Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Încep frigurile

Mesajde Trantorul@ » 04 Mai 2014, 12:36

un OM scrie:Intr-o familie in care observi ouale matcii, nu o sa ai sansa sa o vezi zburand. Cand ai botci capacite si inca ai matca, exista oricand aceasta...sansa.

Am mai scris pe undeva , am patit si nu o data in primii ani cand matca o ouat 2 - 8 botci si in ziua respectiva a si roit! Eu repede dupa botci sa vad cate - cum -stadiu sa stiu cand fac roii si alte cele si surpriza nu gaseam decat oua de o zi in botci .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde doctorasulcelviteaz » 04 Mai 2014, 16:07

Ieri vizita la Stupi cu singurul scop de a mai pune cate o rama , la primul stup miere culeasa super fericire :) . De la nr 2 incepe distractia ( precizez ca unii stupi erau intre 12 si 14 rame ( maxim fiind 16 rame ) ) botci peste botci adica din 10 rame pe cel putin 6 erau botci si asta la vreo 7 din cei 11 stupi . Acum nu stiu daca am facut bine , am spart cat am putu de mult unde am gasit matca am lasat-o pe loc si cate o botca in caz ca era batrana iar unde nu am gasit matca impartit stupul in cat s-a putu lasand botci ( intre 2 si 4 si in stup veci si in roi ) . Batea vantul se racorea afara si nu am stiut ce sa fac plus ca se facea tarziu si nu stiam cand mai pot ajunge la ei .
Am facut bine ? :(
Acum am 22 desi imi doream o inmultire dupa salcm si nu acum .
doctorasulcelviteaz

Mesajde yokoz777 » 04 Mai 2014, 21:27

daca le-ai mai lasat botci or sa iti roiasca.eu am facut roi mai puternici anul trecut cu cate doua botci de roire si una din matci si-a luat zborul cu albina dupa ea si am prins roiul iar cealalta a ramas in stup.
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde doctorasulcelviteaz » 04 Mai 2014, 21:54

yokoz777 scrie:daca le-ai mai lasat botci or sa iti roiasca.eu am facut roi mai puternici anul trecut cu cate doua botci de roire si una din matci si-a luat zborul cu albina dupa ea si am prins roiul iar cealalta a ramas in stup.

M am bazat pe faptul ca prima botca ce va iesi le va elimina pe restul , nu am vrut sa las decat o botca in roi de teama ca daca nu se imperecheaza iar da cu virgula . Ce ar fi fost mai bine sa fac ?
Erau si cate 4 botci capacite pe aceeasi rama . :o
doctorasulcelviteaz

Mesajde vicpo » 05 Mai 2014, 08:45

pai daca lasi mai multe ,prima nu le omoara pe celelalte si e posibil sa dea tot cu virgula daca nu reuseste imperecherea?
vicpo

Mesajde doctorasulcelviteaz » 05 Mai 2014, 10:32

vicpo scrie:pai daca lasi mai multe ,prima nu le omoara pe celelalte si e posibil sa dea tot cu virgula daca nu reuseste imperecherea?

Asta este si motivul pentru care am lasat mai multe , daca prima nu reuseste imperecherea sau se pierde mai am o sansa , oricum miercuri sunt la ei . Daca a iesit matca ce sa fac sa mai rup din botci . Precizez ca nu stiu in acest moment unde este matca veche si unde am matca proaspat iesita acum ( era tarziu si se facea frig ) .
Accept sfaturi cu placere si multumesc anticipat .
Zi buna
doctorasulcelviteaz

Mesajde vicpo » 05 Mai 2014, 10:52

nu, daca lasi mai multe sint sanse ca prima matca sa plece cu un roi . daca familia a iesit din friguri prima matca care va iesi le va intepa pe celelalte si va ramine singura, asa ca daca imperecherea nu reuseste stupul tot fara matca ramine.
vicpo

Mesajde doctorasulcelviteaz » 05 Mai 2014, 12:04

vicpo scrie:nu, daca lasi mai multe sint sanse ca prima matca sa plece cu un roi . daca familia a iesit din friguri prima matca care va iesi le va intepa pe celelalte si va ramine singura, asa ca daca imperecherea nu reuseste stupul tot fara matca ramine.

Deci ma bazez si pe noroc , efectiv nu prea am ce face decat sa astept .
La cele cu mai multe botci sper sa se imperecheze prima matca iesita si sa fi iesit din friguri .
Daca mai sunt sfaturi sau pareri , multumesc .
doctorasulcelviteaz

Mesajde vio-trutza » 07 Mai 2014, 19:51

MA comfrunt si eu cu o situatie delicata. 5 din cele 10 familii ale mele au intrat in frigurile roitului tocmai acum la inceput de cules la salcam. Stupii sunt la salcam iar ieri si azi a fost ceva activitate la urdinis, salcamul fiind inflorit cam 30-40%. Ce ma sfatuiti sa fac ca sa am si ceva cules la salcam? Asi vrea sa merg si la salcam 2.
Azi am rupt toate botcile la toti. Credeti ca daca va incepe culesul ab undent vor renunta la roit?
Le-am pus magaziile numai cu FA.
Multumesc anticipat.
vio-trutza

Mesajde cristi_vidican » 08 Mai 2014, 10:10

vio-trutza scrie:MA comfrunt si eu cu o situatie delicata. 5 din cele 10 familii ale mele au intrat in frigurile roitului tocmai acum la inceput de cules la salcam. Stupii sunt la salcam iar ieri si azi a fost ceva activitate la urdinis, salcamul fiind inflorit cam 30-40%. Ce ma sfatuiti sa fac ca sa am si ceva cules la salcam? Asi vrea sa merg si la salcam 2.
Azi am rupt toate botcile la toti. Credeti ca daca va incepe culesul ab undent vor renunta la roit?
Le-am pus magaziile numai cu FA.
Multumesc anticipat.

Vezi că între timp și ceilalți 5 și-au tras botci :lol:
Așa am zis și eu.
Doar 1-2 au botci. Apoi, peste 2 zile, alții.
Și tot așa până la ultimul. :lol:
Dacă salcâmul secretă bine, unii rod botcile.
Alții, nu!
Pentru că nu ai mulți, din 7 în 7 zile iei fiecare ramă la mână.
Ca să fii sigur că nu îți scapă vreo botcă, scuturi rama de albină ca să vezi mai bine ce e pe ramă.
Fii atent, că dacă îți scapă una, a plecat roiul.
Te poți apuca și de făcut roi artificiali.
Îl lași pe unul mai bun să-și ducă botcile până la maturitate.
Cu matca bătrână faci roi ca să fii sigur că nu vei avea roi primar.
Apoi cu botcile faci roi artificili.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde csaa » 08 Mai 2014, 10:57

Altul care a intrat in friguri. Ciudat e ca nu gasesc matca batrana.
csaa

Mesajde cristi_vidican » 08 Mai 2014, 11:08

csaa scrie:Altul care a intrat in friguri. Ciudat e ca nu gasesc matca batrana.

Aveam un stup cu matca trântoriță.
Vroiam să-l rezolv, dar nu găseam matca.
Într-un final, l-am scuturat pe tot jos în fața stupului într-un capac și așa am găsit matca.
albinele au intrat pe urdiniș ca oile :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde vio-trutza » 08 Mai 2014, 16:39

cristi_vidican scrie:Vezi că între timp și ceilalți 5 și-au tras botci :lol:

Cu matca bătrână faci roi ca să fii sigur că nu vei avea roi primar.
Apoi cu botcile faci roi artificili.

Te salut Cristi. Ideea era ca sa fac si ceva miere la salcam, cat despre roii artificiali aveam alte planuri, am comandat matci imperechiate care vor ajunge la mine dupa data de 15.
Daca tot isi mai trag botci o sa iau matca batrana de la fiecare stup cu o rama de puiet si una de hrana si o sa fac nuclee, iar la familiile care raman le las cate 2 botci si or sa ramana pe pozitie.
Astept pareri.
vio-trutza

Mesajde un OM » 09 Mai 2014, 08:29

Ideal ar fi sa-ti ramana 2 botci, una capacita, alta nu. Dar cum in practica se intampla mai rar, folosesti ce poti.
un OM

Mesajde vasilefi » 09 Mai 2014, 20:31

la doi stupi au inceput sa stea albinele tinere mai ingramadite la urdinis.
le-am pus si al 2-lea cat 1/2 cu FA poate le mai imping la activitate.
e un semn de roire? ce as putea sa mai fac?
vasilefi

Mesajde un OM » 10 Mai 2014, 09:05

Pentru a trage concluzii reale despre ce se intampla in stup, doar prin observatii la urdinis, iti trebuie mult simt...artistic,poleit cu oarece practica.
Care crezi ca este unul din motivele pentru care s-a inventat rama mobila? Fa o operatie in viu familiei si vei trage concluziile apoi.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE