Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde paul » 02 Mai 2014, 23:15

Florin Dobre scrie:Azi am ridicat niste caturi Dadant pline...si m-am gandit instant la MER. :lol:

Lasa, lasa, nu te mai da cu ruj ! :lol: Zi-i ca nu te-ai gandit dupa ce-o trecut "momentul emotional" ... "daca-as fi avut vreo suta dintr- astea" .... :lol:
LE ... MER-ul nu-i pentru tine ! E pentru ... Hodis ! :lol: La fizicul tau iti trebuiau caturi de Layens pline ! :lol:
LE 2 ... apropos , lui Irinuca, vecina ta de lan, cine i-o ridicat caturile pline ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adi Hodis » 02 Mai 2014, 23:23

paul scrie:
Florin Dobre scrie:Azi am ridicat niste caturi Dadant pline...si m-am gandit instant la MER. :lol:

Lasa, lasa, nu te mai da cu ruj ! Zi-i ca nu te-ai gandit dupa ce-o trecut "momentul emotional" ... "daca-as fi avut vreo suta dintr- astea" ....
LE ... MER-ul nu-i pentru tine ! E pentru ... Hodis ! :lol: La fizicul tau iti trebuiau caturi de Layens pline ! :lol:
LE 2 ... apropos , lui Irinuca, vecina ta de lan, cine i-o ridicat caturile pline ???

Florine, vezi ca Paul asta ( Paule, tu nu citi ! :) ) are ceva de-a lu' mama Omida, s-au are gura "aurita" ... ajunge sa pomeneasca de ceva ... si se amplineste.
Mie mi-a cobit ca o sa am parte de ploaie la mutarea stupilor ... si am patit-o !. Sa vezi ce ne-a plouat si ce ampotmoliri ... si ce namoale, de am ajuns ca porcii . :)
Sa fugi de caturi Layens.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 04 Mai 2014, 17:04

paul scrie:

Lasa, lasa, nu te mai da cu ruj ! Zi-i ca nu te-ai gandit dupa ce-o trecut "momentul emotional" ... "daca-as fi avut vreo suta dintr- astea" .... :lol:

Apropos de ridicat ...
De vreo doua zile a inceput rapita sa dea si albinele au purces la treaba. Ma duc ieri sa le mai adaug un cat la stupii care aveau catul plin cu albina si erau si destul de greuti ... Ajung la un stup pe care-mi place sa-l denumesc "Perla Coroanei", este pe 12 rame cuib si avea pus un cat cu 12 rame 3/4. Cand ii iau podisorul, full de albina si ramele "inflorite", incerc sa-l dau jos si sa pun sub el un alt cat cu 12 rame 3/4 ... cand il ridic m-am uitat instant in jos sa vad daca nu l-am ridicat cu tot cu cuib . Greu de tot ! Nu ridicasem cuibul ! :P Si mi-am amintit de Florin Dobre si am zis in sinea mea ..."pune Doamne NUMAI asemenea greutati in spinarea mea si promit ca n-o sa cartesc sub nici o forma"! :lol:
LE ... azi ploua, deci, pauza de cules ! Daca se incalzeste dupa ploile astea sigur o sa transpir carand ... caturi ! Si ... n-am sa cartesc deloc ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 04 Mai 2014, 19:31

apropo de ridicat caturi...
Ferească Domnul de o hernie de disc, că trecem toți pe orizontal
Și stuparii sunt predispuși la hernii!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 04 Mai 2014, 19:45

cristi_vidican scrie:apropo de ridicat caturi...
Ferească Domnul de o hernie de disc, că trecem toți pe orizontal
Și stuparii sunt predispuși la hernii!

Pai daca ne e frica de apa,nu mancam peste ;)
Oricum or fi caturile la un moment dat tot ne vom plange de dureri.Numai cine nu munceste nu simte durerea.E adevarat ca sunt grele magaziile insa si banutii sunt grei asa ca....
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde BogdanU » 06 Mai 2014, 16:24

Va salut !
A folosit cineva metoda roilor la pachet pe un MER si daca da cum a facut-o ?
Am in lucru 5 lazi MER si as dori sa le populez cu roi la pachet !

Va multumesc !
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde ignatius » 08 Iun 2014, 15:06

Va salut
O intrebare, cu mentiunea ca nu am reusit sa citesc toate paginile, in loc de 3 corpuri de 1/2 pentru cuib, nu ar fi mai practic corp 1/1 +corp 1/2 pentru cuib? plus 2 caturi de 1/2 pentru recolta. Adica in functie de matca, in momentul cand familia ocupa foarte bine corpul de 10 rame 1/1, asezam corpul cu rame de 1/2 . deasupra acestuia poate fi pus cate caturi de 1/2 consideram, in functie de intensitatea culesului si puterea familiei. In final vom avea un stup, o combinatie intre un vertical si un MER .
Multumesc
Cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde cristi_vidican » 08 Iun 2014, 15:16

Răspunsul e un NU categoric.
Eu mai am vreo 10 stupi pe rama de 1/1 în cuib. Încerc la toamnă sau la primăvară să scap de ei.
Probabil că nu voi mai avea nici măcar un cuib pe 1/1 sau poate de dor sau pentru eventuale vânzări de stupi sau roi.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului ME este dat de rama unică.
Numai cine își dă seama de cât de practic este să ai aceeași ramă, va înțelege importanța acestui sistem.
De multe ori la stupii cu 1/1 în cuib, matca urcă și în etajul de 1/2. De multe ori strică ramele, în sensul că în loc să bag astfel de rame în centrifugă, trebuie să le pun de-o parte pt că au și puiet în ele.
Cuibul pe 3 corpuri la MER nu e obligatoriu. E necesar până la salcâm. Unele regine n-au nevoie de așa ceva. Poate și unele zone din țară.
În cazul meu e absolut necesar să las cuibul pe 3 corpuri până trec frigurile.
A avea cuibul pe rama de 1/1 și 1/2, la mai mulți stupi, duce la o zăpăceală.
Orie e 1/1 ori 1/2, ori 3/4 sau ce-o mai fi.

Mie mi se potrivește MER-ul cel mai bine și sunt tot mai convins de utilitatea lui.
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 08 Iun 2014, 17:00

Nu mai am nici o rama Dadant !!! dar trecerea de pe Dadant pe MER anul asta a fost un cosmar !!!
Cosmar care inca nu s-a incheiat , dar este pe terminate !!!
SLAVA DOMNULUI !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde mausica » 08 Iun 2014, 17:30

cristi_vidican scrie:Răspunsul e un NU categoric.
Eu mai am vreo 10 stupi pe rama de 1/1 în cuib. Încerc la toamnă sau la primăvară să scap de ei.
Probabil că nu voi mai avea nici măcar un cuib pe 1/1 sau poate de dor sau pentru eventuale vânzări de stupi sau roi.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului ME este dat de rama unică.
Numai cine își dă seama de cât de practic este să ai aceeași ramă, va înțelege importanța acestui sistem.
De multe ori la stupii cu 1/1 în cuib, matca urcă și în etajul de 1/2. De multe ori strică ramele, în sensul că în loc să bag astfel de rame în centrifugă, trebuie să le pun de-o parte pt că au și puiet în ele.
Cuibul pe 3 corpuri la MER nu e obligatoriu. E necesar până la salcâm. Unele regine n-au nevoie de așa ceva. Poate și unele zone din țară.
În cazul meu e absolut necesar să las cuibul pe 3 corpuri până trec frigurile.
A avea cuibul pe rama de 1/1 și 1/2, la mai mulți stupi, duce la o zăpăceală.
Orie e 1/1 ori 1/2, ori 3/4 sau ce-o mai fi.

Mie mi se potrivește MER-ul cel mai bine și sunt tot mai convins de utilitatea lui.

F bine punctat.Rama unica usureaza munca apicultorului.Iti dau un exemplu:
cuib 10 r 1/1+magazie 1/2 fara diafragma matca urca si ponteaza orice fel de rama ai avea tu sus.
cuib 10 1/1+mag 1/1 tot fara diafragma face prapad sus dupa ce umple jos.Partea buna e ca cu ramele din magazie fiind aceasi marime ca si din cuib am facut roi(avantaj rama),partea proasta e ca nu am putut stoarce mierea din ele,deci.....minus)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Adi Hodis » 08 Iun 2014, 17:38

ignatius scrie:Va salut
O intrebare, cu mentiunea ca nu am reusit sa citesc toate paginile,
1. in loc de 3 corpuri de 1/2 pentru cuib, nu ar fi mai practic corp 1/1 +corp 1/2 pentru cuib? plus 2 caturi de 1/2 pentru recolta.
2. Adica in functie de matca, in momentul cand familia ocupa foarte bine corpul de 10 rame 1/1, asezam corpul cu rame de 1/2 . deasupra acestuia poate fi pus cate caturi de 1/2 consideram, in functie de intensitatea culesului si puterea familiei.
3. In final vom avea un stup, o combinatie intre un vertical si un MER .
Multumesc
Cu stima

Sa zic si eu,
1. La ce a zis Cristi ... varianta respectiva se foloseste de multi ani dar e stup Vertical cu magazii de 1/2.

2. Aici e sensibila situatia, pentru ca o astfel de matca, in acea perioada mai are putin pîna la intrarea in friguri de roit.
Putem da ca reper perioada imediata dupa rapiță din anul curent.
E mai bine sa se puna catul înainte de a umple foarte bine corpul 1/1.
Deasemenea, ar fi bine sa fie începuta cresterea matcilor in scopul formarii roilor ... ca, in caz ca nu merge salcamul, sa existe matci s-au botci la îndemîna. Si chiar daca merge culesul la salcam, roi trebuie facuti.

3. Cine foloseste stupi Verticali cu magazii de 1/2, daca lasa matcile fruntase sa urce in magazii, vrea nu vrea, are aceasta combinatie.
Din 20 de astfel de magazii se poate trece foarte usor pe MER, formand 10 cuiburi a cate 2 caturi + ce mai trebuie, funduri, podisoare, capace si primordial ... matci.
Foarte utile sint gratiile Hanemann. :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ignatius » 09 Iun 2014, 00:51

Vreau sa clarific putin situatia, sunt doua aspecte la care apicultorii au facut referire:
Primul aspect --- se refera la unicitatea ramei- un aspect pe care nu am vrut sa il dezbat, unii vor sa aiba cuibul pe 2 corpuri de 1/2 sau 3x1/2.

Al doilea aspect- se refera la modul de intretinerea familiilor pe care eu am vrut la-l dezbat. In cazul MER cu 3x1/2 avem 3 corprui ,deci o matca prolifica care nu mai incape pe 2 x1/2. Aici intervin eu. Care ar fi diferenta ca folosim pentru cuib un corp 1/1 + un corp 1/2 ? In prima faza , primvara folosim doar corpul 1/1 ( echivalent cu 2x1/2 ) , daca familia se dezvolta foarte bine, atunci ii punem un cat de recolta de 1/2, la un moment dat vom constata ca corpul de 1/1 nu mai este suficient pentru cuib si atunci intercalam un cat de 1/2 intre 1/1 si catul de recolta de 1/2 , cat in care vom lasa sa urce matca (albinele nu suporta un cat gol intercalat si atunci cu frenezie vor popula catul intercalat, matca urca repede sus pt ca conditiile sunt mai bune si va incepe ponta, de regula matca coboara singura si in corpul de 1/1, iar daca nu o face putem face o inversare. In final vom avea cuibul pe 1x1/1 +1x1/2 si inca un magazin de 1/2 pt miere, separat cu gratie haneman.

Concluzie: se pare ca la cele spuse de mine apare dezavantajul ca nu mai avem rama unica, in rest cred ca este cam la fel modul de intretinere. Si in cazul meu pot face inversare corp 1/2 cu corp 1/1, nu?
va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde cristi_vidican » 09 Iun 2014, 08:09

@Ignatius,
Am avut așa ceva (cuib 1/1 + 1/2), dar nu m-a mulțumit. Să-ți explic care e dinamica într-un astfel de stup.
Am iernat 1/1 + 1/2. Corpul de 1/2 era plin cu miere, plus miere în cuibul de 1/1.
Primăvara, ponta a început în corpul de 1/1. Am lăsat catul de 1/2 peste cuib. Au consumat mierea, dar în prima fază n-a urcat cu puiet acolo. Au pus în locul ei păstură și miere.
Apoi mai târziu în primăvară au urcat, după ce s-a umplut cuibul cu puiet. A pontat cam 3-4 rame, nu mai mult. Acum, asta depinde de mulți factori: puterea familiei, culesul de afară, vremea etc.
Restul s-a umplut cu miere. Deci a fost o amestecătură de puiet și miere + multă păstură. Un corp care m-a cam încurcat. Poate era bun să fac cu el un roi pe MER.
Deci, acel corp nu prea e agreat de stup ca parte a cuibului decât temporar, iar asta te va încurca pt că în scurt timp trebuie să-i dai o altă întrebuințare și de multe ori acolo ai de toate: puiet, păstură, miere.

Să luăm cazul unui MER clasic, iernat pe 3 corpuri. C3 plin cu miere, C2 jumătate. Primul puiet apare primăvara în C2. Apoi matca urcă în C3 cu ponta. Aici e diferența pt că, dacă la rama de 1/1 ponta merge în jos pt că există o preferință pentru rama de 1/1 în detrimentul urcării în rama de 1/2, la stupul MER, matca preferă C3 în loc de C1.
C1 rămâne doar ca zonă de extindere în caz de nevoie. De obicei acolo vor fi 4-5 rame cu puiet, în completarea sferei.
C3 se umble cu puiet și știm exact ce avem în cuib. Peste cele 3 corpuri se pun la nevoie câte caturi dorim.
Un astfel de stup necesită lejer 2 corpuri de 1/2. Dacă culesul merge, trebuie pus și al 3-lea. Vorbesc aici de momente ideale. Nu e vorba de anul acesta.
După salcâm, C1 se ia și se dă la roi, sau dacă e necesar se reformează. După salcâm, un cuib pe 2 corpuri de 1/2 e suficient.

Modelul tău, cu 1/1 + 1/2 în cuib se poate practica, dar te va încurca foarte mult. Dacă ai pe vatră și stupi MER, atunci te ajută la formarea de roi.
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 09 Iun 2014, 08:33

MER-ul e MER si atat, are exclusiv rame mici.
Restul, combinatia intre caturi de 1/2 si 1/1, e un clasic Dadant pe 10 rame cu magazii de jumatate si nu are nimic de-a face cu sistemul dezbatut in acest topic.

Ca idee, raportat la Dadant, anul asta procentajul de MERuri intrate in friguri este net inferior. ;)
Un pic de joc de caturi, masiv foi la crescut... si se poate tine si cea mai maidaneza dintre maidaneze in lada !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alin75 » 09 Iun 2014, 08:50

cristi_vidican scrie:@Ignatius,
Am avut așa ceva (cuib 1/1 + 1/2), dar nu m-a mulțumit. Să-ți explic care e dinamica într-un astfel de stup.
Am iernat 1/1 + 1/2. Corpul de 1/2 era plin cu miere, plus miere în cuibul de 1/1.
Primăvara, ponta a început în corpul de 1/1. Am lăsat catul de 1/2 peste cuib. Au consumat mierea, dar în prima fază n-a urcat cu puiet acolo. Au pus în locul ei păstură și miere.
Apoi mai târziu în primăvară au urcat, după ce s-a umplut cuibul cu puiet. A pontat cam 3-4 rame, nu mai mult. Acum, asta depinde de mulți factori: puterea familiei, culesul de afară, vremea etc.
Restul s-a umplut cu miere. Deci a fost o amestecătură de puiet și miere + multă păstură. Un corp care m-a cam încurcat. Poate era bun să fac cu el un roi pe MER.
Deci, acel corp nu prea e agreat de stup ca parte a cuibului decât temporar, iar asta te va încurca pt că în scurt timp trebuie să-i dai o altă întrebuințare și de multe ori acolo ai de toate: puiet, păstură, miere.

Să luăm cazul unui MER clasic, iernat pe 3 corpuri. C3 plin cu miere, C2 jumătate. Primul puiet apare primăvara în C2. Apoi matca urcă în C3 cu ponta. Aici e diferența pt că, dacă la rama de 1/1 ponta merge în jos pt că există o preferință pentru rama de 1/1 în detrimentul urcării în rama de 1/2, la stupul MER, matca preferă C3 în loc de C1.
C1 rămâne doar ca zonă de extindere în caz de nevoie. De obicei acolo vor fi 4-5 rame cu puiet, în completarea sferei.
C3 se umble cu puiet și știm exact ce avem în cuib. Peste cele 3 corpuri se pun la nevoie câte caturi dorim.
Un astfel de stup necesită lejer 2 corpuri de 1/2. Dacă culesul merge, trebuie pus și al 3-lea. Vorbesc aici de momente ideale. Nu e vorba de anul acesta.
După salcâm, C1 se ia și se dă la roi, sau dacă e necesar se reformează. După salcâm, un cuib pe 2 corpuri de 1/2 e suficient.

Modelul tău, cu 1/1 + 1/2 în cuib se poate practica, dar te va încurca foarte mult. Dacă ai pe vatră și stupi MER, atunci te ajută la formarea de roi.

Cred ca este ce-a mai simpla/corecta/completa explicatie legata de utilizarea MER-ului.
La acest sistem obligatorie este prezenta unei matci foarte prolifice, altfel se bate pasul pe loc. Detin acest sistem, am incercat sa aplic toate cotele necesare la crearea ramelor, am stimulat la fel ca la restul cutiilor (10 DB). Famuliile bune (ma refer la numarul de rame puiet/acoperire care au intrat in iarna) sunt la fel ca la DB, adica nu ocupa decat 5-6 rame C1, respectic C2, adica tot 5-6 rame 1/1.
In primavara a aparut o alta surpriza, startul a fost dat mai bine la DB.
Pentru la anul (acest an fiind compromis) raman pe cuib de 1/1 + acolo unde este nevoie si cat de 1/2. Cutiile sunt facute toate pe sistem MER, deci merge lejer rama de 1/1. Anul acesta am apucat la pomi sa bag in citeva cutii (MER) la crescut rama de 1/1. Au crescut frumos, iar apoi fiecare rama a fost prelungita pana la fund numai cu celule de trantor (am fund de 5 cm inaltime).
Pe viitor merg asa (cuib 1/1), iar cand am sa gasesc ceva sa umple 3 corpuri MER atunci doar trec ramele la taiat.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde ignatius » 09 Iun 2014, 09:20

cristi_vidican scrie:@Ignatius,

Buna dimineata
Cristi, te rog frumos sa ma ierti daca incerc sa te contrazic, cred ca e posibil sa fi gresit in exploatarea ta, primavara nu se lasa catul de 1/2 plin cu miere deasupra cuibului, pentru ca exista foarte mult puiet pe corpul de 1/1 pe care familia a stat si nu l-a parasit, tu ai pus un cat cu miere deasupra care a fost ca un soc termic. trebuia sa il pui sub corpul de 1/1 cu miere, cu cate o rama de 1/2 descapacita si astfel albinele cand ieseau -intrau treceau peste aceste rame si astfel consituia si un fel de hraniri de stimulare. Si la ME, primavara se lasa pe 2 corpuri , matca oua in corpul de sus si apoi coboara singura in corpul de jos. Si in cazul unui MER , si la orice alt stup, deasupra cuibului nu se mai lasa nici un cat gol sau cu miere ci dedesubt, asa cum chiar tu ai spus ca la Dadant pune puietul de sus in jos, cum e si firesc, se intinde in jos pe masura dezvoltarii lui. la MER ca si la ME puietul trebuie pus tot in corpul cel mai de sus si apoi singura matca va ponta in jos pe caturile inferioare. La ME s-a ajuns la concluzia ca nu este indicat primavara sa se faca inversari, conform celor spuse de nea Gica si practicii constatate si de mine si la parerea unanima ca pentru tara noastra inversarile la ME primavara nu sunt indicate, nici eu nu mai faceam inversari, de fapt de primavara si pana toamna nici nu mai umblam in cele 2 corpuri de cuib de ME.
Sunt foarte multi apicultori care lucrand cu un dadant cu 10 rame si cat de 1/2 fara gratie haneman, dar cu rame late in cat, constata la un moment data ca matca , chiar cu rame late, urca sus si oua in acele rame. Deci? nu ii ajunge un corp de 1/1. de multe ori la astfel de stupi familia intra in friguri. Pornind de la acest aspect am considerat ca un cat de 1/2 cu rame normale, nu late, pus peste cuib , linisteste familia si nu mai apare riscul intrarii in friguri. In plus catul intercalat apare de cele mai multe ori spre sfarsitul primaverii , cand vremea s-a stabilizat, iar un cat de 1/2 nu mai constituie un soc termic ( vremea buna si familia are multe albine care acopera mult mai usor ramele decat ar fi facuta la inceputul primaverii)
O sa apara voci ca decat sa punem un cat de 1/2 peste cuib, mai bine lucram cu un corp de 1/1 pus peste primul. Nu sunt de acord, la fel ca la ME cu cuibul pe 2x3/4, la un moment dat pe 20 de rame vom avea si miere multa , amestecata cu mult puiet. se pare ca totusi 20 de rame ME sau 20 rame 1/1 e prea mult pt o familie si nu mai reusim sa facem o delimitare claraintre cuib si cat de miere. Asezarea unui cat de 1/2, echivalent a 5 rame dadant, pus la momentu oportun, intercalat intre catul de stransura si cuibul de 1/1 aduce multe avantaje. Plec de la premisa ca intre 2 corpuri de cuib de 1/2 si un corp de 1/1, as prefera pentru primavar si iarna corpul de 1/1. Am incercat sa combin avantajul ramei intregi de 1/1 cu exploatarea in sistem MER cu caturi de 1/2. La MER cu 3 caturi de 1/2 in prima faza se lucreaza tot cu 2 caturi de 1/2, abia mai tarziu se pune al treilea cat si acela se pune intercalat, asa cum s-a discutat si s-a vazut si la vecinii nostri sarbi.
Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR