Va salut. La inceputul lunii martie, cand am dat cu nasu de acest forum, imi doream sa am si eu un pic de activitate si am zis sa incerc sa o fac si eu pe apicultoru. Ce am gandit eu? Duc stupii la tara(20km de Braila) si ma duc si eu sa ii vad, asa, cam la o saptamana. Am un bun prieten in satul respectiv si ma primeste cu stupii la bunici lui.
Cum am gandit eu programul pe ziua de vizita la stupi:
- ora 9 desteptarea si cafeluta lungita pana pe la 10, 30.
- ora 11, in masina si la albine. Ajung, le vad(eventula o poza de pus aici) si fuguta la prieten acasa
- ora 12,30 gratar+barfa cat cuprinde si la 16 inapoi acasa.
Cum am ajuns:
-ora 9 langa albine ingrijesc livada unde sunt albinele.
-ora 10 echparea cu armura, ascutit lancea(afumatorul) si o pauza scurta de concentrare.
-ora 10,10 ridic capacul la primul stup si.. ca de obicei, mi se taie ticioarele cand vad 16 rame cu
albine acoperitoare
-ora 10,30 uit sa mai dau cu fum si cand intid mana dupa penultima rama, 10 stucasuri ma
ataca. Manevre de evitare si fentez in general 4, dar restu nu rateaza. Termin , pun catu si
capacu, asez cu grija piatra pe mijloc si ma retrag strategic. Aprind o tigare si contemplu
goblenu.Apreciez cam cat se va ingrasa mana in urmatoarele ore si cu mult curaj..mai aprind o
tigare.
-ora 11.Dupa ce imi iau inima in dinti, ma apropii tiptil de stupul 2. Asta e mai domol.Gandeste
incet si imi da posibilitate sa lucrez rapid si sa scap usor. E o ideie mai mic si inca nu e suparat
pe mine
- ora 11,30. Apare bunicu unde am stupii si iar rade de mine. El a avut pana acum vreo 10 ani
albine si imi zicea ca nu il intepau.Ce rasa sa fi fost? Fara ac?
-ora 12.Plec la gratar. Odata ajuns, mi se pare ca nu e totu ok in curte si mai vin cu o ideie.
Atat asteapta prietenul meu. Si hai sa o facem. In general munca usoara gen-mutat paleti,
facut gard despartitor, plantat rasaduri, carat boltari, carat pamant cu roaba..nimicuri.
-ora..(nedefinit), mai si mancam si inapoi, ca mi se pune pata sa las un lucru neterminat. Dupa
un timp, realizam ca nu ne mai gasim prin curte din cauza intunericului. Cam atunci apar
nevestele si incepe muzica. Da ce boxe au.Da ce fel se aude basu. Si fiind doua, se aude
stereo.Normal, apar vecinii la gard-cine cu cine se bate? da ce a facut? Da ce.. stiti voi
-ora-tarziu in noapte.Ajung la bloc si dupa ca imi adun ultimile puteri, imi ridic cele 104 kg(nu
cred ca mai am atat de la regimu asta) si le bag in lift. Nevasta e deja cu dusu facut, pana
ajung eu taras pe coate si genunchi la baie. Urmeaza dusu, in pat si....Incepe o noua zi.
Dimineata, nu am nimic.Da absolut nimic.Nu am chef de cafea(decat daca o face sotia si o aduce la pat). Nu am chef sa mananc.Nu am chef de plimbare,..de nimic. Zac in pat. Nu exista muschi care sa nu ma doara.In general, atunci imi aduc aminte de vremurile cand stateam ca omu civilizat si ma jucam tancuri de dimineatza pana seara. Poate ca rar, da rar de tot, faceam febra musculara la degetul aratator, de la atatea clicuri pe maus. Ziua de dupa vizita la stupi, e una de repaus aproape total. Merg doar pana la baie si bucatarie.Atat.Si oricum mi se pare cam mult. Ar mai fi de consemnat aici ceva.Pe la pranz, ma suna prietenul meu, ca sa ma injure, ca iar lam terminat si ca sta cam stramb la volan, dupa care incepe cu injuraturi, si amenintari, ca daca nu ma fac om serios, el nu mai face echipa cu mine.
Am avut bunici la tara.Eu am stat in oras la casa vreo 8 ani.Nu suport sa vad un lucru ca imi sta in drum, sau cusca la catel e stramba, sau este iarba in curte, sau, sau..IMI IAU CASA. Ma mut la tara.
Am deschis discutia in familie. Sa inchis subiectul dupa lungi discutii de aproximativ 30 de secunde. Nimei nu vrea. Nevastamea se gandeste ca pierde telecomanda. Copii..cum adica LA TARA???? Si eu in minoritate..am renuntat.Momentan.
Astazi am fost la albinute si am facut numai prima parte a programului. Prietenul meu, spre norocul lui, era la munca. Am lasat sambata o botca in primul stup si alte 3 in cel de al doilea. Eram hotarat sa il mai inputinez pe cel rautacios. Sa ii mai scot vreo 2 rame, poate devine si el mai sentimental. La control, in primul stup, lipsea botca. Am pus ochelarii si iar control, da acum de la dreapta spre stanga.
Nimic. Si o vedeam in ochi. Am pus podisoru si fuguta la bunic. Omu saracu sa uitat urat la mine. Eu nu si nu. Cine mi-a furat botca? Cum naiba, cu 3 caini in curte, sa imi dispara botca. Cineva a luat botca. Si doar ce imi adusesem a treia lada(faimosele mele lazi de Ramnic), despartita frumos si pregatita sa primeasca doua roiuri. In sfarsit. Am controlat si a doua lada si.. fericire. Pe langa cele 3 lasate de mine, capacite, a mai aparut una nou, necapacita. Partea rea, e ca sunt cate 2 pe cate o rama. Am luat cele doua rame + cate una de miere si le-am asezat frumos in ladita.Am lasat urdinisul cat sa treaca o albina si dupa ce am mai scuturat ceva albina peste ele, am asezat podisoarele si capacul cu piatra aferanta si am fugit fericit la locul de fumat. Am sunat un amic si iam spus de misterul diaparitiei botcutei mele frumoase, mari, de pe mijlocul ramei(o vad in ochi). Ma linistit omu si mi-a explicat cum sau suparat albinele pe ea si au mazilito, dupa ce le-am dat front de lucru in cat.
Acum stau linistit si am sa suplimentez pachetelul pe care il duc la catzelul cel mai apropiat de stupi. Ii pusesm gand rau si ma uita chioras la el, dar nemernicul, a intrat in cusca si ma lasat sa vorbesc singur. Trebuie sa spun ca este un caine temperamental, dar sufletis. Cand o iau mai serios pe coaja si fug de langa stupi, la distanta sigura, latra si el, ca si cum le-ar certa

.
Debea am ajuns acasa, am mancat 2 oua prajite ochiuri, am deschis forumul si..gandul meu e acolo.
Daca o sa le fie frig la roiuri? Da daca o sa iasa amanodua regine si se incaiera? Da o rama de miere la ajunge pana ma duc eu din nou la ele? Da apa? la unu iam pus un hranitor(ca il aveam la mine) cu apa, da celelalte? Da cum or sa doarma ele singure deseara, fara sa le zica mamica regina povesti? Or sa treaca 4 zile si sunt inapoi la ele. Mintea imi zice sa le las mai mult, da sufletul, imi zice sa ma duc maine

Va salut, pana data viitoare.