Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ME versus MER

Mesajde BUNKA » 08 Noi 2011, 09:19

Stiu si eu din practica ,,ca asa este, dar stii si tu ca mai sunt situatii cand dihaniile astea se misca foarte rapid, si poti gasi oua intr-o zona a stupului si matca sa fie cu totul in alta parte. Si ca sa fii sigur pe ce faci acolo, tot tre sa verifici pana o vezi..nu?
Daca nu dai de ea acolo unde ai zis, si unde e logic sa fie...iei ramele la mana n-ai ce face :mrgreen:
Asta este uneori in apicultura oricat de tehnologizati si mecanizati a-m fi tot apar situatii cand tre sa lucram cu " penseta".
Pozitiile cocosat de-asupra lazii si in genunghi langa ea le cunosc sa stii...sunt preferatele mele... :D
BUNKA

Mesajde calin bondaru » 08 Noi 2011, 10:04

si eu am trecut la ME si pot sa zic ca unul din motive e inaltimea mea(1,92) :o
dupa fiecare vizita la stupina aveam nevoie de ceva timp sa imi revin! :cry:
si la cum am gandit eu acest ME(fund colector de polen, corpuri 10 rame, gratii haneman, podisor izgonitor si capac), mi se pare modul cel mai simplu de a lucra si a avea profit!
hai, spor la treaba!
calin bondaru

Mesajde Adi Hodis » 08 Noi 2011, 12:07

BUNKA scrie:Stiu si eu din practica ,,ca asa este, dar stii si tu ca mai sunt situatii cand dihaniile astea se misca foarte rapid ...

Adi ... eu am facut treaba asta si a mers ... iar daca vrei sa mergi pe SIGURANTA delimitarii, foloseste si gratia daca tot o ai.
Eu am folosit caturile ... matca nu ponteaza in celule nepregatite, mai intai le curatza lucratoarele si asta creshte sahnsele pe parcursul zilelor ca matca sa fie intr-una din cele 2 zone, sus ori jos ... avand inclus catul tampon ... adica catul I + catul introdus ... s-au catul introdus + cel de deasupra lui.

PS
Incerc sa fiu scurt si cuprinzator ... am de munca si uite ca eu sint tot la clape ... ca deh, telefoane, mesaje private, scris pe forum ... intelegi tu.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 08 Noi 2011, 16:12

Intrati in amanunte inutile.Sa le luam sistematic:

1.Avantajele celor doua modele de stup fata de celelalte:
- productivitate crescuta (cu acelasi volum de lucru se pot ingriji un numar dublu sau triplu de stupi)
- productii net superioare atat calitativ cat si cantitativ
- usurinta in diversificarea productiei
- stupi verticali de volum reglabil dupa nevoi
- stupi cu volum mare pentru cuib (asigura lejer spatiu pentru o matca f.buna)
- acelasi tip de rama cu dimensiuni medii
- lucrul cu corpul.Din toamna pana in primavara surplusul de corpuri poate fi stivuit in stupina
- nu necesita spatii de depozitare rame,afumare cu sulf si alte minuni gen rame cu miere la rezerva.
- coloniile roiesc mai greu cand sunt intretinute in aceste modele

2.Avantaje ME fata de MER:
- mai ieftin
- lucru mai in viteza

3.Avantaje MER fata de ME:
- corpul plin mai usor
-extractia ramelor mai usoara si mai rapida

4.Dezavantaje la ME fata de MER:
- la dezvoltare volumul creste brusc cu 33% (la MER cu 25%,la DB cu minim 50%)
- la stupine mari si culesuri intense este nevoie de corpul 4
5.Dezavantaje la MER fata de ME:
- este mai scump
- lucrul cu MER ia putin mai mult timp fata de ME

6.Dezavantaje la MER si ME fata de celelalte modele:
- fiind stupi de volum mare dezvolta populatii mari de albine care in lipsa de cules 'rod si urechile stuparului'
- consum mai mare pe timpul iernii din cauza populatiei mai mari cu care ierneaza
- mai scumpi dar investitia poate fi esalonata

Mai sunt,mai scrieti si voi.
Referitor la constructia acestor modele in revista de apicultura in perioada 1980-1990 au aparut niste articole scrise de apicultori versati (Patacki,Kraft,etc) cu titluri de genul:
- unde gresim cand construim stupi
- unde gresim cand construim rame
si altele....
-
gica

Mesajde Adi Hodis » 08 Noi 2011, 21:43

Da nea Gica ... la punctul 3 mai este:
a) maturarea mierii mai repede
b) crearea de spatiu pt. depozitat nectar prin adaugarea unui cat sub cel plin.
c) separarea sorturilor de miere ... ex. de la tei ... la floarea soarelui ... prin simpla introducere a caturilor + izgonitoarele sub caturile cu mierea de tei.
d) ramele fiind mai mici nu se rupe fagurii la transport pe distante lungi ... la ME am mai avut faguri rupti, de regula cei noi.
f) in cazul pavilionului dotat cu stupi cu caturi de 1/2 , poate fi si MER ... pot sa ridic caturile pline cu miere de la stupii de pe randul de sus ... caturile de ME m-au rupt.

Nota.
Imi este drag ME :) ... dar nu o sa-i pot face fatza in viitor ... imbatranesc nea Gica :(
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde gica » 08 Noi 2011, 22:27

Adi,pozitiile a,b,c merg la punctul 1.
Cu pozitiile d si f ai dreptate.
Si cu nota ai dreptate.Iti doresc sa imbatranesti mult si bine.
gica

Mesajde amadeusmbi » 09 Noi 2011, 07:09

BUNKA scrie:Zona de puiet Pupe, zi ceva despre zona de puiet, e ok sa fie fractionata in doua locuri in loc de un singur loc cum e la ME sau deloc cum a facut TeiNegru cu rama lui deosebita?
Daca ne gandim putin la discutiile de pe forumul vechi de la stupul Ware unde colegul nostru akmm ne zicea de faptul ca in stupi sunt prea multe zone cu lemn care ar trebui sa fie ocupate de celule...nu cumva aceste spatii dintre corpurile de cuib creeaza cam 4 cm de pauza intre zonele de puiet, si daca ai 3 corpuri pt cuib, ai 8 cm pe inaltime care sunt doar spatiu liber si lemn...exista vreun efect negativ in ce priveste cuibul de puiet??

Ma iertati ca ma bag in discutie, dar incerc sa inteleg... Iar pe asta cu fragmentarea cuibului nu prea o inteleg.

1. La ME ne-a explicat dl. Gica ca trebuie sa avem cuibul format:
"Lucrat normal,cu o matca buna stupul M.E. intra in iarna cu ghemul pe 8-9 rame,format intre corpuri 60% din albina in corpul 2."
In cazul acesta albina nu mai are nici un "parleaz" de sarit, grosul cuibului e deja "peste granita".
La MER cum ar trebui sa arate ghemul de iernare pozitionat pe rame?

2. Daca la MER rama e atit de mica, de ce nu se mai reduce putin grosimea leatului superior? (eventual de folosit un profil "T")

off topic:
Nu ar fi mai bine sa faci un cuib cu ramele lui TeiNegru, Haneman, si restul MER? Cuibul e cuib, iar din MER jonglezi, eventual mai bagi un corp de ME cu urdinis (tip gaura, cum au rusii) plin cu puiet si tine-te stup de productie (vezi stupii d-lui Bunka). Faceti abstractie de problema tipurilor de rame (3 tipuri in acest caz), vorbim de principiu.
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde jonny_it » 09 Noi 2011, 12:23

Cateva observatii nea Gica:

gica scrie:
3.Avantaje MER fata de ME:
- corpul plin mai usor
-extractia ramelor mai usoara si mai rapida

Avem 10 rame ME vs 14 MER(sau cate o fi - in functie de inaltime): tot trebuie luate una cate una si puse in centrifuga, nu vad de ce ar fi mai rapida extractia la MER, poate invers. La fel si la asamblarea/taierea ramelor .. mult mai multe, deci mai mult timp necesar.

gica scrie:
4.Dezavantaje la ME fata de MER:
- la dezvoltare volumul creste brusc cu 33% (la MER cu 25%,la DB cu minim 50%)
- la stupine mari si culesuri intense este nevoie de corpul 4

Da Doamne sa am dezavantajul asta la toate familiile, peste tot sa fiu nevoit sa pun corpul al 4-lea, .. saracu' de mine :lol:

gica scrie:
6.Dezavantaje la MER si ME fata de celelalte modele:
- fiind stupi de volum mare dezvolta populatii mari de albine care in lipsa de cules 'rod si urechile stuparului'
- consum mai mare pe timpul iernii din cauza populatiei mai mari cu care ierneaza
- mai scumpi dar investitia poate fi esalonata
-

Pe aici pe la munte vara ploua de obicei putin mai mult decat trebuie, totusi familiile puternice chiar si in conditiile astea de 2-3 ore de zbor pe zi produc miere suficienta. Cele medii/slabe nu au in unii ani nici pentru consum propriu. Nu vad de ce un numar mare de albine este un dezavantaj, in conditiile in care numarul de culegatoare in astfel de familii este aproape dublu fata de o familie medie.
La iernare aceeasi problema, cantitatea de miere consumata/cantitatea de albina este mai mica la familiile puternice, deci uzura mai mica, economie de miere, productii mai mari de miere in anul urmator.
jonny_it

Mesajde unincepator » 10 Noi 2011, 21:24

BUNKA scrie:Stiu si eu din practica ,,ca asa este, dar stii si tu ca mai sunt situatii cand dihaniile astea se misca foarte rapid, si poti gasi oua intr-o zona a stupului si matca sa fie cu totul in alta parte. Si ca sa fii sigur pe ce faci acolo, tot tre sa verifici pana o vezi..nu?
Daca nu dai de ea acolo unde ai zis, si unde e logic sa fie...iei ramele la mana n-ai ce face :mrgreen:
Asta este uneori in apicultura oricat de tehnologizati si mecanizati a-m fi tot apar situatii cand tre sa lucram cu " penseta".
Pozitiile cocosat de-asupra lazii si in genunghi langa ea le cunosc sa stii...sunt preferatele mele... :D

bravo d-le bunca ami plac aceste pozitii si eu de multe ori le folosesc,ami pare rau ca nu sintem mai aproape sa ne mai sfatuim.Toate cele bune.
unincepator

Mesajde gica » 10 Noi 2011, 22:49

jonny_it eu m incercat sa fiu echidistant.Matale esti partinitor,mi-e greu sa cred ca nu cunosti.
La punctul 3:
Corpurile au cate 10 rame.Cu ele pline un MER are cu 33% mai putin si max.25 de kg.Un ME ochi are 35-40 kg.
Extractia este mai usoara si mai rapida.In centrifuga mea intra 12 ME sau 28 MER.Timpul de extractie e la sfert.Sunt si utilaje mai mari.

La punctul 4:
Am facut pastoral proape 20 de ani.ME echipat complet de pastoral este pe 3 corpuri.Pentru pastoral stupul ME puternic pe 4 corpuri este neeconomic la transport.Asa ca am fost nevoit sa umblu si cu ceva mate lesinate dupa mine.Si asta neeconomic.

La punctul 6:
Lipsa de cules este la seceta.Daca la tine nu este sunt zone mari din tara unde este toata vara.Si pentru iarna trebuie la greu.Si trebuie sa bagi cu butoiul nu ca la DB.Iar dupa o vara secetoasa in anul urmator mai usor cu sperantele.
gica

Mesajde Adi Hodis » 11 Noi 2011, 01:02

amadeusmbi scrie:La MER cum ar trebui sa arate ghemul de iernare pozitionat pe rame?

2. Daca la MER rama e atit de mica, de ce nu se mai reduce putin grosimea leatului superior? (eventual de folosit un profil "T")

off topic:
Nu ar fi mai bine sa faci un cuib cu ramele lui TeiNegru, Haneman, si restul MER? Cuibul e cuib, iar din MER jonglezi, eventual mai bagi un corp de ME cu urdinis (tip gaura, cum au rusii) plin cu puiet si tine-te stup de productie (vezi stupii d-lui Bunka). Faceti abstractie de problema tipurilor de rame (3 tipuri in acest caz), vorbim de principiu.

Iata un ghem de la o famile care a dat un roi artificial ( 2 rame cu puiet + ramele cu hrana si albine ) + 3 rame cu puiet pt. dezvoltarea roilor.

Despre reducerea grosimii spetezei am mai vorbit si chiar se face.

Referitor la intrebarea off topic ... cel mai favorabil este sa ai aceeasi rama in stupina, sa o poti folosi din oricare stup la oricare stup.
Daca in stup cuibul este pe rama mare, e alta situatie ... nu mai jonglezi cu puietul de aici ... oriunde, in alt stup ... s-au in nuclee.
Fişiere ataşate
02112011243 (Large).jpg
cat III vazut deasupra ramelor
02112011241 (Large).jpg
ghem intre cat II si III
02112011242 (Large).jpg
sub cat II
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 11 Noi 2011, 01:09

Si o rama din cat III de la alta familie.
Se vede cata miere este capacita, dar mai are si necapacita.
Ghemul cuprinde si acest cat, asa ca urcarea cuibului nu va fi ampiedicata de spatiul liber dintre caturi respectiv rame.
Fişiere ataşate
02112011248 (Large).jpg
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 11 Noi 2011, 21:34

eu nu pot sa precizez avantaje sau dezavantaje intre cele doua tipuri de stupi dar vreau sa va spun cum vad eu MER -ul , asa din "exterior" fara sa am experienta. stupul MER este o alta varianta a dadantului pe 10 rame+magazine de 1/2 doar ca la MER avem o mare flexibilitate. putem desface cuibul in doua si pe orizontala iar cu ajutorul corpurilor si ramelor identice se pot face o multime de combinatii care sunt imposibile la dadant . despre comparatia cu ME nu ma bag , ca ma depaseste ! numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde amadeusmbi » 13 Noi 2011, 09:42

Adi Hodis scrie:Iata un ghem de la o famile care a dat un roi artificial ( 2 rame cu puiet + ramele cu hrana si albine ) + 3 rame cu puiet pt. dezvoltarea roilor.

Sincer sa fiu chiar de la dv, dle Hodis, asteptam raspunsul. Va multumesc foarte mult (cred ca ati mai pus undeva poze cu ghemul de iernare). Frumos ghem!
Adi Hodis scrie:Despre reducerea grosimii spetezei am mai vorbit si chiar se face.

Intrebare pusa fara a studia. Caut, citesc si revin.
Adi Hodis scrie:Referitor la intrebarea off topic ... cel mai favorabil este sa ai aceeasi rama in stupina, sa o poti folosi din oricare stup la oricare stup.
Daca in stup cuibul este pe rama mare, e alta situatie ... nu mai jonglezi cu puietul de aici ... oriunde, in alt stup ... s-au in nuclee.

Corect, ca eficienta e f bine sa ai aceeasi rama insa daca privim teoretic problema, n-ar fi mai bine pt familie (zona de ponta cel putin) un fagure continuu (ca in natura)? Dar asta e alta discutie.
Strict la subiect, imi place f mult ideea de MER insa ma incurca putin ruperea cuibului (exact ce intreba dl. Bunka). Rama cu speteaza redusa cred ca e solutia.
Cu respect!
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde Bambucha » 13 Noi 2011, 09:58

Chiar nu vad o problema in aceea speteaza cum ca ar "rupe" cuibul. Daca ne gandim mai departe inseamna ca si la ME se "rupe" cuibul in 2, chiar si la dadant mai urca matcile in cat.
Eu vad altfel problema: in functie de cat spatiu si volum acopera albina acolo va fi prezenta si matca, e negru de albina in 3 corpuri atunci si matca va alerga intr-o veselie. Nici scorburile nu sunt perfecte, mai au cotituri, mai au si forme neregulate... si acolo se dezvolta foarte bine colonia.
Chiar vad un spatiu benefic de comunicare iarna de pilda. La un ghem mare se acopera usor o suprafata mai mare de mancare, intervalele comunica foarte usor intre ele, nu mai este nevoie de gaurire a fagurilor.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2011, 10:46

Interesant punctul tau de vedere, da acel spatiu poate fi privit si ca un plus din punct de vedere al mobilitatii ghemului de iernare, o zona in care albina se aduna si "socializeaza" ca sa zic asa mai discuta, se mai incalzesc, se mai scarpina una pe alta pe spate, mai digera in comun...glumesc desigur, dar ideea are sens. :P
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR