Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde vasilefi » 06 Iun 2014, 14:20

vasilefi scrie:metoda demaree, unde pot gasi informatii despre ea?

inca o intrebare...
la controlul unui stup am observat ca nu mai avea puiet deloc, nici capacit, nici larve nici oua. am crezut ca nu are matca dar am luat ramele la rand si am vazut ca are matca.
nu stiu daca e imperecheata sau nu ca doar anul acesta am inceput sa marchez matcile... mai exact la roii ce i-am facut.
imi parea imperecheata... dar poate ma insel.
ce poate fi? :idea:
singura concluzie e ca a roit, nu l-am mai deranjat dinainte de salcam, deci de vreo 3 saptamani, iar matca fie e neimperecheata, fie e recent imperecheata...
o sa mai verific dupa cateva zile...
mai e ceva... botcile erau toate roase
vasilefi

Mesajde duma » 06 Iun 2014, 17:00

vasilefi scrie:
vasilefi scrie:metoda demaree, unde pot gasi informatii despre ea?

inca o intrebare...
la controlul unui stup am observat ca nu mai avea puiet deloc, nici capacit, nici larve nici oua. am crezut ca nu are matca dar am luat ramele la rand si am vazut ca are matca.
nu stiu daca e imperecheata sau nu ca doar anul acesta am inceput sa marchez matcile... mai exact la roii ce i-am facut.
imi parea imperecheata... dar poate ma insel.
ce poate fi? :idea:
singura concluzie e ca a roit, nu l-am mai deranjat dinainte de salcam, deci de vreo 3 saptamani, iar matca fie e neimperecheata, fie e recent imperecheata...
o sa mai verific dupa cateva zile...
mai e ceva... botcile erau toate roase

Salutare !
Ce fain ar fi fost sa pot sa iti dau un raspun destept , insa si eu am facut 3 roi inainte .....chiar in timpul salcamului si astazi pe o fuga m-am uitat si canci matca , nada puiet , ninci sperante .....nu imi ramane decat duminica daca vin cel 3 crai de la rasarit sa ma ajute si sa ma scoata din acest impas , si promit ca ma imbat ;)
Ai varianta sa le dai o rama cu puet de o zi sa isi traga botca ele s-au daca ai de unde sa le dai o matca imperecheata gata .
Bafta !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde vasilefi » 06 Iun 2014, 21:06

multumesc, poate nu ai observat dar am spus ca are matca...
matci imperecheate n-am de unde, am dat comanda din aprilie dar cu vremea asta cred ca le primesc in august
sa le mai dau o botca?
vasilefi

Mesajde duma » 06 Iun 2014, 21:16

vasilefi scrie:multumesc, poate nu ai observat dar am spus ca are matca...
matci imperecheate n-am de unde, am dat comanda din aprilie dar cu vremea asta cred ca le primesc in august
sa le mai dau o botca?

Daca ai matca si nu ai puet inseamna ca nu este imperecheata inca si daca ai botci trase si roase inseamna ca le place matca actuala . ai radbare o zi doua sa vezi daca incepe ponta .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde liviutzbogos » 06 Iun 2014, 22:32

Tomi scrie:Buna ziua din nou :D
Am o noua familie am facuto din 2 rame puiet si 3 de miere deja am regina de luni ca sambata trecuta am pus botci si luni am vazut regina poate mai devreme a iesit si as vrea sa mai adaug un ram in familia aia dar nu stiu dac as face bine albinelor dac le mai pun o rama ????? sau daca da sa le pun una nou cu fag nou sau sa scot din cealalta familie??? ca sapt trecuta leam pus o rama noua si au cladito ceva :D

Pana nu cladesc rama aia in totalitate nu are rost sa le mai bagi. Mai adaugi inca o rama cand ai toate ramele ocupate de albine si pline, fie cu miere, fie cu puiet. Matca tanara va ponta timid la inceput, asa ca o sa aiba destul loc. In rest... Dumniezo te-mbucure :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde alexx » 08 Iun 2014, 01:05

Salutare azi am prins un roi natural prin sat si l.am adus acasa dar and l.am verificat seara am constatat ca are mai multe matci din cate vreo doua erau facute ghem de albine...intrebarea mea e ce se intampla in cazul de fata?sa ma ingrijorez ca ramane fara matca sau doar albinele fac selectie si opresc o singura matca?
alexx

Mesajde italianu » 08 Iun 2014, 06:32

alexx scrie:Salutare azi am prins un roi natural prin sat si l.am adus acasa dar and l.am verificat seara am constatat ca are mai multe matci din cate vreo doua erau facute ghem de albine...intrebarea mea e ce se intampla in cazul de fata?sa ma ingrijorez ca ramane fara matca sau doar albinele fac selectie si opresc o singura matca?

Ca l-ai prins îi bine,da' ca te duci imediat sa te uiti in el ,scuza-ma,da' e o mare prostie!
Ce-ai crezut,ca-i gasesti 9 rame ouate si vre-o 50 de kg de miere?
Daca tot le-ai vazut de ce nu l-ai impartit ,tzi se 'imperecheau mai multe matci,poate!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde TDI » 08 Iun 2014, 09:22

În principiu mătcile din roii de pe creangă sunt toate viabile şi perioada de împerechere este mult redusă deoarece majoritatea mătcilor de acolo au ajuns deja la maturitate. Dar, ce te faci cu caracterul roitor?
TDI

Mesajde alexx » 08 Iun 2014, 09:32

italianu scrie:
alexx scrie:Salutare azi am prins un roi natural prin sat si l.am adus acasa dar and l.am verificat seara am constatat ca are mai multe matci din cate vreo doua erau facute ghem de albine...intrebarea mea e ce se intampla in cazul de fata?sa ma ingrijorez ca ramane fara matca sau doar albinele fac selectie si opresc o singura matca?

Ca l-ai prins îi bine,da' ca te duci imediat sa te uiti in el ,scuza-ma,da' e o mare prostie!
Ce-ai crezut,ca-i gasesti 9 rame ouate si vre-o 50 de kg de miere?
Daca tot le-ai vazut de ce nu l-ai impartit ,tzi se 'imperecheau mai multe matci,poate!

L.am deschis pentru ca era mare si in camp nu am avut suficiente rame
alexx

Mesajde ovidiu_78 » 08 Iun 2014, 09:33

Baga-l la intuneric si racoare 2 zile si se elimina matcile intre ele....apoi ramane una...apoi mai tarziu o schimbi cu ceva mai bun....altfel te trezesti ca pleaca un pumn de albine cu una...altul cu alta....samd...
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Valy 74 » 09 Iun 2014, 08:33

Am prins si eu 2 roi cu mai multe matci. La unul dupa ce s-au linistit au inceput sa scoata matcile in plus pe urdinis (am vazut 4-5 matci scoase cu japca). La al doilea a plecat o matca cu o parte din albine iar cele ramase cred ca au pierdut matca la imperechere pt ca au inceput sa traga borci din pastura.
Valy 74

Mesajde proapis13 » 09 Iun 2014, 08:55

Valy 74 scrie:.... cred ca au pierdut matca la imperechere pt ca au inceput sa traga borci din pastura.

In ce dictionar gasesc traducerea la ce e scris cu rosu ????? :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviutzbogos » 09 Iun 2014, 12:32

proapis13 scrie:
Valy 74 scrie:.... cred ca au pierdut matca la imperechere pt ca au inceput sa traga borci din pastura.

Tinand cont ca pe tastatura "T" e imediat langa "R", tind sa cred ca din cazua vitezei a gresit litera...si mie mi se intampla de foarte multe ori...si cred ca si dvs :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde proapis13 » 09 Iun 2014, 16:07

liviutzbogos scrie:
proapis13 scrie:

Tinand cont ca pe tastatura "T" e imediat langa "R", tind sa cred ca din cazua vitezei a gresit litera...si mie mi se intampla de foarte multe ori...si cred ca si dvs :)

Parintele,apreciez faptul ca incerci sa fii atent doar partial... ;) lasa tastatura in pace,mai gresim cu totii.....
Daca tot incerci un raspuns destept,raspunde-mi si mie la intrebare ; cum se trag botcile din pastura ??? :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alexx » 09 Iun 2014, 16:16

Salut proapis un raspuns pt mine ai ca astazi am mai capturat un roi si aceiasi poveste
alexx

Mesajde proapis13 » 09 Iun 2014, 16:38

alexx scrie:Salut proapis un raspuns pt mine ai ca astazi am mai capturat un roi si aceiasi poveste

Raspunsul clasic ; izolezi celalalte regine si ii lasi roiului doar una,le bagi in nuclei de imperechere sau faci alti roi
Daca o lasi si pe a doua sau a treia ai surpriza ca roiul ala ce ti-a umlut lada sa ramana pe 3 intervale de albina ;)
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR