Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde thomas » 12 Apr 2014, 15:55

Adica pot fi crescute matci, prin metode mai simpliste, gen Miller, chiar daca este matca in stup si in acelasi compartiment? Sau tot ca la Pianna, trebuie izolata in alt compartiment cu hanemann?

In afara de asta tot trebuie sa incerc transvazarea, fiindca am ceva scule nicot cumparate, si e pacat sa stea degeaba..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde jenica67 » 12 Apr 2014, 20:08

Iti faci o diafragma etanse cu haneman la mijloc. Bagi o rama in mijlocul cuibului, pe care sa o oua matca. In ziua a 4-a organizezi cuibul ca la metoda piana, cele 4 rame (care vor fi deocamdata numai 3, si mai scuturi ceva albina de pe rame cu puiet, sa ai un plus de albina), pui diafragma etanse(la care in prealabil ai etansat hanemanul cu un carton, ca sa nu mai treaca feromonuil de matca), in continuare urmand compartimentul cu matca. Dupa 5-6 ore, scoti rama data la ouat cu 4 zile inainte din compartimentul cu matca, o tai in arc de cerc si o bagi in compartimentul de crestere matci (in locul liber). Il lasi orfan, datorita etansari hanemanului de pe diafragma etanse pana a daua zi, cand consideri ca startarea a avut loc si iei etansarea de pe haneman, lasand albinele sa poata circula intre cele doua compartimente. Teoretic metoda ar trebui sa functioneze foarte bine. Eu am folosit-o, dar la verticali, dar nu are importanta stupul. Dupa o zi, doua, verifici daca ti-a luat in crestere botcile.
jenica67

Mesajde thomas » 12 Apr 2014, 22:14

Super tare! Chiar o sa incerc!
thomas

Mesajde giovanni » 23 Apr 2014, 23:35

salut asistenta,
d ie thomas ar fii multe de spus la inceput dar probabil au facut o si alti colegi iaintea mea,asisderea mergem/fond,si:
-daca esti incepator,lasa l pe rUttner caci nu l ve i intelege,ex:urdinisul din parte cu matca la orizontal nu se inchide ptr ca va roii fam cu matca din acel compartiment si daca o va face nu va fii din acel motiv,
-incepe cu inceputul caci este cel mai interesant si cel mai pasionant:matci de roire! ex:daca nu ve i aduna 7-8 roi din pom s au
de pe piciorul scaunului nu ve i invata niciodata ptr ca sari peste introducere,
-ptr inceputul inceputurilor CETESTE L / Antonescu si ATAT !
-ultima, dupa 2-3 ani sa vii cateva zile-o saptamana si ti ies matcile si metodele prin toate maruntaiele si gaurle din si de pe tine,nu sunt eu cel mai bun dar am experimentat si ce nu erea imperios necesar PTR MINE=timp pierdut ca tot3-4 metode folosesc,depinde de vreme de cules si altele cateva,
in speranta ca ma ve i asculta si nu ti ve i irosii timpul cu toate copilariile ,te las sanatos si te astept,APROPO-din apicultura te pot invata sa te imbogatesti daca dispui de capital ptr investitie,c am 700 000-1000 000 eu.
SA FII SANATOS !
-
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde ignatov andrei » 24 Apr 2014, 00:22

Sa traiesti Magistre Giovanni!

Sa-ti spui drept, chiar imi faceam probleme (oare ce mai face...)!
Ai dreptate, dar...!

Sa-ti fie de bine! Nu mai fi nici mata' asa de "rautacios'!

Hristos a inviat!
ignatov andrei

Mesajde thomas » 24 Apr 2014, 18:46

@giovanni dupa cum am mai spus, traiesc din altceva, apicultura e doar hobby. Vroiam sa invat sa cresc matci, si ma gandeam ca metoda piana ar fi potrivita pt mine. Am cautat si aici si in alte site-uri si am gasit info despre ea. In curand trec la treaba, fac si documentare, si daca imi iese treaba ok, voi posta rezultatele, asa, pt alti incepatori ca mine, sa le arat ca merge sa faci si lucruri mai complicate, chiar daca esti la inceput.
Chestia care ai amintit-o tu cu urdinisul, o mai gasisem undeva, mi se pare ca pe forumul vechi, si e destul de logica. Asa o sa fac!
thomas

Mesajde peterneamt » 25 Apr 2014, 08:11

thomas scrie:@giovanni dupa cum am mai spus, traiesc din altceva, apicultura e doar hobby. Vroiam sa invat sa cresc matci, si ma gandeam ca metoda piana ar fi potrivita pt mine. Am cautat si aici si in alte site-uri si am gasit info despre ea. In curand trec la treaba, fac si documentare, si daca imi iese treaba ok, voi posta rezultatele, asa, pt alti incepatori ca mine, sa le arat ca merge sa faci si lucruri mai complicate, chiar daca esti la inceput.
Chestia care ai amintit-o tu cu urdinisul, o mai gasisem undeva, mi se pare ca pe forumul vechi, si e destul de logica. Asa o sa fac!

Prima dată trebuie să te apuci de treabă.....apoi, în timp vei progresa........şi după câţiva ani de încercări reuşite vei înţelege care sunt factorii favorizanţi şi care nu.....şi apoi vei ştii să obţii mătci de calitate .
ps. hrana şi selecţia pe praguri (eliminarea celor ce nu corespund cerinţelor tale )e cheia...... ;)
peterneamt

Mesajde peterneamt » 25 Apr 2014, 08:18

Domnul meu Giovanni mulţumesc frumos pentru găzduirea de aseară ! :D
peterneamt

Mesajde activ » 25 Apr 2014, 20:50

peterneamt scrie:Domnul meu Giovanni mulţumesc frumos pentru găzduirea de aseară ! :D

DEASEMENEA !!! ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde teinegru64 » 25 Apr 2014, 21:11

Cu asa timp...orice trantor e bine venit. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde activ » 25 Apr 2014, 22:00

teinegru64 scrie:Cu asa timp...orice trantor e bine venit. :lol:

Da, da ! ... pe timp răcoros e bine când se măreşte "ghemul", ... deci orice "trântor" este bine venit. :)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde giovanni » 25 Apr 2014, 23:04

ignatov andrei scrie:Sa traiesti Magistre Giovanni!

Sa-ti spui drept, chiar imi faceam probleme (oare ce mai face...)!
Ai dreptate, dar...!

Sa-ti fie de bine! Nu mai fi nici mata' asa de "rautacios'!

Hristos a inviat!

salut nene, nu este nici un dar si nici o rautate,eu am explicat cum sa faca mai bine dupa viziunea mea si situatia lui pe care a descris o,nu este obligatoriu sa tina cont de parerea mea, fiecare face dupa bunul plac si cum crede ca i mai bine,oricum am invatat de aici ca nu trebe sa te ostenesti sa dai sfaturi,cine are PASIUNE si nu alearga dupa pricoopseala, asa, peste noapte,invata si singur ori cel putini nu rastalmaceste ce i spun altii, asa ca sa le fie de bine.
giovanni

Mesajde giovanni » 25 Apr 2014, 23:09

peterneamt scrie:Domnul meu Giovanni mulţumesc frumos pentru găzduirea de aseară ! :D

Cu toata placerea si altadata cu toata increderea,va mai astept.
giovanni

Mesajde giovanni » 25 Apr 2014, 23:10

activ scrie:

DEASEMENEA !!! ;)

La fel,cu placere si oricand sunteti bineveniti.
giovanni

Mesajde giovanni » 25 Apr 2014, 23:14

teinegru64 scrie:Cu asa timp...orice trantor e bine venit. :lol:

C.A.I, Teiule,negrule,sa stii ca nu orice trantori zboara pe ploaie............numa ai de fac miere!
giovanni

Mesajde giovanni » 25 Apr 2014, 23:30

joohny scrie:Va salut.D-le Marian ,toate aceste lucruri merg cam la fel la toti,insa vine trintorul si daca nu e armasar bun de prasila atunci toata munca aceasta este cam in zadar.Deci eu consider ca trintorul de prasila este cheia calitatii matcii,dupa care vin altele.Sanatate.

CAI, PRIMA este gena matcii si dupa, vine si trantorelu,asa fac eu ,numai ca trant. este imediat de aceeasi s au aproape de tot de aceeasi calitate cum spui si tu ,la mine insa il pun intottdeuna pe aceeasi linie s au pe locul 2 ptr ca nu in orice an se vor potrivii mai multe familii la acelasi nivel si practica mi a demonstrat o ca cel putin 3-5 fam sa le tii ptr larve de trsv.si apoi in functie de nr individelor sa mnai fie inca pe atat s au mai multi tatici care de regula sunt imediat dupa mame ca insusiri s au asa cum spui tu pot sa fie si la fel de valoerosi dasca suntem norocosi.
giovanni

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR