Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puiet primavara 2014

Mesajde iulians » 06 Apr 2014, 22:42

Se poate spala rama la jet de apa dupa care se poate introduce la alte familii.
iulians

Mesajde Daniel_new » 06 Apr 2014, 22:43

Aceeasi problema o am si eu cu o familie de albine si nu prea stiu care e motivul pentru care s-a ajuns la asta,tot ce stiu ca matca a fost batrana,cel putin 3 ani zic eu,anul trecut a fost cel mai puternic stup iar acum am numai oua de trantori iar ultima data matca am vazut-o acum cca o luna,era subtire si innegrita. La inceput m-am bucurat cand am vazut oua proaspete iar acum imi pare rau sa pierd acel stup avand in vedere ca nu am decat 4. Daca omor matca si bag in stup rame cu puiet capacit de la alt stup dar si cu oua de o zi,nu isi trage botci si isi revine la normal? Am citit mai sus ca trebuie desfiintat si data ramele la alte familii dar va intreb daca nu ar fi bine si sa incerc prima varianta,ce sfaturi imi dati? Explicati-mi in primul rand cum s-a ajuns in situatia asta,sa evit ,daca tine de mine,pe viitor chestia asta. Va multumesc!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde iulians » 06 Apr 2014, 22:52

Unit acum cu altul si dupa salcam dat in doua.
iulians

Mesajde Daniel_new » 06 Apr 2014, 23:08

Multumesc! Si ramele trebuie sa le descapacesc toate de acele oua capacite de trantori si le bag la stupii ceilalti?. Pana la urma cum se procedeaza,fiti mai expliciti:
-1.le descapacesc sau nu?
-2. puietul necapacit va fi scos afara de noile familii?
-3. se dau imediat ramele spre adoptie noilor familii?
-4. se pun dupa diafragma sau in ce zona a cuibului?
-5. albina din stupul respectiv se scutura in altul si se amesteca mirosurile celor doua familii? Noile albine nu vor zbura din nou la vechea pozitie din stupina?
-6. de ce se muta mai intai familia in alt loc in stupina si abia a doua zi se trece la aceasta operatie? Nu vor trage albinele la locul vechi si le vom pierde astfel in loc sa le scuturam in alta cutie?
Stiu ca sunt cam multe intrebari aici dar credeti-ma,explicate etapizat ,vor fi mai usor de inteles si mult mai utile informatiile pentru incepatorii ca mine.
Inca o data:Multumesc anticipat!
Daniel_new

Mesajde Albinel » 07 Apr 2014, 11:18

iulians scrie:Se poate spala rama la jet de apa dupa care se poate introduce la alte familii.

poi..daca nici frigiderul cuiva ,nu face fatza situatiei ,crezi ca apa va rezolva situatia ??
glumeam desigur..!! este deajuns si o pulverizare cu apa ,ceai sau sirop.. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde ignatov andrei » 07 Apr 2014, 11:30

Daniel_new scrie:Multumesc! Si ramele trebuie sa le descapacesc toate de acele oua capacite de trantori si le bag la stupii ceilalti?. Pana la urma cum se procedeaza,fiti mai expliciti:
-5. albina din stupul respectiv se scutura in altul si se amesteca mirosurile celor doua familii? Noile albine nu vor zbura din nou la vechea pozitie din stupina?
-6. de ce se muta mai intai familia in alt loc in stupina si abia a doua zi se trece la aceasta operatie? Nu vor trage albinele la locul vechi si le vom pierde astfel in loc sa le scuturam in alta cutie?
Stiu ca sunt cam multe intrebari aici dar credeti-ma,explicate etapizat ,vor fi mai usor de inteles si mult mai utile informatiile pentru incepatorii ca mine.

1.nu!
2.scos sau consumat!
3.a doua zi!
4. cu albina tanara, la marginea cuibului!
5. NU, doar se muta stupul!
6. ca sa scapi de culegatoare, iar unificarea sa se faca mult mai usor!

Daca esti incepator, cauta sa inveti ce inseamna "sanatos si puternic", nu-ti incarca memoria cu prostii :lol: , cum s-a incarcat si acest topic!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 07 Apr 2014, 12:20

ignatov andrei scrie:
Daniel_new scrie:Multumesc! Si ramele trebuie sa le descapacesc toate de acele oua capacite de trantori si le bag la stupii ceilalti?. Pana la urma cum se procedeaza,fiti mai expliciti:

1.nu!
2.scos sau consumat!
3.a doua zi!
4. cu albina tanara, la marginea cuibului!
5. NU, doar se muta stupul!
6. ca sa scapi de culegatoare, iar unificarea sa se faca mult mai usor!

Daca esti incepator, cauta sa inveti ce inseamna "sanatos si puternic", nu-ti incarca memoria cu prostii :lol: , cum s-a incarcat si acest topic!

salutari Andrei !!
imi permit sa-mi exprim parerile la postarea ta :

1..consider ca in orice stupina exista trantorii necesari imperecherii .iar daca nu ..se gasesc in imprejurimi..ramanand acei faguri nedescapaciti generatiile de puiet ce vor fi crescute in celulele respective, ne vor aduce atati trantori incat ne vom intreba de ce apare fenomenul de roire atat de repede si productia o vom avea diminuata ..
2..de acord cu tine..
3..pot fi indrodusi stropiti pe loc ,dupa cateva ore sau a doua zi..
4..cu albina tanara sa-i ia in lucru repede ( dar oricum cu sau fara ) albinele vor trece mintenas pe ei sa-i curete,la margine ,dupa diafragma in cazul ca avem albina din belsug sau ..de ce nu in cuib direct ?? cand este nevoie de spatiu pentru ponta ..si albina multa
5..de ce sa mut stupul si sa nu fac unificare directa ?? daca-i doar pentru a scapa de culegatoare ..sfatul este bun pentru un incepator..cazul lui csaa..

la intrebarea pusa de csaa .. :
"-5. albina din stupul respectiv se scutura in altul si se amesteca mirosurile celor doua familii? Noile albine nu vor zbura din nou la vechea pozitie din stupina?"

-se poate proceda si asa ..dar nu-i recomandat celor fara experienta
-da..vor zbura si vor popula stupii vecini..iar ce-ti va ramane in stupul mutat ,va fi albina tanara ce te va ajuta la unificarea ce o vei face cu riscuri cat mai mici..
Albinel

Mesajde Daniel_new » 07 Apr 2014, 17:51

Va multumesc din suflet! Azi a fost o vreme cu multi nori si nu am umblat la albine,este posibil ca maine sa trec la treaba,sa vedem ce se va intampla;albina tanara nu prea e din moment ce tot puietul a fost numai de trantor,daca as vedea celule capacite de albina normala,as zice ca s-a redresat situatia dar slabe sanse,oricum,va voi tine la curent.
Numai bine va doresc!
Daniel_new

Mesajde nae » 07 Apr 2014, 22:43

6- nu mut fam in alt loc sau nu o scutur - sunt sanse MARI sa nu se imparta albina ci sa migreze TOATA la vecinul de culoare si = surprize
3- seara il desfiintez si dau altor fam ramele acoperite de albina , in cuib sau in cat ( cand ai catul pus si aceeasi rama )sa-i captez albina ; ramele le scot ulterior si le TOPESC sau ,daca n-am timp/pastoral, le descapacesc .
2- puietul larvar e luat in crestere, nu-l scoate decat daca-i NEVIABIL= vrei asta ?, ai timp sa-ti dai cu stangu-n dreptul ?
1-trantorii respectivi sunt viabili , doar ca nu-ti trebuiesc si cand ai nevoie de ei nu fac fata =sunt mici ; eu ii descapacesc (daca nu uit )
nae

Mesajde scaraosky » 09 Apr 2014, 23:14

-astazi 09.04 2014,am constatat:
-70 la suta au puiet pe 4-7 rame
-30 la suta puiet pe 3 rame
-polen suficient,usoare urme de nectar de la corcodusi,urmeaza sa infloreasca prunii si perii
-stimulez din 3 in 3 zile miere cu lingura.
scaraosky

Mesajde DaniApis » 11 Apr 2014, 20:55

Va salut ! Astazi la o scurta vizita la stupina printre picatutile de ploaie, am constatat la cativa stupi , puiet larvar si chiar nimfe scoase la urdinis, care sa fie cauza ? :(
DaniApis

Mesajde 7Rame » 11 Apr 2014, 21:26

Lipsa de acoperire. Regim termic inadecvat suprafetelor mari de puiet. S-a dus albina veche, subit, si au ramas neacoperite zone de puiet, pe vremea asta rece.
Colturi ramase reci. Puiet scos de albina.
Si la mn am vz la unul. Avea opt rame de puiet tabla, 75%!!
Acum 2 zile, l-am lasat fara inchidere, vad azi ca nu mai scoate, si nici pe fund nu mai are nimik.
Opt rame, m-a imbolnavit!
Si inca nu am plecat cu ei la rapita.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde rihmond » 11 Apr 2014, 21:27

Uni spun ca este puiet racit ,alti ca este varoua. :roll:
rihmond

Mesajde DaniApis » 11 Apr 2014, 21:47

7Rame scrie:Lipsa de acoperire. Regim termic inadecvat suprafetelor mari de puiet. S-a dus albina veche, subit, si au ramas neacoperite zone de puiet, pe vremea asta rece.
Colturi ramase reci. Puiet scos de albina.
Si la mn am vz la unul. Avea opt rame de puiet tabla, 75%!!
Acum 2 zile, l-am lasat fara inchidere, vad azi ca nu mai scoate, si nici pe fund nu mai are nimik.
Opt rame, m-a imbolnavit!
Si inca nu am plecat cu ei la rapita.

Multumesc anticipat pt raspuns. Dar culmea ca la cei care au puiet cum a.ti spus si dvs pe 6-7 rame nu am vazut doar la cei mai slabuti spre mediu sa zic asa am observat. Speram ca se va indrepta vremea dar nu cred , de miercuri iar vine un val de frig si ne uitam la rapita cum infloreste ...
DaniApis

Mesajde MUSTA » 12 Apr 2014, 23:45

buna seara! spuneti-mi,va rog, in aceasta perioada ce cantitate de miere consuma o familie de albine pe 6 intervale, dintre care patru rame cu puiet ? multumesc!
MUSTA

Mesajde Albinel » 13 Apr 2014, 22:05

multa ..MULT ..ase' ca i-ati masuri...:(
Albinel

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR