cuiburile) mai aduc si acum polen(din 10 care vin 4 au polen) binisor=e binee fata de alti ani.Pt zonele unde nu intra polen e bine sa dati proteine in sisop(drojdie de bere 10%+ceva polen)s-au ceva turte...fiecare ce aveti-spor !!!!!
gica.mosu

Mesajde Dragos2006 » 02 Sep 2014, 09:59

Acum o saptamana a fost 300 gr. spor la cantar la Ghindaresti.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde gica.mosu » 26 Iul 2015, 11:35

Scrieam mai sus ca niciun an nu seamana cu altul(idem zona=vatra)...daca sunt ploi pre multe=nasol,daca-i seceta si caldulra=canicul tat nasol :mrgreen: Daca anul trecut la FS la sf lui august mai baga 300gr/zi,ac an au fost zile cu 100-300 gr/zi(din auzite de la apicultori) in plina vara=inflorire,si mai naspa=nu-ti scoti nici transportul-pt cei ce -i plimba :idea: In ac an am mers doar la salsam 1=7zile in rest am avut "loco" rapita si de pe 20 iulie 60-80 ha de FS=un cules de intretinere-completare fbun,am fost nevoit sa pun caturi pe 22iul la ceva roi 10-12rame,aduc polen engros =treaba-i buna cu toate ca la cei"sraci= slabi" mai pun si basca'n cap=punga pt stim -completare cu ce-am scris in MS meli....in rest unificari-schimb de matci,asteptam ceva ploi...Sanatate s'aveti cu tatii-Gica.mosu :!: P.S pt cei care aveti pe cantar zero,puteti incet si sigur(seara) sa incepeti stmulare-completare cum si cu ci araveti fiecare :idea:
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 10 Aug 2015, 18:40

Dupa 2009 de cand cu fondurile au crescut ff mult nr de stupi/ha=localitate...asadar apre mault mai des nevoia de stimulare-completare(mai ale la cei care raman pe vatra) atunci cand nici vremea nu e cu noi 8-) am scris in MS anterioare pi ac topic ce sa' cum fac...Iata si cativa completari=sugesti(le luati cum credeti si folositi dupa caz si zona) sper folositoare mai ales pt incepatori:S-a vb de n tipuri di hranitoare,uluce,peturi...mai recent folosesc pungi de 1-2-3kg in cari pun sirop (o parte sirop si doua parti goale) le scot aerul si fac nodul cat mai sus,si puse direct pi rame(merg puse si ziua) 1-3 buc in functie di putere roi-familie.Peste pungi pun folie apoi pod monobloc,daca am pod din scandurele =asez punga apoi foliea si pe portiunea undi este pnga nu pun nica=doar paturica-ziare,,,Cand fac complrtare si pun cantitati (1-3l) mai mari pun 1-3(de 1-2 kg) pungi+in uluc(doar seara) o data la 2-3 zile...Am impartit stupi in 2 grupe si le dau la o parte luni- mier- vineri,iarla ceilalti marti- joi -sambata....nu deranjez st =deschid decat in caz di forta majora...cand fac completare cu miere r1s-au r2 pun la 1kg de miere 200ml ceai s-au apa+tinctura...P.S nu presati pungile cu podisorul,stramtorati urdinisul=2-7cm in functie de roi=fam,daca stropiti=manjiti pe langa stup cu sirop apar si necazur=tratati ff serios si cat se poate facut la lasarea serii (merge si pi intuneric uneori),Dupa max 2 zile de la terminare tb scoase pungile=se pot infunda urdinisele... si asa mic=risc de asfixiere(temp mari)....revin si cu alte "chichite" spor la ta'ti-mosu :!: :!: :!:
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR