de dicu.ion57 » 04 Iun 2014, 21:58
Roiul l-am introdus direct pe urdinis ,si am procedat in felul urmator:
Am deschis urdinisul larg,am asezat o bucata se pinza jos si am scuturat roinita ,pe pinza.
Stupul l-am pregatit inainte cu o rama ce puiet alb o rama cu pastura ,si doua foite.
Rama cu puiet am puso ,sa nu plece ca am patito si ni numai odata,ca daca roiul si-a gasit loc pina sal prindem daca nu are o rama cu puiet este posibil sa plece la locul gasit de albinele cercetase,cu toate ca i se asigura toate conditiile.
Metoda cu scuturatul in fata stupului prezinta riscul ca regina sa zboare in timpul scuturatului ,si putem sa pierdem un roi gata prins.Cel mai bine este sa scuturam ,roinita deasupra stupului.
Eu cind prind roi am o roinita foarte usoara ,in care bag 2-3 rame din care una cu puiet ,pentru orice eventualitate sa-l tin pe loc.Cind ajung cu el in stupina pregatesc stupul ,daca nu este pregatit inainte,iau ramele din roinita si le asez in stup iar albinele care ramine pe pereti roinitei le las acolo si pun roinita in apropierea urdinisului, iar albina inscurt timp se duce in stup.Am avut cazuri cind a ramas si reg in roinita si singura a intrat in stup.
Astazi am scuturat ca nu am mai facut de mult asa ,si am admirat cu mare placere cum intrau pe urdinis ,am vazut chiar si reg.Va doresc si dv .succes cind prindeti roi si sa va traiasca.
- Fişiere ataşate
-