Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde TDI » 17 Oct 2013, 20:08

Iaca pun eu 2. Sunt printre cele mai puternice 20%.
Fişiere ataşate
A 2 colonie.jpg
Prima colonie.jpg
TDI

Mesajde csabio » 18 Oct 2013, 23:11

Asa aratau in 12 octombrie.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde apivasmob » 19 Oct 2013, 19:05

csabio scrie:Asa aratau in 12 octombrie.

Am urmarit filmul dar a o intrebare ptr tine,i-ai impachetat ptr iarna s-au mai umbli la ei inca o data?
Daca i-ai impachetat de iarna iti dau un sfat ca in medie c-am trebuie sa scoti 2-3-4 rame din la ei.Am vazut parca la stupul 4 ai descapacit o rama ff buna de cuib(de ce nu ai lasat-o pentru largirea cuibului la primavara).
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde un OM » 19 Oct 2013, 19:47

Fiecare isi cunoaste zona unde ierneaza, sau macar ar trebui. Daca asa as avea eu ramele de pline in zona mea as avea vreo 2-3 ghimpi iarna. Sa nu credeti ca rad de cineva. Eu am stupina de iernare pe dealul satului unde sunt curenti puternici toata iarna. Un bun prieten are 600m. spre Dunare, dar in vale. Stupii lui arata asemanator. Rade de mine de modul cum restrang, dar nu am alta alternativa.
un OM

Mesajde Arhivistu » 19 Oct 2013, 20:08

eu as mai fi scos o rama,doua, cu miere mai putina, si le-as fi descapacit dupa diafragma sa fie un pic mai pline ramele din cuib...dar dupa cum zzice colegul, un OM,mai depinde si de zona in care esti...
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde csabio » 19 Oct 2013, 22:07

Pana in acest an am restrans cuiburile din timp pentru a asigura o rezerva buna capacita.Dar intotdeauna am avut probleme cu blocarea cuiburilor si asa am optat pentru restrangerea tarzie,dupa culesul strugurilor.Din pacate este o zona viticola. Rezerve cred ca am la familii incat sa nu imi fac griji,astept sa se stranga unde vor ei si apoi scot plusul de rame.

Revenind la problema pe care o urmaresc,familii cat mai puternice fara instinct exagerat de roire care dupa mai multe recomandari se poate stapanii prin buna Gestionare a spatiului de ouat etc. Stupul Dadant , Layens , ME sau MER este mai potrivit pentru mine si zona mea? In toamna asta nu am luat caturile de pe cuib doar pe la mijlocul lui septembrie, tocmai pentru evitarea blocarii cuibului . Doar din toamna incepe anul apicol urmator.

Scuze UN Om nu am inteles ideea, sunt bune ramele sau nu? prin ghimpe intelegi mortalitate de familii?

Ma ajuta mult aceste filme , fiindca pe moment nu imi dau seama 100% de greseli sau lipsuri .Asa vad la care familie tre sa mai intervin.au consumat mult din August pana acum. Si se vede frumos dupa rezerve si populatie calitatea matcii.Familie puternica consum mare,acumulare mai putina.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde gica.mosu » 20 Oct 2013, 07:48

csabio scrie:ok, la anul maresc volumul sa vad ce se intampla.In premiera dupa trei ani am familii f. bune zic eu,intrate in iarna. Mi-am propus sa nu mai intru in iarna cu familii sub 6-7 rame. Cu mici exceptii cred ca am reusit. COLONIA PERFECTA? este una bine populata,care lupta bine cu bolile ,valorifica culesurile principale, toamna se apara de furtisag , ierneaza bine etc...... deci este PERFECT deja din toamna.

Boierule....stai calm,la cum arata stupi tai nu-ti fa broblemeeee....mai ai ceva -retus la impachetarea finala(- ceva rame si altele) pe ici pe colo :!:
Ce este mai important ...albina au, hrana la fel....pune mina si ingrasa porcul ca acusica vineeee-craciunul :roll: Dar mai vorbim....vin la baila felix pe 28 oct siiii 3 saptamini (poate ne si vedem) tu ma inveti sa vorbesc...u.......e,siii o rezolvam-ai un tel-0740-582771...P.S- pt cei din zona....Cum e drumul-Deva-Beius Oradea?
MULTUMESC!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde csabio » 20 Oct 2013, 09:37

Mosu-le U....rii te asteapta cu drag :) , iar drumul Deva- Beius este groaznic dar circulabil ..asa incetut. Vorbim.
csabio

Mesajde csabio » 20 Oct 2013, 21:55

Ne-a Gica scuze ca v-am luat la pertu,acum vad ca nu suntem din acelasi an.SCUZE.
csabio

Mesajde gica.mosu » 20 Oct 2013, 22:56

csabio scrie:Ne-a Gica scuze ca v-am luat la pertu,acum vad ca nu suntem din acelasi an.SCUZE.

DAAAAA,PRIMESC ....Scuzeeeee....... cu o palinca la HOTEL-MURES :oops:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde csabio » 21 Oct 2013, 10:34

Asa sa fie. :D
csabio

Mesajde ovidiu_78 » 21 Oct 2013, 22:32

drum mai mult denivelat...aproape zilnic parcurg cate 30-40km dinspre oradea spre deva...hotel mures??e ceva bilet cu reducere??hotelul e mare...si vechi...dar apa de la felix e super ;)...mai e un loc foarte bun pt oase...la sarcau..inspre marghita...

multa sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde gica.mosu » 21 Oct 2013, 22:56

ovidiu_78 scrie:drum mai mult denivelat...aproape zilnic parcurg cate 30-40km dinspre oradea spre deva...hotel mures??e ceva bilet cu reducere??hotelul e mare...si vechi...dar apa de la felix e super ;)...mai e un loc foarte bun pt oase...la sarcau..inspre marghita...

multa sanatate

Multumesc ....Sa inteleg ca e mai bun drumul prin ARAD :?: ...G.P.SUL ma duce prin Cluj-534km(pe acolo vreau sa ma intorc-VIA -ZALAU sa -l vad peKAMYsi nu numai)dar oi mai vedea ce si pe unde...Ovidiu-am deja bilet la hotel MURES chiar daca e mai vechi.....Noi sa fim sanatosi si ceva vreme buna sa fie!!!!
gica.mosu

Mesajde Bobolicx Bobo » 28 Apr 2014, 22:23

csabio scrie:Deci, domnilor exista sau nu familii de albine care nu intra in friguri dupa culesul de salcam(fara interventia stuparului).Sunt care stau blande tot anul fara botci de roire indiferent de cules sau lipsa de cules?

Da, exista! am dovada vie! la prima extractie de salcam 2013 avea catul 1/2 plin, pe cand ceilalti doar jumatate din cat, nu a tras nici o botca de roire, a fost pe 7-8-10 rame de puiet in stup de 12Rame vertical. Pentru mine este stupul ideal. Sunt in dubiu legat de consangvinizarea lui ( cu toate ca si larvele matcilor de schimbare linistita provin tot de la aceiasi matca (iar daca ar fii izolat, s-ar imperechea cu proprii trantori)), as vrea sa ii pastrez linia genetica....
Bobolicx Bobo

Mesajde csabio » 05 Mai 2014, 10:43

Da,.... a inceput deja chemarea naturii la dragutele noastre. Exista exceptii !! Sfatul meu pentru incepatori (pe stationar) si nu numai, selectati matcile mai putin roitoare si cu ritmul de crestere al familiei concomitenta cu natura din zona ,nu iertati matcile care roiesc an de an si epuizeza coronita de miere deasupra puietului fara sa simta schimbarile din natura in favoarea puietului,daca nu vreti sa umblati tot anul cu sacul si cu cosnita . Desi aceasta iarna si primavara a fost foarte blanda ,nu toate familiile au luat-o razna cu ouatul si dezvoltarea haotica. Sunt familii moderat populate care sunt in stare sa faca miere cat una din care curge albina,problema urmeaza cand inceteaza culesul sau intervin zile mai reci cu precipitatii. Desigur sfatuiesc pe cei ce vor miere . Deci selectia si investitia in matci bune sa fie inceputul,apoi vedem de restul.
stima
csabio

Mesajde ignatov andrei » 05 Mai 2014, 22:04

csabio scrie:Sfatul meu pentru incepatori (pe stationar) si nu numai...nu iertati matcile care epuizeza coronita de miere deasupra puietului fara sa simta schimbarile din natura in favoarea puietului

"Bun" sfatul, dar ar trebui si... muuuuuuulte explicatii!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR