Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde varza » 02 Mai 2014, 10:56

Multumesc pentru raspuns asa am sa fac ;)
varza

Mesajde vasilefi » 02 Mai 2014, 12:49

mai stimulati albinele pana la salcam?
in zona mai e putina floare de mar, in rest cules mai slab de intretinere...
cred ca mai dureaza vreo doua saptamani pana infloreste salcamul... poate chiar 3

daca le-am pus catul sa-i mai stimulez? nu exista risc sa ajunga siropul in cat? ca au inceput sa puna miere de la pomi fructiferi.

cum sa procedez cand infloreste salcamul pentru a nu amesteca mierea de fructiferi cu cea de salcam?
nu am rame 1/2 construite la discretie ca sa pot schimba usor catul.
vasilefi

Mesajde igo1 » 02 Mai 2014, 16:56

salut. Pentru ca 2 din stupii mei se pregateau pt roit, unul l-am mutat in alta lada mai mare si am izolat matca, problema rezolvata. dar celalalt a ramas asa pt ca nu mai aveam in ce sa mut si ca sa nu iasa roiul pana merg eu, am pus colectorul la urdinis si am blocat iesirile trantorilor, ca sa nu poata iesi matca. Acum am fost sunat ca un ghem de albine sa strans afara sub fundul stupului si in zona colectorului. Probabil matca nu a iesit si ele o asteapta? maine plec la ele dar vreau sa stiu ce se va intampla cand voi desface stupul.
1. va zbua matca si albinele dupa ea?
2. albinele furioase vor tabari pe mine?
Va spun drept ca imi e cam frica. Spuneti-mi voi, ca am mai vazut si pe la tv multe atacuri ale albinelor acum recent.
igo1

Mesajde tuturicius » 06 Mai 2014, 23:49

E normal ca sa difere coloritul albinelor in cadrul aceleiasi familii? La cel putin doua dintre familiile mele o parte din albine au primul inel abdominal negru, iar o parte au pe primul inel o dunga maro, un maro destul de viu un pic catre portocaliu.
tuturicius

Mesajde TDI » 07 Mai 2014, 05:24

Fiecare matcă se împerechează cu aproximativ 5 trântori, combinaţiile genetice posibile fiind în jur de o mie. De aceea ai tu coloraţii diferite în familie - în momentul în care a terminat încărcătura unui trântore, trece la încărcătura următorului .
TDI

Mesajde glaliona » 07 Mai 2014, 20:13

Buna seara .Am o dilema si nu stiu cum sa procedez .Am 10 familii pe care vreau sa le inmultesc . Din 2 stupi deja am facut roi ( se pregateau de roire ) .Familiile ramase intregi sunt foarte bine dezvoltate (orizontalii 18 rame ful de albina ) am o comanda de matci imperecheate care va sosi dupa 15 mai .In jurul satului unde am stupina sunt cateva lanuri de rapita inflorita si in maxim 3 zile se desface salcamul .Ramele din cuib care sunt cu nectar inca nu sunt capacite (doar unele un pic in partea superioara).Este primul an cand au cules la rapita ,familiile sunt foarte bine dezvoltate , primul an cand fac comanda de matci , matcile imperecheate mai dureaza pana v-or sosi -ce ma sfatuiti sa fac ? Sincer este pentru prima data cand am deschis stupii full de albina ,rame cu nectar ,rame full cu polen si nu am stiut ce sa fac .De cand am stupi , am facut roi dupa salcam ,anul acesta ma confrunt cu o situatie noua si nu mai stiu cum sa procedez .
glaliona

Mesajde PAGANEL » 07 Mai 2014, 20:39

glaliona scrie: Sincer este pentru prima data cand am deschis stupii full de albina ,rame cu nectar ,rame full cu polen si nu am stiut ce sa fac .

Sunt si eu incepator si am patit la fel. Imi tremura genunchii, cand dau jos podisoru si vad atata albina pe rame.Dezvoltarea a fost exploziva si pentru mine neasteptata(primul an). Un prieten ma sfatuit sa fac un cat(de jumatate) peste stupul orizontal de 16 rame si dupa ce sau urcat, azi nu am mai gasit botca lasata in ideia sa fac un roi.Si ce frumoasa era :cry: . Deci, dai spatiu, zic eu.
Crezi ca se merita sa slabesti familia acum, inainte de salcam?
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde doruuu » 07 Mai 2014, 20:50

Puneti rame la crescut , mariti spatiul din stup si poate inca nu vor roi. Asteptati sa treaca salcamul si abia apoi faceti roii. E pacat sa nu beneficiati de cel mai important cules din zona noastra. Daca apuca salcamul , nu roiesc in timpul culesului. Este mai puternic instinctul de a culege decat cel de a roi. Bafta.
doruuu

Mesajde un OM » 07 Mai 2014, 22:31

Da, am avut familii cu matci chiar si de 3 ani, care in timpul unui cules puternic au ros botcile, chiar daca erau o gramada.
Cand vad o botca de roire, de schimbare, mai "faloasa", fac un roi pe 1-3 rame cu albina de la una mai sau multe familii.
O roinita, cat de mica, este mare prin valoarea matcii.
un OM

Mesajde tuturicius » 09 Mai 2014, 14:03

Am podisoare cu sita pentru transport. Sita pe aprox. 1/3 din suprafata. Nu am nici cea mai mica idee cat anume din sita sa o las descoperita pe timpul transportului. In perioada aceasta inca nu sunt caldurile din vara, asa ca am acoeprit sita cu ziar pe care l-am lipit cu scotch si in el am realizat o fereastra de aprox. 10x3 cm. O fi fost destul? prea putin? prea mult? Albinele stateau linistite pe rame.
tuturicius

VAND ALBINE

Mesajde emiliangaina » 11 Mai 2014, 08:42

Apicultor profesionist, vand 100 familii de albine puternice, matci din 2013, rame noi tei, stupina este situata la 20 km de Bucuresti. La 15 stupi este asigurat TRANSPORTUL GRATUIT in raza de 50 de km. 420 lei familia. Negociabil. Telefon: 0721.23.77.34
emiliangaina

Mesajde BotaPaul » 11 Mai 2014, 09:15

Este forumul pentru anunturi. http://stuparitul-anunturi.com/
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde Andrei Daniel » 11 Mai 2014, 14:00

salut .am si eu o intrebare.am cumparat 10 familii,dar am uitat sa le pun adapatori.eu nu stau in zona unde i-am lasat.e foarte grav ca nu au apa?cam cat rezista fara?Multumesc
Andrei Daniel

Mesajde State » 11 Mai 2014, 14:17

Daca exista sursa de apa in zona(izvor,balta,fantani,etc.) , stai linistit ca se descurca singure.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Andrei Daniel » 11 Mai 2014, 18:44

Care ar fi cantitatea de miere la 10 familii dupa ce floarea de salcam trece?avand in vedere ca au foarte multa floare de salcam in zona.Multumesc
Andrei Daniel

Mesajde Trantorul@ » 11 Mai 2014, 18:55

Andrei Daniel scrie:Care ar fi cantitatea de miere la 10 familii dupa ce floarea de salcam trece?avand in vedere ca au foarte multa floare de salcam in zona.Multumesc

Tare intrebarea asta numa ca is cam multi factori care influenteaza cantitatea de mire marfa , ia in calcul ca poate fi 0 ( zero) si nu sa fii asa dezamagit.
;)
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR