Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albine agresive!

Mesajde paul » 05 Mai 2014, 13:42

akmm scrie:N-ar fi rau de precizat cam cata hrana au in stup.
Stiu ca e greu pentru ca accesul e ingreunat, totusi lipsa hranei in aceasta perioada determina agresivitatea.

In ceea ce ma priveste, nu se pune problema lipsei hranei ! Familiile care n-au catul pus, au in medie cam 10 kg de miere ( apreciere ochiometrica) iar cele care au catul de 1/2 pus, aproape l-au umplut ! Altceva le enerveaza ... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde izavoianu » 05 Mai 2014, 14:19

Anul trecut m-am confruntat si eu cu o agresivitate fara precedent, desi a fost cules la pomi. Anul acesta liniste si pace, chiar si dupa vremea rea sunt foarte cuminti, desi nu prea au nectar. Nu gasesc o explicatie.
izavoianu

Mesajde irina » 05 Mai 2014, 14:28

[quote="paul"
Altceva le enerveaza ... :oops:[/quote]

Poate chiar.....stuparul? :lol:
irina

Mesajde paul » 05 Mai 2014, 14:42

irina scrie:
Poate chiar.....stuparul? :lol:

Nu-i exclus ! N-ar fi singurele fiinte de gen feminin carora le creste tensiunea instant cand ma vad ... :oops: Si totusi, ce au cu cainele,cu closca cu pui , cu gainile ??? :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Tudor20 » 05 Mai 2014, 17:33

La cele 10 familii pe care le detin 2 -3 zile dupa ce umblu la ele, doar si pentru a largi cuibul, nu se mai poate sta aproape de ele fara sa fii atacat pe o raza de cel putin 30-40 m.Dupa care se linistesc oarecum dar la urmatoarea interventie scenariul se repeta.Am rapita in jurul vetrei dar agresivitatea se manifesta inainte de a inflori planta.
Acelasi lucru s-a intamplat si anul trecut dar nu si acum 2 ani cand am adus acasa primii 3 stupi.In primul an erau linistite, i-am inmultit prin botci de roire si acum parca sunt toti nebuni inclusiv matcile mama.
Ce spune-ti sa fac?Sa schimb matcile sau sa mai am rabdare?
Tudor20

Mesajde Dinca Catinel » 05 Mai 2014, 18:36

Tudor20 scrie:La cele 10 familii pe care le detin 2 -3 zile dupa ce umblu la ele, doar si pentru a largi cuibul, nu se mai poate sta aproape de ele fara sa fii atacat pe o raza de cel putin 30-40 m.Dupa care se linistesc oarecum dar la urmatoarea interventie scenariul se repeta.Am rapita in jurul vetrei dar agresivitatea se manifesta inainte de a inflori planta.
Acelasi lucru s-a intamplat si anul trecut dar nu si acum 2 ani cand am adus acasa primii 3 stupi.In primul an erau linistite, i-am inmultit prin botci de roire si acum parca sunt toti nebuni inclusiv matcile mama.

Asta ma gandesc eu dar inclin sa astept si fiindca nu au fost tot timpul asa, deci e ceva ce le agita in acest moment. Mi-e ca aduc matci noi si o iau si acelea razna din cand in cand si nu am facut nimic.
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 05 Mai 2014, 20:47

Tudor20 scrie:La cele 10 familii pe care le detin 2 -3 zile dupa ce umblu la ele, doar si pentru a largi cuibul, nu se mai poate sta aproape de ele fara sa fii atacat pe o raza de cel putin 30-40 m.Dupa care se linistesc oarecum dar la urmatoarea interventie scenariul se repeta.Am rapita in jurul vetrei dar agresivitatea se manifesta inainte de a inflori planta.
Dă-le sirop 1:1 300-500 ml zilnic(fă sirop de miere, aprox 6 l apă la 10 kg miere) - dacă vrei salcâm curat, extrage înainte. Pune-le adăpător. Verifică după.
TDI

Mesajde Tudor20 » 05 Mai 2014, 21:34

cantarul e pe plus(700 gr./familie medie). Rezerve de hrana bune, minim 8 kg de miere/familie.Familiile sunt pregatite din august anul trecut pentru iernare si nu am intervenit cu nimic la ele pana la micsorarea cuibului in luna martie.Deci nu cred ca le lipseste hrana atat proteica cat si energetica.
Lucrez cu manusi permanent si ma gandesc ca veninul acumulat in ele le irita de la deschiderea podisorului.Da chiar asa!? :oops:
Tudor20

Mesajde TDI » 05 Mai 2014, 21:48

Apa. Natura. Nu neapărat mătcile. Am perioade în an când umblu în pantaloni scurţi şi tricou, eventual şi fără mască trasă pe ochi. Acum, în perioada asta - caut blindaj mai gros.
TDI

Mesajde Tudor20 » 06 Mai 2014, 06:47

Nu ma deranjeaza cateva intepaturi, asta e, problema e la vecini.
Au mai auzit-vazut pe la stiri una alta si toata lumea e "alarmata"!O intepatura li se pare catastrofala si nici macar nu le cer banii pe albina care le-a facut "tratamentul" :P .
Imi mai este frica si de ce se mai poate intapla cu caii care sunt adusi la munca prin gradinile din jurul stupinei.
De la cate familii de albine trebuie sa fii autorizat DSV sau inscris la primarie?
Tudor20

Mesajde alin75 » 06 Mai 2014, 09:28

izavoianu scrie:Anul trecut m-am confruntat si eu cu o agresivitate fara precedent, desi a fost cules la pomi. Anul acesta liniste si pace, chiar si dupa vremea rea sunt foarte cuminti, desi nu prea au nectar. Nu gasesc o explicatie.

De obicei folosesc iasca, si sunt destul de linistite (la inceput foloseam putregai de salca). Un alt motiv de agresivitate este vremea! Incearca sa nu deschizi stupii, cand se apropie ploaia.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde gica.mosu » 13 Mai 2014, 07:56

Am observat ca in fiecari an cind e inflorita papadiea abinili sunt ff agresive(inclusv perioada de stropire la mar) apoi chiar daca nu prea mai au flori ....devin mult mai linistite.... :idea: ....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Florin Dobre » 13 Mai 2014, 11:26

Sa traiesti mosule!
Anul asta la rapita albinele mi s-au africanizat. :lol:
Le-am adus acasa duminica. Azi deja s-au dat pe brazda...blande si cuminti cum le stiam. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 12:55

Multumesc lui Dumnezeu ca nu am avut probleme cu agresivitate pana acum. Cel putin nu o agresivitate maxima, puteam trece linistit la 2 metrii prin fata lor. Eu am albinele la stana, si prin fata lor pasc zilnic oile, calul, vaca, iar in spatele lor, la 4, 5m e un drum. O agresivitate mare ar catastrofa pt mine.
Azi-dimineata am vrut sa fac putina ordine in fata stuppilor, sa dau cu sapa in iarba mare, dar unul din ei s-a alarmat si a iesit un pumn de abine la urdinis, ca niste pitbuli erau :lol: Saracutul catel a primit vre-o 4, 5 ace, de se tavalea prin iarba ca porcul in namol :lol:
Ce m-a mirat e ca au fost blande in primavara, desi au avut cules la rapita, am avut un lan marisor cam la 1km jumate.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde IonutMioveni » 13 Mai 2014, 22:11

Din cate am inteles de la tatal meu , si albinutele mele erau ceva mai agresive decat de obicei atunci cand a dorit sa adauge niste caturi.
Sa fie oare de la salcamul inflorit undeva la 800 m-1 km undeva pe dealuri .Asa.mi spusese bunica atunci cand a mers Duminica la biserica.....au innebunit salcamii pe deal Ionut mama. Oare de la asta sa fie tenta de agresivitate sau sa fie extrema cealalta in care au prea mici rezervele de miere?
Nu stiu ce sa va zic pentru ca eu sunt in Ungaria si nu stiu cum se prezinta familiile de albine. Tot ce stiu e ca inca nu a inflorit salcamul in satul meu care e situat intr-o vale inconjurat de o parte si de cealalta de paduri.
Si am uitat sa precizez faptul ca era mare agitatie pe mugurii de brad,molid de vreo 2-3 zile.(Mi.a confirmat tata prezenta multor albine dar si a buburuzelor fapt care ma face sa cred ca sunt coloniile de afide" la mijlocul problemei" ).
Multumesc. :)
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde janese » 14 Mai 2014, 07:10

daca ,,din departari"iti poti da cu parerea despre,, lucruri fine,grele", gen afidele,atunci singur iti poti explica si de ce sunt agresive :P
janese

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE