Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde varza » 20 Iun 2014, 10:46

Am revenit cu noi vesti. Botcile au fost de roire . Am reusit sa prind un roi . Nu stiu daca a fost un roi primar sau secundar insa s-a asezat in varful unui nuc. Multumesc pentru ca m-ati lamurit referitor la botci si toate cele bune. :D
varza

Mesajde clabescu.marius » 20 Iun 2014, 21:34

Ramele dintr-o familie bezmetica care sunt ouate cu trantori mai pot fi recuperate pentru a fi folosite si cum se procedeaza?
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde rihmond » 20 Iun 2014, 22:33

Le introduci in frigider 24 ore ,dupa aceia poti sa le imparti introducindule in alti stupi.
rihmond

Mesajde Florin Dobre » 20 Iun 2014, 22:37

Eu le bag in caturi. Toamna topesc tot ce are celule de trantori in exces.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ted » 21 Iun 2014, 21:52

Astazi am prins,pana pe la ora 15,un pic de cer senin,si un soare,aferent,cam"alintat".Am reusit sa verificam 13 stupi.In doi dintre ei nu am vazut matca,nu am vazut oua de lucratoare,in schimb am vazut puiet capacit de trantori.La verificarile din 06.06 unul a primit o rama cu o botca necapacita pt.ca nu am vazut matca si nici oua,iar celalant avea botci de SL capacite.Va rog frumos un sfat,ce avem de facut mai departe?
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde gica.mosu » 21 Iun 2014, 22:39

....o solutie simpla,pune-i o botca de control de la alt stup(unde vrei....pe s-au intre rame)si dupa 24 de ore o verifici,daca nu este sparta-roasa lateral=lipsa matca...il arunci (scuturi la7-800m)si....Uneori in ac perioada nu merita salvat=formezi alt roi in locul lui pe 4-6 rame cu puiet si albine(s-au aduci un roi -un stup mai slab pt a recupera albino culegatoare...)-SALVE-MOSUUU!!!!!!....Pt cel cu botci de S.L lasa-l in pace si il urmaresti, dupa ce gasest botca roasa'n cap=matca tanara=10-14 zile v-a incepi ponta....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Ted » 22 Iun 2014, 11:12

Ieri in cei in care am umblat nu am gasit nicio botca.Azi mergem iar la ei sa-i terminam de controlat.Sper sa nu mai gasim asemenea situatii.Aveam pe cineva care ne indruma, dar acum dumnealui are stupii in alta localitate si cand prinde si dansul o fereastra intre ploi,merge la ei,nu mai are timp si de noi. Dimineata l-a intrebat sotul ce este de facut si a zis sa-i dam o rama proaspat ouata.Eu sper sa gasim o botca!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde gica.mosu » 22 Iun 2014, 11:20

Eu am scris solutiea mai simpla si eficienta(parerea mea)....mai cauta si citeste pe forum despre st bezmetic -sanatateeee-mosu :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Ted » 22 Iun 2014, 11:59

gica.mosu scrie:Eu am scris solutiea mai simpla si eficienta(parerea mea)....mai cauta si citeste pe forum despre st bezmetic -sanatateeee-mosu :!:

Multumesc foarte,foarte mult pt.sfaturi.As citi dar intr-o ora trebuie sa plecam la fete,poate citesc diseara cand ne intoarcem.Dar daca as lua un roi de acasa,l-as aseza in locul stupului si as scutura bezmeticul,pt.ca am inteles ca este bezmetic,in iarba in fata lui? Multumesc inca o data pt. sfaturi!
Ted

Mesajde igo1 » 22 Iun 2014, 18:27

salutare. astazi dupa un lung sir de zile ploioase, am umblat la un roi sa vad ce e in el si spre stupoarea mea, am vazut ca are botci. 5 botci am gasit in partea de jos si 4 pe mijloc. unele erau capacite insa foarte urate mici slabe. Le-am rupt si am lasat pe cele de pe mijloc ce inca nu sunt capacite. Matca exista, puiet da, dar nu vad oua. Ori ea a incetat sa oua de la frig ori vrea sa plece de foame? dar au mancare ca le-am tot dat sirop care contine si miere pe langa zahar. Roiul e pe 5 rame si nu se pune problema spatialui caci puiet este doar pe 2 plin si a treia mai putin de jumatate. Are iunde sa oua
igo1

Mesajde ignatov andrei » 22 Iun 2014, 22:26

igo1 scrie:Are iunde sa oua

Cine sa oua?!?
ignatov andrei

Mesajde B.K » 22 Iun 2014, 22:33

igo1 scrie:ori vrea sa plece de foame? dar au mancare ca le-am tot dat sirop care contine si miere pe langa zahar.

Daca tot ai umblat in el era bine sa faci si o estimare a rezervei de hrana , poate siropul pe care l ai dat nu a fost suficient.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde duma » 23 Iun 2014, 08:58

igo1 scrie:salutare. astazi dupa un lung sir de zile ploioase, am umblat la un roi sa vad ce e in el si spre stupoarea mea, am vazut ca are botci. 5 botci am gasit in partea de jos si 4 pe mijloc. unele erau capacite insa foarte urate mici slabe. Le-am rupt si am lasat pe cele de pe mijloc ce inca nu sunt capacite. Matca exista, puiet da, dar nu vad oua. Ori ea a incetat sa oua de la frig ori vrea sa plece de foame? dar au mancare ca le-am tot dat sirop care contine si miere pe langa zahar. Roiul e pe 5 rame si nu se pune problema spatialui caci puiet este doar pe 2 plin si a treia mai putin de jumatate. Are iunde sa oua

Depinde ce varsta are matca ....poate ia venit sorocul si o schimba ..... dar ai maincare , ai spatiu , si lipsa puiet larvat , zic eu ca matca are probleme ...nu mai corespunde !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde BotaPaul » 23 Iun 2014, 13:20

gica.mosu scrie:....o solutie simpla,pune-i o botca de control de la alt stup(unde vrei....pe s-au intre rame)si dupa 24 de ore o verifici,daca nu este sparta-roasa lateral=lipsa matca...il arunci (scuturi la7-800m)si....Uneori in ac perioada nu merita salvat=formezi alt roi in locul lui pe 4-6 rame cu puiet si albine(s-au aduci un roi -un stup mai slab pt a recupera albino culegatoare...)-SALVE-MOSUUU!!!!!!....Pt cel cu botci de S.L lasa-l in pace si il urmaresti, dupa ce gasest botca roasa'n cap=matca tanara=10-14 zile v-a incepi ponta....

Daca omul nu are numai 5 stupi ? de unde botca ? si , o familie pe 8 rame cu albina , care nu are matca , parerea mea e sa isi caute o matcuta , de pe la cineva , daca ar fi imperechiata ar fi super , sau neimperechiata .. si sa il salveze. Cum era cand aveai 3-5 -10 stupi ? ? tineai la numar , de numa...si de era pe 5 rame tot il tineai
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde igo1 » 23 Iun 2014, 14:39

[/quote]
Depinde ce varsta are matca ....poate ia venit sorocul si o schimba ..... dar ai maincare , ai spatiu , si lipsa puiet larvat , zic eu ca matca are probleme ...nu mai corespunde ![/quote]

Matca este de anul acesta dar a iesit tarziu la imperechere, este cam micuta. Insa pana sa vina ploiel s-acomportat normal, astazi am verificat din nou, a ramas o boca capacita pe care am lasat-o sa eclozeze.
igo1

Mesajde Ted » 23 Iun 2014, 22:54

Am reusit ieri sa controlam si restul de stupi.Nu am mai gasit stupi ca cei 2.Primul este un roi artificial pe 4 rame din 06.05.La controlul din 06.06 nu am gasit rame ouate,nu am vazut matca.I-am dat de la alt stup , o rama cu puiet pe care era si o botca necapacita.La controlul din 21.06.am gasit numai puiet de trantor capacit,nu am vazut matca ,a mai primit o rama cu oua si larve.In tot acest timp a primit sirop in care uneori mai puneam si apicomplex. Al doilea este un stup pe 8 rame care in 06.06.avea botci de SL apacite.In 21.06 nu am gasit oua,nu am vazut matca,avea puiet capacit de trantori.Dupa diafragma avea vreo 3 rame cu miere capacita pe 3\4(una am luat-o si i-am dat-o unuia care nu prea mai avea mancare). Sunt bezmetici?Mentionez ca nu am gasit la nici un stup nici o botca,nu am de unde sa-i dau roiului una sa-l verific,dar am vorbit la Cislau sa cumparam cateva matci imperecheate(mai avem vreo 3 fara matca). Azi am reusit sa citesc"Metode de indreptare a stupului bezmetic" si inca un topic tot despre stupii bezmetici.Este cazul sa aplicam ce am citit? Multumim mult de indrumari!Noapte buna!
Ted

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR