Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde victor s » 03 Noi 2011, 10:21

Dragos2006 scrie: majoritatea in primul an storc familiile de miere si dupa aia se intreaba de ce le-au murit in iarna .

majoritatea,... dar nu toti domn' doctor !
de fapt eu nu prea am colegi incepatori (sau mai putin incepatori) care sa procedeze asa cum spune-ti !
sunt convins ca, de-a lungul timpului, a-ti cunoscut si astfel de elemente, dar sunt la fel de convins ca nu se mai regasesc printre stupari, si nu rezista mai mult de un an in aceasta breasla !
''UNDE DRAGOSTE NU E, NIMIC NU E !''
semneaza :-un pinguin (vb lui Valter) dar imperial... :lol: !
victor s

Mesajde paul » 03 Noi 2011, 10:42

Observ ca s-a scris la acest topic ,mult mai mult decat ...se astepta ! Concluzia pe care eu o trag : incepatorii nu au nici o sansa !!!"Pestele mare intotdeauna va inghiti pestisorul ",este o lege ...a firii . Pacat ca pestisorii mici ...nu au sansa !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ciptheman » 03 Noi 2011, 10:59

pareri si pareri, se vede ca exista aceasi atitudine fata de incepatori, pe celalalt forum am afirmat ca totul tine de fiecare om in parte, de capacitatea fiecaruia si am luat cateva suturi de la greii forumului mai pe fata, mai cu perdea inclusiv pe pagina personala multumesc adi hodis)si as vrea si eu un raspuns din parte domnlui ioan guist:cu cate familii ati inceput apicultura si in cati ani ati ajuns la 100 de familii?
ciptheman

Mesajde reformistul » 03 Noi 2011, 12:00

Greu la deal cu boii mici, zice o vorba inteleapta. Acum depinde de fiecare ce intelege. ;) Sanatate si putere de munca e tot ce va doresc tuturor indiferent de experienta.
reformistul

Mesajde Adi Hodis » 03 Noi 2011, 12:17

@Paul
Sincere regrete daca asta ai inteles din tot ce s-a postat pe topicul acesta.

@Ciptheman
La fel, daca asa numesti sfaturile bune http://stuparitul.3xforum.ro/post/6504/2/ciptheman/ tocmai pentru a nu primi " shuturi " live din greshelile personale .

Concluzia mea in ce priveste acest topic, initiat de colegul Popik50, sintetizand expunerile dinsului, este ca s-a batut apa-n piua cam degeaba.
Esentialul este ca e incepator ... a vazut ca altii traiesc/cashtiga bine din apicultura ( a scris asta ) ... are si o suma de bani disponibila pentru investitie ... dar mai are nevoie de experienta.
Despre asta trebuia discutat mai mult si nu ... ce face altii.
De ce ? ... pt. ca sa nu gresiti si voi incepatorii, cum am gresit noi in diverse cazuri.
In cazul dinsului, era mai potrivit topicul intitulat CUM SA FAC SA POT TRAI NUMAI DIN APICULTURA.

Domnule Popic50
Uite o situatie ipotetica ... apicultura iti este singura sursa de venit ... ai suta de familii de albine in plina dezvoltare, la rapitza ... da semne de intrare in friguri de roit.
Ce faci, cum procedezi ca sa poti fructifica culesul de la salcam ? ... stiind ca o familie intrata in friguri de roit nu mai culege precum alta.
O stupina cu peste 40 % din efectiv in friguri de roit, amplasata in padurea de salcam este o mare shansa de pierdere material biologic si recolta de nectar.
De ce ai nevoie pentru lucrarile necesare si urgente ?.

Un alt apicultor, cu experienta, cu acelasi efectiv, in aceeasi situatie raportata la conditii meteo bune, fructifica culesurile de la cel putin 2 masive de salcam ... si nu pierde materialul biologic ... continuand pastoralul la alte culesuri.

Altfel spus, pe scurt, cum tii in frau stupina ? ... ca la sfarsit de sezon sa ai rezultatele celui ce vinde 7 tone de miere.

PS
A nu se intelege ( ca vreau sa ma dau maretz ) decat strict situatia in sine ... inevitabila dealtfel in viitorul oricarui incepator.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde CRISTI M » 03 Noi 2011, 12:25

Pentru popik

Se poate trai din apicultura, dar daca nu risti nu castigi .

Dar , ai mare grija daca investesti si intentionezi sa ramai cu vatra in Piatra-olt , ... colcaie loca europeana.
Sa te convingi , mergi si intreaba pe BEBE la magazin ( in garaje mai sus de kaufland )
Doi oameni privesc acelas lucru dar vad doua lucruri diferite
CRISTI M

Mesajde Avram Sorin » 03 Noi 2011, 12:53

Adevarul este ca cine stie cum sa traiasca bine din apicultura cam tine secretul pentru el . Si nu e de condamnat. Unii mai dau sfaturi si le multumim. De fapt aceasta intrebare doream sa o postez si eu la un moment dat. Dar se pare ca iti ridici in cap colegii de pe forum . Ceea ce cred eu ca a incercat de fapt D. Popik era sa intrebe de niste sfaturi sa vada ce fac altii , cum o duc , ce utilaje au astia "profesionisti", ce greseli au facut , cum rezista pe piata.
. Ca sa inteleaga si omul ce ii lipseste sau la ce riscuri se expune. Risc management sau alaliza SWOT.stands for strengths, weaknesses, opportunities, and threats.

Cred ca pana la urma cel mai important lucru este 2 : :D

experienta fara piata de desfacere = faliment
incepator cu cunostinte de vanzaret si marketing fara experienta = faliment clar.

Asa ca daca reusesti sa combini cele 2 : experienta si piata de desfacere se poate sigur sa reusesti . Dar macar una din doua sa le stii f bine. Ca pana la urma degeaba ai 300 de stupi + experienta si vinzi mierea in sticla de apa minerala sau borcan de mustar la 10 lei / kg . Am vazut cativa colegi de breasla cu standuri prin super magazine care cred ca nu o duc rau (ambalaje frumoase, pret pe masura) . CE ziceti stiti ceva exemple ?
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde victor s » 03 Noi 2011, 13:07

Avram Sorin scrie:Adevarul este ca cine stie cum sa traiasca bine din apicultura cam tine secretul pentru el .

nu te superi daca te contrazic, asa-i ?
in primul rand nu prea cred ca se traieste bine NUMAI din apicultura...trebuie sa ai in spate un bagaj enorm de cunostinte (teoretice si practice) si o suma de bani cu multe zerouri investita in echipamente si material biologic.(suma pusa la bataie si expusa multor riscuri)
in ceea ce priveste secretele, iarasi nu sunt de acord cu tine...am cerut, am primit . ideea este sa stii cum sa ceri si mai ales ce anume sa ceri ...!
sunt prieten cu mai multi apicultori cu vechime, dar niciodata nu mi-am permis sa-i intreb cati bani au scos anul trecut sau anul asta...asa ceva nu se face pt ca ar fi o lipsa crunta de bun-simt !
una peste alta...parerea mea este ca se poate trai din apicultura, dar in spate sta o munca titanica si al naibii de obositoare !
exemple ???? nu, dar chiar mi-as dori cateva !
victor s

Mesajde paul » 03 Noi 2011, 13:11

[quote="Adi Hodis"]@Paul
Scuze ,Adi Hodis ,poti sa-mi arati pe topicul acesta ceva incurajator ? Eu pot sa fac trimitere la multe ...postari descurajante...Daca un nou venit pe forum si incepator in ale apiculturii ar fi citit prima data acest topic ,cred ca deborda de ..."optimism ".Si apropos de regrete ,de cele mai multe ori sunt ...tardive!!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Avram Sorin » 03 Noi 2011, 13:13

Nu ma supar D.Victor. Cati oamani atatea pareri .Si asta e bine . De la fiecare inveti ceva sau iti dai seama unde ai gresit. Prefer sa gresesc aici si sa ma corecteze cineva decat la stupina si sa ma coste greseala.
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde Adi Hodis » 03 Noi 2011, 13:25

Avram Sorin scrie:Adevarul este ca cine stie cum sa traiasca bine din apicultura cam tine secretul pentru el . Si nu e de condamnat. Unii mai dau sfaturi si le multumim. ...

Dupa ce vei acumula experienta in timp ... vei vedea ca ti-ai creeat o impresie gresita acum.
NU EXISTA NICI UN SECRET :)
Totul este scris ... cu multi ani in urma.

Este un domeniu care nu poate fi redat in cateva fraze, nici in cateva pagini.
Totul se invata iar succesul depinde de ... implicare intelectuala, financiara si fizica/munca ... multa.

Asta e secretul ... nesecret. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 03 Noi 2011, 13:56

Adi Hodis scrie:@Paul
paul scrie:Scuze ,Adi Hodis ,poti sa-mi arati pe topicul acesta ceva incurajator ? ...

Da Paul insa te rog sa privesti partea plina a paharului ... si nu contrele.
In primele pagini colegii Dila Daniel, Lucky5strike, alt_stupar ... au postat suficient de incurajator la conditiile actuale.
Adi Hodis

Mesajde paul » 03 Noi 2011, 14:04

Adi Hodis ,sunt de acord ca pedagogia este ...o arta !!! Acum depinde de stilul fiecaruia dar mai ales de capacitatea elevului ...de a intelege ...Eu ma consider ...un elev slab !Trebuie sa mi se explice mult ca sa pricep si eu ...putin.In legatura cu partea plina sau goala a paharului ...un optimist o vede pe cea plina ,un pesimist o vede pe cea goala,dar in fond ,un pesimist este ...un optimist mai bine informat !Si eu sunt mai pesimist ...din fire (asta apropos de concluzia pe care am tras-o ).In legatura cu contrele ,cred ca am fost interpretat absolut gresit !!! Nu am avut si nu am in intentie sa ma contrez cu nimeni pe acest forum ! In alta ordine de idei ...am si eu dreptul la o parere (cred )!Nu vreau sa impun nimanui parerile mele ,ci doar le expun ...Daca cineva se simte lezat sau vexat de o parere a mea ,sunt dispus imediat sa lamuresc neintelegerea si daca este cazul ...sa cer scuze public.
paul

Mesajde gica » 03 Noi 2011, 14:30

Paul,pun trei poze facute ieri.Nu sunt din stupina mea.Apoi voi baga un comentariu:
Fişiere ataşate
SAM_0564 (Large).JPG
SAM_0558 (Large).JPG
SAM_0555 (Large).JPG
gica

Mesajde gica » 03 Noi 2011, 14:41

Sus este stuparul mandru langa cei 7 stupi facuti din 5 cumparati in primavara.
La mijloc este un corp cu ceva albina si urme vagi de miere (2-4 kg)
Jos este corpul in care se afla cuibul si 15-20 kg de rezerve.
Intrebari si raspunsuri:
- cata miere face asta la salcam?
- intre 0 si 50 de kile
- da ce poate sa moara?
- nu dar e posibil sa ajunga fara matca sau sa nu mearga culesul
- si 50 de kile?
- daca e primavara buna si merge culesul f.bine
Asa e si pe aici
gica

Mesajde popik50 » 03 Noi 2011, 14:52

CRISTI M scrie:Pentru popik

Se poate trai din apicultura, dar daca nu risti nu castigi .

Dar , ai mare grija daca investesti si intentionezi sa ramai cu vatra in Piatra-olt , ... colcaie loca europeana.
Sa te convingi , mergi si intreaba pe BEBE la magazin ( in garaje mai sus de kaufland )

Loca e peste tot , dar se lipeste de stupi daca sunt foart slabi ceeace nu e cazul la stupii mei.
Am un prieten care are in piatra olt stupi de 30 de ani si nu a avut niciodata loca asa ca nu asta e problema
popik50

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE