Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde valigorj » 21 Mar 2014, 12:30

1.daca M de salvare pe care le-ai avut,desi zici ca au dezvoltat familii bune nu cred ca sa datorat faptului ca au fost de salvare,ci calitatii lor genetice.
2.faptul ca se opresc doar botci care au fost crescute pe fagure in care nu a mai fost crescut puiet si faptul ca in momentul orfanizarii larvele respective is foarte tinere duc la obtinerea unor M destul de bune.
3.cind M de salvare,chear obtinute in acest fel nu is suficient de bune vor fi inlocuite cu M de schimbare linistita.
4.M de roire sunt cele mai bune,dar trebuie sa nu roiasca in primul an,iar in anul 2 sau 3 daca roiesc sa roiasca doar daca familia respectiva e prea puternica sau sa blocat.
5.salve nea Gica.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde redoo » 21 Mar 2014, 20:26

Salut. Am gasit pe o rama cu oua un inceput de botca,neouat inca. Matca este de anul trecut si are puiet in toate stadiile. Nu e cam devreme pt o schimbare linistita de matca?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde jenica67 » 21 Mar 2014, 21:49

Albinele isi mai fac cate o botca, dar daca nu este ouata, nu inseamna ca isi schimba matca.
jenica67

Mesajde thomas » 24 Mar 2014, 22:42

Referitor la cresterea matcilor, unde as putea gasi o cutie izolator in care sa introduc o rama goala si matca, pt insamantare. Peretii cutiei sa fie cu Hanemann. Ceva link-uri la magazine online, daca aveti. Am tot cautat, iar timpul de confectionare, raportat la calitate... s-ar putea sa fie mai ieftina cea cumparata.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde TDI » 24 Mar 2014, 23:08

Cam pe acolo am ajuns si eu, concluzia finala mai are cam o luna pana cand poate fi trasa.
Sanatate!
TDI

Mesajde Dila Daniel » 24 Mar 2014, 23:31

thomas scrie:Referitor la cresterea matcilor, unde as putea gasi o cutie izolator in care sa introduc o rama goala si matca, pt insamantare. Peretii cutiei sa fie cu Hanemann. Ceva link-uri la magazine online, daca aveti. Am tot cautat, iar timpul de confectionare, raportat la calitate... s-ar putea sa fie mai ieftina cea cumparata.

am trimis MP
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde csaa » 24 Mar 2014, 23:40

Trimiteti-mi si mie adresa, va rog. La targul apicol de la Bucuresti se va aduce (vinde) si astfel de cutii izolatoare?
csaa

Mesajde Dila Daniel » 24 Mar 2014, 23:44

am trimis.
La Craiova la targ au fost.Sunt sigur ca si la altele.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde csaa » 25 Mar 2014, 08:20

Multumesc pentru raspuns
csaa

Mesajde thomas » 10 Apr 2014, 20:28

Am o intrebare pentru cei care au experienta in cresterea matcilor in corp comun cu matca stupului: Cand se creste in stup orizontal, iar acesta este separat prin diafragma etansa cu fereastra mica haneman in doua compartimente, prin care compartiment se face iesirea albinelor din stup? Tinand cont ca stupul are un singur urdinis. Prin compartimentul matcii, sau prin compartimentul ramei de crestere portbotci?

Am gasit mai demult discutia pe forum, dar nu mai dau in nici un chip de ea si nici nu mai stiu ce utilizatori o purtau, ca sa mai caut..
thomas

Mesajde thomas » 10 Apr 2014, 21:29

Ms de raspuns! E un lucru bun ca-ti stii greselile! Da, din cate retin, daca iesirea se facea prin compartimentul matcii, cand eclozau botcile (in bigudiuri), batrana isi lua zborul.. sau era o presupunere. Deocamdata n-am inceput, dar si eu st tare curios de metoda asta de crestere in prezenta matcii..
thomas

Mesajde italianu » 10 Apr 2014, 21:43

Corneliu,in cresterea cu matca ,iau ,oricum mai putine in lucru.
In plus, poate le-ai atins la transvazare!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde janese » 11 Apr 2014, 09:48

pentru cei cu vederea mai slaba:
transvazarea larvei de face intr-o camera in care e intuneric si se foloseste o lanterna puctiforma cu led-uri. deci nu la lumina zilei!
greutatea transvazarii(cu spatula) vine de la faptul ca larva nu ,,balteste" in laptisor. ca sa balteasca trebui hranita abundent familia donatoare de samanta trei-patru zile inainte de a ceda larve. te opresti cu hranirea cu 24 ore inainte de a scoate rama cu samanta.
janese

Mesajde ignatov andrei » 11 Apr 2014, 09:57

Salut janese!

Apoi, cand trasvazati, striviti fara probleme marginea celulei, pentru a putea introduce mai usor - din lateral - spatula, prelevand larva fara probleme.
Prelevati larve din faguri mai noi. La cei vechi, strivind marginea celulei, se pot desprinde straturile de camasi si deranjati larva!
ignatov andrei

Mesajde thomas » 11 Apr 2014, 19:10

Se pare ca nu creste nimeni in corp comun cu matca, si stup orizontal..
thomas

Mesajde jenica67 » 11 Apr 2014, 19:46

Cresc, dar nu iti spun. Cauta articolele lui Valter, sau cauta in cartea lui Dr.Ruttner - Cresterea matcilor : metoda Piana.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR