Personal consider ca e o metoda buna de iernare a nucleelor, nu a familiilor, sau cel mult al unei familii cu multe matci!
La noi cel putin pentru clima noastra, nu avem ierni chiar asa de dure ca la rusi, ba pot sa afirm ca in sudul Romaniei iernile nu mai sunt ce erau acum 20-25 de ani, poate de vina este incalzirea globala.
La un +12 grade constant se creeaza un ghem mai afanat, unde se pot ierna mai multe matci. Important este contactul direct al albinelor cu matcile. Chiar si asa, mai mult ca sigur trebuie venit cu aport de albina undeva prin ianuarie-februarie pentru refacerea efectivului, deorece uzura este mai mare decat la o familie mai mare iernata afara in conditii normale.
Acum 15-20 ani am avut un roi pe 2 rame de ME, care nu m-a lasat inima sa-l las afara sa ierneze ci l-am bagat in casa, l-am inchis, si l-am pus pe sifonier. Cand se incalzea peste 12 grade afara, il scoteam la curatire la etajul 10 pe balcon. Roinita nu avea aerisire iar in camera erau constant +20 de grade. Ce am constatat e ca viata albinelor s-a redus vizibil, iesind cu el din iarna doar pe o rama, poate l-am deranjat si eu foarte mult ascultand la vremea aceea numai muzica tare

. De la acea matca am avut rezultate bune timp de doi ani.