Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupi "pe viata"

Mesajde modigliani » 30 Mar 2014, 20:53

jiji scrie:nene modigliani am vazut pe net ca este o metoda de aplicare de fubra de sticla fulgi sub presiune , aia cum este si cum se face?

Inca un filmulet mai edificator decat primul . Chiar si cu acest "tun" de fibra este necesara asistenta umana pentru presarea mixului de fibra pe piesa-matrita .
Concret , iese din discutie aceasta metoda . Din absolut toate punctele de vedere .

................................................

Insa la cum si-n ce fel vrem noi sa tratam un stup , iata materialele ( epoxy si fibra tesuta ) si metoda cea mai eficienta de aplicare a acestora pe o structura de lemn :

modigliani

Mesajde traian » 31 Mar 2014, 11:16

Teinegru spune ca 1kg de ceara era 7 lei kg.Acma, pt 10 kg de ceara primesti 100 foite(2 pachete),care costa minim 300lei,deci un kg de ceara ar costa minim 30 lei. pt a cerui un stup costa mult,daca-l parafinezi, nu cred ca-i mai eficient si mai eco decit fibratul,mai ales ca se poate fibra numai exterior fara ca albina sa aiba contact cu partea fibrata.
traian

Mesajde modigliani » 31 Mar 2014, 13:39

I-am citit postarea si este extrem de pertinenta si la obiect ......
Cerarea stupului este o metoda consacrata si - automat - extrem de ecologica . Domnia sa insa nu retine un lucru , un lucru pe care eu incerc aici sa-l promovez mai abitir ca pe oricare alt avantaj in poate aduce vreodata fibrarea stupului sau a elementelor acestuia . Anume REZISTENTA in timp si impiedicarea DEFORMARII/CRAPARII .

Evident , fara doar si poate , ceara este cu siguranta cea mai eficienta in stup , dar niciodata nu va suplini caracteristicile mecanice ale fibrei rasinate .

Ii tot astept interventia lui Bambucha , care venit ieri seara la mine a asistat ( uluit as spune ) "testelor " de rezistenta pe care eu le-am imprimat capacului de doar 3 mm ( !!! ) .

...............................................

Roinita lui Dan Dila - fibrata si rasinata integral - este gata . Urmeaza un finisaj rapid al acesteia si expedierea la Craiova . Ii sugerez nepopularea acesteia pentru inca 5-7 zile .
Sa asteptam in continuare rezultatele de pe "teren" si analizele facute in timp al acestei aplicatii .
modigliani

Mesajde modigliani » 03 Apr 2014, 20:28

Astazi am facut o proba de fibra+epoxy pe polistiren extrudat . Nivelul de aderenta intrece orice asteptari ! ( desi mai facusem matrite "pierdute" din extrudat pentru diferite elemente de ambarcatiuni )
Cat de curand am sa construiesc integral un stup din polistiren+fibra+epoxy .

Va tin la curent .
modigliani

Mesajde gigibecalul » 03 Apr 2014, 22:04

gigibecalul scrie:Ideea e teribilă!!! Cel mai rentabil pentru prelucrarea cu fibră (ca greutate și, poate, și ca preț), MIE mi se pare a fi stupul construit din polistiren extrudat. Nu mă pricep, însă, dacă e și cel mai potrivit ca mod de lucru, și aici mă refer în special la aderența pe care o poate avea rășina la polistirenul extrudat în comparație cu lemnul...și încă ceva...la stupul din extrudat s-ar putea să fie necesar ”tratamentul” și pe interior, ceea ce ar complica puțin lucrurile din punct de vedere financiar...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde csaa » 03 Apr 2014, 22:19

Cel mai bine ar fi daca la targul din toamna ai sa aduci un stup populat.
csaa

Mesajde modigliani » 03 Apr 2014, 22:23

csaa scrie:Cel mai bine ar fi daca la targul din toamna ai sa aduci un stup populat.

Ntz ! :D :D :D
Voi nu intelegeti ca nu ma "pacaliti" asa usor ? :lol:
modigliani

Mesajde csaa » 03 Apr 2014, 22:29

Bine dom'le! Nu tu, poate Dan Dila, poate Bambucha, poate.....altul! Oameni care au testat si vor sa-ti promoveze patentul.
csaa

Mesajde modigliani » 03 Apr 2014, 22:33

Aia-i altceva .
Cine are chef sa experimenteze un stup ca asta , repet , il fac in curand . Doar sa ma contacteze in privat si stabilim .
modigliani

Mesajde csaa » 03 Apr 2014, 22:37

Acum, ca ai luat un avatar din "Ävatar", propunerea ta pare interesanta. Spune un pret pe PM si ne intelegem.
csaa

Mesajde State » 03 Apr 2014, 22:53

Pictore , eu habar n-am ce vrei tu sa faci acolo. Nu ma pricep la alea-alea. Ideea pare buna si de viitor.
Parere: fa ce vrei sa faci, trimite-le la diversi oameni interesati si ei isi vor spune parerea. Fara practica nu poti trage concluzii. Chiar daca ai de asteptat 1 an , cred ca merita.
A doua parere: In locul tau , nu discutam prea mult despre asta.
A treia : ai idee in ce sunt "imbracate" cazile de baie ? Stiu ca sunt din fibra , rezistente , maleabile, etc. dar cum se numeste stratul final ? Ala ti-ar trebui. Daca nu se crapa cand urca un animal de 100kg, n-o sa se crape nici cand il scapi din camion. Doar o parere. ;)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde modigliani » 03 Apr 2014, 22:56

State scrie: ai idee in ce sunt "imbracate" cazile de baie ? Stiu ca sunt din fibra , rezistente , maleabile, etc. dar cum se numeste stratul final ? Ala ti-ar trebui.

GELCOAT .
Iar tratarea finala si cu asta ar duce stupul la un pret cu adevarat inaccesibil .

( ai sa razi , dar nu este stratul final . Ci este cel initial in procesul de fabricatie . Acesta se pulverizeaza pe matrita , si abia apoi , peste el se aplica fibra de sticla + rasina )
modigliani

Mesajde Bambucha » 04 Apr 2014, 19:32

De indata ce ajung pe la atelier am sa-ti aduc un stup sa-l fibrezi pe exterior, asa ca idee mie mi-a placut cum a iesit capacul, d.p.d.v mecanic nu are dusman (si eram hotarat sa rup placajul in bucati). Bine ca nu m-am accidentat! :P
Am tot stat saptamana asta cu febra mare si nu prea am avut spor cu nimic! Vorbim.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Cristian IONITA » 07 Apr 2014, 11:54

Eh .... domn Bambucha ... nu ai dat dovada de suficienta determinare si in plus probabil te-ai infipt in ceva tratat pe ambele parti.

eu am reusit sa rup una bucata material tratat dar:
- era o bucata poliestiren tratat doar pe o singura fata si nici aceasta 100%;
- l-am rupt fortand in partea netratata - chestie care in exploatare normala nu are cum sa se intample - nu poti intoarce stupul pe dos ca sa-i expui interiorul :) ;
- ruperea am reusit sa o fac prin manevre de incovoieri repetate - iar chestie care nu are cum sa se intample la o exploatare normala;

Cel putin pentru capace acest sistem are avantaje clare fata de clasica tabla .... rezistenta este net superioara .... a dat Pictorul cu-un capac de-un stalp de beton de-au amutit pasarile din ciripit pe-o raza de 2 Km, capacul nu avea nici ce-a mai mica urma.

Modalitatea de aplicare acopera 100% capacul ... nu exista loc de posibile infiltratii.

Eu am comandat deja in avans "imbalsamarea" tuturor capacelor pe care la acest moment le am disponbibile si apoi in timp o sa le lucrez si pe cele tablagite.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde BeesDream » 09 Apr 2014, 02:50

modigliani scrie:...dar si in urma ultimei discutii cu Bizdrim , mi-a venit o idee .......

Mowgly cred ca mi-a luat mai bine de o ora sa citesc atent tot topicul si te felicit pentru aceasta idee extraordinara, insa datorita faptului ca in urma unei discutii cu mine ti-a venit aceasta idee primul stup confectionat esti obligat sa m-il donezi mie! :lol: :lol: :lol:

Daca tot trec la confectionarea propriilor stupi la mine acasa de ce sa nu apelez si la tine pentru acest upgrade minunat? Pentru asta mai ai un bax de banane de la mine, si nu orice banana, stii bine.. :lol: :lol: Imagine
my facebook | my YM: bees.dream@yahoo.com
BeesDream

Mesajde Bambucha » 09 Apr 2014, 21:35

Haida de, domnule CI 8-) Pai cata determinare sa mai am, dupa ce am chemat si un vecin de 130 de kg ( eu fiind asa mai slab ca fizic) si am valsat pe placajul ala pus pe niste traverse... fara nici un rezultat?
Special l-am dorit asa , tratat pe ambele parti, deoarece am vrut sa-i vad limitele. Am reusit sa-i rup muchiile, mai bine zis sa le dezlipesc, insa placajul de 3mm tratat fata-verso cu plasa si rasina e pur si simplu beton armat.

Acum, pragmatic vorbind, o astfel de rezistenta la sarcina mecanica nu cred ca e nevoie nici in cele mai negre pastorale. Pentru a pune un stup pe stup sau ... iti cade stupul de la 1 m inaltime, este suficient tratamentul pe exterior. Tratament care este mai elegant ca tabla (nu te mai tai, agati, nu o mai rupi, nu se incinge la fel de mult), de asemnea este un bun hidroizolator astfel incat nu-ti mai putrezeste lemnul pe la colturi. Un alt avantaj ar fi greutatea, odata cu acest tratament se pot folosi materiale mai usoare la asamblare (contra vantului s-ar putea folosi niste sisteme de prindere discrete).

Asa cum i-am spus si pictorului, un stup de lemn bine lucrat si dat cu o vopsea la 4-5 ani "duce" lejer 10 ani de pastoral, asa ca tratamentul cu rasina la exterior nu isi prea gaseste utilitatea din punctul meu de vedere. Cine stie ce va fi peste 20-30 de ani !? Oare vor mai exista albine? :?
In schimb! Piesa de baza a stupului, piesa grea care "trage totul" ca un tanc, ei bine aceasta piesa ce este insasi fundatia stupului! Aceasta fundatie cam firava acum, de cand i-am pus si plasa AV, care este expusa la nenumarate intemperii (mecanice, termice, umezeala-uscat, ganganii care isi fac si ele cuibul, etc) merita pe deplin un tratatament cu rasina care sa o faca aproape indestructibila.
Daca nu aveam fundurile vopsite nu as fi ezitat nici o clipa sa tratez talpile si partile exterioare expuse mediului (pe vopsea fibra nu prinde din pacate). Pe viitor insa stiu ce am de facut!
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE