Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde Ala nou » 25 Mai 2014, 22:05

Vreau să învăț să îmi cresc mătci. :)

Am și eu o întrebare - care sunt caracteristicile care se transmit mai pregnant: de la colonia de prăsilă sau de la colonia doică? Am două familii care îmi plac, una e organizată nemțește, ouă compact, ține stupul farmacie, cealaltă e mai zăpăcită puțin, sare repede la bătaie dar bagă miere bine și clădește mult. Eu aș vrea ca prima să transmită cele mai multe caracteristici - iau larva de la ea sau o pun doică?
Ala nou

Mesajde B.K » 25 Mai 2014, 22:32

Iei larva de la familia care te multumeste. Doica de creste nu are legatura cu transmiterea genetica , doar sa fie doica sa creasca.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Ala nou » 25 Mai 2014, 22:44

BeeeK scrie:Iei larva de la familia care te multumeste. Doica de creste nu are legatura cu transmiterea genetica , doar sa fie doica sa creasca.

Ești sigur?

Eu am citit că este foarte importantă și calitatea lăptișorului pus de doici.
Ala nou

Mesajde B.K » 05 Iun 2014, 18:02

Mai exact ce anume ai citit ?? Pune ceva din context aici.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde ignatov andrei » 05 Iun 2014, 21:05

Ala nou scrie:Ești sigur?
Eu am citit că este foarte importantă și calitatea lăptișorului pus de doici.

Chiar pe acest topic, anul trecut, s-a dezbatut aceasta problema!

Calitatea laptisorului... e una, dar ca acest laptisor ar transmite informatie genetica... e alta!
La tine e un fel de "compile", asa ca mai citeste pana ajungi la "link"!
Bafta!
ignatov andrei

Mesajde thomas » 09 Iun 2014, 08:54

Va cer si eu sfatul referitor la urmatoarea situatie: saptamana aceasta imi iese o serie de matci. Botcile au bigudiuri si sunt intr.o familie puternica cu matca. Nu ajung la stupi decat in weekend, cand deja sunt eclozate de vreo 2 zile.
Mi.e teama sa nu roiasca si sa plece matca familiei cand simte atatea matci in stup. Si nu vreau s.o pierd, ca e ff buna.
Din experienta voastra, credeti ca stupul respectiv va roi? Si cum se poate impiedica s.o faca?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde italianu » 09 Iun 2014, 16:07

Daca nu-i in friguri,nu pleaca.
Mai multe matci in stup,fara botci=>nu pleaca
O sa fie mai,,complicat" sa faci sa accepte matcile virgine!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde gica.mosu » 09 Iun 2014, 18:08

Daaaa....nu-I o noutate=matcile virgine sun primate mai greu in nuclee=roi...O curiozitateeee pt mine...am pus la un nucleu cu 3 zile in urma o matca tanara(a fost primita).....dupa 3 zile am desfiintat un stup,am facut 3roi a cate 4 rami fiecare....iar matca batrana I-am bagat-o (pe urdinis :idea:inecleiata in miere) in ac nucleu si dupa 2 zile am gasit atit matca tanara cat si aia batrana (care depunea oua)pe aceiasi rama.....amu le las in paci sa vad ce iese si ce ramaneeee.....A-ti mai intalnit asemenea situatii :?: ....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde thomas » 09 Iun 2014, 18:40

@italianu Atunci stau linistit, pt ca stupul nu are botci si nici nu da semne de roire, deocamdata..ms de info!
thomas

Mesajde balu » 09 Iun 2014, 22:04

Da de asta ati auzit? in primavara, o matca oua mult puiet de trintor, prea putin lucratoare. Am unficat familia cu un roi slabut cu matca 2013, marcata. Peste citeva zile gasesc tinara vopsita cu rosu afara moarta. Puietul acum compact, doar lucratoare, si in stup nu am vazut decit baba vopsita in albastru :shock: :?
balu

Mesajde victor s » 09 Iun 2014, 22:12

Intrebarea mea este...'' de ce ai lasat baba in stup din moment ce ai dorit sa faci unificare cu dedicatie pentru regina tanara? ''
victor s

Mesajde alin75 » 11 Iun 2014, 10:03

thomas scrie:Va cer si eu sfatul referitor la urmatoarea situatie: saptamana aceasta imi iese o serie de matci. Botcile au bigudiuri si sunt intr.o familie puternica cu matca. Nu ajung la stupi decat in weekend, cand deja sunt eclozate de vreo 2 zile.
Mi.e teama sa nu roiasca si sa plece matca familiei cand simte atatea matci in stup. Si nu vreau s.o pierd, ca e ff buna.
Din experienta voastra, credeti ca stupul respectiv va roi? Si cum se poate impiedica s.o faca?

Poate ai surpriza sa găsești matcutele sufocate!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde italianu » 11 Iun 2014, 13:32

alin75 scrie:
thomas scrie:Va cer si eu sfatul referitor la urmatoarea situatie: saptamana aceasta imi iese o serie de matci. Botcile au bigudiuri si sunt intr.o familie puternica cu matca. Nu ajung la stupi decat in weekend, cand deja sunt eclozate de vreo 2 zile.

Poate ai surpriza sa găsești matcutele sufocate!

Numai bine,
Alin

Aline,cine sa le sufoce daca sint in bigudiuri?
Mai repede abandonate, de aia cind le pui bigudiurile tre' sa pui si 2-3 albine cu ele!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ignatov andrei » 11 Iun 2014, 15:04

De ce va complicati?!?
Daca tot umblati si puneti bigudiurile, de ce nu mutati "instalatia -utilaj" intr-o familie orfana???

NICIODATA nu trebuie lasate sa eclozioneze in familiile cu matca!
ignatov andrei

Mesajde csaa » 12 Iun 2014, 17:08

Am botcile capacite iar matcile trebuie sa eclozioneze peste 6-7 zile. Pot face tratament cu varachet?
csaa

Mesajde thomas » 12 Iun 2014, 17:52

Le-am mutat deja in nuclee (botcile), ca sa fiu mai sigur. Sa eclozioneze acolo, si asa nu voi mai avea nici probleme la acceptare. Dar am avut noroc, pt ca problema era cu lipsa timpului si cu acele cazuri speciale cand nu putem ajunge la stupina cu 1-2 zile inainte de eclozionare, ca sa le scoatem din familia cu matca si sa le dam roilor sau nucleelor.

Si inca ceva, daca in momentul cand matca eclozioneaza din botca, si roiul respectiv are alte botci, pe care sa zicem nu le-am vazut, ca sa le inlaturam, exista vreun risc ca sa nu primeasca matca proaspat iesita si s-o atace?
thomas

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR