Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Doru89 » 13 Mai 2014, 20:47

@ un Om multumesc pentru raspuns.
Deci lo apucat febra roitului din senin asta e inca ceva nou sa bag la cap,am vrut sa fac un roi cand am umblat ultima data dar na nam vazut botci capacite sau crescute doar jucarele deci am ziz sal las in pace sa creasca foi si sa se dezvolte sa fac un roi mare dupa salcam dar asta e din greseli invatam,de acum fac roi cand vad asa ceva.
Dupa ploi sau maine daca e inca bine o sa verifc toate ramele si o sa las 1-3 botci mai frumoase.

Desi dar despre roi e ceva normal asa scurta perioada sa steie in copac ori e putin neobisnuit ?.
Doru89

Mesajde Florin Dobre » 13 Mai 2014, 20:51

Cartea zice ca primul roi(primarul) sta ceva mai mult pe creaca. Urmatoarele(secundar, tertiar, etc.) fac un scurt popas si...roiu'! :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Doru89 » 13 Mai 2014, 21:26

@ Florin Dobre poi a fost roiul principal cu matca batrana de 3 ani din experientele mele cu roi nam vazut asa de scurt deobicei sta pana seara chiar pana dimineata poate a simtit ploile cele mari cine stie chiar si daca las fi capturat(putin probabil deoarece marul respectiv e inalt si crengile subtiri si so pus chiar in varf) desi ma pregatisem sa pun cateva rame legate puse langa el(sfat de la un stupar care are peste 200 fam) desi am mai incercat faza aia de fiecare data o dat rateu nu au fost interesate.O sami cumpar cateva roite unse cu acele creme daca fac ceva in plus ori unse cu miere si le pun in copaci cand o sa vad daca vre unu are ganduri de plecare :D
Doru89

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 21:38

andy1995 scrie:merci de raspuns, botci o sa am.
La cat timp iese matca din botca(botca find capacita)
Maine voi face..merci

Din ziua cand a fost capacita botca, dureaza 6 zile stadiul de nimfa si in a7-a zi eclozioneaza matca.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde un OM » 13 Mai 2014, 21:48

Vezi ca zilele cu nimfa sunt...8.
un OM

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 21:51

un OM scrie:Vezi ca zilele cu nimfa sunt...8.

Eu merg dupa tabelul din poza asta
ciclul_larvar_mare.jpg
...daca e gresit, gresesc si eu :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde andy1995 » 14 Mai 2014, 08:54

merci de raspuns
andy1995

Mesajde Ala nou » 14 Mai 2014, 10:25

O sculă pe cinste http://www.cmuntean.ro/site/apicultura/documente/257-calculator-transvazare. A fost postată de cristi_vidican pe alt topic.
Ala nou

Mesajde jon baz » 14 Mai 2014, 11:16

Multumesc foarte mult pentru raspuns. O sa urmaresc stupul cu mare atentie si va anunt.
Multumesc mult!!!
jon baz

Mesajde un OM » 14 Mai 2014, 18:42

Bre, Liviutz, ai si tu partea ta de dreptate, dar cand socotesc timpul de eclozionare al vreunei matci, nu incep sa adun zilele de dupa capacire soptindu-mi in minte: una zi prenimfa, 6 nimfa si porma mai adaug si ziua de eclozionat!
un OM

Mesajde liviutzbogos » 14 Mai 2014, 20:11

un OM scrie:Bre, Liviutz, ai si tu partea ta de dreptate, dar cand socotesc timpul de eclozionare al vreunei matci, nu incep sa adun zilele de dupa capacire soptindu-mi in minte: una zi prenimfa, 6 nimfa si porma mai adaug si ziua de eclozionat!

E, asa e, da aveti dreptate :lol: Eu, de, ca incepatorii, cu creionu si foaia... Si acu' stau cu ochii in calendar si tot numar 7 zile sa fug sa vad, gasesc oua.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde duma » 15 Mai 2014, 12:01

Saptamana trecuta am distrus dinou toate botcile ......este si inca mai tine vremea urata ....nu ajung la sfarsit de saptamana la ele abia marti daca bunul dumnezeu ma intoarce acasa si am sa merg si cu 4 matci gata imperecheate .......pana atunci ce spuneti ????? ma va suna cineva ca am albinele in pom ? sau pot sta linistit ? Mentionez ca de luni vor fi 26-27 grade si soare , cel putin asa spune " google " ca pe Busu de la PROTV nu il mai cred :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde jenica67 » 15 Mai 2014, 14:46

Duma, nu iti fa probleme, ca nu le mai gasesti in pom, vor fi demult plecate. :lol:
jenica67

Mesajde duma » 15 Mai 2014, 18:36

jenica67 scrie:Duma, nu iti fa probleme, ca nu le mai gasesti in pom, vor fi demult plecate. :lol:

Mulțumesc nea Jenica...... Bine măcar să are sa spună cel care îl sau le prinde ( rolurile ) "Doamne Îți mulțumesc " :D eu sper sa nu fie tocmai așa deoarece la floare vreau sa va arat si eu găleată mea de miere ;)
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde igo1 » 16 Mai 2014, 11:51

salutare, vreau sa folosesc acest model de podisor, drept hranitor ca sa nu mai deranjez mereu albinele. Si am facut asa cum vedeti in poza. Este bine? se vor ridica albinele pana in podisor? nu se vor ineca in sirop? Am vazut ca distanta intre podisor si rame e destul de mica, cu greu ar incapea albinele, dar daca nimeresc gaura in intervalul dintre 2 ame e bine? va rog sa ma sfatuiti. multumesc
Fişiere ataşate
rsz_pod.jpg
igo1

Mesajde proapis13 » 16 Mai 2014, 15:20

Nu este bun podisorul tau deoarece daca nu pica orificiul de acces al albinelor intre rame e bai
a doua pba este ca albina odata iesita pe teava si ajunsa in podisor trebuie sa-si umple gusa cu sirop,in functie de temperatura si densitatea acestuia trbuie sa stea o anumita perioada de timp acolo ; suratele cind o sa dea buluc la sirop or sa se impinga unele pe altele in sirop si or sa se innece
Daca ai timp si scule ai doua modele usor de facut la adresele de mai jos.spor la treaba
viewtopic.php?f=19&t=795&hilit=podisoare&start=16#p155515
La podisorul de mai jos ai avantajul ca sita o sa te ajute la aerisire iar iarna poti pune turta fara grija peste :!:
viewtopic.php?f=9&t=2294&hilit=podisorul+hranitor&start=48#p149732
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR