Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde icXu » 31 Mai 2014, 21:59

Multumesc pentru sfaturi. Rame nu as vrea sa iau din stupi din cauza le-am pus magazia de 1/2 cu foi de ceara si inca nu le-au crescut complet, daca le-as pune si in cuib rame la crescut imi este teama ca nu o sa faca fata, cele doua familii ale mele nu sunt prea puternice.
Cu lada nu ar fi mare problema ca la nevoie pot construi o roinita din poliestiren extrudat.
Care ar fi minimum de resurse cu are i-as putea asigura matcii ce urmeaza a fi schimbata o sansa de supraviețuire ?
Multumesc
icXu

Mesajde Tomi » 02 Iun 2014, 16:27

Buna ziua tuturor
saptamana trecuta am facut o noua familie care are 3 rami de miere si polen si 2 cu puiet ear sambata am pus 3 botci ca eu nu aveam si astazi cum a fost vreme mai buna mam uitat cum o mai duc albinele si erau untr-un numar destul de mare afara si din stupul cel nou dar ce am observat ca din stupul vechi sub urdinis erau trantori pe jos nu puteam zbura tot se chinuiau si am luat unul si mam uitat mai atent avea aripile distruse.
Dece se intampla asta este ceva normal ???? ar trebui sa ma ingrijoreze ???? cele 2 famili sunt aproape una de alta ca batranul care ma invatat cum sa formez o noua familie mia spus ca vechiul stup sal mut intro parte si cel nou sal asez langa el aproape ca albinele lucratoare sa se imparta egal intre cele 2 famili si ma tem ca albinele din vechiul stup sa nu fure din stupul nou mierea
Sunt nou in apicultura anul trecut mam apucat
Tomi

Mesajde duma » 02 Iun 2014, 17:43

Tomi scrie:Buna ziua tuturor
saptamana trecuta am facut o noua familie care are 3 rami de miere si polen si 2 cu puiet ear sambata am pus 3 botci ca eu nu aveam si astazi cum a fost vreme mai buna mam uitat cum o mai duc albinele si erau untr-un numar destul de mare afara si din stupul cel nou dar ce am observat ca din stupul vechi sub urdinis erau trantori pe jos nu puteam zbura tot se chinuiau si am luat unul si mam uitat mai atent avea aripile distruse.
Dece se intampla asta este ceva normal ???? ar trebui sa ma ingrijoreze ???? cele 2 famili sunt aproape una de alta ca batranul care ma invatat cum sa formez o noua familie mia spus ca vechiul stup sal mut intro parte si cel nou sal asez langa el aproape ca albinele lucratoare sa se imparta egal intre cele 2 famili si ma tem ca albinele din vechiul stup sa nu fure din stupul nou mierea

Salutare !
POATE i-au scos afara ca sunt prea multi , vreme urata , cules slab , si atunci au redus din consum ....stiu ele bine ce au de facut . Pentru furtisag redu urdinisul cat pentru 2 -3 albine eventual , dar nu cred ca este cazul ! apare cand pui sirop si altele , in urma unei divizari mai greu dar si atunci poti declansa un furtisag si nu cred ca esti asa baftos sa declansezi un furtisag .
Este o parere propie ...nu te lua dupa mine ...fa ca tine ..... vei primi si alte raspunsuri mai bune decat al meu !
Bafta in contiunuare !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde liviutzbogos » 02 Iun 2014, 21:58

Tomi scrie:Buna ziua tuturor

Noroc bun!
In primul rand bine ai venit pe forum.
Botcile alea erau destule doua sau chiar una...cu trei botci poti avea "norocul" sa-ti plece una din matcile eclozionate cu o suita de albine.
Erau multe albine afara...adica zburau multe in fata urdinisului? Daca a fost vreme calda si frumoasa, fie culegeau bine, fie era puietul iesit la ore de zbor, orientare, alte cele.
Trantorii cu aripile roase nu sunt un semn bun. Cand ai facut ultimul tratament anti-varooa? Poate fi si asta o cauza. Cheama-l tu (sau dumneavoastra, ca nu stiu ce varsta aveti) pe nenea ala mai batran sa se uite prin lada, daca nu cumva sunt paduchi pe albine - cand paduchii sunt intr-un numar foarte mare, ii poti vedea usor si pe albine, nu doar pe larve.
Cat despre furtisag, fi fara grija. La vremea asta, daca ai un mic cules de intretinere nu faci furtisag. Totusi, urdinisul il largesti in functie de puterea familiei. Eu, de obicei, vara, il tin deschis pana in dreptul ultimei rame din lada.
Spor la treaba si la invatat...sa nu fii lenes ca mine :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Tomi » 03 Iun 2014, 14:48

Anu acesta nu am facut tratament :( ca ma gandesc ca batranul va veni sa imi faca ca si anul trecut ma suna daca sunt acasa si imi facea el tratamentele. Nustiu dece dar am presimtirea aia ca trebuiau tratate deja :( botcile inca nu cred sa fi iesit daca cumva iese una restul le scot afara astazi urmeaza sa fac un mic control la amn2 familile sa vad ce si cum este pe acolo. Si in legatura cu vasrta am 19 ani :D si de la 16 vroiam sa ma apuc de albine deja :D nustiu dece dar ma pasioneaza ma simt bine cand ies la o tigara si ma uit cum lucreaza cand pun o rama nou cu fag artificial si peste o zi sau 2 deja este cladit ma uimesc aceste albine stiu ca am multe de invatat dar nu conteaza vreau sa ma ocup cu albine nu vreau in numar mare doar pentru consumul propriu :D undeva aprox la 10 famili doresc sa ajung in acest moment si multumesc tuturor pentru sfaturi si ajutor
Tomi

Mesajde liviutzbogos » 03 Iun 2014, 15:05

Tomi scrie:

Ooo tinere, bravo, te felicit si multi ani inainte sa-ti dea Dumnezeu :)
Acuma, trecand la albine, tratamentele trebuiau facute o data in primavara. Daca nu storci miere de la ele in viitorul apropiat, poti sa le faci si acuma o serie de tratamente. Varooa e foarte pacatos, tine familiile in loc, le duce in regres sau chiar le omoara. Eu unul le-as face.
Botcile nu trebuie sa le scoti tu, de regula, prima matca iesita le rezolva pe celelalte doua din botci. Se lasa, de obicei, doua botci in nucleu, sau in familie, de preferat una capacita si una necapacita. De ce? Daca prima matca eclozionata se pierde, ai o alta matca ce urmeaza sa eclozioneze. Cand ai mai multe botci, exista riscul ca unele sa plece impreuna cu un mic roi. Depinde cum ti-e norocul.
Sa-ti pui acolo, la avatar, localitatea de unde esti, sau unde ai albinele, te ajuta si pe tine, si pe ceilalti colegi cand iti dau cate un sfat.
PS pentru lucrul in stupina s-a inventat afumatorul...deci nu ai nevoie de tigari :D
Spor la treaba.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Tomi » 03 Iun 2014, 16:48

Ma referea ca cand eram liber naveam nimic de lucru iesea numai la o tigara si imi placea sa ma uit la ele cum lucreaza :D
Deci chiar acum vin de la albine si am zarit o regina si 2 botci distruse si mai am 4 botci albe maricele sa zic. Am decis sa le las acolo dar nu stiu cat timp sa le tin ca cand se va imperechea regina inc az ca raman fara sa am botci sa nu umblu dupa alte botci pe la alti. De imperecheat nustiu dece dar am o banuiala ca sa imperecheat ieri ca noua familia facea zboruri intense mai ales trantori poate si din acest motiv erau trantori pe jos. Sau cum mias da seama ca regina sa imperecheat sau se imperecheaza ????? ca nu vreau sa iasa una dintr-e cele 4 botci si sa imi fuga :(
Am sa atasez o poza cu regina si am uitat sa fac si cu botcile toate 4 sunt pe aceiasi rama 2 pe o parte si 2 pe cealalta parte
Imagine
Tomi

Mesajde liviutzbogos » 03 Iun 2014, 22:34

Matca (sau regina) iasa la imperecheat la 2, 3 zile dupa ce a iesit din botca. Te-ai uitat azi, ai vazut matca, e OK. Te mai uiti peste 7 zile sa vezi daca a inceput sa oua. Daca nu vezi oua, te mai uiti peste inca 7, 8 zile. Daca dupa maxim 16 zile de la eclozionare matcii nu vezi oua, inseamna ca matca nu mai e, nu i-a reusit imperecherea etc.
Nu stiu ce botci albe ai vazut, dar cel mai probabil ai vazut potirase. Acestea sunt inceputuri de botca, facute pentru a fi la indemana albinelor, pentru orice eventualitate :D Lasa-le, odata imperecheata matca, si daca sunt botci, albinele le distrug.
In rest... spor in toate si... lasa tigarile :lol:
P.S. esti bihorean de-al meu, si eu am ceva gena de bihorean, din Bratca :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde andy1995 » 03 Iun 2014, 23:16

salut,

La 1 stup mare pe 15 rame, cu populatie f mare, am dat o matca de 2-3 zile din nucleu de inperechere cu bigudiu (matca nu a fost inperecheata) dupa 5-6 zile am verificat si am gasit matca repede era insemnata cu rosu :) deci a fost acceptata nu?
Dupa alte 5-6 zile am verificat stupul...matca nu am gasit, nu mam uitat foarte atent find insemnata nu am dat atentie mare, nu am avut timp sa mai caut iarasi...
Care o fi cauza ca matca nu mai este in stup? culoarea se poate sterge dar in 6 zile nu cred
andy1995

Mesajde liviutzbogos » 03 Iun 2014, 23:41

andy1995 scrie:salut,

La 1 stup mare pe 15 rame, cu populatie f mare, am dat o matca de 2-3 zile din nucleu de inperechere cu bigudiu (matca nu a fost inperecheata) dupa 5-6 zile am verificat si am gasit matca repede era insemnata cu rosu :) deci a fost acceptata nu?
Dupa alte 5-6 zile am verificat stupul...matca nu am gasit, nu mam uitat foarte atent find insemnata nu am dat atentie mare, nu am avut timp sa mai caut iarasi...
Care o fi cauza ca matca nu mai este in stup? culoarea se poate sterge dar in 6 zile nu cred

O fi fost iesita la zbprul de imperechere, daca zici ca nu a fost imperecheata. Mai cauta peste vre-o 5, 6 zile, sa vezi, nu gasesti si oua...
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde andy1995 » 03 Iun 2014, 23:45

Am sa ma uit si dupa oua...Daca nu o gasesc la verificare, sa ii dau alta matca? sau botca?
andy1995

Mesajde PAGANEL » 03 Iun 2014, 23:46

O fi pastele albinelor. A iesit, a dat cioc si a facut poc. Ce vrei? Era rosie.
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde liviutzbogos » 03 Iun 2014, 23:49

andy1995 scrie:Am sa ma uit si dupa oua...Daca nu o gasesc la verificare, sa ii dau alta matca? sau botca?

Minunat ar fi, in caz ca nu mai gasesti matca, sa ii dai o matca imperecheata, daca ai de unde, daca nu... ii dai ce ai, chiar si un sfat :D
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde andy1995 » 03 Iun 2014, 23:51

Pai imperecheata nu am, am in nucleu botca ce iese in 2 zile...doar ai sau botca...:))

Merci de raspuns
andy1995

Mesajde vasilefi » 06 Iun 2014, 10:40

metoda demaree, unde pot gasi informatii despre ea?
vasilefi

Mesajde Tomi » 06 Iun 2014, 11:18

Buna ziua din nou :D
Am o noua familie am facuto din 2 rame puiet si 3 de miere deja am regina de luni ca sambata trecuta am pus botci si luni am vazut regina poate mai devreme a iesit si as vrea sa mai adaug un ram in familia aia dar nu stiu dac as face bine albinelor dac le mai pun o rama ????? sau daca da sa le pun una nou cu fag nou sau sa scot din cealalta familie??? ca sapt trecuta leam pus o rama noua si au cladito ceva :D
Tomi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR