Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Furtisagul la albine.Ce este si unde incepe?

Mesajde cristi_vidican » 19 Mai 2014, 22:40

sovian scrie:Buna ziua,
Legat de problema cu furtisagul! Exista posibilitatea sa inceap furtisagul acum in cules?
Am facut 5 roiuri si iam pus in fata famililor la 3 ,metri si dintr-o prostie am pus la unul 200 ml de sirop. La 30 min am observat albina multa (credd ca 30 de albine si el inainte nu avea circulatie ca abia incepuse matca sa depuna oua) era si un pic de lupta la intrare. Am mutat cutia la 300 m de locul anterior.

De obicei, când dai sirop albinelor, imediat apare o agitație la urdiniș. Un începător are impresia imediat că e furtișag.
Este un fenomen întâlnit la stupul care primește sirop.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 19 Mai 2014, 23:02

nicus scrie:FURTISAGUL- intr adevar o problema "complexa"

Interesant
Daca ai putea si traduce ar fi beton :lol:
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ala nou » 19 Mai 2014, 23:08

cristi_vidican scrie:De obicei, când dai sirop albinelor, imediat apare o agitație la urdiniș. Un începător are impresia imediat că e furtișag.
Este un fenomen întâlnit la stupul care primește sirop.

M-ai prins! :lol: Când le-am dat primele hapuri cu sirop m-am cam speriat, vedeam atâta agitație și credeam că e furtișag. Făceam fum pe lângă stupi de ziceai că era bătălia de la Podu Înalt și le lăsam o găurice în loc de urdiniș. Să nu mai fure, dom'le! După a 5 oală de sirop am început să mă obișnuiesc.
Astă toamnă le dădeam la toți și puneam și protofil în el. Acum, în primăvară, am avut unul care a supt la biberon până mai târziu. Când îi dădeam ăluia, ca să dorm eu liniștit, nu îi mai puneam protofil, doar sirop simplu, nici măcar ceai. Așa citisem eu pe undeva, siropul să nu fie cu arome că le cheamă și pe celelalte și iese cu cafteală.

Ioan Guist scrie:Te rog reciteste tot ce s-a scris pe subiectul asta.Cum ? ai citit deja de 2 ori ? Doar atat!! ??
Fa analogii, fa paralele cu ce mai gasesti ca si informatie si o sa ajungi la o concluzie.

Îmi fac un ceaslov cum am făcut cu explicațiile lui Nea Gică despre umiditate, cauze și metode de combatere de pe forumul vechi. Mai citesc, de-abia am început, mie nu prea îmi ajunge să știu că albina zboară și aduce miere. Tre' să știu unde, când, cum și, mai ales, de ce. :D

Oricum, o concluzie rapidă să nu am belele cu furtișagul tot am tras - prima dată cum văd că o familie are furtișag, matca zboară. Singură. :D

Cum fac să nu ajung acolo? Mai citesc! :lol: De câte ori zici?
Ala nou

Mesajde Bambucha » 19 Mai 2014, 23:26

@Ala nou
Unul dintre subiecte care, personal, mi-a placut cel mai mult pe stuparitul nou :P
As avea curajul sa compar feromonii in viata albinelor cu vazul-auzul-mirosul de la om. In jurul albinei totul este perceput prin prisma feromonilor (matca, trantore, puiet x-y-z, nectar, polen, ceara, etc), chiar si directia in care pleaca roiurile se face pe niste axe, pe asa numitele "autostrazi ale feromonilor".

Ioan Guist scrie:Cum si de ce apar carente in secretia feromonului sau in organele receptoare, se poate disctuta in alt subiect.

Poate la iarna avem timp sa dezbatem si cauzele acestui fenomen Imagine
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde TDI » 20 Mai 2014, 08:14

Ioan Guist scrie:Cum si de ce apar carente in secretia feromonului sau in organele receptoare, se poate disctuta in alt subiect.
Degenerare genetică cauzată de substanţele chimice remanente în sol sau aplicate pe culturi vizitate de albină, boli, vârsta mătcii şi consangvinizare. Alte cauze nu există înafara imixtiunii omului, direct sau indirect - din punctul meu de vedere..
TDI

Mesajde sovian » 20 Mai 2014, 08:31

Deci sa fie ca am pus sirop si sa considere ele ca au cules? mentionez ca era roi si matca abia a depus oua de 3 zile era un pic de agitatie la urdinis si cateva lupte . ideea este ca nu am mai vazut un furtisag dar multe dateau ocol stupului si incercau alte intrari
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde Ala nou » 20 Mai 2014, 09:38

sovian scrie:Deci sa fie ca am pus sirop si sa considere ele ca au cules? mentionez ca era roi si matca abia a depus oua de 3 zile era un pic de agitatie la urdinis si cateva lupte . ideea este ca nu am mai vazut un furtisag dar multe dateau ocol stupului si incercau alte intrari

Uită-te la filmulețele astea, făcute de mine toamna trecută. Deși inițial am crezut că e furtișag, s-a dovedit că nu e. http://stuparitul.com/forum/viewtopic.php?p=145898&sid=6846202bf6650132adea31fbf016df10&sid=dbf0f73eb9dc9d4e25eea655b9e8f657#p145898
Ala nou

Mesajde delorin I » 20 Mai 2014, 09:50

Mda! Interesanta discutie aici! Avand deja o experienta destul de vasta la capitolul pierderi legate de furtisag, experimentand cam tot ce am citit ca mijloace de combatere in conditiile in care am avut variabilitate genetica foarte mare in stupina, am ramas totusi marcat de un lucru! In timpul uneia dintre incercarile de combatere ale furtisagului, am luat nucleul de 6 rame ce fusese exterminat(nu retin daca am lasat sau nu ramele in el), si l-am mutat cativa metri mai in spate , unde pe o laterala aveam 2 cutii orizontale una peste alta! In cateva ore, acea cutie - lipsita de albine, cu urdinisul inchis, asezata peste celelalate 2 lazi goale, a atras gramada de hoate! Sa fi fost acea cutie insemnata cu un anume feromon? Sa fi solicitat atentie sporita din partea unor albine doar ca era ceva nou pe harta locului? Cutia nu era plina de urme de sirop sau miere. Singura chestie altfel e ca avea pe fund 2 sau 3 orificii de ventilare! Scoasa de sub atacul hoatelor ce carau din ea, ea a fost destul de repede identificata...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde sovian » 20 Mai 2014, 10:22

Uită-te la filmulețele astea, făcute de mine toamna trecută. Deși inițial am crezut că e furtișag, s-a dovedit că nu e. http://stuparitul.com/forum/viewtopic.php?p=145898&sid=6846202bf6650132adea31fbf016df10&sid=dbf0f73eb9dc9d4e25eea655b9e8f657#p145898[/quote]
Ms!
La mine nu a fost asa ceva . erau maxim 30 albine care dateau ocol si incercau sa intre. ideea este ca cel atacat era roi pe 4 rame si abia a depus matca. Ma gandeam ca nu are cine sa-l apere. bineinteles ca ma-m panicat
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde Dila Daniel » 17 Sep 2014, 19:45

socaciu scrie:Gratia antifurtisag. Penru mine a functionat.
Dupa cite divizari am facut dintr-un singur stup va dati seama ca am avut numai roi slabi, asa ca furtisagul a fost ca la el acasa!...

nu vreau sa par mai mult decat sunt sau stiu, insa,
nu te concentra pe oprirea furtisagului,ci pe prevenirea lui.
Sunt deacord ca exista tot felul de solutii de prevenire si oprire a lui in caz de declansare.
Dar foarte multi apicultori nu vor sa inteleaga ca totul pleaca din stup si nu de la urdinis
Fie ca este pe o rama,pe doua,noua sau 20,un nucleu,roi sau o familie de albine intretinuta corect(ma refer la numarul de rame in raport cu albina si sanatoasa)
NU are voie sa fie furata,indiferent de marimea stupinei.
Apicultorul,lipsa matcii sau carente ale ei,boala,10 albine pe 10 rame si foarte rar genetic, o albina permisiva(caz in care este un furtisag lent,fara urmari asupra populatiei familiei furate ci doar a rezervelor de miere) sunt principalii factori de declansare.
Si in acest caz...natura selecteaza...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde yulian » 19 Sep 2014, 15:29

Eu furtisag nu am avut decat in primul an in care m-am apucat de apicultura...stupi slabi, sirop dat prea devreme...combinatia perfecta. Dupa aia, am mai avut batalii de la stupi deschisi...dar nu s-a lasat cu furtisag masiv...dar nu pot garanta la vecini :D
yulian

Re: Furtisag

Mesajde thomas » 08 Noi 2014, 17:06

Exista furtisag si in luna noiembrie? La 2 dintre familii am observat inca de dimineata mai mult zbor. E adevarat, vremea e calda (18 gr la pranz). Albine moarte nu sunt la urdinis.. Nici n.am observat lupte, dar e un zbor intens la cei 2 stupi, zici ca au gasit salcam inflorit.
In ei n.am umblat, rame n.am dupa diafragma, ba inca sunt 2 fam puternice. Matcile.s cam batrane, au 3 ani. Dar am una si de 5 ani.
Numai acestia 2 zboara intens. Restul cuminti, ca in noiembrie.
Daca e furtisag ce sa fac la data asta?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde TDI » 08 Noi 2014, 17:14

Redu urdinisul la o albina sau doua. 2cm pe 1cm sau 1cm pe 1 cm. Cand da gerul mareste-l la numărul de rameacoperite de albina.
E posibil sa aibă puiet, totusi - desi nu m-as astepta la matci de 5 si 3 ani. Sunt marcate?
TDI

Mesajde thomas » 08 Noi 2014, 18:22

nu cred sa mai aibe puiet. alea de 3 ani sunt marcate, aia de 5 nu.
teama e sa nu.mi fi ramas cele 2 fam fara matca si d.aia sa fie atacate. daca e cald, o sa verific maine.
thomas

Mesajde stupar » 09 Noi 2014, 12:22

Daca nu se bat si nu sant albine moarte in fata stupului,nu sant nici ceara zdrobite pe fundul stupului,este posibil,sa fi gasit in apropiere,vro scorbura,sau stup,fara stapani si de acolo culesul.Mai pot mulge una care vine acasa,sa vezi daca incarcata,sau goala.Mai poti prafui cu faina alba care ies din stup si urmareste unde intra.Eu care sant pe jos am pus gratii pentru soareci,asa patrunde mai greu hoatele.
stupar

Mesajde thomas » 09 Noi 2014, 17:34

Nu se bat.. dar sunt putine firimituri de ceara pe urdinis. I.am deschis azi. Reginele st ok, mierea la locul ei. Dar activitate din greu la zbor, numai la astia 2.. O sa incarc si un videoclip, ca eu nu.mi dau seama ce e. Pana una, alta le.am stramtorat urdinisurile si le.am pus niste sicane, sa nu mai intre direct in stup. Chiar si acum cand s.a inserat zboara continuu, si e destul de rece..
Am uitat de chestia cu faina, ca sa vad unde zboara..
thomas

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR